Şimdi Ara

Para basılıp coin alınsa ne olur?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.007
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ekonomik dengeler içinde cevabını veremediğim soru.


    Para basıp halka dağıtılsa mallara talep artacağı için enflasyon oluyor. Bu gayet mantıklı. Fakat para basmak tek başına enflasyonuna sebep olan bir şey değil. Yani para bastım kasaya koydum lira olarak yuan olarak bu piyasaya sürülmediği sürece talebe neden olmayacağı için malların fiyatı artmaz, enflasyon olmaz.


    Para basmanın kendisinin enflasyona sebep olmadığını anladıysak asıl soruya geçelim, devletler para basıp bitcoin alsa ne olur? Sonuçta bu para doğrudan piyasaya akmıyor. Mallara olan talebi arttırmaz. Yani yerel piyasalardaki dengeleri bozmaz. Yani bugün art niyetli bir devlet - hadi komplo olsun çin diyelim - yuan basıp bitcoin kendi borsaları aracılığıyla bitcoin toplasa bedavada bitcoin elde etmiş olmuyor mu? atladığım bir nokta mı var? Sonuçta çin ne kadar yuan bastı nereye harcadı şeffaf bir şekilde takip edilemiyor.


    ABD bir yerde bunun benzerini yaptı, halkına bedava para dağıttı. O para da salgın zamanı borsalar güven vermediği için insanlar günümüzün altını olan coinlere gitti. ABD tabi ki gizli para basıp onla coin almaz denetim mekanizmaları düzgün işliyor fakat bunu başka ülkelerdeki hükümetlerin art niyetli olarak gizliden gizliye yapmaması için de bir sebep yok.


    Demiyorum ki kimseye çaktırmadan tl basıp bitcoin toplayalım ama yapsak bir sıkıntı olmaz gibi duruyor  .


    not: ekonomi politikası tavsiyesi değildir  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roser137 -- 7 Mayıs 2021; 19:7:18 >



  • Kimseye çaktırıp çaktırmamanın bir önemi yok, o para bir şekilde dolaşıma girecek. Devletlerin elinde bilmem ne coinlerden daha değerli iki varlık var, insan ve toprak.


    Bilmem ne coinlere ancak bankacılık sisteminden kaçınmak isteyen suçlular ve dengesiz para karşılığından faydalanıp zengin olma hayalleri kuranlar veya bu kişiler üzerinden kazanç sağlayacak kişiler rağbet edecektir, devletler değil.


    Sırf "market" anlamında değil teknik anlamda da çok hassas dengeler üzerinde deyim yerindeyse akrobasi yapan sistemler bunlar.



    Bazı linkler bırakayım Bitcoin için;


    https://en.bitcoin.it/wiki/Weaknesses

    https://www.wired.com/2014/08/isp-bitcoin-theft//

    https://ieeexplore.ieee.org/document/7958588

    https://blog.lopp.net/bitcoin-timestamp-security//

  • Cevabınız için teşekkürler. Verdiğiniz linkleri inceledim fakat benim anlatmaya çalıştığım teknik yetersizlikler değil politik anlamda da bir coinlerin bir şeye çözüm olamaması. Devletler para basıp bu coinleri borsalar üzerinden toplayabilir. Bu da devlet kontrolünden kaçmaya çalışan merkez bankalarını reddeden coin sistemlerinin aslında hiç de devlet kontrolünden kaçamadığı hatta devletlere sorumluluk yüklenmeden harcama yapabilecekleri bir kaynak oluşturdukları anlamına gelir.


    Devletlerin böyle şeylerle uğraşmayacağı sadece suçluların coinler ile uğraşacağı iddiası son derece varsayımsal. Bir çok devlet çeşitli terör örgütlerini finanse ediyor bu artık neredeyse aleni bir durum. Coinler bu iş için mükemmel bir araç. Para basıp bedavaya toplayabilecekleri bir kaynağı bu iş için pek ala kullanabilir devletler.


    Teknik anlamda coinlerin yetersiz olduğunun farkındayım, bu devletlerin para basıp bu coin alarak coinleri kaynak olarak kullanmalarına engel değil.


    Çin'i yuan basıp coin borsaları üzerinden coin toplayıp bu coinlerle de farklı ülkelerdeki örgütleri finansa etmesini engelleyecek güç nedir? yuan basar kimseye söylemez, coin borsalarının çoğu zaten çin de. enflasyona da sebep olmadan kendine istediği pis işte kullanabileceği bir kaynak oluşturur.


    Bu arada çin'i karaladığım düşünülmesin. denetim mekanizmaları işlemeyen coin borsalarına erişimi olan her devlet yapabilir bunu. tabi borsalardaki hacim ne kadar çoksa o kadar avantajlı olur, Venezuela bolivarı ile yapmak haliyle zor olur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roser137 -- 7 Mayıs 2021; 21:34:3 >
  • Coin’i başka birinden aldığın için o bastığın türk lirasını dolaşıma sokmuş oluyorsun para basıp dağıtmaktan farkı yok
  • Enflasyon olur.

  • Slovakyali salyangoz S kullanıcısına yanıt

    coinlerdeki tl paritesi kullanan herkes parasını çekmek için satış yapıyor olsa bu doğru olurdu ama durum bu değil bu piyasalardaki çoğu kişi alsatçı. ihtiyaçları olduğu kadarını çekip geri kalanıyla işlem yapmaya devam ediyor. para basıp dağıtma ile kıyaslayabilmemiz için satış yapan herkesin parasını çekiyor olması gerekirdi.

  • düşük faizli krediye nazaran bu yöntem çok daha az talep enflasyonu oluşturur aslında. bugün gelinen noktada bu çok daha açık. düşük faizli kredi direkt mala, dövize giderken bu yöntemde millet zaten coinler artacak geleceğin teknolojisi falan ayağına daha da değerlenir diye elinde tutar, sürekli alsat yapmaya çalışır. dozunda bir şekilde yabancı borsalarda arbitraj imkanı yaratmadan usul usul toplanırsa bence devletler için bedava para. uzun vadede insanların coinlerine kaymasına sebep olabilir ama uzun vadede coin hesapları tc kimlik ile bile ilişkilendirilebilir, ekonomik kontrolün devletin elinde kayacağını hiç sanmıyorum. kısa vadede ucuz kredi kadar enflasyona sebep olmayacağı açık. ucuz kredi gelse de ev alsak diyen ne kadar insan var, btc'yi satayım da ev alayım diyen kaç insan var? bunun hesabını yapmak zor olmasa gerek. ufak ufak bedavadan toplamak her türlü mantıklı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roser137 -- 17 Aralık 2021; 14:46:1 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.