Şimdi Ara

Elektronik Devre Kartları Ne İle Temizlenir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
3.132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,


    Kısa bir araştırma ile gördüğüm kadarıyla telefon veya pc anakartları temizliği için


    Sentetik tiner, Selülozik tiner, İzopropil alkol (ipa), Kontak sprey vs. gibi şeyler yazanlar var. Bu işi yapan elektronikçi arkadaşlar sizce en doğrusu hangisidir?




  • Bir Atasözümüz var. "Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır"



    Her elektronikle uğraşanın temizlikte malzemeleri/teknikleri de farklıdır



    Anakartlar da toz/bulaş varsa Sentetik tiner kullanırım. Kokusu ağır olsa da açık havada yıkarmışçasına fırça ile temizliği yaparım. 1 gün de açık hava da kurumaya bırakırım, yeni gibi, pırıl pırıl olur.


    Selülozik tiner de kullanırım. Çok kaliteli olan bilinen markaların tineri keskindir. Anakartın lehim yüzü koruma boyalarını kaldırma riski var. Az miktar tiner ve hızlı çalışma, peşine hemen kurutma ile dikkatli bir şekilde kullanılabilir.


    El yapımı pcb ler de pasta ve lehim artıkları için kesinlikle, selülozik tiner kullanırım.(izopropil alkol kullanan da var.)


    Sizler de zamanla tecrübe edinip kendi el ayarınıza göre tercihli (çeşitli tür sprey, selülozik tiner, sentetik tiner, izo propil alkol vs. vs..) temizleme solüsyonları kullanırsınız.


    Kolay gelsin...





  • önce uzaktan kuru hava tutup, kuru bir fırça ile kabasını aldıktan, sonra ıslak temizliğe geçerim.

  • Selülozik duyarım her tarafta ama selülozik tiner röle kutusu gibi birçok plastik parçanın da dış yüzeyini boabiliyor. özellikle şeffaf röle kutuları çok kötü olbiliyor. araba farlarına da selülozik tinerin teması bir facia...

  • Ben selülozik tiner yahut kolonya ile dış fırçası yardımıyla temizliyorum hocam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dergul D kullanıcısına yanıt

    selülozik tiner bazı sıkıntılara yol açabiliyor.Ben alkol kullanıyorum diş fırçası ile.

  • PERİSKOP kullanıcısına yanıt

    yanlışlıkla bana cevap göndemişsin. önce kuru temizlik yaptığımı yazmıştım. sıvıların kullanımı, biraz da tecrübeye dayanır. her yiğidin kendi yoğurt yiyişi vardır.

  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt

    Sentetik tiner kondansatör üzerindeki yazılara, plastik parçaları zarar vermiyor mu?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: stresstest

    Sentetik tiner kondansatör üzerindeki yazılara, plastik parçaları zarar vermiyor mu?

    Hayır.

    Selulozik tinere nazaran malzeme üzerindeki yazılar daha geç çözülür

    Selulozik tiner siler. Sentetik T inerle temizliği yapıp hemen kurutmaya gecilirse sorun olmuyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 6 Mayıs 2021; 0:28:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar.


    Ben şahsen oyumu "İPA"dan yana kullanırım.


    Saygılarımla...

  • Sert fırça ve selülozik tiner ile kart temizlenir . zaten anında kuruyacaktır . Plastik malzemeli komponentlerin zarar görmesi uzun süreceğinden etkilenmezler .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ipa yada flux

  • asit kullanmadığınız sürece, kimyasal solüsyonlar bir anda zarar vermezler. zaten türü ne olursa olsun, tinerler dikkatli kullanılması gereken sıvılardır. tineri boca edip, fırçayı gelişi güzel sallamadığınız sürece, güvenle kullanabilirsiniz. elektronik devre kartı temizliğini nasıl yaptığınız, ne kullandığınızdan daha önemlidir.

  • akkaymaz A kullanıcısına yanıt

    selülozik tiner dokunduğu anda bozuyor bazı yüzeyleri. mesela araba farı gibi. Röle kutuları vb. devreyi bozmayabilir ama görsel açıdan zarar verebliyor.

  • %99 saflıkta izopropil alkol kullanıyorum. Fırça ile kulak pamuğu ile dikkatle temizlerim, bileşenlere zararı yoktur, iyi çözücüdür ve uçucudur. Yeterince özen gösterilirse su da kullanılabilir, hızlı ve iyi kurutmak lazım ama. İyice kurumadan karta elektrik verilirse izolasyonsuz bileşen bacakları, konnektörler vb. hızla oksitlenme yapar ve muhtemelen devre doğru çalışmaz.

  • semihimes S kullanıcısına yanıt

    Hocam su nerden çıktı şimdi??? esamesi kalmasın diye millet pirincin içine koyup saç kurutma makinalarıyla uğraşırken*??

    Bazı kısımların içine kaçablir...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: karafetva

    Hocam su nerden çıktı şimdi??? esamesi kalmasın diye millet pirincin içine koyup saç kurutma makinalarıyla uğraşırken*??

    Bazı kısımların içine kaçablir...

    :) Bazen öyle halde oluyor ki devre kartını duşun altında fırçalamaktan daha ekonomik bir çözüm olmuyor, bunda söz konusu kartın maddi değeri de önemli tabii, tutup da garantisi süren bin liralık anakart suya daldırılmaz, üzerinde röle bulunan kartlar gibi. SMD bileşenlerin altlarında kalacak suya dikkat etmek lazım vb. Ama soğuk duş ve saç kurutma makinesi tedavisi ile hayata döndürdüğüm kartlar oldu :) . Temizlemek için harcayacağım alkole değmecek kartlar tabii.

  • semihimes S kullanıcısına yanıt

    garantisi olan ve garantisi bitmiş kartlaarın tepkilerinin benzer olduğunu düşünüyorum, duşun altında...... Hani pirince koymak sözünü yanlış anlayıp da pişirme öncesi su kabının içindeki pirincin içine koymak gibi....

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Neyi, neden ne için yaptığını biliyorsa herhangi bir işi yapan kişi, riskleri de öngörüyor, değerlendiriyor ve uygulamaya karar veriyorsa uygulamada problem yoktur. Devre kartları suyla da temizlenebilir, ideal değildir, Suyla temizlenen bir devre çok iyi kurutulmak zorundadır ve yıkamada kullanılan su karttan ve kart üzerindeki bileşenlerden tamamen uzaklaştırılabilmelidir. Aksi halde devreye güç verildiğinde ıslak kalmış veya fılm halinde suyla birbirlerine bağlanmış yüksek potansiyelli ve düşük potansiyelli terminaller arasında elektroliz olur, bu terminaller oksitlenir, üzerlerinde cüruf birikir ve bu cürüfun hacmi artar ve komşu terminallere bulaşıp kısa devrelere sebep olabilir. Eğer bunun önüne geçemeyeceksen devre kartını yıkamazsın. Yani özetle devre kartları suyla yıkanabilir.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.