Şimdi Ara

2.5gbit ağ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam gençler,


    Bu ara çok konu açtım; ama bu ara evde ve büroda eskiyen şeyleri ayağa kaldırma sürecindeyim. Kusuruma bakmayın.


    Ryzen 7 2700x işlemcili iki sistem topluyorum (biri ev, biri ofis). Bundaki ikinci sistem hilkat garibesi gibi. Eldeki malzemelerden toplama olacak. Neyse, bu iş tamam.


    2.5gbit network bağlantım olacak. İnternetten 20 dolara 2.5gbit ağ kartı da buldum. Dolayısı ile NAS olarak kullanacağım eski bilgisayarı da 2.5gbit'e kavuşturabiliyorum. Bu NAS'da buffer olarak 120gb ssd olacak ve arkasında 6 adet 1TB disk Raid 5 bağlı olacak. NAS'a veri yazarken ilk 180-200gb veri transferini oldukça yüksek bir hızla yapabileceğim. Sonra Buffer dolacağı için yazma hızım düşecek. Veri okurken de Raid 5 zaten hiç fena değil. Bu kurulum bana fazlası ile yeter diye düşünmekteyim. Güvenilirliğini teyit edebilirsem, yıllar içinde 1TB diskler yerini 3TB ile değiştirir falan...


    Geriye çok basit, minik bir sorun kalıyor: 2.5gbit ağa sahip router veya switch bulamadım.  Daha doğrusu tüketici sınıfı mal bulamadım. Hepsi baba baba mallar. Beni aşar. Bir switche 2000 lira veremem yani. Hiç böyle bir alete denk geldiniz mi? Qnap'in bir malı var. ABD'de 1000 lira. O bile pahalı geldi, ne yalan söyleyeyim. Eğer bulamazsam, NAS PC'mi Doğrudan PC'ye bağlayacağım. Komik olacak. O zaman niye NAS var yani? NAS'ın içindekileri PC'ye gömer geçerim. 2.5gbit switchlerin ucuzlamasını beklerim.


    Veya 2.5gbit kartla pc'ye bağlarım. Anakart üzerindeki gigabitlik çıkışla da ağa bağlarım. Bu durumda PC'ye de bir gbitlik ağ kartı takmam gerekir. Çünkü anakartın üstündeki 2.5gbitlik çıkışı NAS'a bağlamış olacağım. İdareten işi geçici olarak çözer ve 2.5gbit'lik tüketici sınıfı switch'lerin ucuzlamasını beklerim. Sizce saçma mı?


    ----------------


    Bir diğer merak ettiğim: 2.5gbit'lik Switch buldum diyelim. Router'ım 1 gbit. 2.5gibt Switch'e bağlı bilgisayarlar kendi aralarında 2.5gbit haberleşebilirler mi? Yoksa router'ın hızına mahkumlar mı?


    -----------------


    Bu arada kablolarım nispeten kısa ve CAT6E. Tamam, bir Cat7 değil ama, 2.5gbit'de hiç zorlanmayacağına eminim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 3 Mayıs 2021; 12:18:40 >







  • Merhaba,

    2.5 Gbit/s yerine doğrudan 10 Gbit/s düşünmez misiniz?

    CRS305-1G-4S+IN gibi switch'ler 100-120 dolara alınabiliniyor. İki tane de Chelsio N320E ya da MNPA19-XTR tarzı 10 Gbit NIC'lerle fıstık gibi 10 Gbit/s ağ kurulur. Bence bir düşünün.


    Evet aynı switch'e bağlı cihazlar router'a olan bağlantıdan bağımsız olarak 2.5 Gbit/s olarak bağlanır.


    Kolay gelsin.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: 0ldskool

    Merhaba,

    2.5 Gbit/s yerine doğrudan 10 Gbit/s düşünmez misiniz?

    CRS305-1G-4S+IN gibi switch'ler 100-120 dolara alınabiliniyor. İki tane de Chelsio N320E ya da MNPA19-XTR tarzı 10 Gbit NIC'lerle fıstık gibi 10 Gbit/s ağ kurulur. Bence bir düşünün.


    Evet aynı switch'e bağlı cihazlar router'a olan bağlantıdan bağımsız olarak 2.5 Gbit/s olarak bağlanır.


    Kolay gelsin.

    Cevap için çok teşekkür ederim. Switch bilgisi gelecekte çok işime yarayacak. Küçük bir ağ için 10gbit ağ kurmak için harcanacak paraya değmez diye düşünüyorum (10gbit Network kartları da ucuz değil). Elimdeki NAS'da Raid5 kurulu olacak. Okuma ve yazma hızımın HDD'ler tarafından kısıtlanacağına ve 2.5gbit'i geçemeyeceğime eminim (çoklu erişim yapmıyorum).


    Biraz araştırınca da vazgeçtim. İlk etapta sadece bir adet 2.5gbit'lik ve bir adet de 1gbit'lik bir network kartı alacağım. Yeni pc'de anakartta 2.5gbit lan çıkışım var. Bu pc'ye 1gbit kart bağlayacağım. NAS'a çevirdiğim eski pc'ye de 2.5gbit'lik kart takacağım. 2.5gbit portları doğrudan birbirine bağlayacağım ve sadece o pc ile NAS arasında 2.5gbit'lik ağ kuracağım.


    Ancak NAS da, PC de networkün kalanına 1gbit portlarından bağlanacaklar. Şimdilik böyle ucuzcu bir çözüm ile işi 30-35 dolara kapamaya niyetliyim (gbit ağ kartı 10 dolar, 2.5gbit ağ kartı 20 dolar). Ağdaki diğer pc'ler NAS'a 1gbit hızla erişecekler. 125MB/sn gene dünyanın sonu değil. Allah bereket versin.


    Switch'ler ucuzlayınca Router'ın hemen önüne bir switch koyup, normalde router'a bağlı kabloları switch'e bağlayıp, tüm ağı hızlandırmaya ve Router'ı sadece DHCP ve Wi-Fi için kullanmaya niyetliyim. Ama Switch fiyatları düşmeden yapamam. O gün geldiğinde 10gbit ucuz switch olursa tabii ki 10gbit olsun.  O zaman 10gbit network kartları da bakarım. Ucuz olmazlarsa da 2.5gbit olur, 5gbit olur... Duruma o gün gelince bakarız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 3 Mayıs 2021; 18:52:56 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.