Şimdi Ara

Klima Bakımı ve Yapılan Hileler * Dikkat ! Dolandırılmayın ! *

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
7
Favori
3.508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Klima Bakımı ve Yapılan Hileler


    "Konuyu PDF Formatında İncelemek için Tıklayabilirsiniz."


    "PDF linkine ulaşamazsanız buraya tıklayarak cihazınıza indirebilirsiniz"


    Evlerimizde,iş yerlerimizde vb. kapalı alanlarda kullanılan klimalar,hava ile temas halinde olan,ortam havasının iklimlendirilmesi,şartlandırılması üzere çalışan elektrikli teknik tüketim ürünlerinden biridir.


    Klimalar,periyodik bakıma ihtiyaç duyan ürünlerden birine örnektir.


    Tıpkı otomobillerimizin periyodik olarak yağ bakımı,hava filtre bakımı vb. bakımları zorunlu ve aksatılması zararlı ise,klimalarımızın da bakımları zorunlu ve aksatılması zararlıdır.


    Klimaların iç ve dış üniteleri periyodik olarak bakıma ihtiyaç duyarlar.


    Klima iç üniteleri iç ortam,dış üniteleri dış ortam havasını çalışma süreleri boyunca sirküle ederler(dolaştırırlar). Sirküle edilen bu hava,ünitelerin fanları ve ısı transfer elemanları üzerinden geçer.


    Hava ile ile birlikte havada bulunan toz vb. maddeler de klima ile temas halindedir.


    Soğutma konumunda çalışan bir klimanın iç ünite ısı transfer elemanı,ısıtma konumunda çalışan bir klimanın dış ünite ısı transfer elemanı aynı zamanda nemli durumdadır.


    Soğutma konumunda çalışan bir klimanın iç ünite ısı transfer elemanı soğuk bir yüzeye sahiptir. Bu nedenle soğuk yüzeyle buluşan iç ortam havasındaki nem yoğuşarak su haline dönüşür ve klimanın drenaj hattı üzerinden dış ortama tahliye edilir.


    Bu esnada nemli,ıslak olan ısı transfer elemanı üzerinden geçen havadaki toz vb. maddeler,ıslak yüzeyle buluşarak ısı transfer elemanının üzerine ve fan kısmına yapışırlar.


    Klima,çalıştığı süre zarfında toz vb. yabancı maddeleri üstünde toplar. Her ne kadar hava emiş kısmında filtre bulunsa da bu filtrenin tozları tamamen tutması mümkün değildir. Tozları üzerinde toplayan filtrelerin,tozların hepsini tutabilecek özellikte olması halinde hava geçirgenliği de çok düşük olacaktır. Böyle seçici bir filtre,ev tipi vb. klimalarda kullanılmaya müsait değildir. Çünkü söz konusu klima fanları bu filtre üzerinden hava geçirebilecek kadar yüksek statik basınca sahip değildir.


    Ayrıca dış ünite,üzerinde herhangi bir filtre bulundurmaz ve havayı direkt olarak ısı transfer elemanı üzerinden geçirir.


    Klima Bakımı ve Yapılan Hileler * Dikkat ! Dolandırılmayın ! *

    Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf,bakım zamanı gelmiş bir klima iç ünitesine aittir.

    Klima Bakımı ve Yapılan Hileler * Dikkat ! Dolandırılmayın ! *

    Bakım,zamanında yapılmaz ise biriken tozlar ve kir artacak,klimanın hava geçiş bölümlerini bloke ederek klima performansını ve ömrünü kötü yönde etkileyecektir.


    Ayrıca zamanında yapılmayan bakım,zararlı bakterilerin klima üzerinde birikmesine sebep olarak klimanın mikrop yuvasına dönmesine,hastalıklara sebep olmasına olanak sağlayacaktır.

    Klima Bakımı ve Yapılan Hileler * Dikkat ! Dolandırılmayın ! *


    Klima bakımlarının periyodik olarak yapılması,sağlığınız ve klima ömrü,performansı açısından zorunlu ve faydalıdır.


    Kullanım sıklığına ve klimanın çalıştığı mekâna göre iki yılda bir veya yılda bir periyodik bakım yapılması gerekmektedir. Ev ortamında çalışan klimalar için bu aralık idealdir.


    İş yeri vb. umuma açık alanlarda çalışan klimaların ise yine kullanım sıklığına bağlı olarak yılda bir bakım işleminden geçmesi gereklidir.


    Klima Bakımı Hileleri


    Klima bakımı; ilgili markanın yetkili servisinden talep edilebildiği gibi bağımsız çalışan teknik servisler tarafından da yapılabilmektedir. Garanti kapsamı dahilinde sadece yetkili servisler tarafından yapılması,garanti dışı kalma durumlarına karşı bir zorunluluktur.


    Klima bakımları için birden fazla firmadan farklı fiyatlar alabilirsiniz. Yetkili servis vb. servislerden aldığınız fiyatlara karşılık apartman kapılarına vb. yerlere etiket yapıştırarak reklamını yapan ve yetkili vb. servislerden alınan fiyata göre çok çok daha uygun fiyata bakım hizmeti sunduğunu iddia eden firmalara veya firma görünümlü şahıslara karşı çok dikkatli olmalısınız.


    Bu tarz reklamlar yaparak potansiyel müşterinin ilgisini çekmeye çalışan firma ve şahısların hepsinin hile yapacağını söylemek yanlış olur. Ancak aynı işi kat be kat daha ucuza yapacağını söyleyenlere itibar etmeden önce düşünmek,temkinli olmak gerekir.

    Klima Bakımı ve Yapılan Hileler * Dikkat ! Dolandırılmayın ! *

    Ucuza Yapılan Bakımda Ne Sıkıntılar Yaşayabilirim ?


    Her işin bir fiyatı,hakkı vardır. Klima bakımı için de ederi üstünde fiyatlar verenlerin bu tercihleri,iş ahlakına uygun değildir. Ancak aşırı ucuz,normal fiyattan 3-4 kat daha ucuza teklif verenlerin de aynı kalitede iş yapacağını,başınıza başka dertler açmayacağını söylemek mümkün olmaz.


    Bahsetmiş olduğumuz gibi adı sanı belli olmayan firmalar,hatta firma bile olmayan ve bu işi şahıs olarak yapıp rastgele bir firma ismi uydurarak kartvizit bastıran kişilere denk gelmeniz olasıdır.


    Apartman kapılarına,elektrik panolarına vb. yerlere etiket veya broşür bırakarak portansiyel müşteriyi kendine çeken,şaşırtıcı derecede uygun fiyat ile cazip izlenim bırakan firma veya şahıslar tarafından dolandırılma ihtimaliniz söz konusudur. Tekrar etmeliyim ki,hepsini dolandırıcı olarak nitelendirmiyorum. Ancak, bir işin ederi örneğin 200 lira ise aynı işi 30-40 liraya yapacağını vaad edenlerin de bu vaadlerinin masum olduğunu söylemek pek mümkün olmayacaktır.


    Böyle bir firmadan/şahıstan hizmet almanız halinde sadece klimanın iç ünite ısı transfer yüzeyine temizlik maddesini sıkıp durulayarak işlemi bitirmeleri ihtimaller dahilindedir. İç ünite fanı,dış ünite fan ve ısı transfer elemanına hiç dokunmadan “bakım yaptık” diyerek,esasen kayda değer hiçbir iş yapmadan sizden ücret talep edebilirler. Bu müşteriye en az zararı olan ihtimaldir.


    Bu işi profesyonel dolandırıcılık boyutuna taşıyanların ise hileleri müşteriye maddi ve manevi açıdan daha büyük zararlar verebilmektedir.


    Aynı tipte firmadan/firma görünümlü şahıstan hizmet almanız halinde bakım yapıp,bakım işlemini bitirdikten sonra arızalı olmayan klimanız için arıza uydurabilmeleri,ihtimaller dahilindedir.


    “Klimanızın gazı bitmiş,4 bar gaz basmamız gerekiyor, 200 liraya yaparız.”


    Yukarıda görmüş olduğunuz örnek yazı,duyabileceğiniz uydurma arızalardan biridir.


    Söz konusu firmalardan/firma görünümlü şahıslardan hizmet aldınız,bakım yapıldı ve bitti. Sonrasında duyacağınız cümlelerden biri yukarıdaki gibidir.


    Klimanızın gazı bitmiş,eklememiz lazım. 4 bar gaz eklemek gerekiyor,şu kadar para… (Bu bir örnektir ; 3 bar da diyebilir,5 bar da diyebilir. Rakam ne olursa olsun sonuç aynıdır).


    Bu tamamen asılsız bir ifadedir,buna kanmayınız. Böyle bir ifade kullanan şahıs veya şahısları evinizden ivedi bir şekilde uzaklaştırınız.


    Klima sistemi,hermetik bir yapıya sahiptir. İç ve dış ünite arasında boru tesisatı çekilerek ünitelere bağlanır.

    Klima Bakımı ve Yapılan Hileler * Dikkat ! Dolandırılmayın ! *


    Klimanın iç ve dış ünite arasında çekilen boru tesisatı ile beraber,ısı transfer elemanları arasında da boru tesisatı klimanın ünitelerinin içerisinde çekilmiş durumdadır. İçerisinden soğutucu akışkan (klima gazı) geçen her boru bir sistemin bir parçasına bağlıdır.


    Klima sistemi hermetik bir sistemdir demiştik. Klima içerisinde bulunan soğutucu akışkan,dış ünitede bulunan kompresör tarafından sistemde devridaim edilir ve ısı transferi sağlanarak soğutma/ısıtma gerçekleştirilir. Sistemde herhangi bir sızıntı,gaz kaçağı (borularda bir delik,çatlak vs.) olmadıkça klima gazı(soğutucu akışkan),aradan ne kadar zaman geçerse geçsin asla ve asla eksilmez,bitmez. Çünkü soğutucu akışkanın,klima gazının bulunduğu boru hatlarının hiçbiri atmosfere açık değildir,gaz kaçak olmadıkça klimanın dışına hiçbir şekilde çıkmaz,sistemden eksilmez.


    Ama ne hikmetse söz konusu firma/firma görünümlü şahıslar bakım yapacağı zaman klimanın gazı eksilmiş/bitmiş olur(!).


    Bu tamamen asılsızdır. “Klimaya 4 bar gaz basmamız lazım,1 bar 50 lira. 4 bar basacağız,toplamda 200 liraya yaparız” gibi sözler duyabilirsiniz. Zaten ucuza yapılan bakımın sırrı (!) da burada saklıdır. Bakımı 30 liraya yapıp,gazı eksik diyerek gazı eksik olmayan klimaya gaz tüpünü bağlayıp gaz basıyormuş gibi yaparak gaz basmadan 200 + 30 lira paranızı almanın peşinde koşmaktadırlar.


    Ayrıca gaz miktarı “bar” ile ölçülmez. Bar,bir basınç birimidir. Soğutucu akışkan türüne göre sistem basınçları değişkenlik gösterir.


    Ayrıca sistemde bir kaçak var ise,kaçak tespit edilip kapatılmadan klimaya gaz basmak ; taşıma su ile değirmen döndürmeye benzer,o klimaya gaz yetişmez.


    Klima sisteminde basınç düşüşü tespit edilir ve yapılan kontroller sonucunda kaçak olduğu anlaşılırsa kaçak olan,gazın kaçtığı kısım tespit edilerek kaçak giderilir. Ardından vakum yapılarak (bkz. vakum) dış ünite üzerinde belirtilen miktarda sisteme gaz basılır. Etiket bilgisi alınamıyorsa sistemin superheat veya subcool değeri takip edilerek uygun basınç görülene kadar gaz basılır.


    Burada fiyatlandırma,klimaya aktarılan gazın gram veya kilogram cinsinden ağırlığı ile yapılabilir.


    Klimaya 2 bar gaz basacağım,3 bar gaz basacağım gibi ifadeler asılsızdır ve meslekî bir ifade değildir.


    Klima gazı,sistemde kaçak olmadığı sürece eksilmez,periyodik olarak belirli aralıklarla tamamlanması,yeniden basılması gereken,yenilenmesi gereken bir ürün değildir.


    Bazı iş bilmezler ise gazı eksik olmayan klimaya gerçekten gaz basarak klimanın zarar görmesine sebep olabilmektedir.


    Örneğin klimanız R22 gazlı ise,ellerine geçirdikleri R410A gaz tüpüyle klimanıza gaz basabilmektedirler. Bu da R22 ile çalışmak üzere tasarlanmış olan klimanızın arıza vermesine,hasar almasına ve bakımın normal fiyatından kat be kat yüksek tamir ücretleri ödemenize,hatta yeni klima almanıza sebep olacak kadar büyük sorunlara yol açabilir.


    Bu konuda küstahlığın zirvesine ulaşan,alenen sahtekarlık yapacak boyuta erişenler ise müşterinin bu konu hakkında bilgi eksikliğini (bu gayet doğal bir durumdur) ve müşterinin kendisine olan güvenini kullanarak her bakımda defalarca gaz basma ücreti alabilmektedir. “Her bakımda gaz eklememiz lazım,yoksa cihazınız arıza yapar” gibisinden ifadelerle müşteri yılda bir bakım yaptırıyorsa,müşteriden her sene yalandan yaptığı bakım için ve (gerek olmadığından dolayı) basmadığı gaz için para alabilmektedir. Müşteri ise sezon boyunca değişmeyen performansa dikkat etmeyerek söz konusu sahtekârların sözlerine kanıp ücret ödemektedir.


    Başka ve daha zararlı sahtekârlık ihtimallerinden birisi de,


    Klima bakım hizmeti adı altında müşterinin evine varan firma personeli/firma personeli görünümündeki şahıs veya şahısların klimaya bakım yaparmış gibi davranıp içerisinden elektronik kart gibi pahalı ve önemli parçayı çalmasıdır.


    Bakım esnasında klimanın bazı parçalarının sudan ve temizlik maddesinden etkilenmemesi adına üstü örtülmelidir veya tamamen sökülmelidir. Bu gereksinimi bahane ederek klimanın iç ve/veya dış ünite kartını/kartlarını söküp çaldıktan sonra klimayı toplayıp müşteriye “klimayı ilk iki saat çalıştırmayın,iç kısımları kurusun,elektriğini de şimdi açmayın.” diyerek zaman kazanmaktadırlar. Müşteri,şahıs veya şahıslar çalışırken takip etmiyorsa,izlemiyorsa bu işlem sahtekârlar için el çabukluğu ile harmanlanmış bir çocuk oyuncağıdır. Amaç hırsızlık olduğu için çalınacak olan karta vb. elemana gelen kablolar hiç dikkat edilmeden,hatta yan keski ile rastgele kesilerek çalınacak parçadan ayrılmaktadır. Bu nedenle çok çabuk ve kısa sürede çalınacak olan parça klimadan sökülebilmektedir.


    Müşteri klimayı,sahtekârların bahsettiği süre boyunca çalıştırmadığı için kart vb. parçaların çalındığını fark etmemektedir. Aradan geçen süre zarfında sahtekârlar çoktan müşteri numarasını engellemiş,kendi numaralarını kapattırmış ve kayıplara karışmış durumda olmaktadırlar. Ne yazık ki en kıymetli parçalar ve kolay taşınabilir parçalar,klimaların elektronik kartlarıdır. Özellikle yüksek segment ve kaliteli klimaların elektronik kartları,uygun fiyatlı bir klima parasına gelebilecek kadar pahalı olabilmektedir.


    Özellikle yaz aylarında çalışmaya geçen bu firmalara veya firma görünümü veren şahıslara karşı çok dikkatli olmanızı ve bakım konusunda çevrenizde bulunan,yeri yurdu uzun yıllardan beri aynı olan veya bölgece tanınmış,esnaf tarafından bilinen firmalara müracat etmenizi,uygun fiyata bakım yaptıracağım diye düşünüp ederinin çok çok altında fiyat verenlere kanmamanızı maddi ve manevi sağlığınız ve güveniniz açısından tavsiye etmekteyim.


    Adres bilgisi bile yazmayan,uygun fiyata bakım hizmeti diye tanıtımda bulunan broşürlere,etiketlere vs. asla itibar etmeyiniz,iletişime geçmeyiniz. Adres bilgisi mevcut olsa bile asla ve asla araştırmadan,soruşturmadan hizmet almaya kalkmayınız. Bu zahmetlere katlanmamanız adına öncelikle klimanızın yetkili servisinden fiyat alıp bir referans noktası elde ettikten sonra bulunduğunuz bölgede tanınan,güvenilir teknik servislerle de görüşmeniz en sağlıklı yöntem olacaktır.


    Adı sanı belli olmayan,adres bilgisi olsa bile gösterilen adreste aslında bulunmayan firma görünümlü sahtekârlardan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir.


    Çünkü çoğu kullanıcı adres bilgisi yazıyorsa yeri bellidir,bir şey olursa adresten bulurum diye düşünerek adreste gerçekten broşürde,etikette ismi bulunan firma mı var yoksa bu adres sahte mi diye doğal olarak sorgulamamaktadır.


    Yazımın içerisinde sıkça belirtmiş olduğum gibi ; her uygun fiyata iş yapanı sahtekâr olarak nitelendirme gibi bir niyetim ve düşüncem kesinlikle olamaz. Ancak şüphe uyandıracak kadar,işin ortalama fiyatına kıyasla anormal derecede ucuza iş yapanlara da asla güven olmaz,güvenmeyiniz. 


    Ekleme : Bilinçsizce yapılan bakım işleminin sebep olabileceği yangın olayını örneklendiren Nite tarafından yapılmış bir çalışma :


    Klima Bakımı ve Yapılan Hileler * Dikkat ! Dolandırılmayın ! *NITE officialyoutube
    A reenactment video of a fire starting from an air conditioner after internal washing [Explanation of the video] This is a fire incident caused by washing liquid deposited on internal electrical components of an air conditioner. Caution must be used not to have washing liquid splash over internal components of the air conditioner when washing it. It is recommended to consult with manufacturers of washing liquid. 00:25 Spark in an electric component The experiment is performed by experts. It is very dangerous and never try to do this. Reenactment videos of frequently occurring product-related incidents are posted on the following website. Please subsccribe our channel if you are interested in those videos. https://www.youtube.com/c/nite_JAPAN
    https://www.youtube.com/watch?v=oWI439s4IpU


    Düzenleme : Başlık düzenlendi.


    Son Düzenleme : Kırık PDF linki güncellendi.

    Sürç-i lisan etti isem affola.

    Saygılarımla…




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klima5505 -- 27 Ağustos 2023; 20:49:56 >




  • Klimam yok ama güzel konu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Osiris34

    Klimam yok ama güzel konu

    Çok teşekkür ederim. Faydalı olmasını temenni ediyorum. Klima Bakımı ve Yapılan Hileler * Dikkat ! Dolandırılmayın ! * 


    Saygılarımla...

  • Harika bir konu. 2 yıl önce yaz başı bir çağrı merkezi" 25 liraya klima temizliği yapıyoruz, iki gün sonra ilçenize geleceğiz " deyince piyasada 50 olan bakımı 25'e tabi ki kabul ettim ama gaz sahtekarlığını zaten biliyordum. 15 dakikada klimayı iç üniteden üstünkörü yıkayan sahtekar iki velet dış üniteye cihaz bağlayıp" gazı eksik 3 bar basmamız lazım yoksa soğutmaz"deyince "10 yıldır soğutan cihaz siz gelince mi gazını kaçırdı ? Gazın nerden kaçırdığını gösterin" dediğimde kem küm ettiler.
    Sahtekarlık yaptıklarını belirtip evden kovdum zaten işleri de bitmişti. Ertesi yıl sokağımdaki klimacıya temizlettim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahmetbayram5

    Harika bir konu. 2 yıl önce yaz başı bir çağrı merkezi" 25 liraya klima temizliği yapıyoruz, iki gün sonra ilçenize geleceğiz " deyince piyasada 50 olan bakımı 25'e tabi ki kabul ettim ama gaz sahtekarlığını zaten biliyordum. 15 dakikada klimayı iç üniteden üstünkörü yıkayan sahtekar iki velet dış üniteye cihaz bağlayıp" gazı eksik 3 bar basmamız lazım yoksa soğutmaz"deyince "10 yıldır soğutan cihaz siz gelince mi gazını kaçırdı ? Gazın nerden kaçırdığını gösterin" dediğimde kem küm ettiler.
    Sahtekarlık yaptıklarını belirtip evden kovdum zaten işleri de bitmişti. Ertesi yıl sokağımdaki klimacıya temizlettim.

    Merhaba. Yanıtınız için çok teşekkür ederim.


    Diğer forumdaşlarımıza mutlaka faydalı olacaktır.


    İşte birebir,canlı örnek. Neyse ki bilinçli bir şekilde çağırmışsınız,yanlarına kâr kalmamış. Geçmiş olsun.


    Saygılarımla...





  • Malesef her sektörde olduğu gibi, bizim sektörümüzde de bu tip insanlar bolca mevcut. Sayfadaki temel mantık güzel lakin gaz eksilmesi ya da eksikliği durumu kısmını biraz açmak isterim. Eksik gaz verilmiş olması ya da kaçırılmış olması gibi istisnai durumlarla karşılaşabiliyoruz. Temel olarak bilmenizi isterim ki 22 gazlı cihazlarda 5 bar değerinde bir gaz basıncı isteriz. 410 gazlı cihazlarda ise 8 bar değerinde bir basınç görmek isteriz. Bu değerlerin altında ise gaz ilavesi yapılması normal karşılanır. Lakin sistemdeki gazın komple boşaltılarak vakum sonrasında doldurulması olması gerekendir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: clupmania

    Malesef her sektörde olduğu gibi, bizim sektörümüzde de bu tip insanlar bolca mevcut. Sayfadaki temel mantık güzel lakin gaz eksilmesi ya da eksikliği durumu kısmını biraz açmak isterim. Eksik gaz verilmiş olması ya da kaçırılmış olması gibi istisnai durumlarla karşılaşabiliyoruz. Temel olarak bilmenizi isterim ki 22 gazlı cihazlarda 5 bar değerinde bir gaz basıncı isteriz. 410 gazlı cihazlarda ise 8 bar değerinde bir basınç görmek isteriz. Bu değerlerin altında ise gaz ilavesi yapılması normal karşılanır. Lakin sistemdeki gazın komple boşaltılarak vakum sonrasında doldurulması olması gerekendir.

    Merhaba. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.


    Gerçekten bir arıza olup da gaz eksilmesi durumunu muhakkak istisna tutmak gerekir.


    Söz konusu emiş basınçları ilgili sistemin superheat değeri dikkate alınarak bu değerler aralığında tutulmalıdır. (R32'nin de basınç değerleri aynı şartlar altında R410A'nın basınç değerlerine yakındır).


    Ancak cihazda hiçbir sorun olmadığı halde (presyon hattında karlanma vs.) fiziksel belirti dahi sunmadığı halde gaz basmak gerek diyip gaz basıyormuş gibi yaparak müşteriyi yanıltanlar iş ahlakına aykırı bir eylemde bulunmuş olurlar. Tüketicinin bu tarz durumlara karşı bilinçli olup,gerçekten soğutucu akışkan yönünden bir arıza,kaçak söz konusu ise bunun çözümüne imkân vermesi gerekmektedir.


    Saygılarımla...





  • klima5505 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.