Şimdi Ara

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
4.063
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Eski konuya baktım pek güncel değil gibi. Son zamanlarda yapan varsa tecrübelerini aktarırsa çok güzel olur. 2.sınıfım ve geçiş yapmayı düşünüyorum.

    Bulabildiğim bilgiler:

    -Girilen senedeki puandan az olacak (sonra artış olduysa da fark etmiyor sanırım?)
    -Sınıf fark etmiyor. Başarısız olmak da, tek şart yerleştirme puanı.
    -Hazırlık varsa çoğu üniversite hazırlık okuduysanız da kabul etmeyebiliyor. Ya kendi sınavları ya da ielts toefl vs. Bu konuda net bilmediğim 2-3.sınıfta geçilirse hazırlık sınavı atlanamaz/toefl vs yoksa tekrar okunmasına izin verilip verilmediği.
    -Aynı programa geçiş olursa (örn. diş-diş) okuduğun süre maksimum süreden düşülüyor ama farklı programa geçilirse (müh.-tıp) sıfırdan sayılıyor. Bundan da emin olamadım.



  • Ben de 1.sınıfım geçiş yapmayı düşünüyorum sene sonunda . Türkçe tıp okuyorum , İngilizce ya da Almanca mühendisliğe geçiş yapmayı planlıyorum dilim yeterli seviyede değil .Hazırlık okuyabilme imkanım var mı , yoksa yeterlilik belgesi almak zorunda mıyım ? Bilen birisi özelden veya buradan cevaplarsa sevinirim .

  • farklı bir bölüme geçtiğin takdirde hazırlık okuyabiliyorsun. YÖK Ek madde 1 koşulları diye aratırsan daha detaylı inceleyebilirsin koşulları.

  • üniversiteliiühf Ü kullanıcısına yanıt
    Peki azami süre konusu nasıl işliyor bulduğum kaynaklar eski süre düşülür demiş ama 4 senelik bölüm 2. sınıf bitmiş olarak 5 senelik farklı fakülte-bölüme geçince 1.sınıftan başlatacaklar 8 sene mi olacak tekrardan yoksa 2 sene çıkartılıp 6 sene azami süre mi olacak?

    Edit: Açık olmak gerekirse şunu soruyorum. Mesela ODTÜ Ek Madde 1 için şöyle belirtmiş:

    AZAMİ SÜRE

    Yatay geçiş ile kurum/ bölüm değiştiren öğrencilerin önceki kurumlarında/ programlarında harcamış oldukları süreler azami öğrenim süresi hesabına katılır.
    (Kaynak:http://oidb.metu.edu.tr/tr/merkezi-yerlestirme-puani-ile-yatay-gecis)

    Buradan anlaşılan direk 7-2=5 yıl bölüm/fakülte fark etmeksizin.

    Mevzuat.gov.tr sitesinde ve örnek olarak TEDU sitesinde ise:

    TEDU: Merkezi Yerleştirme Puanı (Ek Madde-1) kapsamında yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.
    (Kaynak:https://registrar.tedu.edu.tr/tr/registrar/ek-madde-1-ile-yatay-gecis)

    Mevzuat: (2) (Ek:RG-18/3/2016-29657) Bu madde kapsamında eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri, programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.
    (Kaynak:https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5)

    Buradan anlaşılan ise farklı bir programa geçilirse (Kimyadan eczacılık örneğin kendi açımdan) tekrardan 7-8 yıl programına göre azami süre.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheDeviLofDark -- 3 Mayıs 2021; 19:51:10 >
  • üniversiteliiühf Ü kullanıcısına yanıt

    Selamlar tekrardan

    Zaten kafamı karıştıran da orası oldu ek madde koşulları 18.madde B paragrafı hakkım olduğunu söylüyor . İYTE (devlet üniversitesi %100 ingilizce) yatay geçiş için dil yeterliliği sağlanmıyorsa hazırlık eğitimi alabileceğimizi kendi sitesinde duyurmuş ama TAÜ( devlet üniversitesi %100 almanca) kendi sitesinde merkezi puanla yatay geçiş ilkelerinde gerekli evraklar arasında dil yeterlilik belgesini de istemiş. Evraklar eksik olduğunda kabul görmeyeceğinden bahsedilmiş . Yani üniversitelerin kendi insiyatifinde olan bir durum mu acaba bu dil yeterliliği ?

    TAÜ yü arıyorum mail atıyorum cevap vermiyorlar telegram grubuna girdim bilen yok , yatay geçiş telegram grubunda da konuya hakim olan yok çok zor durumdayım şuanda . Türk Alman Üniversitesine yatay geçiş yapmış olan veya tanıdığı olan varsa iletişime geçmek isterim .Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

  • 1.sınıfta ve daha önce hazırlık eğitimi almadıysanız, gideceğiniz üniversitede 2 yıla kadar hazırlık eğitimi alma hakkınız var. TAU'ya ben de aynı konuyla ilgili mail atmıştım ve aşağıda linkini attığım uygulama ilkelerini uyguladıklarını söylediler.


    İngilizce yeterlilik belgesini örneğin daha önce 2 yıl hazırlık okumuş fakat başarısız olmuş birinden veya daha önce okuduğuyla aynı isimli bir bölüme geçen kişilerden istiyorlar. Devlet üniversiteleri aşağıdaki ilkelere aykırı hareket edemez, bir de birinci sınıfsınız, yüzde 99 TAU'ya geçip hazırlık eğitimi alabilirsiniz.Merak etmeyin.(Yüzde 1 payı da Türkiye'de yaşamamıza bırakıyorum :))


    https://www.yok.gov.tr/ogrenci/guz-ve-bahar-donemi-ek-madde-1-uygulama-ilkeleri

  • düşünenadam3546 D kullanıcısına yanıt

    bir de ek olarak, TAU yönetimsel olarak standart bir anadolu üniversitesinden farklı yönetilmiyor. Öğrenci işleri, yönetim kadrosu klasik Türkiye'sine uygun olarak seçilmiş dolayısıyla size sırf bilmedikleri için bile böyle bir hakkınız olmadığını söyleyebilirler. Önerim normal bir mail atmak yerine" bilgi alma hakkınızı" kullanarak bir dilekçe yollayın e-mail ile, her devlet kurumu bu dilekçeye cevap vermek zorunda. Ben de cevap almadığım öğrenci işlerinden bu şekilde cevap alıyorum. Veya mail olarak yabancı dil yeterlilik belgesini illaki istiyoruz diyorlarsa, ben talebimi dilekçe olarak iletiyorum, bu cevabı aynı şekilde bana yazılı olarak vermenizi talep ediyorum. Yasal yollara başvuracağım diyin. Bu kafa ile yönetilen kurumlardaa bu şekilde zorlamadan "hak"kınız olanı dahi alamazsınız. Gerekirse kampüs'e gidip birebir görüşün ve zorlayın. Nacizane önerimdir :)

  • TheDeviLofDark kullanıcısına yanıt

    Şöyle farklı bölüme geçiyorsanız zaten birinci sınıftan başlıyacaksınız.Azami süreniz 7 yıl , 7-1 = 6 yıl ise yeni azami öğrenim süreniz oluyor.Dolayısıyla farklı bir bölüme geçtiğiniz takdirde 6 yıllık azami öğrenim süresine sahip oluyorsunuz.Daha önce kaçıncı sınıfta olduğunuza değil kaçıncı sınıfa geçiş yapacağınıza bakılıyor özet olarak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi üniversiteliiühf -- 8 Mayıs 2021; 0:17:37 >
  • üniversiteliiühf Ü kullanıcısına yanıt

    İşte bu üniversiteden üniversiteye değişiyor sanırım, attığım mesajda ODTÜ hiçbir şekilde bundan bahsetmemiş mesela, sayılır demiş.

  • Üniversiteler, YÖK'ün yönetmeliğine aykırı hareket edemez.Aşağıya linki paylaşıyorum.Merkezi yatay geçişte farklı bölüme geçişte azami süre sıfırlanıyor buna göre, bir de merkezi yatay geçiş ile ortalama ile yatay geçiş farklı hükümlere tabii, bundan kaynaklı olabilir.


    Madde 26

    (2)  (Ek:RG-18/3/2016-29657)  Bu madde kapsamında eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri, programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.


    https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

  • üniversiteliiühf Ü kullanıcısına yanıt

    İşte hocam ben de anlayamadım onu. Yönetmelik bu ama farklı yazan yerler var. MYP için ortalama ile değil.


    http://oidb.metu.edu.tr/tr/merkezi-yerlestirme-puani-ile-yatay-gecis


    Yatay geçiş ile kurum/ bölüm değiştiren öğrencilerin önceki kurumlarında/ programlarında harcamış oldukları süreler azami öğrenim süresi hesabına katılır.


    MYP ile geçiş sayfası. Okuldan okula değişiyor mu anlayamadım. Trakya üni. de sayfasında sıfırlanma olmaz başlangıç kabul edilir diyordu azami süresi dolanların kaydı silinecektir diyordu.

  • TheDeviLofDark kullanıcısına yanıt

    Ben Ek-madde 1 ile geçiş yaptım. O dönemler aynı sorular benim kafamı da meşgul ediyordu. Öncelikle ek-madde 1 ile geçiş yeni bir uygulama olduğu için çoğu öğrenci işleri çalışanları konuya vakıf değil ve eksik/yanlış bilgiler verebiliyorlar. Mümkünse en yetkili kişilerle görüşmeye çalışın. Geçiş yapacağınız üniversitenin geçiş işleriyle ilgilenen çalışanı veya daire işleri başkanı olabilir bu. Aynı zamanda YÖK ile de görüşebilirsiniz. En sağlıklı bilgileri buralardan alırsınız ancak işiniz doğrudan üniversite ile olacağı için oradaki kişilerle iletişime geçmeniz daha isabetli olur.


    Azami öğrenim süresine ilişkin yönetmelikteki kural net. Ancak bazı üniversiteler kafasına göre iş yapabiliyor. Bu noktada senin olayın üzerine gitmen gerek. ODTÜ/İTÜ gibi üniversitelerin süreyi belirlemesi şöyle işliyor.


    Önceki okuduğunuz programda aldığınız dersler transkriptte gözüküyor. Başvuracağınız programda da bu dersler varsa önceki okulunuzdan mühürlü, imzalı, kaşeli ders içeriklerini alıp başvuru için diğer istenen belgelerle beraber üniversiteye veriyorsunuz. Yalnız buradaki püf nokta okuduğunuz bölüm. Yani eğer program değiştiriyorsanız (tıp-müh veya hukuk-mühendislik gibi) atatürk ve türk dili hariç ders saydırma imkanınız olmayacağı için ders içerikleri vermenize gerek olmuyor.


    Program değiştiriyorsanız yeni bölümünüzdeki azami süreyi belirlerken ne eski okulunuzda kaçıncı sınıf olduğunuza ne de eski okulunuzda azami yılınızın ne kadarını doldurduğunuza bakıyorlar. Mevzuat diyor ki ek-madde 1 ile geçiş yapan öğrenci için yeni azami süre belirlenirken geçiş yaptığı bölümde kabul aldığı yıl o bölümün azami süresinden çıkartılır. Yani tıptan mühendisliğe geçiyorsan 7-1=6 sene azami süre veriliyor sana.


    Ancak mühendislikten mühendisliğe geçiş yapıyorsan ortak dersler olduğu için bunları saydırıp iki veya üçüncü sınıf olarak başlayabiliyorsun. Bu sefer 7-2 veya 7-3 yapıp 4 sene azami süre veriyorlar. Olay bundan ibaret.


    Bu arada hazırlık konusunda durum şöyle. ODTÜ ve İTÜ 2. sınıf veya üzerinde isen hazırlık okumana izin vermiyor. Başvuru sırasında Ingilizce yeterliliğini gösterebileceğin bir belge sunman gerek. Aksi takdirde başvurun değerlendirmeye alınmaz. Bu üniversitelerin Ingilizce yeterlilik sınavlarına veya kabul ettikleri toefl,pet,ielts gibi sınavlara girebilirsin. Başvuru sonrası hazırlık sınavına alınma gibi bir durum yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fekloooo -- 10 Mayıs 2021; 17:18:13 >
  • fekloooo F kullanıcısına yanıt

    Hocam cevap için teşekkürler. YÖK ile telefondan görüştüm klasik çağrı merkezi olan numaradan. Oradaki de topu üniversitelere attı onlar karar verir gibisinden ama bana da çok saçma geldi program değiştirip 1. sınıftan başlatılınca süremden gitmesi. Çünkü demişler son sınıfta bile geçebilirsin diye, başka programa geçen 1 senede nasıl bitirebilir? Ayrıca sizin de dediğiniz gibi mevzuatta gayet açık açık yazıyor.


    ODTÜ Kimyadayım, eczacılığa geçmeyi düşünüyorum (Türkçe). Birkaç üniversitenin derslerine baktım, aldığım kimya dersleri (Genel kimya 1-2, analitik, organik ve belki bunların lab dersleri), İngilizce ve fizik derslerini saydırabilirim belki içerikler hemen hemen aynı, hatta benim aldığım kimyaların içeriği daha da detaylı. Yine de biyoloji ve tıbbi dersler gibi temel dersler sayılmayacağı için atıyorum 1. sınıf 1. dönemde sadece 3 dersim sayılabilir belki, gerisini almam gerekiyor buda yaklaşık 5-6 ders. Aynı şekilde 2. dönem ve 3. dönemde de ara ara saydırılabilecek dersler oluyor. Bu yüzden 2. sınıfa intibak ettireceklerini hiç zannetmiyorum, ki ettirseler de yapamam zaten temel dersler eksik kalacak.


    Eczacılık 8 sene azami süresi olan bir program, 8-1 7 yıl hakkım olacak o zaman değil mi? Yani yine de aslında 1 yıl hak kaybı olmuş gibi oluyor.

  • TheDeviLofDark kullanıcısına yanıt

    İntibak konusu tamamen bölüm hocalarına kalmış bir şey. Ama ik üç ders intibak ettirip 2. sınıf başlatmalarına imkan yok. Söylediğiniz gibi 7 sene hak verilecektir size 1. sınıf başlayacağınız için.

  • fekloooo F kullanıcısına yanıt

    Ben de öyle düşündüm hocam, her dönemden 2-3 ders falan sayılıyor gibi oluyor. Örnek olarak:


    1. dönem: Genel kimya, ing, fizik sayılıyor kalan ders 7
    2. dönem: Genel kimya, ing kalan ders 8
    3. dönem: Analitik organik (belki analitik labı) kalan 8 (lab sayılırsa 7)


    Sonrasında zaten sayılabilecek bir ders yok  Ha belli de olmaz saymazlar belki, benim aldığım 2 ayrı dönemde aldığım ders orada tek dönemde veriliyor gibi gibi.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: üniversiteliiühf

    bir de ek olarak, TAU yönetimsel olarak standart bir anadolu üniversitesinden farklı yönetilmiyor. Öğrenci işleri, yönetim kadrosu klasik Türkiye'sine uygun olarak seçilmiş dolayısıyla size sırf bilmedikleri için bile böyle bir hakkınız olmadığını söyleyebilirler. Önerim normal bir mail atmak yerine" bilgi alma hakkınızı" kullanarak bir dilekçe yollayın e-mail ile, her devlet kurumu bu dilekçeye cevap vermek zorunda. Ben de cevap almadığım öğrenci işlerinden bu şekilde cevap alıyorum. Veya mail olarak yabancı dil yeterlilik belgesini illaki istiyoruz diyorlarsa, ben talebimi dilekçe olarak iletiyorum, bu cevabı aynı şekilde bana yazılı olarak vermenizi talep ediyorum. Yasal yollara başvuracağım diyin. Bu kafa ile yönetilen kurumlardaa bu şekilde zorlamadan "hak"kınız olanı dahi alamazsınız. Gerekirse kampüs'e gidip birebir görüşün ve zorlayın. Nacizane önerimdir :)

    Selamlar


    Taü'nün başka adreslerine mail attım ve cevap verdiler.YÖK ün ilkelerine uydklarını ve geçiş yapabileceğimi söylediler .Cevap için teşekkürler .

  • fekloooo F kullanıcısına yanıt

    Hocam merhabalar ben siyaset bilimi ve ui den ybsye geçeceğim benim transkript vermem gerekiyor mu peki ?

  • Benimde aklıma takılan şu var arkadaşlar , özel bir üniversitenin tam burslu bölümüne puan şartını sağlıyorum geçen sene girmiştim. myp ile geçiş yaparsam tam burslu olarak okuma şansım var mıdır ?

  • Hocam selamlar konuyu hortlatmış gibi olacağım fakat 2018 girişliyim, bölümüm öğretmenlik. Bilgisayar mühendisliğine geçiş yapmayı düşünüyorum merkezi puan ile. Bir sene hazırlık okudum 2019 yılında ve 2019-2020 senesi için süreye sayılmadan kayıt izni alıp okulu dondurdum. 2020-2021, 2021-2022 ve 2022-2023 senelerinde okuldaydım, hazırlıkla birlikte toplamda 4 senem okulda geçti yani. Şimdi 3. sınıftan bilgisayar mühendisliğine geçersem ve yüksek ihtimalle 1. sınıftan başlarsam(sadece fizik, matematik gibi dersler sayılabilir gibi ki onlar da toplasan 4-5 ders etmiyor) sistem nasıl olacak? 7-4=3 yıl olarak mı alacağım? Eğer böyle ise okul 3 senede nasıl bitecek, bir tezatlık oluşmuş olmuyor mu o zaman? Bilginiz varsa ve yardımcı olursanız çok sevinirim.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Julianos

    Hocam selamlar konuyu hortlatmış gibi olacağım fakat 2018 girişliyim, bölümüm öğretmenlik. Bilgisayar mühendisliğine geçiş yapmayı düşünüyorum merkezi puan ile. Bir sene hazırlık okudum 2019 yılında ve 2019-2020 senesi için süreye sayılmadan kayıt izni alıp okulu dondurdum. 2020-2021, 2021-2022 ve 2022-2023 senelerinde okuldaydım, hazırlıkla birlikte toplamda 4 senem okulda geçti yani. Şimdi 3. sınıftan bilgisayar mühendisliğine geçersem ve yüksek ihtimalle 1. sınıftan başlarsam(sadece fizik, matematik gibi dersler sayılabilir gibi ki onlar da toplasan 4-5 ders etmiyor) sistem nasıl olacak? 7-4=3 yıl olarak mı alacağım? Eğer böyle ise okul 3 senede nasıl bitecek, bir tezatlık oluşmuş olmuyor mu o zaman? Bilginiz varsa ve yardımcı olursanız çok sevinirim.

    merhaba bu konuda bilgi sahibisiniz sanırım ben 1996 yılında girdiğim T dili ve Ed bölümünde 2000 yılına kadar her sene kayıt yaptırdım. 2012'de yatay geçişle Marmara edebiyat 2. sınıfa kayıt oldum ama devam edemedim, 2019'da merkezi yatay geçişle bölüm değiştirip, İstanbul Hukuk Fakültesine girdim ve her sene de örgün öğretimde harç ödemek zorunda kaldım. 2022-2023'de 4. sınıfım bitmedi. Benim azami sürem ne olur?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.