Şimdi Ara

logitech z5500 için ses kartı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar bilgisayar kullanıcısıyım anakartım b450 tomahawk max üzerinde optik girişi olan bir kart değil ama 2x pcıe16x yonga seti mevcut bir tanesine harici ses kartı almak istiyorum bütçem 500 tl digital çıkışı olan ve 5500 ile uyumlu calısabilecek bir ses kartı arıyorum aklımda Asus Xonar Se Pci Express 5.1 kartı var sizce iş görür mü temiz ve berrak bir ses almak istiyorum önerilerinizi bekliyorum




  • Ses sistemine digital ses gönderecekseniz hiç gerek yok ses kartı almaya. O kadar paraya yazık. Onun yerine hdmi audio extractor alın çok daha ucuz fiyata halledersiniz. Ses kalitesi demenize gerek yok zaten sesi dijital olarak göndermeyi düşünüyorsunuz; yabi 1'ler ve 0'lar olarak. Kalite dac kısmında işe giriyor. Dijitali analoga çevirirken ki o da ses sisteminin içinde mevcut.


    Eğer kaliteyi maksimum derecede sağlamayı düşünüyorsanız o zaman yapmanız gereken z5500'ın içinde yer alan dac'tan daha da kaliteli bir ses kartı alıp sesi direkt analog kablolar üzerinden aktarmak (optik değil). Bu şekilde optikten daha da kaliteli ses alırsınız ama bu size min 2k'ya patlar ses kartlarının pahalılığından dolayı.


    Örnek olarak kendi kullandığım cihazın linkini koyuyorum. Malum ps4 slimlerde de optik çıkış yok sırf o sebeple almıştım. Şu an Amazon.com.tr'deki fiyatı 190₺. Ben zamanında aliden çok daha ucuza getirtmiştim. Orayı da düşünebilirsiniz.


    https://www.amazon.com.tr/Ugreen-HDMI-Optik-3-5mm-Dönüştürücü/dp/B01LKOTRNA





  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Bu işlerde biraz amatörüm bilginizden tam anlamıyla yararlanmak adına hdmi audio extractor cihazını aldığımda sanırım anakartın hdmı girişine bağlatıp ses sistemi için bir optik giriş yaratacağım doğru mudur ? Peki ses kartının analog girişleri onboard ses kartının girişlerinden kaliteli değil midir almaya değmez mi aynı zamanda analog olarakta cihazı kullanacağım çünkü müzik için analog bağlantının daha verimli olduğu söyleniyor. Anakartımın ses yongası alc892 çipsetini kullanıyor asus xonar se 325 tl gibi bir fiyata alabiliyorum hem analog hem optik bağlantı için tercihe değer mi yoksa sizin doğrultularınızda mı hareket etmeliyim


    not:ses kartı pcıe arabirimini kullanıyor sizin önerinizde ise hdmı arabirimini kullanacağım bu arabirim farkları arasında sesle ilgili bir fark olur mu




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tanks55 -- 23 Nisan 2021; 22:11:19 >
  • tanks55 kullanıcısına yanıt

    Açıkçası analog bağlantıları da kullanacaksanız faydalı olur. Ama ses kartının kalitesi hakkında bir fikrim yok deneyimlemediğim için. Ses olayı direkt deneyimleyince anlaşılıyor. O sebeple kart hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Ben sadece optik çıkış olsun diye alıyorsunuz sanmıştım. Benim kişisel tercihim ses kartının harici usb bağlantılı olması. Olur da laptopta da kullanmak gerekirse diye.


    Ses yongalarının kalitesi hakkında bir bilgim de yok, o konuda hiç araştırmadım ama anakartınıza baktığımda ses yongası kabak gibi ortada. Üzerine herhangi bir izolasyon koymamışlar. Çok fazla elektriksel parazite maruz kalacaktır. Bunu anlamanın en güzel yolu mikrofonla sessiz ortamı kaydetmek. Muhtemelen his (elektriksel parazit gürültüsü) sesi çıkacaktır. Usb ses kartının bir avantajı da kasanın dışında olduğu için o elektirik yükünün sebep olduğu parazitlenmenin dışında kalması ama usb ses kartlarında hiç his sesi olmayacak da değil. Bende ucuz yollu bir usb ses kartı da var ve o dip ses yine oluyor ama anakartaki onboard ses yongasına göre daha az. Ben müzikle de uğraştığım için ses kartı değil de audio interface kullanıyorum, gerçi Türkçe'de ona da ses kartı diyorlar. Onda hiç dip ses yok mesela ama fiyatı da elimdeki dandik usb ses kartının 10 katı. Youtube'tan falan bol bol bahsettiğiniz kartın incelemelerine bakmak lazım, kullananlar nasıl memnun mu diye.


    Hdmi konusu ise optik ile aynı. İkisi de dijital ses. İletimi direkt 0-1'ler ile sağlıyor yani binary data şeklinde. O yüzden iletimde kayıp olması mümkün değil. Aynı bilgisayardan bilgisayara usb ile dosya aktarmak gibi. Oradaki sesin kalitesi de dediğim gibi ses datalarının iletildiği ses sistemine bakıyor. Eğer içerisindeki dac (digital to analog converter) kaliteli ise sesi çok güzel işleyip kendi içinde kanallara dağıtıyor. Ama sizin alacağınız ses kartının dac'ı daha kaliteli ise dijitalden analoga çevirme işini ses kartına yaptırmak daha iyi oluyor. Orada da sıkıntı kaliteli kablo kullanıp analog sesin iletimindeki kayıpları en aza indirgemek. Hdmi bağlantının optikten farkı daha hızlı ve yüksek kapasitede aktarım sağlaması (iletim yine 0-1 şeklinde). Örneğin Dolby Atmos içerisinde çok fazla ses datası barındırdığı için optik bu datayı kaldıramıyor. O yüzden Atmos cihazların bağlantısı hdmi ile yapılıyor. Optik yeterli gelseydi ama vereceği kalite aynı olurdu. PCde de zaten ses ayarlarına baktığınızda ses çalma aygıtı olarak monitör de görünüyor (hoparlörü olsun olmasın). Sebebi de ses datasının hdmi üzerinden dijital olarak iletilebilirliği. Zaten ekran kartı da pci-e üzerine takılı olduğu için ses onun aracılığı ile hoparlöre gidecek. Ekran kartının hdmi çıkışına dediğim cihazı taktığınızda yaptığı iş sadece ses datasını görüntüden ayırıp ayrı bir optik kanaldan iletmesi. PS4 Slim modellerde ne yazık ki optik çıkış koymadıkları için ben surround ses alabilmeyi anca o cihazla çözdüm. Sanki cihazda dahili optik çıkış varmış gibi aynı işi görüyor.


    Bir de o kartı almak istiyorsanız eğer kartın kaç yılında piyasaya sürüldüğüne ve driver desteğine de bakmak lazım. Eski bir kart ise üzerine çok fazla destek sunulmuyor olabliir. O yüzden win10'da da düzgün bir şekilde çalışmıyor da olabilir.


    Son olarak da yorumunuzu tekrar okudum gözden kaçırdığım bir şey var mı diye. Audio extractor'ı anakartın hdmi çıkışına değil de ekran kartınınkine takacaksınız. Bir diğer konu da müzik için analog bağlantının daha verimli olduğu konusu tam doğru değil. Direkt kullanılan dac ile alakalı. Ses sisteminin kendi dac'ı çok kaliteli ise analog sesi hoparlörlere iletmek için gereken mesafe minimuma inmiş olacak. Siz ses kartında bu analoga çevirme işlemini yaptığınız takdirde analog sinyalin iletimi için mesafe artacak. O yüzden kablo çok önemli eğer analog iletim yapılıyor ise. Bu sebeple mesela kayıt işlerinde kullanılan audio interfacelerde direkt analog çalışıldığı için hoparlör bağlantıları balanced kablolar ile yapılır. Bu kablolar da standart hoparlörlere bağlanamıyor zaten, bunun için de studyo monitör gerekiyor.





  • https://www.hepsiburada.com/asus-xonar-dg-5-1-pci-ses-karti-pm-bd300898


    Ben 4-5 yıldır bunu kullanıyorum z5500 gayet memnum. Tavsiye ederim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.