Şimdi Ara

Kapasitör mü direnç mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
1
Favori
1.155
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • sinanakgl kullanıcısına yanıt

    kondansatör 10nf ses girişine konmuş voltajı okadar mühim değil muhsim bey açıklamış bc148 ac 187 motoru sürüyor trimpotta devir için sesde sıkıntı varsa ac 127-128 ikilisi

    https://www.elektrikrehberiniz.com/kondansator/kondansator-ve-direnc-renk-kodlari-2-3204//




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi babus0606 -- 7 Nisan 2021; 15:3:19 >
  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    Evet seste parazitlenme var cızırtılar rahatsız edici düzeyde. Devamlı bir şekilde var hem de. O zaman olağan şüpheliler bu ikisi ve o 10nf kapasitör. Biz bunları multimetre ile yarın ölçeceğiz. Bozuldularsa hiç mi değer vermezler?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sinanakgl kullanıcısına yanıt

    daha fazla oynamayın bence.

  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    Hocam zaten ben müdahale etmedim. Bizim elektrik hocaları baktı. Sadece o kondansatöre baktık o da sağlam olunca kapattık.

  • sinanakgl kullanıcısına yanıt

    Girişteki 10 nf kondansatörün arızalı olduğunu sanmıyorum.

    Devredeki elektrolitik kondansatörlerin hepsini besleme katı dahil yeni kullanılmamış kondansatörler le değiştirin.

    Besleme de ki kondansatörün kapasitesini artırın. Filtrelemelere / Şaselemeye dikkat edin.(gerekirse ekranlama) Cızırtılar bitecektir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 8 Nisan 2021; 15:41:32 >
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt

    Hocam önerileriniz için teşekkür ederim. Cenazeyi fazla yıkarsan hesabına dönecek bizim iş hatta döndü bile. En temizi bu makineyi bir kenara bırakıp müsait zamanda bu alanda iş yapan birine bir aya falan göstermek çünkü bulunduğum yerde yok. Uygun bir fiyat verirse yaptırırım. Yoksa da zaten olan olmuş deyip ben dalarım makineye. Dediklerinizi yaparız. Daha da antika bir şey almam ders oldu. Bir arıza verse geçmiş olsun yandı gülüm keten helva. Ya ili üç katı para vereceksin bir dükkandan alacaksın(arkasında dururum diyen) ya da hiç bulaşmayacaksın alacaksın sıfır makine olacak bitecek.


    Buradan bunu okuyanlara sesleniyorum. Hobi amaçlı veya profesyonel olarak lehimleme işine bulaşıyorsanız lütfen küçücük devrelerde 1- 1,5 cm açık kablo bırakmayın. Brn elektrikçi değilim ben bile anormalliği gördüm. Sonu kötü bitebiliyor. Ufacık gibi görünen ihmal koca makineyi dumur edebiliyor.


    Eğer yaptırırsam ne olmuş buraya yazarım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Pikabı Samsun'da pikap/ses sistemi tamircisine götürdüm. Ses çıkışı (amplifikatörü) yanmış dedi. Bu tarz pikaplarda bu sorun ile sıklıkla karşılaştığını söyledi. Aramalarda çıkarsa belki birine faydası olur.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sinanakgl kullanıcısına yanıt

    Hocam Samsun'da konak sineması altındaki elektronikçiler dağıldı biliyorsunuz, ama yakın adreslerdeler. srsanız bulursunuz. Bir tanesi hemen yan pasajda diğeri az ileride yukarıda diğeri daha yukarıda. İnternete yazsanız da bulursunuz.


    Devreyi ve sistemi komple eklersenz, hazır amfiler ve mini amfi dvreleri var. Bazıları çok ucuz. Hak etmediği bir ücrete tamir ettirmeyin sonra. Devre kartı herşey hazırsa, çözülmeyecek ne sorun olabilir?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 20 Haziran 2021; 11:22:21 >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Evet Konak sinemasının oraya evkur açmışlar anılarım depreşti. Cemal usta var modern pazarın orda ona götürdüm. 200e yaparım dedi. Belki dediğiniz gibi kendim tam sorunu anlayıp bunu bunu değiştir ekle desem ucuz olurdu da şimdi birine iş yaptırmaya kalksan 50 liradan aşağı almıyor. Bu yüzden 200 normal geldi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sinanakgl kullanıcısına yanıt

    Forumlar tam da bunun için var. Teslim etmediyseniz çözüme gidelim hem de başkalarına örnek olsun.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Makineyi bıraktım hocam. Merkezde de oturmuyorum artık cuma gibi teslim almaya gideceğim.

    Dediğiniz çok doğru bilgi alışverişi forumların en önemli işlevi. Bu sebeple buraya konuyu açıp yardım istedim. Sağ olsun birkaç kişi fikir verdi. Tabii ben bu işte amatör dahi olmadığım için çözemedim. Şimdi sıkıntıyı bulduk başkaları faydalansın fiyatı da yazdım ona göre kontrol ederler alacakları fiyat tekliflerini.

    İlginiz için teşekkür ederim yine de. Eğer kendim yapabilseydim buraya atardım nasıl yaptığımı. Ben yine sorarım ustaya nelerin değiştiğini insanlara fikir olur.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sinanakgl kullanıcısına yanıt

    Çözebilecek ilgiye sahip görünüyordunuz. Bazen geç cevap alıyor konular bazen hiç ilgi öekmiyor konular bakmıyoruz bile.

    Her konuda komple ve detaylı resimler çok belirleyici oluyor.

    Hürmetler.

  • Usta, pikabı tamir etmiş. Şüphelendiğimiz gibi ac 127-128 transistör çifti ve bir kaç direnç yanmış. Eğer bu tarz önce cızırtı sonra sesin tamamen kaybolması gibi sorun yaşayan olursa Samsun'da Cemal Usta'dan uygun fiyata yardım alabilir. Ben daha pahalıya patlar diye çekiniyordum açıkçası. Çünkü bu iki transistörün dahi internetteki fiyatı 150-170 TL civarlarındaydı. Bu germanyum transistörler de galiba osilatör denen alet ile ölçülüyor. Voltmetre ile direk ölçümü sıkıntılı. Voltmetre ile ölçülecekse araya 2.2klık falan direnç atılması gerekiyormuş (youtube'da gördüm - siz araştırın unutmuş olabilirim). Cemal Usta'nın dükkanı Samsun İlkadım'da anneler parkının orda modern pazarın kurulduğu yerden yukarı çıkarken. Bulması kolay. Yılmaz Elektronik Cemal Yılmaz.


    Videoyu atacaktım ama beceremedim. Tekrardan buradan yardım eden forum kullanıcılarına da teşekkürler.





  • sinanakgl kullanıcısına yanıt

    Böyle pahalı bir transistör fiyatı pek alışık değil.... Uzman arkadaşlar fikir versin bakalım.

    Ayıca muadil olanları asıllarının çok çok altında fiyatlara satılıyor, patates ürün diye bilinirler.

    Osilatör dedğiniz psioskop olsa gerek.

    Bu sorunla karşılaşanlar; DHye konu açsın ve hatta bu konudan devam etsin. Çözülen bir sorun yenilerine umuttur...

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Hocam ben nu konuda cahil biriyim. Sağdan soldan okuduklarımla/izlediklerimle burada yazıyorum. Dediğiniz doğrudur o aletin adı o olabilir.

    Muadil ürünler vardı ama performans sorunu çıkıyormuş. Eski aletlerdeki o tiz hoş sesi güzel veten malesef bu gıcık germanyum transistörlermiş. Türk kaynaklarında pek bir şey yok bu konuda ama yabancılar 30-40 birim paraya bizim antika diyeceğimiz aletleri alabilmelerinden ötürü bu işlerle daha aşinalar.

    Ac 127 ebayda 1-3 dolar arası kargo hariç. O da buraya gelir mi her zaman buraya kargo imkanı olmuyor. Malesef ben baktığımda Türkiye fiyatı pahalıydı.

    Mesela birinin yorumu :Thanks, I'll try that tomorrow,

    I removed the AC127 and tried a 103 but it motorboats and warmed up quickly.

    I'll replace the AC127 and set the V.

    Ac 127 yerine NTE103 koymuş (o da germanyum) ısınma sorunu yaşamış.

    Youtube'da yabancı bir genç gitarına amfi yapmış farklı türdeki transistörler ile nasıl bir çıktı aldığını videoyla paylaşmıştı. Bu Alman germanyum yerine Rus imalatı germanyum ile vs kıyaslamış. Sanırım silikon kafalılarla da kıyaslıyordu.

    Artık cahil biri olarak sanırım daha burayı meşgul etmemem doğru olur. Boşa uzatmayım. Umarım bir kişi dahi olsa buradan faydalanır. Çünkü pikap konusu sıkıntılı bir konu. Aşırı fazla fiyat çeken tutturduğuna yapıştıran insan dolu her yer. (Benim tamirci bana iyi fiyat verdi. İyi fiyat alamayan kendi halledebilir.)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • sinanakgl kullanıcısına yanıt

    Güzel detaylar ortaya çıkarıyorsunuz, meşgul etmiyorsunuz fevkalade renklendiriyorsunuz....

    Patates dediğimiz ürünler ayırt edilmesi zor tüm sayılar ve iişaretler aynı olan ürünler. Muadil de datasheetleri benzer ya da aynı olanlar. Farkında olmadan patates ürüne orjinal fiyatı da ödemiş olabilirsiniz.


    Bazen bu tip eski teknolojde yeni tip ve ucuz eleman kulanmak çok daha performanslı olabiliyor. Çözüm almak için detaylı paylaşmalısınız.


    Ayrıca; mini amfilerle vb eski bir amfiyi tamir etmeye gerek kalmatabilir ve bu mini amfiler çok ucuz. Motor sürücüler için de birçok mkan bulunmakta.


    Aynı sorunnu yaşayanlar ne kadar detaylı ve bilgileri tamamiyle sunarsa o kadar daha iyi cevap alır.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Ben de verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

    Ben ustanın yalancısıyım tabii. Usta dedi orijinal taktım diye. Belki de dediğiniz gibidir ama sesi eskisi gibi hoş olduğu için kendi içimde orijinalliğini sorgulamadım sırf merakımdan internette baktım dikdörtgen şekilliler de var mı diye. Eğer görünüş olarak tıpa tıp aynısını yapıyorlarsa aldanmam çok kolay olur kesinlikle. Bu tarz tamirciler eski bozuk pikapların içindeki çalışan parçaları aldığı için piyasadaki (sözde) sıfır devre elemanlarından ucuza verebilirler. Bu yüzden ücret makul görünebilir (bu da göreceli ama işten anlayana bu fiyatlar uçuk aksine anlamayana ise piyasa ortalamasına bağlı olarak uygun gelebilir). Bu sebeple buralarda yardım istenmesi çok yerinde olacaktır. Benim bile merkeze gitmem gerekiyordu sırf bu yüzden bir ay civarı bekledim. Kargoya vermek istemedim. Halbuki her ilçede en kötü bir elektrikçi bulunuyor. Kendim az çok anlasam halledemesem de dar yerlere lehim yapmak zor olduğundan gider elektrikçiye lehim yaptırırdım. Maliyet düşerdi ve uzun süre beklemezdim.

    Bundan sonrakilere yol gösterici olabiliriz umarım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.