Şimdi Ara

Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
2
Favori
4.062
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Isı Pompaları


    Isı Pompaları,ağırlıklı olarak ısıtma amacıyla kullanılan ve daha çok “Havadan Suya Isı Pompası” adıyla anılan ve kullanılan ısıtma-soğutma sistemleridir.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    "Konuyu PDF Formatında İncelemek İçin Tıklayabilirsiniz."


    Isı Pompaları,klima sistemleri ile benzer mantıkla çalışır. Kombi vb. ısıtma sistemlerine alternatiftir. Dış ortamda bulunan ısının iç ortama taşınması veya iç ortamdaki ısının dış ortama taşınması sayesinde klima mantığıyla ısıtma-soğutma işlemini gerçekleştiren makinelerdir. Isıtma kısmı,kombi ile yapılan ısıtmaya alternatiftir.


    Radyatör,yerden ısıtma tesisatı ile kullanılabilen Isı Pompaları,uygun borulama ve Fancoil üniteleri (FCU) ile ısıtmanın yanı sıra soğutma işlemini de gerçekleştirebilmektedirler.


    Aynı zamanda sisteme bir Boyler eklenerek kullanım sıcak suyu da elde etmek mümkündür.


    Üç tipte ısı pompası mevcuttur ;


    1-     Havadan Suya Isı Pompası

    2-     Sudan Suya Isı Pompası (Toprak Kaynaklı Isı Pompası da dahil)

    3-     Hybrid Isı Pompası

     

    İki yapıda ısı pompası mevcuttur ;


    1-Split Isı Pompası

    2-Monoblok Isı Pompası


    Çalışma aralığı açısından ise Isı Pompaları ikiye ayrılır ;


    1-     LT Isı Pompaları (Low Temperature-Düşük Sıcaklık)

    2-     HT Isı Pompaları (High Temperature-Yüksek Sıcaklık)


    Isı Pompaları,klima sistemleri ile benzer mantıkla çalışır demiştik. Isı Pompalarının çalışma mantığı,soğutma esnasında iç ortamdaki ısıyı dışarı atma,ısıtma esnasında dış ortamdaki ısıyı içeri taşıma mantığına dayanır.


    Havadan Suya Isı Pompalarının iç üniteleri kombiye neredeyse birebir benzer. Dış üniteleri ise tıpkı klima dış ünitesi gibidir. Çalışma mantığı da benzerdir.


    Klima,bir havadan havaya ısı pompasıdır. Klimalar soğutma konumunda iç ortamdan aldıkları ısıyı dış ortamdaki havaya bırakarak,ısıtma konumunda da dış ortamdan aldıkları ısıyı içeri taşıyarak iklimlendirme sağlarlar.


    Bu esnada klimanın iç ünitesinde bulunan fan,iç ortam havasını sirküle etmektedir.


    Isı pompaları iklimlendirmeyi su vasıtası ile yaparlar. Örneğin ısı pompası ısıtma konumunda çalışırken,soğutucu akışkan içeren klima devresi,plakalı veya sarmal eşanjör sayesinde kalorifer tesisatından geçen suya ısısını bırakır. Isıtılan su kalorifer tesisatında dolaştırılarak iç ortamların ısıtılması sağlanır.


    Bu özet bilginin ardından bölümler halinde Isı Pompalarını tanıtabiliriz.


    Havadan Suya Isı Pompaları


    Havadan Suya Isı Pompaları,dış ortam havasında bulunan ısıyı içeri taşıyarak ısıtma,iç ortam havasında bulunan ısıyı dış ortam havasına bırakarak soğutma gerçekleştirirler.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    Yukarıdaki şemada tam takım bir sistem örneğini görebilirsiniz.


    Bir dış ünite,iç ünite,boyler,kalorifer tesisatı,radyatör,fancoil,yerden ısıtma boruları ve kullanım sıcak suyu için güneş panelleri ile yapılan yenilenebilir enerji takviyesi ile ısıtma,ihtiyaç duyulan odalarda soğutma ve kullanım sıcak suyunun tek sistemle sağlandığı ünite grubu örneklendirilmiştir.


    Yatak Odası (Bedroom) bölümünde bulunan fancoil,fanlı radyatör olarak adlandırılabilir. Fancoil üniteleri sayesinde kışın ısıtma,yazın soğutma yapılabilir. Her mahalde soğutma ihtiyacı olmayabilir,bu durumda sadece ısıtma istenen bölüm veya bölümlere radyatör veya yerden ısıtma tesisatı uygulanabilir. Soğutma esnasında radyatör ve yerden ısıtma tesisatlarına ait vanalar kapatılarak su akışı kesilmelidir. İsteğe bağlı olarak motorlu vanalar ile sistem otomatik olarak kontrol edilebilir.


    Fancoil bulunan bölümlerde iklimlendirme istenmiyorsa fancoil ünitesini kumandasından kapatmak yeterlidir. Fancoil kapalı iken,fancoil içerisinden su geçecek ancak ünitenin fanı çalışmayacağı için ortam ısıtılmayacak ve soğutulmayacaktır. Ancak fancoil yakınına gelindiğinde ısıtma veya soğutma konumunda üfleme olmasa bile sıcak veya soğuk su geçeceği için sıcaklık veya serinlik hissedilebilir.


    Bunu engellemek,fancoil kapalı iken hiçbir şekilde su akışı gerçekleşmemesini sağlamak için fancoil ile birlikte çalışacak şekilde 3 yollu vana,fancoil hattına bağlanabilir.

     

    Foto : Yer Tipi Fancoil


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    Fancoil’i fanlı radyatör olarak tanımlayabiliriz. İçerisinde bulunan serpantin borularına gönderilen sıcak veya soğuk su ile ısıtma veya soğutma işlemini gerçekleştiren ünitelerdir.

     

    Havadan Suya Isı Pompası Dış Ünitesi,aynı klima dış ünitesine benzerdir.

    Aşağıda görmüş olduğunuz,Salon Tipi Klima dış ünitesine benzeyen ünite bir Havadan Suya Isı Pompası dış ünitesidir. Çünkü temelde mantık aynıdır.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    Değişen ise iç ünitedir ;


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    Yukarıda sol tarafta görmüş olduğunuz ünite,Isı Pompasının iç ünitesidir.


    Bu iç ünite içerisinde soğutucu akışkan devresine ait elemanlar ile birlikte su devresine ait elemanlar bulunmaktadır.


    Inverter kontrol kartı,kumanda paneli,bakır borular,plakalı eşanjör ve sirkülasyon pompası gibi elemanlar,sistemin bütününü oluşturmaktadır.


    Söz konusu elemanlar birbiriyle entegre çalışmaktadır. Soğutucu akışkanın taşımış olduğu ısı sayesinde suya ısı verilerek ısıtma,sudan ısı alınarak soğutma gerçekleştirilmektedir.


    Sadece ısıtma özelliğine sahip olan ısı pompaları olduğu gibi, ısıtma-soğutma özelliğine sahip ısı pompaları da bulunmaktadır.


    Uygun bir tesisat ile ısıtma-soğutma ve sıcak su talepleri yaz-kış tek sistem ile karşılanabilir.


    Mevcut kalorifer tesisatı hali hazırda kombi ile kullanılıyorsa,radyatör boyları gerekirse değiştirilerek ısı pompasına dönüş yapılabilir.


    Panel Radyatörlü tesisatlar için LT Isı Pompası tercih edilebilir.


    LT Isı Pompaları, 55-60 Derece’ye kadar sıcak su sağlayabilirler.


    Eski,döküm radyatörlü kalorifer tesisatlarında ise HT Isı Pompası kullanılmaktadır. HT Isı Pompaları ise 80 Dereceye kadar sıcak su sağlayabilmektedir. Yüksek sıcaklıkta su ile ısıtma sağlayan döküm radyatörler için uygun bir alternatiftir ancak,talep edilen sıcak suyun sıcaklık değeri yükseldikçe verim azalacaktır.


    Havadan Suya Isı Pompaları ; Soğutma konumunda çalışırken iç ortamı soğutmak üzere çalışma sergilemektedir. İç ortamdaki fancoil tesisatında dolaşan su soğutularak iç ortamların iklimlendirilmesi sağlanır.


    Isı Pompalarının soğutucu akışkan ve su devresi içerdiğinden bahsetmiştik. Su ile soğutucu akışkan arasında fiziksel bir bağ,temas yoktur. Sadece ikisi arasında ısı transferi söz konusudur.


    Soğutma konumunda çalışan bir Havadan Suya Isı Pompasında sistem şu şekilde işler ; 


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Yukarıda görmüş olduğunuz plakalı eşanjör,soğutucu akışkan ile su arasındaki ısı transferini sağlar.


    Eşanjör plakalarının bir yüzünde soğutucu akışkan dolaşım halinde iken,diğer yüzünde su dolaşım halindedir.


    Isı Pompası soğutma çevrimine girdiğinde sirkülasyon pompası eşanjör ile iç ortamda bulunan boru tesisatı vasıtasıyla fancoiller arasında su devirdaimi sağlar.


    Sirkülasyon pompasının çalışması ile beraber iç ortamda bulunan fancoiller ile eşanjör arasında su dolaşıma girer. Aynı anda dış ünite içerisinde bulunan kompresör tarafından soğutucu akışkan,plakalı eşanjör ile dış ünite kondanseri arasında (soğutucu akışkan hattı üzerinde expansion valve veya kılcal boru,ısıtma-soğutma özellikli bir ısı pompası ise 4 yollu vana da bulunmaktadır) dolaşıma girmiş olur.


    Soğutucu akışkan,eşanjör vasıtasıyla sudaki ısıyı emerek dış ortama taşır ve bu şekilde eşanjörden geçerek iç ortamda bulunan fancoil serpantinlerine gelen su soğutulmuş olur.


    Fancoil serpantinlerinden geçen soğuk su,fancoil fanının iç ortam havasını sirküle etmesi sayesinde iç ortamın ısısını emerek ısınır ve tekrar eşanjöre döner.


    Isınan su eşanjör vasıtasıyla soğutucu akışkana ısı verir ve tekrar soğumuş halde fancoillere geri döner.


    Bu döngü,ısı pompası çalıştığı sürece devam eder.


    Fancoillerde de tıpkı klima iç ünitelerinde olduğu gibi yoğuşan nemi tahliye etmek için drenaj hattı bulunmaktadır ve borular,soğutucu akışkan borularında olduğu gibi izole edilmelidir.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    Foto : Gizli Kanallı Tip Fancoil

     

    Isıtmada ise mantık tam tersi olacak şekilde işler. Isıtma konumunda klimada olduğu gibi dış ortamdan ısı emilerek iç ortam aktarılır. Isı pompasında dış ortamdan emilen ısı,eşanjör vasıtası ile suya aktarılır. Isınan su fancoillere gönderilir ve fancoil fanı vasıtası ile iç ortama ısı bırakılır. İç ortama ısısını bırakarak soğuyan su,tekrar eşanjöre dönerek ısıtılmış olur. Fancoiller,ısı pompası soğutma konumunda da kullanılacaksa gereklidir. Sadece ısıtma yapılacak olan uygulamalarda keyfi bir tercihtir. Çünkü ısıtma amaçlı kullanımlarda kombi ile birlikte kullanılan standart radyatörler veya yerden ısıtma boruları kullanılabilir.


    Su sıcaklığı ne kadar düşük olursa verim o kadar yüksek olacağı için, 70-80 derece sıcaklıkta su ve kombi ile yapılan ısıtmaya göre seçilecek olan radyatör boyları daha uzun olmalıdır. Isı pompası ile kullanılacak kalorifer tesisatında radyatör boyları mümkün mertebe uzun seçilmelidir. Çünkü ısının transfer edileceği yüzey alanı artırılırsa,düşük sıcaklıkla daha yüksek ısı transferi elde edilir ve verim artar,defrost sıklığı azalır.


    Havadan Suya Isı Pompalarında,ısı transferi dış ortam havası ile gerçekleştirilir. Dış ünitede bulunan kondanser fanları,soğutma konumunda emilen ısının dış ortam havasına atılmasını sağlar. Isıtma konumunda ise dış ortam havasından emilen ısı iç ortama taşınır.


    Isı Transfer Sırası şu şekildedir ; Dış Ortam Havası >Soğutucu Akışkan Devresi>Su Devresi>İç Ortam Havası şeklindedir.


    Dış ortamdan emilen ısı,soğutucu akışkana aktarılır. Soğutucu Akışkan,suya ısı aktarır. Isınan su,iç ortam havasına ısı verir ve ısıtma sağlar.


    İç ortamdan emilen ısı,suya aktarılır. Su,emdiği ısıyı soğutucu akışkana bırakır. Soğutucu akışkan,dış ünite kondanserine gelir ve dış ünite fanları sayesinde ısısını dış ortam havasına bırakarak soğutma sağlar.


    Isıtma ve Soğutma konumu için sıralama bu şekildedir. Isı Pompası açık olduğu sürece bu döngü değişken hızlarda sürekli olarak devam eder.


    Isı Pompaları Inverter ve Kademeli olarak çalışma bakımından iki tiptir.


    Inverter Isı Pompaları,tıpkı evlerimizde kullandığımız inverter klimalar gibi ortamın ihtiyacına göre çalışma frekansını ayarlayarak mümkün mertebe hiç kapanmadan çalışır.


    On-Off olan Isı Pompaları ise birden fazla kompresöre sahip ise (gücüne göre 2-3 kompresör bulundurabilir) kompresörlerini aç-kapa mantığı ile kademeli olarak devreye alır ve devreden çıkarır.

     

    Sudan Suya Isı Pompası


    Sudan Suya Isı Pompaları,iç ortamda hazır bulunan kalorifer/fancoil tesisatı ile dış ortamda bulunan bir su kaynağı (deniz,göl,nehir vs.) veya toprak (sondaj veya serme yöntemi ile toprak altına yerleştirilen su boruları içerisinde bulunan su) arasında ısı transferi gerçekleştiren ısı pompalarıdır.


    Havadan Suya Isı Pompalarının,iç ortamdan emdiği ısıyı dış ortam havasına bıraktığını veya dış ortamda bulunan ısıyı iç ortamdaki su devresine taşıdığını söylemiştik.


    Sudan Suya Isı Pompalarında ise iç ortamdan emilen ısı veya dış ortamdan temin edilen ısı,havadan değil ; uygulama şekline göre dış ortamda bulunan su kaynağından veya dış ortamda bulunan toprak araziden karşılanır.


    Su Kaynaklı Isı Pompalarında dış ünite bulunmaz. Hava Kaynaklı Isı Pompalarında Dış ünitenin içerisinde bulunan kompresör,Su Kaynaklı Isı Pompasının iç

    ünitesinin içerisindedir.

     

    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


     

    Fiziksel açıdan buzdolabını andıran bir görüntüye sahiptir ve az yer kaplar.


    İç ortamdaki su devresinden emilen ısı veya dış ortamdan emilerek iç ortamdaki su devresine aktarılacak olan ısının sağlanabilmesi için su kaynağı veya toprak arazi gerekmektedir. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz.


    İki Tipte Uygulama Mevcuttur,

    -         Su Kaynaklı Kullanım

    -         Toprak Kaynaklı Kullanım

     Su Kaynaklı Kullanım


    Su Kaynaklı Isı Pompasının,su kaynaklı olarak kullanılabilmesi için uygulama yapılacak olan bölgenin yakınında bir göl,nehir vb. su birikintisi olması gerekmektedir.


    İç ortamda bulunan su devresi,ısı pompasının iç ünitesinde bulunan eşanjör ile iç ortamda bulunan radyatör,fancoil üniteleri arasında döşenmiş olan boru tesisatı vasıtasıyla devirdaimi sağlanan suyu bulundurur.


    Arada bulunan eşanjör,ısı pompasında bulunan soğutucu akışkana ısı transfer edilmesini sağlar.


    Su Kaynaklı Isı Pompalarında bir eşanjör daha bulunur. Bu eşanjör de dış ortamda bulunan su devresi ile soğutucu akışkan arasında ısı transferi sağlar.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Yukarıdaki şemada görebileceğimiz üzere,


    Birinci eşanjör,dış ortamdaki su kaynağına bağlıdır. Dış ortamdaki su kaynağından alınan su,eşanjörden geçirilir ve tekrar su kaynağına geri döndürülür.


    Eşanjörde 2 adet giriş,2 adet çıkış vardır. Biri su devresine,diğeri soğutucu akışkan devresine aittir.


    Dış ortamdaki su kaynağından alınan su,eşanjörden geçirilirken,aynı anda eşanjörün içerisinde fiziksel temas bulunmadan devirdaim olan soğutucu akışkana ısı bırakır.


    Isı emen soğutucu akışkan,kızgın buhar halde iken kompresör tarafından ikinci eşanjöre basılır. İkinci eşanjörde ise soğutucu akışkan ve iç ortamda bulunan su devresi devirdaim halindedir. Kızgın buhar halindeki soğutucu akışkan,iç ortamdaki su devresine ısı vererek devredeki suyu ısıtır. Isınan su,sirkülasyon pompaları vasıtasıyla iç ortamda bulunan radyatör,fancoil ünitelerine ve var ise kullanım sıcak suyu boylerine gönderilir.


    Sıcak su,iç ortamdaki radyatörlere,boylere,fancoillere ısısını bırakarak iç ortamın ısıtılmasını sağlar. Böylelikle su soğur ve tekrar ısıtılmak üzere eşanjöre döner.


    Böyle aşama aşama anlatsak bile bu sistem (çalıştığı sürece) uygulamada aralıksız,duraksız olarak çalışır.

     

    Isı Pompasının su kaynaklı kullanımında iki yöntem vardır.


    1-Açık Devre

    2-Kapalı Devre


    Bu kısım,”VRV,VRF Klima Sistemleri” yazımızı okuduysanız tanıdık gelebilir. Çünkü o başlık altında da Su Kaynaklı VRF Dış Üniteleri anlatmıştık.


    Açık Devre


    Açık Devre kullanımda,dış ortamda ısı transfer materyali olarak herhangi bir kaynaktan alınan su kullanılır.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Yukarıdaki şemada görebileceğimiz üzere,su kaynağından alınan su,iç ortamda bulunan ısı pompasına gönderilir. Isı transferi sağlandıktan sonra ise alınan su tekrar kaynağa geri bırakılır.


    Su kaynaklı kullanım başlığı altında anlatmış olduğumuz gibi,su kaynağından alınan su,ısı pompasında bulunan eşanjöre gönderilir. Soğutucu akışkan,ısı pompasının çalışma konumuna göre (soğutmada ise) iç ortamdan emilen ısıyı,eşanjör vasıtası ile kaynaktan alınan suya bırakır veya (ısıtmada ise) kaynaktan alınan suyun ısısını emerek iç ortama taşır. Bu transfer gerçekleşince alınan su kaynağa geri bırakılır. Bu çalışma,pratikte (uygulamada) sürekli olarak gerçekleşir. Su sirkülasyonun için pompa,soğutucu akışkan sirkülasyonu için kompresör kullanılır.


    Bu sistemin kapalı devre kullanıma göre dezavatanjları vardır.


    Bunlardan biri,suyun kaynaktan çekilmesi sonucu beraberinde tortu ve pislik barındıracak olmasıdır. Bu nedenle kaynaktan alınan su,eşanjöre gönderilmeden önce filtreden geçirilir.


    Ayrıca deniz gibi tuzlu su kaynağından su alınıyor ise,bu korozyona sebep olacaktır ve sistem ömrü,tatlı su kaynağı ile çalışmaya göre daha kısa olacak,bakım ihtiyacı daha sık olacaktır.


    Bu sistemin verimi,sezon boyunca elde edilen kaynak suyunun sıcaklığına bağlıdır. Ancak hava kaynaklı ısı pompalarından yine daha verimlidir.



    Kapalı Devre


    Kapalı Devre kullanımda ise yine su kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. 


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Yukarıdaki şemada görebileceğimiz üzere sol tarafta yazın soğutma,sağ tarafta ise kışın ısıtma manevrası örneklendirilmiştir.


    Açık Devre uygulamada,su kaynağından alınan suyun eşanjörden geçirildikten sonra kaynağa geri bırakıldığından bahsetmiştik.


    Kapalı Devre uygulamada ise ısı pompasının,su kaynağında bulunan su ile fiziksel bir teması yoktur.


    Kapalı Devre uygulamada,su kaynağı eşanjörden geçirilmez. Bunun yerine su kaynağının içerisine (suyun içine) döşenen borular vasıtası ile ısı transferi sağlanır.


    Su kaynağının zeminine yerleştirilen borular,ısı pompasının eşanjörüne ve devirdaim pompasına bağlanarak su devresi oluşturulur. Bu devreye su kaynağından alınan su değil,şebeke suyu basılır. Devirdaim pompası vasıtası ile dış ortam su devresinde bulunan su,ısı pompasının eşanjörü ile su kaynağının içine yerleştirilen borular arasında devirdaim (sirküle) edilir. Bu uygulamada ise iç ortamdan emilen ısı,su kaynağının içinde bulunan borulara gönderilir ve borulardan su kaynağına ısı transferi gerçekleştirilir. Böylelikle su kaynağı ile eşanjör arasında bir bağ bulunmamış olur. Bunun sonucunda ise su kaynağındaki pislikler,yabancı maddeler ve tuzlu su kaynağı ise tuz,eşanjöre temas etmemiş olur.


    Bu sistemin kurulum maliyeti,açık devre uygulamaya göre daha yüksek olsa da bakım ve arıza sıklığı daha düşüktür. Ancak sığ derinlikte olan su kaynaklarında uygulanmaya müsaittir.

     

    Toprak Kaynaklı Kullanım


    Toprak Kaynaklı kullanım ise,su kaynaklı kapalı devre kullanıma çok benzer. Tek fark,kaynak olarak su yerine toprak kullanılmasıdır.


    Toprak altına yerleştirilen borular vasıtasıyla ısı transferi sağlanır. Toprak,iyi bir ısı transfer materyalidir. 


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Yukarıda görmüş olduğumuz şemada,soğutma ve ısıtma konumları için çalışma örneği verilmiştir.


    Soğutma için iç ortamdan emilen ısı,toprağa bırakılır. Isıtma için ise tam tersi olarak topraktan ısı alınarak iç ortama taşınır.


    Toprak Kaynaklı Kullanımlarda iki uygulama yöntemi mevcuttur.


    Bunlardan biri “Serme Yöntemi”, diğeri “Sondaj Yöntemi”dir.

     

    Serme Yöntemi


    Serme Yöntemi ile yapılan uygulamada,toprak araziye döşenecek olan boru,yatay düzlemde döşenir.



    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    Yukarıdaki şemada görebileceğimiz üzere toprak arazinin yüzey kısmına yakın olacak şekilde borular yatay düzlemde döşenir.


    Bu uygulama,geniş toprak arazi gerektirir. Uygulamanın yapıldığı arazide tarım uygulaması yapılamaz. Çünkü toprak üzerinde yapılacak çapa vb. işlemler boru hattına zarar verecektir.


    Olası bir arıza,kaçak durumlarına karşı toprak arazinin üstü beton vb. yapı malzemeleriyle örtülüp kapatılamaz.


    Geniş arazi ihtiyacı duyduğu için çok fazla alan işgal etmektedir (Örneğin 150m² alanın bu yöntemle iklimlendirilmesi için takriben 300m² toprak araziye boru döşenmesi gerekecektir.)


    Bu dezavantajlarına ek olarak çok soğuk hava şartlarında toprak altında kalan boruların içerisindeki suyun donmaması için toprak altına gönderilecek olan suya “antifiriz monoetilen glikol”karıştırılmalıdır. Bu kimyasal,tıpkı otomobil soğutma suyuna uygulandığı gibi düşük sıcaklıklarda donmayı önlemek amaçlı uygulanır.


    Aynı uygulama,kapalı devre su kaynaklı uygulamalarda da gerekli olabilir.


    Sondaj Yöntemi


    Sondaj Yöntemi,ısı pompasının en verimli çalıştığı uygulama tiplerinden biridir.


    Toprak zeminin 15 metre derinine inildiğinde toprak sıcaklığı sezon boyunca 10 derece civarındadır.


    Sezon boyunca çok küçük sıcaklık değişimleri haricinde yaz-kış toprak sıcaklığı 10 derece civarında sabit sıcaklığa sahiptir. Bu nedenle hava kaynaklı veya su

    kaynaklı uygulamalara göre daha verimlidir. Sıfırın altındaki dış hava sıcaklıklarında bile 10 derecelik toprak yüzey ile ısı transferi sağlayan ısı pompası,eksi derecelerde çalışan hava kaynaklı ısı pompasından çok daha verimli olacaktır.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Sondaj yönteminde,üstteki şemada görebileceğimiz üzere dikey borulama yapılır.


    Sondaj kuyusu açılarak borular kapasiteye göre değişmekle birlikte 100-150 Metre derine gönderilir.


    Bu uygulamada da ısı pompasının iç ortamdan emdiği ısı sonda boruları vasıtasıyla toprağa bırakılır veya topraktan ısı alınır.


    Toprak sıcaklığı sezon boyunca sabit olduğu için verimi en yüksek uygulama türüdür.


    Ancak her bölgede uygulanmaya müsait değildir. Bu uygulamanın yapılabilmesi için uygulama yapılacak olan arazinin sondaja elverişli olması ve ilgili bölgenin belediye vb. yönetim organlarından gerekli izinlerin alınmış olması gerekir.


    Sondaj kuyusunun açılması,derinlik olarak metre başına fiyatlandırılır ve maliyeti çok yüksek bir işlemdir. Kurulum maliyeti yüksek olsa da verimi çok yüksek bir uygulama elde edilmiş olunur.


    Ayrıca dikey olarak borulama yapıldığı için arazi işgal edilmemektedir.


    Su Kaynaklı ve Toprak Kaynaklı Isı Pompalarında “Defrost” ihtiyacı yoktur.


    Defrost


    Defrost,ısıtma konumunda çalışan hava kaynaklı dış ünitenin ısı transferi esnasında serpantin kısmının karlanması sonucu devreye alınan buz çözme manevrasıdır.


    Klima ve hava kaynaklı ısı pompaları,ısıtma konumunda çalışırken dış ortamdan içeri ısı transfer ederler. Bu esnada dış ünitelerin arka ve yan kısmında bulunan serpantin boruları,dış ortam havasından daha soğuktur. Bu nedenle dış ünite fanı vasıtasıyla bu serpantin üzerinden hava geçirilirken havada bulunan nem,soğuk yüzeyle karşılaşarak yoğuşur ve su haline gelerek serpantin üzerinde birikir.


    Biriken su,serpantine ısı vererek kar ve buz haline gelmeye başlar ve “dış ünite karlanır”.


    Oluşan kar,hava sirkülasyonunu engelleyerek hava geçişini bloke eder. Dış ünite,bu buzu çözmek için defrost manevrasını uygular. Defrost esnasında sistem soğutma konumuna geçer ancak,iç ortam soğutulmaz. (Isı Pompası için fancoiller üfleme yapmaz).


    Soğutma konumuna geçişle birlikte iç ortamdan emilen ısı dış ünite serpantinine gönderilir ve bu ısı ile dış ünite serpantini üzerindeki kar eritilir. Kar eritilip buharlaştırılarak serpantin kurutulduktan sonra sistem tekrar ısıtma konumuna geçerek çalışmasına devam eder.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    Su ve Toprak kaynaklı uygulamalarda ise bu durum söz konusu olmadığı için defrost manevrası ihtiyacı yoktur ve kesintisiz ısıtma yapılır.

     

    Hybrid Isı Pompası

     

    Hybrid Isı Pompaları,hava kaynaklı olarak çalışmaktadır. Hava kaynaklı olarak çalışırken,dış hava sıcaklığı düştüğünde ısı pompasının performansı da düşecektir.


    Bunun sonucunda ısıtma konumunda aksaklıklar (defrost manevraları sebebiyle) meydana gelebilir. Hybrid Isı Pompaları ise hem hava kaynaklı hem de doğalgazlı olarak çalışan “hibrit” teknolojiye sahiptir.


    Hybrid olarak en çok tanınan ısı pompası “Daikin Altherma Hybrid” ısı pompasıdır. 


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


     

    Split tipte olan hava kaynaklı ısı pompasının iç ünitesi,hem dış üniteden gelen bakır borular ile soğutucu akışkan bağlantısına hem de doğalgaz bağlantısına sahiptir.


    Dış ünitenin tam performansla çalıştığı zaman dilimlerinde ve hava sıcaklıklarında,herhangi bir şekilde doğalgaz kullanılmamaktadır.


    Dış hava sıcaklıkları düştükçe,havadan elde edilen ısı yetersiz gelmeye başladığında oranlı şekilde doğalgaz kullanımı başlayacaktır.


    Örneğin %75 Hava Kaynaklı %25 Doğalgaz Kaynaklı Isıtma


    %50 Hava Kaynaklı %50 Doğalgaz Kaynaklı


    %25 Hava Kaynaklı %75 Doğalgaz Kaynaklı


    %100 Doğalgaz Kaynaklı


    Gibi dış hava sıcaklıklarına göre hibrit olarak hem havadan elde edilen hem de doğalgazdan elde edilen ısı ile iç ortamın ısıtılması sağlanabilir. Hem havadan hem de doğalgazdan güç alan bir kombi gibi düşünülebilir. Dış hava sıcaklığına göre otomatik olarak bu oran ısı pompası tarafından belirlenmektedir. Hybrid ısı pompa iç ünitesi,hem ısı pompası iç ünitesini hem de doğalgaz kombisini tek makine içerisinde barındırır.


    Hava,Su,Toprak kaynaklı ısı pompalarında atık gaz bağlantısı bulunmazken,hybrid ısı pompasında doğalgaz kullanımı sebebiyle atık gaz (baca bağlantısı) gerekli olacaktır.

     

    Split ve Monoblok Isı Pompası


    Split ve Monoblok ısı pompaları,Hava Kaynaklı Isı Pompalarının çeşitlerinden ikisidir.


    Split Isı Pompası


    Split,kelime anlamı olarak “ayrık” anlamına gelmektedir. Buradaki ayrımdan kasıt,iç ve dış ünitenin birbirinden ayrı olmasıdır.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Yukarıda fotoğrafını görmüş olduğumuz ısı pompası “split” ısı pompasına bir örnektir. İç ve dış ünite birbirinden ayrıdır. İç ünite iç ortamda,dış ünite ise dış ortamda bulunmaktadır. İç ünite tercihen dış ortamda bulunabilir (kombi gibi dolap içerisinde balkonda vs. konumlandırılabilir).


    Ancak iki türlü de iç ve dış ünite birbirinden ayrıdır ve iç-dış ünite arasında çekilecek olan bakır boru tesisatı ile soğutucu akışkan devirdaimi sağlanır.


    Su devresi (kalorifer tesisatı) ise iç üniteye bağlanır.


    Split Dış ünitenin herhangi bir su bağlantısı yoktur.

     

     Monoblok Isı Pompası


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Monoblok ısı pompaları ise tek parça halindedir. Tüm donanım dış ünitede bulunmaktadır. İç ünitenin içerisinde bulunan eşanjör vb. ekipmanların hepsi dış ünitenin içerisindedir. Monoblok ısı pompalarının direkt olarak dış ünitesine su devresi (kalorifer tesisatının boruları) bağlanır.


    İç ortamda ısı pompasına ait ekipman bulundurmaması görsel açıdan avantaj sunsa da,split ısı pompasında iç ortamda bulunan elemanlar da dış ortamda bulunup,dış hava sıcaklıklarına maruz kaldığı için monoblok ısı pompaları, split ısı pompasına göre daha düşük verime sahiptir.


    Ayrıca çok düşük dış hava sıcaklıklarında kalorifer tesisatından dış üniteye gelen suyun donması,dış ünite içerisinde buluanan eşanjörün yarılmasına sebep verebilmektedir. Bunu engellemek adına kalorifer tesisatının suyuna “monoetilen glikol” karıştırarak donmayı önleyici tedbirler alınması gerekmektedir.


    LT (Low Temperature) Isı Pompası ve HT (High Temperature) Isı Pompası


    Isı Pompaları,çalışma aralığı bakımından ikiye ayrılırlar.


    LT Isı Pompaları


    LT Isı Pompaları kullanılacak suyu (kalorifer tesisatının suyunu ve kullanım suyunu) maximum 55-60 Santigrat dereceye kadar ısıtabilirler.


    Yerden ısıtma,panel radyatör ve fancoil ile yapılan ısıtma uygulamaları için uygun bir üründür.

    Kombi ile yapılan ısıtmada 60-70 derece sıcaklıklar kullanılırken,ısı pompası ile en fazla 55-60 derece sıcaklıktaki su ile ısıtma sağlanabilir. Bu nedenle kalorifer radyatörü ile ısıtma sağlanacak ise radyatör boylarının kombi ile yapılacak uygulamaya göre daha uzun seçilmesi gerekmektedir. Yüzey alanı büyüyen radyatör,daha düşük su sıcaklıkları ile daha yüksek ısı transferi sağlayacaktır.


    Isı Pompası ve kombi gibi ısıtma araçlarında,talep edilen su sıcaklığı ne kadar düşük olursa,verim o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle radyatör boylarının uzun seçilmesi,daha düşük su sıcaklıkları ile daha yüksek ısınma elde etmemizi sağlar.


    Bu nedenle ısı pompası ile yapılacak ısıtma uygulamalarında radyatör boyları daha uzun seçilmelidir. Hali hazırda kombi ile yapılan ve kombiye göre radyatör boyu seçilmiş olan uygulamalarda ısı pompasına geçiş yapılması halinde 60-70 derece sıcaklığa göre boyları seçilmiş radyatörler yetersiz kalabilir.


    Yerden ısıtma uygulamalarında ısı pompasına dönüş yapıldığında ise yerden ısıtma düşük sıcaklıklara ihtiyaç duyduğu için bu tarz bir sorun meydana gelmemektedir.


    LT Isı Pompaları R410A ve ileriye dönük R32 soğutucu akışkanları ile ısı transferi sağlayarak ısıtma soğutma işlemini gerçekleştirirler.


    İç üniteleri kombiye benzer bir görünüme sahiptir.


    HT Isı Pompaları


    HT Isı Pompaları,demir boru tesisatlı ve döküm petekli kalorifer radyatörlerinin olduğu eski yapılarda tercih edilmektedir.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    HT Isı Pompaları ile 80 Santigrat dereceye kadar sıcak su üretilebilir. HT Isı Pompaları,LT Isı pompalarından daha pahalıdır ve iç üniteleri yer tipidir. HT Isı Pompaları “Kaskat” mantığı ile çalışır.


    HT Isı Pompalarının içerisinde “Soğutucu Akışkandan Soğutucu Akışkana” ısı transferi sağlayan ek bir eşanjör bulunur. Ayrıca HT Isı Pompalarının dış ünitesinde bulunan kompresöre ek olarak iç ünitelerinde de bir kompresör bulunur.

    55 Dereceye kadar ısıtılacak su için sistem LT Isı Pompası gibi tek kademeli çalışır. Daha yüksek sıcaklıkları tek sistem ile,R410A veya R32 soğutucu akışkanı ile sağlamak mümkün değildir. Çünkü daha yüksek sıcaklıklar talep edildiğinde söz konusu soğutucu akışkanların basınç/sıcaklık eğrileri anormalleşecek ve soğutucu akışkan,ısı transferini sağlıklı bir şekilde meydana getiremeyecektir.


    Bu nedenle R410A veya R32 soğutucu akışkanın üretebileceği sıcaklık olan 55 Dereceye kadar sistem tek kademeli çalışmaktadır. 55 Derecenin üstünde 80 dereceye kadar olan sıcaklıklar için ısı pompası kaskat olarak çalışmaya başlayacaktır.


    Kaskat çalışmada iç ünite içerisinde bulunan kompresör de devreye girecek ve 55 dereceye kadar ısıtılan su R134A soğutucu akışkan devresi sayesinde 80 dereceye kadar çıkarılabilecektir.


    Bu sistemde mantık şu şekilde işlemektedir,

    55 Dereceye kadar R410A veya R32 Soğutucu akışkanı ile iç ortamdaki devrenin suyu ısıtılır. Daha yüksek sıcaklık talebi olması halinde R410A veya R32


    Soğutucu akışkanı dış ortamdaki ısıyı emer ve direkt suya bırakmaz. Önce R134A soğutucu akışkanına bırakır. R134A soğutucu akışkanı,iç ünitede bulunan kompresör tarafından su devresine bağlı eşanjöre gönderilir. Bu sayede R410A veya R32 soğutucu akışkanı,su devresine değil,R134A soğutucu akışkanına ısı transfer eder. Böylelikle su 80 derecelik sıcaklıklara ulaştırılabilir.


    Ancak istenen sıcaklık ne kadar yüksek olursa,verim o kadar düşük olacaktır. Döküm radyatörlü tesisatlar ise düşük su sıcaklıkları ile yeterli ısıtma sağlamayacaktır.



    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Kullanım Sıcak Suyu Üretimi


    Isı Pompası ile Soğutma ve Isıtma sağlarken,kullanım sıcak suyu da üretmeniz mümkündür. Bu sayede duş,el yıkama vb. amaçlar için sıcak su ihtiyacınızı da tek bir sistemle elde edebilirsiniz. Böylelikle iklimlendirmeye dair tüm işlemleri tek bir ünite ile sağlamış olursunuz.


    Isı Pompaları ; soğutma,ısıtma ve kullanım sıcak suyu üretimini yaz kış tek bir sistemle sağlayabilir.


    İhtiyaç duyduğu ısıyı doğadan temin ettiği için elektrik ile çalışmasına karşın doğru bir uygulama ile çok verimli çalışmaktadır.


    Ülkemizdeki elektrik birim fiyatları sebebiyle ısı pompasının elektrikle çalışıyor olması bir antipati oluştursa da sistemin ısı kaynağı elektrik olmadığı için,yani tüm gücünü elektrikten sağlamadığı için sanıldığı gibi yüksek sarfiyatlı değildir.


    Kurulum maliyeti yüksek olsa da işletme maliyeti düşüktür. Ancak Doğu Anadolu bölgesi gibi kışın çok sert geçtiği soğuk iklim bölgelerinde hava sıcaklığına bağımlı olarak çalışan hava kaynaklı ısı pompaları verimli olmayacaktır. Bu nedenle doğru uygulama ve doğru ürün seçimi ısı pompası sistemlerinde çok önemlidir.


    Isı Pompası ile sıcak su üretimi için “boyler ünitesine” ihtiyaç duyulmaktadır.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Boyler,mantık olarak “termosifona” benzer. Şebeke suyu boylere bağlanır. Boylerin su çıkışı ise iç mekânın sıcak su tesisatına bağlanır.


    Boyler içerisinde şebekeden gelen soğuk su bekletilir. Sıcak su kullanılmaya başlandığında boyler içerisinde ısıtılan su tesisata yollanır ve eksilen suyun yerine şebekeden gelen su boylere dolar.


    Yukarıdaki fotoğraf ve resimde görebileceğiniz üzere,boyler içerisinde serpantin boruları vardır.


    Bu borulara ısı pompasının su devresi bağlanarak ısıtma sağlanır. Kalorifer tesisatında devirdaim eden sıcak su,aynı şekilde boyler içerisinde bulunan serpantinlerde de dolaşır. Bu esnada boylerin içerisinde bulunan suya ısı vererek sıcak su hattına gidecek olan suyun ısınması sağlanır. Boylerde bulunan suyun maximum sıcaklığı yine ısı pompasının LT veya HT olmasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.


    Buna ek olarak yukarıdaki resimde olduğu gibi boyler çift serpantinli ise boylere güneş kollektörü bağlanarak güneş enerjisi vasıtası ile suyun ısıtılması sağlanabilir ve sistemin kullanım suyuna harcadığı enerji azaltılabilir. Hatta çok sıcak ve güneşin direkt olarak kollektöre ısı verdiği dönemlerde bedelsiz olarak sıcak su üretimi sağlanabilir.


    Güneş kollektörünün kullanılmayacağı uygulamalarda aşağıdaki gibi tek serpantinli boyler tercih edilebilir veya çift serpantinli boyler kullanılıp,serpantinler seri bağlanarak daha verimli bir çalışma elde edilebilir. Çünkü serpantin yüzey alanı arttıkça birim zamanda aktarılan ısı da artacaktır.



    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı


    Akümülasyon Tankı (Buffer Tank)


    Akümülasyon tankı (buffer tank) , ısı pompası uygulamalarında olmazsa olmaz olan bir elemandır.


    Çoğu firma ve müşteri,kurulum maliyeti sebebi ile bu elemanı opsiyonel olarak görüp sisteme ilave etmese de mutlaka kullanılması gerekmektedir.


    Akümülasyon tankı,bir tür su deposudur. Kalorifer tesisatına bağlanacak olan akümülasyon tankı,kalorifer tesisatının (su devresinin) su miktarını arttırır.


    Nasıl ki radyatör boyu büyütüldükçe daha büyük yüzey alanı elde ediliyor ve daha yüksek ısı transferi sağlanıyorsa,akümülasyon tankı da su miktarını artırarak kalorifer tesisatında devirdaim edilen su miktarını artırarak depolanan ısı miktarını yükseltmektedir. Akümülasyon tankı olmadığında tüketim artmaktadır ve ısı pompası kararsız çalışmaktadır. Çünkü kalorifer tesisatına gönderilen sıcak su daha çabuk soğuyarak ısı pompasına geri dönmektedir. Akümülasyon tankı kullanıldığında ısı pompası daha kararlı çalışmakta ve akümülasyon tankında depolanan sıcak su sistemde dolaştırıldığı ve depolanan ısı miktarı daha fazla olduğu için tüketim azalmaktadır. Akümülasyon tankı mutlaka yalıtımlı olmalıdır. İçerisinde bulundurduğu sıcak su,dış ortama ısı vererek soğumamalıdır. Bu durum,gereksiz tüketime sebep olacaktır. 

    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    Ek Bilgiler


    Isı Pompası ile soğutma yapılacak ise su devresinde kullanılacak olan boruların izole edilmiş olması gerekmektedir. Borulardan soğuk su geçerken,havada bulunan nem soğuk yüzeye sahip borular üzerinde yoğuşarak su damlacıklarına dönüşecektir. Bu nedenle kombiden ısı pompasına geçiş yapıldığında radyatörler yerine fancoil takılsa bile borular izolesiz olduğu için sistem soğutmada kullanılamayacaktır.


    Isı Pompası ile yapılacak olan soğutma,soğuk suyun fancoil serpantinlerinden geçirilmesi ile sağlandığı için klima ile yapılan soğutma kadar kuvvetli olmamaktadır. Fancoillere gönderilecek olan su sıcaklığı en düşük 5 – 7 derece arasında olabilir.


    Isı Pompaları,mobil sistem kalorifer tesisatları ile daha sağlıklı çalışmaktadır.


    Mobil sistemde her kalorifer radyatörüne (veya fancoil ünitesine) ayrı ayrı boru çekilmektedir.


    Isı Pompası Sistemleri Tanıtımı

    Isı Pompasında kapasite seçimi radyatör boyutuna,yerden ısıtma boru uzunluğu ve mekânların alanına,hacmine ve fancoil kapasitesine göre yapılır.


    Soğuk İklim bölgelerinde sondaj yöntemi ile toprak kaynaklı ısı pompası kullanılması daha uygundur.


    Hava Kaynaklı ısı pompası,soğuk iklim bölgesinde verimli çalışamayacaktır. Bu bölgelerde yapılacak uygulamalar dış hava sıcaklığından bağımsız çalışan ürünleri içermelidir.


    Hava Kaynaklı Isı Pompası ; Akdeniz,Ege gibi bölgelerde en yüksek verime sahip ısı pompası türüdür.


    Düzenleme : Kırık PDF Linki yenilendi. 

    Sürç-i lisan etti isem affola…

    -klima5505


    Saygılarımla...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klima5505 -- 14 Aralık 2022; 10:16:31 >



  • Çok faydalı bir paylaşım olmuş tebrikler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ozan Artun

    Çok faydalı bir paylaşım olmuş tebrikler.

    Çok teşekkür ediyorum.


    Saygılarımla...

  • Bizim sistemde 16 Kwlık Lg-Arçelik ThermaV ısı pompası +1500 litrelik akümülasyon tankı+ 20m'2lik güneş kollektörü var. Ancak kullanım suyu ısıtmak için ayrıca 3 güneş kollektörü ve 7kwlık ani su ısıtıcı kullanıyoruz. Bu sistemle kullanım suyunu ısıtmıyoruz. Yazıda söylediğiniz gibi petek uzunluğumuz fazla olduğu için 38 dereceyle bile ısınıyoruz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ozan Artun

    Bizim sistemde 16 Kwlık Lg-Arçelik ThermaV ısı pompası +1500 litrelik akümülasyon tankı+ 20m'2lik güneş kollektörü var. Ancak kullanım suyu ısıtmak için ayrıca 3 güneş kollektörü ve 7kwlık ani su ısıtıcı kullanıyoruz. Bu sistemle kullanım suyunu ısıtmıyoruz. Yazıda söylediğiniz gibi petek uzunluğumuz fazla olduğu için 38 dereceyle bile ısınıyoruz.

    38 derecelik su sıcaklığı ile ısınma elde etmeniz çok iyi bir ayrıntı. Sanıyorum ki sisteminizi sıfırdan ısı pompasına göre seçtiniz. Kombiden yapılan dönüşümlerde petek boyu çoğunlukla yetersiz kalıyor. Ancak 38 derece ısı pompası için gayet verimli bir çalışma sunacaktır. Üstelik bu sıcaklıkla ısınabiliyor olmanız petek boylarının gayet uygun seçilmiş olduğunu gösterir.


    Tahminimce olumlu bir sonuç alıyorsunuzdur ancak yine de sormak isterim ; bu cihaza odaklı olarak faturanızdan memnun musunuz ?


    Saygılarımla...

  • Lt serisi 11kw daikin ısı pompasına uzaktan nasıl erişim sağlarım herhangi bir termostat uyum sağlarmı sizinle iletişim sağlamak için bir irtibat numarası varmıdır?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.