Şimdi Ara

Kiradayım. Aracımı Satıp Ev Almayı Düşünüyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
2
Favori
3.907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,


    2020 model Skoda Scala 1.0 Premium & Emotion Paket aracım var. Aracım henüz 5bin kmde ve aklımdaki bir fikri DHdaki dostlarla paylaşıp tavsiye almak istedim.


    Aracımı satarsam yerine nasıl bir alternatif almalıyım? İdareten de olsa kapıda duracak sorunsuz/ekonomik bir araca ihtiyacımız olacak.


    Şu an Bornova'da kirada oturuyorum. 2+1 için 1850 TL ödüyoruz aylık.


    Eşim Manisa'da çalışıyor. Her gün git gel en az 2 saati yolda geçiyor. Serviste çok yoruluyor.


    Ben de okula gittiğim için Bornova'dan ev tutmuştum ama Pandemi nedeniyle üniversite uzaktan eğitime geçince hafif bir pişmanlığım var.


    Aklımdaki senaryolar:


    1) Arabayı satıp Manisa'dan ev almak ve taşınmak.

    2) Arabayı satıp Bornova'dan ev almak - Eşimin olası bir iş değişikliği nedeniyle bu fikir var. Manisa'da başka bir iş bulmak İzmir'e göre daha zor olabilir. Alanı Ziraat.

    3) Arabayı satıp başka bir ev alıp kiraya vermek ve halen kirada oturduğumuz yerde kiraya devam etmek. Taşınmak biraz ürkütüyor.

    4) Arabayı satıp yatırım yaparak beklemeye geçmek. Yatırım değerlenirse o zaman ev almak.



    Bornova ve Manisa'da düşündüğüm konumlara bakınca malum siteye göre evin kira karşılığı Bornova'da hemen hemen 25 yıl. Manisa'da ise daha uygun.


    Biriktirdiğim belli bir tutar var. Acaba 2+1 Bornova için mi zorlayım. Yoksa 2+1 veya 3+1 Manisa için mi?


    Ailemiz şu an çok yeni ve 2 kişiyiz. İkimiz de çalışıyoruz ve aylık yaklaşık 13 bin TL gelirimiz var toplamda.


    Not: Yaklaşık 70 bin TL de vergi borcum var. Yapılandırmada taksitle ödüyorum.

    Faizler 0.99'da iken çektiğim 2 adet kredim var. Bunlara aylık yaklaşık 3 bin TL ödüyorum. Erken kapama tutarı yaklaşık 100 bin TL.


    Sizce senaryolar böyle iken bu işin altından kalkabilir miyim? Arabayı seviyorum ama hayalimiz bir ev sahibi olabilmek. Toki vs denedik olmadı :(


    Özetle: Borçlar hariç arabayı sattığımda eldekini de eklersem elimde yaklaşık 300 bin TL oluyor. Ne yapardınız?








  • ben size şöyle soyleyeyım , tahminimce gençsiniz, zaten büyük bir borç yuku altına girmişsiniz, ancak ilerde eviniz olur 3 eviniz 2 arabanız olur olmaz belli değil. ama belli olan şey genç oldugunuz ve bir daha genç olmayacaksınız. bu gun bir konut kredisi 5 -10 yıl. ve borç külfetlerinin üstüne gelen ekstra borç , hem gencliğinizi hem de hayatınızı olumsuz etkiler. Boşanmaların bile ilk 4 sebebinden biri ekonomik. diğer üstteki 3 zaten öldürmek aldatmak vs.


    bence acele etmeyin. izmirdeki evler üzerinde de deprem sonrası oturmamış bir fiyat var. bu yuzden manisa daha mantıklı olabilir. ama girilen borç hayat standardını cok dusurmemeli.

  • ben size şöyle soyleyeyım , tahminimce gençsiniz, zaten büyük bir borç yuku altına girmişsiniz, ancak ilerde eviniz olur 3 eviniz 2 arabanız olur olmaz belli değil. ama belli olan şey genç oldugunuz ve bir daha genç olmayacaksınız. bu gun bir konut kredisi 5 -10 yıl. ve borç külfetlerinin üstüne gelen ekstra borç , hem gencliğinizi hem de hayatınızı olumsuz etkiler. Boşanmaların bile ilk 4 sebebinden biri ekonomik. diğer üstteki 3 zaten öldürmek aldatmak vs.


    bence acele etmeyin. izmirdeki evler üzerinde de deprem sonrası oturmamış bir fiyat var. bu yuzden manisa daha mantıklı olabilir. ama girilen borç hayat standardını cok dusurmemeli.

  • Önce çalışacagınız şehri seçin.
    Sonra 300bin lik ev alın! 6 aya masrafınız biter,
    Sonra da araç alın
    kira yerine araç kredisi ödersiniz!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bence öncelikle 0.99 dan çektiğiniz kredilere karışmayın çünkü bayağı iyi bir faiz oranınız var.


    İzmir'den ayrılmayın derim, güzel kent. Sizin yerinizde olsam aracımı satar bir ev alırdım, şu an ödediğim kira ile de otomobil taksidi öderdim. Yeni bir otomobil olmasa da parçası ucuz az yakan ustası bol bir otomobil olabilir.( Accent era, megane2 dizel tarzı) Eşiniz yorulduğu için o kullanır işe gidip gelirken.


    Senelik 22.200 TL kiraya ödüyorsunuz, 5 senede 111.000 TL para demek sadece barınmanız için vereceğiniz para ve zammı söylemedim. Zam ile 5 senede 130.000 TL civarı ödersiniz kiraya.


    Ben de benzer bir durumdayım, eşim günde 1 buçuk saat yol gidip geldiği için 2011 otomatik dizel era aldım ucuz diye, iş yeri yakın yerde olunca aracı satacağım. Öncesinde 1.9 otomatik vectra vardı parçaları eraya göre bayağı pahalıydı eranın bir çıkma farını 100 liraya bulabiliyorum :)





  • Bornovada yeni evlerin fiyatları oldukça yükseldi deprem sonrası, eski evlerde ise her an kentsele girme ihtimali var, bu ihtimal sizin için risk oluyor, aynı anda hem konut kredisi hem kentsel peşinatı hem kentsel kredisi. Ev hesabı yaparken bu durumu da göz önünde bulundurun.

  • aksinaletinsan kullanıcısına yanıt
    Arkadaş şu 300 e ev alanlar nerden alıyor nasıl alıyor ?

    Bursa Nilüfer'deyim doğru düzgün site istersen 700 den kapı açıyorlar. Öyle ahım şahımda güzel değil hani.

    300 lük evleri bir ben göremiyorum herhalde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostum bu kadar borcun varken ev almak delilik.


    Sana tavsiyem aracını satıp bütün borçlarını bir kalemde silmen, her şeye iyi gidecek gözüyle bakarak borç yapılmaz.

    Bunun en güzel örneğini içerisinden bulunduğumuz pandemi koşulları.


    Borçlarını kapattıktan sonra nispeten uygun fiyatlı bir ev alman. Güzel bir söz vardır "araba ev aldırmaz, ama ev araba aldırır" diye...

    Hele birde kazara çocuk olursa bu borçların içerisinde o zaman ön gösterim biter asıl film başlar.

    Yeni bebeği olmuş bir arkadaşıma bebek nasıl sağlıklımı diye sorduğumda aldığım cevap " Allaha şükür çok iyi ve sağlıklı her ay 500 liramın üzerine sıçıyor" diye hafif espriliydi... Bende çocuğunu görmeye gittiğimde kıyafet yerine 2-3 aylık bezini alıp gitmiştim... 





  • Ben de benzer durumdayım, 2400 kira ödüyorum ama ev fiyatlarını görünce ev almak hiç mantıklı görünmüyor.

    İşinizde vs belirsizlik var. Bence ev almak için acele etmeyin. Araçlar da çok değer kaybetmiyor. Elinize nakit geçtikçe başka şekilde değerlendirebilirsiniz. Başka yerden gelir kiraya gider. Kirayı zarar olarak görmeyin. Hatta daha iyi yatırım bulursanız ev almaktan bile daha mantıklı olabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yatırım öncelikli tavsiye vereceğim, baştan belirteyim.


    Yaklaşık iki bin lira kira ödüyorsunuz, gerçekten fazla. 300 bin lira ile Bornova veya Manisa merkezde ev almanız mümkün olmayabilir, ama büyük ihtimal Turgutlu veya Menemen gibi ilçelerde olabilir. Sosyo-kültürel ihtiyaçlarınızı yine İzmir'den karşılayabilirsiniz.


    4-5 sene bu şekilde birikim yaptıktan sonra istediğiniz standartlara daha yakın bir hayata geçersiniz.

  • MyWorldLife kullanıcısına yanıt
    Mahalleden
    Site evleri uçuk

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Otomobil konusu ama dert de dinlenir...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İzmirde gene kira geliri sağlayacak semt veya ilçelerde bir ev alıp kira gelirine kavuş. yani ev çok az bir katkı ile kendi kirasıyla seni ev sahibi yapabilecek ölçekte bir yatırım olsun mütahitler patlak çok iyi pazarlık yaparsın.

  • Bence arabayı sat. 100bine clio al temiz. 100 bin peşinat ver kalanı kredi ev al ödeyebileceğin aylık kredi olsun. 300e ev rahat bulursun izmirde yada manisada. Kredinin faizini düşünme çünkü 2 sene sonra faizi kurtarıyor ev. Ben geçen sene 165e aldım kör topal bir ev şuan 2 katı olmuş bile.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçekten ev sahibi olmaya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız alın gitsin.

  • Bende bornova camdibinde oturuyorum. Oturduğum ev 1+1 gecen sene subatta 300 bin lira idi. Suan 450 bin tl. 3+1ler 500 den 750 oldu. Inanilmaz fiyat bunlar üstüne %17 faiz ile bence cok mantıksız. Büyük balon var emlakta

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: road35

    Bende bornova camdibinde oturuyorum. Oturduğum ev 1+1 gecen sene subatta 300 bin lira idi. Suan 450 bin tl. 3+1ler 500 den 750 oldu. Inanilmaz fiyat bunlar üstüne %17 faiz ile bence cok mantıksız. Büyük balon var emlakta

    2018'de o zamanlar evli değildim ve araç fiyatlarında balon olduğu söyleniyordu. 130 bin e a3 dizel manuel dynamic paket almıştım. Geçtiğimiz eylül ayında aracı 247'ye satıp Scala'yı almıştım. Amacım da Scala otomatik eşim kullanır diye. O da yeni araçtan çekindi sanırım bir türlü kullanma fırsatı olmadı.


    Ev fiyatları kredi faizleri düşünce düşmüyor. Müteahhitler ya da ev sahipleri faiz indirimini cebe atıyor. Yoksa çok denedim kredi ile ev almayı. Adam diyor ki bu eve 200'den fazla kredi çıkmaz. Neden diye sorunca rayiç bedel üzerinden kredi hesaplanır diyor. Kalanı nasıl ödeyeceğiz deyince de "elden" cevabı veriliyor. Yani para cebe atılacak vergi kaçırılacak.


    Şimdi alemdeki tek keriz ben miyim? Hem üniversite okuyorum hem de şirketim var ve çalışıp kazanmak vergimi de düzenli ödemek niyetindeydim.


    Ama devlete bu durumu ihbar ettiğimde "suça ortak olmadan" suç unsurunun oluşmayacağını ve ceza kesilmeyeceği söyleniyor.


    Ama benim muhasebecimin yaptığı bir hatadan binlerce lira özel usulsüzlük cezası yiyorum.





  • Ev alma imkanı varsa en doğrusu ev almanız olur hocam bi şekilde ödeniyor kiralar da her geçen gün uçuyor küçük de olsa size ait bir ev her zaman iyidir araba zaten koltuğa oturunca genelde o heyecan heves gidiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mand1ra_Hekimi kullanıcısına yanıt

    Her zaman iyi olmuyor ev almak. Kıymetlenebilecek ev almak ya da kıymetlenecek yatırım yapmak daha mantıklı.


    2015 eylül ayında 2011 aurisi 35.250tl ye satıp peşinat verip 165bine ev aldım. 120bin kredi çektim, 5 senede 165bin ödedim. Şu an evi satmak istiyorum. 300etmiyor. 270'e alıcısı çıktı, kredi onaylanmayınca o da kaldı.


    O zamanlar 4 auris alsam şu an toplam 450bine giderdi mesela. Şu an 700-800e alınacak evler çok kıymetlenmeyebilir. Dolar alıp faize koysaydım, altın alsaydım vs her türlü daha kardaydım.

  • Oturacagim daire disinda daire almam en basitinden altin yatirimi uzun vadede dairenin kira ve ev degerinden fazla kazandiriyor. Benzer durumdayiz ama esim ve ben ayni sehirde yasiyoruz . Kiraya gecmektense butcemi zorlamicak bir daire aldim. Kiran izmir icin uygun sayilir. Mevcud durumda esin ulasimda zorlanmiyorsa borclarin bitene kadar devam et. Yok zorlaniyorsa manisadan ev al ama manisadan izmire gitmek senin icin kulfetli olmicaksa.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: forrestgumpbey

    Oturacagim daire disinda daire almam en basitinden altin yatirimi uzun vadede dairenin kira ve ev degerinden fazla kazandiriyor. Benzer durumdayiz ama esim ve ben ayni sehirde yasiyoruz . Kiraya gecmektense butcemi zorlamicak bir daire aldim. Kiran izmir icin uygun sayilir. Mevcud durumda esin ulasimda zorlanmiyorsa borclarin bitene kadar devam et. Yok zorlaniyorsa manisadan ev al ama manisadan izmire gitmek senin icin kulfetli olmicaksa.

    hocam benim yaptığım iş home-office olarak geçiyor. Yani iyi bir internet erişimi olduktan sonra Türkiye'nin dört bir yanında çalışabilirim aslında.


    Bornova'yı tercih etmemdeki sebep evi kiraladığım konum hem eşimin servis güzergahı hem de benim okula (İzmir Demokrasi Üniversitesi) uygun konumda olmasıydı. Ama eşimin sabahın erken saatlerinde yola çıkmak zorunda kalması ve akşam da trafiğe kalması onu yorarken beni de üzüyor.


    Bana göre kira ödenebilir seviyede ama yol yorgunluğuna da bir çare bulmak istiyorum.





  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.