Şimdi Ara

Hangi BSD Distrosunu Kullanıyorsunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
585
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

Hangi BSD Distrosunu Kullanıyorsunuz?


(En Son Oy Tarihi: 26.1.2024)
Giriş
Mesaj
  • Hangi BSD Distrosunu Kullanıyorsunuz? Yorum olarak bilgisayar, medya sunucusu veya router olarak da belirtebilirsiniz.




  • yıl 2016,

    8 aylık 3 farklı dağıtıla linux deneyimlerimden sonra bsd denemeye karar verdim..


    o zaman bsd türkiye formunda 3-4 gün geçirip 1-2 kurumlum videosu ve rehberini inceledikten sonra pc-bsd kurmaya karar verdim... 700gb arşivimi kaybedip, hard disk sıfırlanınca (recover dosyalarda dahil) bir daha yaklaşamadım..  


    edit: o zamanlar linux forumlarında da denk geldiğim bsd türkiye forum yöneticisinin nick'ini hatırlayamıyorum ama çok ilgiliydi kendisine teşekkürleri borç bilirim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuzgun_ -- 16 Mart 2021; 16:46:16 >
  • kuzgun_ kullanıcısına yanıt
    Bende 2015 yılında karagarga stesinden indirdiğim filmleri silmiştim bağlamaya çalışırken harici diski ;)
  • şu sıralar sistem denemeye vaktim olmuyor iş yeri haricinde evdeki pc'yi kullanamıyorum.. ama 2-3 ay sonra çocuklardan vakit bulabilirsem yaza doğru önce nomadbsd ardından vakit bulursam ghost bsd denerim (benim hatırladığım ghostbsd terminal e bağlıydı yani pencerelerden ziyade kod ile işlem görüyordu 4-5 yıl oldu yanlış hatırlıyorumdur.)


    evet kesinlikle felasife idi çok bilgili kibar ve yardım sever biriydi :)

  • kuzgun_ kullanıcısına yanıt
    Harddiskte 700GB arşiv derken yani başka biryerde yedeği olmayan tek arşivi mi kaybettin ?

    İyi ama bunun BSD ile ilgisi yok. Herhangi başka birşeyde de aynı kayıp yaşanabilirdi.

    Ben, firmadaki arkadaşların bad sector var diye çöpe attığı harddiskleri alıp bir kenara koyarım bir işe yarar diye. Benim dolapta %40-%80 arası sağlık durumunda 120GB-750GB arasında 6 tane 2.5" harddisk var. Yeni bir OS deneyeceğim zaman veya mevcut bir OS'nin klonunu alıp değişik denemeler yapacağım zaman onları kullanıyorum. %40 durumdaki en kötü harddisk dahi, 2 yıldır sorun yapmadı. O bile bu bağlamda işe yarıyor.

    Sen de onun gibi bişeyler yapabilirsin. Bilgisayar tamircilerinde "çöpe gidecek harddisk var mı" diye sorsan birinden birinde cıkar. bedavaya bile verirler, nasıl olsa çöpe gidecek fakat çalışırı durumda.

    Sistemi önce onun gibi atıl durumdaki bir harddiske kurup denemelisin. Tatmin edici bi kurulum oluyorsa ondan sonra düzgün bir harddiske aynısını kurup orta - uzun vadeli kullanırsın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Son zamanlarda değişik BSD sürümleri cıkmış. GhostBSD, NomadBSD ve MidnightBSD'yi ilk kez duyuyorum.

    FreeBSD ile yoğun ilgilendiğim dönemde DesktopBSD, PC-BSD ve DragonflyBSD'yi duymuştum fakat hiçbirini kurmadım, cunku FreeBSD dışında hiçbir sürüm kurmadım :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • BSD bölümü cok ugradığımız bir yer olmadığından ve son dönemde istikrarsız iş yükünden dolayı ancak şimdi dönebildim.

    FreeBSD, benim BSD'yi ilk duyduğum sistem. Yıllar önce, Fi tarihinde (2009'da!) ilk kurduğum Unix sistemi. Ondan birkaç yıl önce Linux (şu anda sürüm adını hatırlamıyorum Novell Linux 'tu galiba) kurmuştum fakat pek bir sonuç elde edememiştim. FreeBSD'yi kurduğumda ise sonuç elde etmiştim, kendi kendime, sıfırdan GNOME desktop environment kurmuştum, sonra onun üstünde PC 'deki WiFi kartın sürücülerini yükleyip çalıştırmıştım. Sonra sisteme girişte Kullanıcı Adı ve Şifre soran bileşeni de yine elle ayarlamıştım. O zaman fark ettim ki FreeBSD temel olmayan / gereksiz hiçbirşeyi kendi kendisine kurmuyor. Haberim olmadan, boş yere çalışan hiçbirşey olmaması demekti bu. Bu felsefe cok hoşuma gitmişti. Bu süreçte, harddiski partisyonlama, UFS gibi dosya sistemi ile formatlama falan günler harcadım, o detaylara girmiyorum, yani FreeBSD herkesin, her zaman kurabileceği, uğraşabileceği bişey değil.

    bu sekilde günlerce ugraşıp cok güzel bir FreeBSD sistemi kurduktan sonra desktop-BSD, DragonflyBSD vs benim için gereksiz görünmüştu cunku BSD'nin temellerini uygulayarak öğrenmiştim. 2012 gibi ne olduysa ne yaptığımı tam hatırlamıyorum, bu FreeBSD sistemini sildim. bu hareketi neden yaptığımı hala daha hatırlamıyorum fakat o dönemde PHP siteleri kurup satıyordum ve FreeBSD sadece bir hobi olarak kaldığı için, harddiskte başka birşey denemek için silmiş olabilirim. Yıllar sonra 2019 Mart gibi, aynı PC'ye yine aynı FreeBSD sürümünü kurdum fakat GNOME ve wifi kart sürücülerini kurmadım, siyah terminal ekranı (csh shell) ve Ethernet baglantı ile devam ettim. Fakat geçen dönemde edindiğim deneyim ile Lynx metin tabanlı web tarayıcı ve Emacs'i kurdum ve bazen kullanıyorum da. GNOME ve wifi'yi ileride süre bulunca kesin kuracağım.

    Soruya gelince: Özel distro yapmak özel bir iş. Grub ayarlarını yapmak ta. TrueOS hiç kullanmadım. Benim FreeBSD ilgimin sebeplerinden birisi, Unix programları denemek aslında. Yukarda bahsettiğim Lynx ve Emacs, tipik birer Unix programı örneğin. O yüzden, BSD'nin kendisi ve ona bağlı olarak dosya sistemi, bu bağlamda 2. planda kalıyor aslında. Dahası, örneğin ZFS ilk yaygınlaşmaya başladığında hiç denemedim. UFS süper sorunsuz çalışırken, ZFS'yi deneme motivasyonum olmadı ve geçen yıllarda bunun üstüne birşey daha oldu: Bizim firma ve firmanın müşterileri de artık sunucuyu bulut işlem firmalarından kiralamaya başladı! Yani eskisi gibi kendi sunucumuzu kurmak işletmek, yavaş yavaş --ben pek istemesem de-- tarih olmaya başladı. Bulut işlem firmalarında kiraladığımız "sunucu" aslında gerçek fiziksel bir sunucu da değil, "instance" denilen birşey. Ancak bu iş için kullandığımız birşey tabi ki benim evdeki PC'de FreeBSD 'yi geliştirmeye devam edeceğim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Önemli değil.

    FreeBSD'yi geliştirmeye devam derken, şu anda hala siyah terminal ekranı üzerinden komut satırı programlar için kullanıyor en temel Window Manager dahi kurulu değil, örneğin önce 1-2 Window Manager, sonra da GNOME gibi bir masaüstü ortamı kurmak demek istedim yani.

    Senin bahsettiğin dosya sistemi, Grub düzenleme, dagıtım hazırlama zevkli olmakla birlikte altyapı işleri. Altyapıdan uzağım ve istesem de cok ilgilenemem cunku süre isteyen işler. Ancak üstyapı konusunda bayağı bir faalim. Örneğin FreeBSD üzerinde sıfırdan JDK (Java, çalışma zamanı ve geliştirme kiti) kurup o JDK ile çalışan Eclipse IDE'yi manuel olarak (ports, paket kurulum yöneticisi vs kullanmadan) kurabilirim. Bu yaza doğru ek sürem olursa o konuya bir el atabilirim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.