Şimdi Ara

İnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
141
Cevap
8
Favori
383.179
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
688 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle okuduğunuz ve destek olduğunuz için teşekkür ederim.Konuyu öne çıkararak destek olabilirsiniz.


    SAYE ile mücadele konusunda fikriniz varsa bana özel mesaj yoluyla veya telegram'dan ulaşın.


    https://t.me/donanimhaberiss


    https://www.btk.gov.tr/kamuoyu-gorusleri/taslak-turk-telekomunikasyon-as-referans-sanal-ayristirilmis-yerel-erisim-teklifine-iliskin-kamuoyu-goruslerinin-alinmasi


    BTK'ya mail etdbilgi@btk.gov.tr ve Cimer'e şikayetimizi oluşturmalıyız.


    https://www.cimer.gov.tr üzerinden İletişim Başkanlığı veya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını seçip gönderebilirsiniz.Resim olarak Bulgaristan'daki internet paket fiyatlarını ve SAYE port hızlarını koyabilirsiniz.


    ÖRNEK TASLAKTIR HERKESİN HÜR İRADESİ KENDİSİNE AİTTİR;


    Alıntı

    metni:
    BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) İnternet Servis Sağlayıcılarını denetlemek ve tüketicilerin menfaatlerini korumak amacıyla kurulmuştur.
    Ancak Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından SAYE (Sanal Ayrıştırılmış Yerel Erişim) sisteminin ücretlendirilmesine dair yapılan teklif bu ilkelerle çelişmekte ve BTK'nın kuruluş misyonuna ters düşmektedir.
    Ülkemizde Yerleşik Sağlayıcı sıfatıyla hizmet veren Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin SAYE taslağındaki fahiş fiyatlandırmasının, düşük port hızlarının ve haksız alınan kiralık modem/router ücretlerinin tüketiciler nezdinde kabul edilmesi mümkün değildir.
    BTK'nın 2020 3. Çeyrek Raporuna göre Türk Telekomünikasyon A.Ş. %66,08 pazar payı ile ülkemizdeki internet pazarının öncüsü konumundadır. Ancak teklifte sunulan fahiş fiyatlandırmalar Alternatif İnternet Servis Sağlayıcıları tarafından sunulan hizmetlerin önünü tıkayarak rekabeti ortadan kaldıracak ve bu durum Yerleşik Sağlayıcı'nın halihazırda tekelleştiği piyasayı daha da içinden çıkılmaz bir konuma getirecektir.
    Rekabet ortamını korumak ve tekelleşmeyi önlemek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun sorumluluğundadır. Günümüzde dünya çapında yüksek hızda ve sınırsız internete erişim her geçen gün daha da ucuzlarken teklif edilen fahiş fiyatlandırmanın ne tüketiciler ne de BTK tarafından kabul edilebilmesi mümkün değildir.
    Örnek vermek gerekirse, sınır komşumuz ve gelişmekte olan bir ülke konumundaki Bulgaristan'da bir vatandaş 100 Mbps Download/50 Mbps Upload gibi hızlara kota yahut Adli Kullanım Noktası gibi çağ dışı kısıtlamalara maruz kalmadan 6 Bulgar Levası yani 28 Türk Lirası ücretle erişebilmektedir. Aynı kalitede hizmeti bu fiyatlarla almak biz tüketicilerin hakkı, bu hızı sunmak Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin görevi ve bunu denetlemek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun sorumluluğudur.
    Bu hususta gerekenin yapılmasını kurumunuzdan önemle arz ederim.
    Saygılarımla.


    BULGARİSTAN PAKET ÜCRETİ;


    İnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim!



    SAYE İÇİN İSTENEN PORT ÜCRETLERİ;


    İnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim!


    SAYE NEDİR? || ENDİŞELER ve BELİRSİZLİKLER


    Alıntı

    metni:
    Bilgi Teknolojileri Kurulu'nun 31.12.2019 tarihli 2019/DK-SRD/338  Karar Numaralı kararıyla birlikte altyapı paylaşım-erişim modellerinden olan SAYE (Sanal Ayrıştırılmış Yerel Erişim) erişimi tartışılmaya başlamıştır. Bu yazıda SAYE'nin ne olduğunu, neler vadettiğini, olası belirsizlikleri ve endişeleri ele alacağız. SAYE'yi anlatmadan önce kısaca ülkemizde kullanılan sabit erişim şebeke mimarilerinden ve halihazırda yürürlükte olan paylaşım-erişim modellerinden bahsetmek faydalı olacaktır.
    -FTTC (Saha Dolabına Kadar Fiber): Fiber sokaklarda bulunan fiber kabinlere kadar gelir. Fiber kabinlerden binalara ve son kullanıcıya bakır kablo gider. Çeşitli modülasyonlarla 1GBps'e kadar hız alınabilir.-FTTB (Binaya Kadar Fiber): Fiber binada bulunan fiber kabine kadar gelir. Dairelere bakır kablo, koaksiyel kablo veya ethernet kablosu gider-FTTH (Daireye Kadar Fiber): Fiber binada bulunan fiber ankastreye kadar gelir daireler kadar fiber kablo gider.
    Ülkemizde İnternet Servis Sağlayıcıları ve Altyapı İşletmecileri arasında ortak altyapı kullanımı, paylaşımı üzerine ise halihazırda 3 farklı model kullanılmaktadır.
    Al-Sat: Alternatif Servis Sağlayıcı, Yerleşik Sağlayıcıdan belirli kapasitede ve kalitede IP seviyesinde trafik ve tarifeler satın alır veya kiralar. Bu satın alınan/kiralanan kapasite Yerleşik Sağlayıcının sunduğu hız profili seçenekleri arasından belirlenen tarifeler üzerinden kar eklenerek son kullanıcıya hizmet satışı gerçekleşir. Abonelerin trafiği Alternatif Servis Sağlayıcının altyapısına girmeden tamamen Yerleşik Sağlayıcının altyapısı üzerinden geçer. Yerleşik Sağlayıcının fiber erişim sistemlerinden faydalanabilir.
    Veri Akış Erişimi (VAE): Alternatif Servis Sağlayıcı, Yerleşik Sağlayıcıdan belirli bir trafik satın alır ya da kiralar. Alternatif Hizmet Sağlayıcı, Yerleşik Sağlayıcının sunduğu hız profillerini kullanarak kendi tarifelerini oluşturur ve son kullanıcıya hizmet satışını gerçekleştirir. Ücretlendirme Port-Transmisyon bazlı olarak gerçekleştirilir. Abonenin trafiği en yakın Trafik Teslim Noktası'na (TTN) dek Yerleşik Sağlayıcının altyapısından geçer, daha sonra TTN'de Yerleşik Sağlayıcı trafiği Alternatif Servis Sağlayıcının altyapısına devreder. Yerleşik Sağlayıcının fiber erişim sistemlerinden faydalınabilir.
    Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (YAPA): Alternatif Servis Sağlayıcı, Yerleşik Sağlayıcının tesislerine kendi cihazlarını yerleştirerek aktif altyapısını ulaştırır. Alternatif Servis Sağlayıcının Yerleşik Sağlayıcı tesisinde barındırdığı cihazlar ile abonelerin arsındaki bağlantıyı Yerleşik Sağlayıcının erişim altyapısı sağlar. YAPA'da diğer iki modelin aksine trafik Yerleşik Sağlayıcının aktif altyapısına girmez. Ayrıca Yerleşik Sağlayıcının ağ topolojisi gereği fiber erişim şebekesinden YAPA modelinde yararlanılamaz. Alternatif Servis Sağlayıcı, Yerleşik Sağlayıcıya beyaz alan ve erişim altyapısı için kira öder.
    Temel olarak ülkemizde kullanılan fiber erişim altyapılarını ve altyapı paylaşım modelleri yukarıda açıklanmıştır. SAYE (Sanal Ayrıştırılmış Yerel Ağ) modelinin kısaca VAE ile YAPA arasına konumlandırıldığı söylenebilir. YAPA modelinde fiber erişim şebekelerinin yapısı gereği fiber erişim altyapılarından faydalanılamadığını belirtmiştik. SAYE ise bu fiber erişim altyapısının sanal olarak ayrıştırılıp paylaşıma açılmasını amaçlamaktadır, böylece Alternatif Servis Sağlayıcı abonelerine hizmetlerini sunarken Yerleşik Sağlayıcının fiber erişim şebekesini de kullanılabilecektir. VAE modelinde de Alternatif Servis Sağlayıcı Yerleşik Sağlayıcının fiber erişim şebekesinden faydalanabilmektedir ancak SAYE'de VAE modelinden farklı olarak aynı YAPA'da olduğu gibi Alternatif Servis Sağlayıcının Yerleşik Sağlayıcı tesislerine aktif altyapılarını kurmalarını gerektirdiği için abonelerin trafikleri Yerleşik Sağlayıcının aktif altyapısına girse de IP seviyesinde (Layer 3) değil Ethernet bazlı olarak (Layer 2) taşınacak böylece Alternatif Servis Sağlayıcı, Yerleşik Sağlayıcının trafik sıkıştırma ve QoS (Trafik Önceliklendirme) işlemlerine mazur kalmayacak böylece trafik üzerinde daha esnek ve ölçeklenebilir hakimiyete ve kaliteye kavuşacaktır. Ayrıca SAYE modeli Alternatif Servis Sağlayıcının Yerleşik Sağlayıcıya ait fiber erişim şebekeleri üzerinde yetkiye sahip olma imkanı da sunaktadır. Böylece Alternatif Servis Sağlayıcı VAE'de olduğunun aksine Yerleşik Sağlayıcının hız profillerine mahkum kalmayacak, abonelerine daha rekabetçi, çeşitlendirilmiş kalitede hizmetler sunabilecektir.
    Tüketiciye sunulacak hizmetlerde SAYE sayesinde yapılabilecek çeşitlendirmelere göz atacak olursak SAYE öncelikle çoklu oyuncu hizmetlerin sunulabilmesine olanak sağlayacaktır. VAE modelinde mevzuat gereği Alternatif Servis Sağlayıcı THK (Toptan Hat Kiralamada) bazlı olarak ses hizmetlerini ayrıca bir hizmet olarak sunabilmekteydi. SAYE modelinde THK zorunluluğu bulunmayacağından dolayı ses hizmetleri internet ile beraber tek bir hizmet olarak da sunulabilecektir. Bunun yanında yine VAE mevzuatı gereği Alternatif Servis Sağlayıcı IPTV gibi IP tabanlı servisleri sunamamaktaydı, VAE'de bu tür IP tabanlı servisler de sunulabileceğinden dolayı artık Alternatif Servis Sağlayıcılar, Yerleşik Sağlayıcı altyapısı üzerinden verdikleri hizmetleri çeşitlendirebilecek ve daha rekabetçi ürünler sunabilecektir. 
    Altyapı bazında konuyu ele alırsak SAYE hizmeti sunulabilmesi için Yerleşik Sağlayıcı santralinde Alternatif Servis Sağlayıcının aktif cihazları bulunmak zorundadır YAPA modelinde de olduğu gibi. Alternatif Servis Sağlayıcı omurgasını Yerleşik Sağlayıcı santraline kadar uzatmak zorunda değildir, trafiği TTN
    Çoklu Servis- PSTN- THK- DATA



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NitroNos -- 12 Mart 2021; 15:32:2 >







  • Katarlı'ların soktuğu 16,5 milyar dolarlık kazığı bankalar üstlendi. o kazık vatandaştan çıkarılmadıkça fiyatlar düşmez.


    Ha bu arada o kazığı sokan elemam, Türkiye'de siyasilere veridiğim rüşvetlerin belgesi var. dava mava açamazlar dediydi. En son geldi memlekete bizim Reis-i Cumhur ile sırıtarak poz verdi.



    eeeee. diğerleri konuşur, AKP yapar.

    BTK’daki arkadaşlar ne iş yapıyor anlamıyorum SAYE daha ekonomik olmalı telekom’un bir maliyeti yok burada.

    Adamın fiberi var 8 mbps hız satmaya çalışıyorlar şirketin yetkilisi de diyor ki kullanıcılarımız düşük hız tercih ediyor.

    Neden:Altyapı rezalet , kötü altyapısı olanda aynı parayı ödüyor yüksek olanda pek aman aman değişiklik olmuyor.

    Yüksek fiyatları taahhütle önlerine koyarsan haliyle herkes cebini düşünüyor ekonomik tarifelere geçiyor haliyle.Hadi TT cebini düşünüyor BTK neyi düşünüyor anlamış değilim.

    BTK neyi düşünecek? Tabii ki Türk Telekomu düşünüyor. Hala tezgahı anlamayan var ise anlatalım. Ne ile karşı karşıya olduğunuzu biliniz:


    Telekomun eski sahibi olan Hariri, Telekomun borçlarını ödemeyince Bankalar telekoma el koydu. Hepimiz biliyoruz. bankalar parasını alma derdinde. Telekomu satın alacak bir HIYAR bulsalar, anında satarlar. Öyle bir HIYAR da bulamıyorlar. An itibari ile Telekom ile rekabetin önüne geçilerek Telekomun borç ödeme gücü yüksek tutulmaya çalışılıyor.


    Bunu da bir taraftan BTK, bir taraftan belediyeler, bir taraftan bakanlık birlikte haraket ederek yapıyorlar. Diğer İSS'lerin mümkün mertebe altyapı yatırım hızlarını düşük tutmaya, onları Telekom altyapısını kullanmaya zorluyorlar. BTK da tarifelerin aşağı yukarı fiyatını belirliyor. Yani, kafana göre fiyat belirleme de yapamıyorsun. "Ben kendi altyapımdan ayda 20 liraya 100mbit vericem" desen veremezsin.  Özetle rekabet her koldan mümkün mertebe engellenmiş ve Türk Telekom kayrılıyor ki, karlılığı yüksek olsun, borcunu ödesin. O sırada Türkiye ekonomisi toparlanırsa, Telekom da borç ödeme becerisini yüksek tutabilirse, Telekom'u alacak biri çıkar. Bankalar da anında Telekom'dan kurtulurlar.


    Bankaların derdi Telekomu emiklemek değil. Canlarını kurtarmak.  Şu anda bankalar ciddi bir risk altında. Ellerinde defter değeri çok büyük olan, ama satılamayacak durumda olan bir şirket var. Ve bu şirketin kendilerine ciddi miktar borcu var.


    Bu pisliğin temizlenmesinin hızlı yolu Telekomu devletin geri alması. Ama ilk başta telekomu alelacele Hariri'ye veren bu iktidar ve sayın Cumhurbaşkanımız olduğu için, kendisine sorarlar. Onun da hedef göstermesi gerekir. "Hariri soydu" demesi gerekir. Hariri şu an nerede? LÜBNAN BAŞBAKANI OLDU.  Hedef göstereceğin herif Lübnan başbakanı. Ortadoğu'nun en stratejik ülkelerinden birinin başbakanı... Ben olsam Hariri'yi hedef göstermezdim. Sayın Cumhurbaşkanımız da böyle uygun görmüş olacaklar ki, Telekomun borcunu rekabeti kısıtlayarak, halkı fahiş fiyatla telekomdan hizmet almaya mecbur bırakarak halka yıkmaya karar vermişler.


    Yanlış anlamayın. Borcu devlet üstlense de halka giriyor. Sonuçta devletin bütçesi ne? Halkın vergisi... Mevcut yöntemle de halka, yani sana-bana giriyor. Bir farkı yok. Ama borcu devlet üstlense rekabetin önünü açıp halkın iyi hizmet alması daha erken sağlanabilir. Bunun dışında, iki türlü de bize çoktan giren girdi.


    ------------------------


    Durum bu kadar açık, basit ve nettir. Bütün olay Telekomu kollama dümeninden ibarettir.

    Ulan yeter lan yeter! Elalem 5G'yi eskitiyor 1000 MBPS'yi kıçı kırık bulgaristanda 100 MBPS 5 €'ya satıyorlar biz hala 20 MBPS'ye veya altına 90 küsür TL ödüyoruz.


    Alt yapısı rezalet olan Türkiyede ki internet sağlayıcı servisler sadece kaz yolmayı biliyor, zam saplamayı seviyor ama hıza gelince yada hizmete gelince aha bunu yapıyor:




    Adını söylemeyeceğim Türk şirketi ukraynada 40 TL'ye sınırsız 1000 MBPS internet dağıtsın burada biz baş alalım...


    Yeter lan bıktım sizden kazık kazık başka bir şey bilmiyorsunuz doymuyorsunuz...


    Tüm Dünyada kota devri taaa 1990'larda bitmiş neredeyse biz hala kotalı mobil hatlar kullanıyoruz.


    ULAN GÜNEY KOREDE 1000 MBPS MOBİL SINIRSIZ HAT 5-10 $ CİVARI YETER LAN ALLAH BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN! HER ŞEYE ZAM VERİN ZATEN BAŞKA BİR ŞEY BİLDİĞİNİZ YOK.


    Milleti uzaktan çalıştırıyorsunuz, milleti uzaktan eğitime mahkum ediyorsunuz e sonra alt yapı ve hizmet kalitesine gelince kimseden ses yok, bir internet sağlayıcı servisin ceosu Türk halkı kendisi düşük kaliteli internet seçiyor desin. Bu nasıl iş? BTK nerede? Tüketici hakem heyeti nerede devlet nerede bu konuda?


    Bu rezalettir, yıllar önce AKN kalksın diye diretirdik adamlar ondan bile kelime oyunu yaparak eski 10 sene önce ki kotalı sistemi getirmeye kalktılar millet ileri gider bizim ülke 50 sene geri gitmeye niyetli... Allahtan çok tepki yedide yapmadılar.


    Sorun birazda bizde biz bunlara taviz veriyoruz vermesek bunlar müşteriye sopa dahi gösteremez biz bunları şımartıyoruz başka bir şey değil.



    Aynen mozambikte ki mürk melekom vatandaşı suçluyor mozambikte düşük hızı tercih ediyor... Ancak mesut çevik algı kasmaya uğraşıyor Türk telekoma doz kondurmayıh hüloooo!

  • Ben bu konulara uzak kaldım. SAYE nedir bilmiyorum. Türk Telekom hakim durumu kaybetmek istemiyor bundan dolayı alt yapısını mı kullandırmak istemiyor?


    Biz ne yapacağız? BTK'ya e-posta mı atacağız? Biraz basit şekilde anlat ki herkes anlasın, katılım fazla olsun. Ucuz ve hızlı internet için gerekeni yapalım. Böyle bir fırsat varsa fırsatı kaçırmayalım. Donanım Haber ahalisi sıcak fırsatı kaçırmaz İnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim! 

  • Tam bir dh klasiği. 29 öne çıkarma fakat okuyan yok, 2 mesaj gelmiş birisi zaten konu sahibi Ben de okumadım üşendim açıkçası, ama sonra okuyacağım söz

    Edit: okumadım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deliratio -- 14 Mart 2021; 10:29:5 >
  • SAYE, vae'den daha ucuz olmalıdır,çünkü TT'ye vae kadar bir masrafı yok. kasıtlı olarak kazık fiyat istemiş TT,amaç engellemek

  • TT teker teker uğraşamam, toptan düdüklerim müşterileri demiş İnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim! 

  • Adamlar parasıyla bile hizmet vermeye razı değil vay arkadaş ya.

  • Halkın yararına iş yapan tek bir kurum olmaz mı ya İnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim! 

  • Son 12 gün kaldı da 12 gün sonra ne olacak? Hatta 12 değil 112 gün sonra ne olacak?

    Kasım ayında ethernet vae görüş alımı bitti halen ortada paketler-tarifeler yok.İnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim! 

    Yılbaşında gelir dedik gelmedi. Mart ayı oldu halen bir şey yok ortada.

    İnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim! 

  • BTK’daki arkadaşlar ne iş yapıyor anlamıyorum SAYE daha ekonomik olmalı telekom’un bir maliyeti yok burada.

    Adamın fiberi var 8 mbps hız satmaya çalışıyorlar şirketin yetkilisi de diyor ki kullanıcılarımız düşük hız tercih ediyor.

    Neden:Altyapı rezalet , kötü altyapısı olanda aynı parayı ödüyor yüksek olanda pek aman aman değişiklik olmuyor.

    Yüksek fiyatları taahhütle önlerine koyarsan haliyle herkes cebini düşünüyor ekonomik tarifelere geçiyor haliyle.Hadi TT cebini düşünüyor BTK neyi düşünüyor anlamış değilim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NitroNos -- 10 Mart 2021; 0:25:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sorun port fiyatı değil aslında, 100 mbps den yüksek port satışı olmamasıİnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim! 


    50 ile 100 mbps arasında 15 tl gibi bir fark mevcut ancak 100 mbps üstü yok. 100 mbps üstü eklemiyorlar çünkü tr de 100 üstü isteyen yok, adamlar kocaman sitelere bile 100 mbps çıkışı olan devreler koyuyor, sonuçta 100 üstünü isteyen yokİnternete Büyük Zam Kapıda! Beraber Mücadele Edelim! 

  • Okudum ve Takip.

  • konu ile ilgili belki bize yardım edebilecek bir abimiz var taylan yıldız diye istanbul iyi parti meclis üyesi kendisi internet ile bu tarz sorunlar olduğunda elinden geldiğince yardımcı oluyor acaba konu sahibi olarak ulaşsanız kendisine durumu anlatsanız belki çözüm üretilebilir

  • TürkTelekom bir ara Cem yılmaz reklamlarıyla avrupayı birbirine bağlıyoruz reklamları yapmıştı. Üstelik reklam 2011 yılına ait ve bitmiş hali. Demekki ne zaman başlamışsa ozaman bitirmişler. 10 yıl geçti aradan. Bir bu kadar daha veya 2 katı teknoloji gelmiştir sanırım. Peki ülkemizin toplam kaç terabit çıkış hattı var? Varolan alt yapı yetmiyor diyenler oluyordu. Her ay başı kotalar yenileniyor neden hiçbir ayın başında 5-10 gün boyunca internette yavaşlık olmuyor?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haandsomee -- 10 Mart 2021; 18:8:43 >




  • Katarlı'ların soktuğu 16,5 milyar dolarlık kazığı bankalar üstlendi. o kazık vatandaştan çıkarılmadıkça fiyatlar düşmez.


    Ha bu arada o kazığı sokan elemam, Türkiye'de siyasilere veridiğim rüşvetlerin belgesi var. dava mava açamazlar dediydi. En son geldi memlekete bizim Reis-i Cumhur ile sırıtarak poz verdi.



    eeeee. diğerleri konuşur, AKP yapar.

  • başlığı değiştirmek lazım ilgi çekmiyor böyle sma hastası çocuğa yardım kampanyası gibi olmuş. bunu geçirirlerse 100mbps fiberi 500tl den alırız artık. bir taslak oluşturmak lazım btkya ve cimere gönderilecek

  • NitroNos kullanıcısına yanıt

    Harfiyen katılıyorum.

  • SAYE'nin ne katacağını sanıyorsun ki arkadaşım? Şu anki sistemden tek farkı IPTV ve PSTN'lerin alternatif kanallara açılması olacak. Vodafone TV ve TV+ dışında bir faydası olmayacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • baba ne yazmışın ya okuyup da anlayacağız da saye yapa bişeyler bişeyler. bize de ki şu kadar pahalanacak şundan şundan, bulgaristan levasını da çevir ver. bize balık tutmayı öğretme balık ver :)

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.