Şimdi Ara

RCA vs Aux

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, lg monitor tv'ye aux ile hoparlor bagladim. Tv de baska girisler de var. Sanirim rca diyorlar. Ses kalitesi acisindan hangisi daha iyi olur? Fark olur mu?


    Ayrica aux girisinin ustundeki giris nedir ne ise yariyor?



    RCA vs Aux
    RCA vs Aux



  • RCA ile Aux aynı işi görür. İkisi de analog bağlantı olduğu için farkeden sadece jak yapısı. Bu sebeple bir tarafı rca iken diğer tarafı aux olan kablolar da var. Tek farkı rca bir jak üzerinden sadece bir kanal taşıyabiliyorken aux tek jak ile iki kanal taşıyabiliyor. O yüzden de stereo rca kablolar hep iki jaklı olur. Aux girişinin üzerindeki dediğin PC in ise eğer o da bir aux, yani 3,5mm bağlantı. İki tane farklı cihaz bağlamak için koymuşlardır.

  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Anladim, cok tesekkurler.


    Bahsettiginiz rca'li aux kablolardan alacaktim ama degisen bir sey olmayacak sanirim. Aux ile devam edeyim.


    Evet o portun ustunde PC IN yaziyor. Aux'u pc in altindaki porta taktim, o portta ise kulaklik simgesi var. (hoparloru burdan bagladim, pc in'e takinca ses gelmiyor)

  • alierr A kullanıcısına yanıt

    Çok pardon, gözümden kaçmış. PC olan giriş "in" girişi yani oraya ses kaynağını bağlayacaksınız (kaynak pc de olabilir) ve ses televizyondan çalacak. Out olmadığı için hoparlörü bağladığınızda ses vermez. Elinizde hoparlör olmadığı durumlarda sesi de televizyondan almak için aslında o giriş.

  • alierr A kullanıcısına yanıt

    İkisi aynı şey değil, yukarıdaki arkadaş yanlış/eksik bilgi vermiş maalesef. RCA olanlar giriş, 3,5 mm olan çıkış. RCA'lardan ses alamazsınız. Onlar komponent girişlerine ait jaklardır. Kırmızı ve beyaz olanı audio için, diğer üçü video sinyali içindir. HDMI dışında analog bir video kaynağını bağlamak için kullanılırlar. Ayrıca tamamen aynı da değildirler. RCA girişleri line sinyali kabul ederken (1-2V civarında), headphone çıkışı kulaklık için amplife edilmiş sinyal taşır. Ancak kulaklık çok düşük güçte çalıştığı için voltaj değerleri birbirine yakındır. Böylece headphone out çıkışını line out çıkışı olarak kullanabilirsiniz ama distorsiyon ve gürültü line out çıkışına göre yüksek olur. Bununla birlikte line out sinyali 5K ohm ve üzeri yükler, sürmek için, kulaklık çıkışı ise 300 ohma kadar yükleri sürmek için optimize edilmiştir. Bu nedenle line çıkışına kulaklık bağlarsanız iyi sonuç vermez. İkisinin tek ortak noktası analog sinyal taşımak için kullanılmalarıdır. Fakat zaten sizin Tv'de line out çıkışı yok, line in girişi var.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 9 Mart 2021; 20:45:30 >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    In/out konusunda çok haklısınız da (zaten onu da sonradan farkedip düzelttim af buyurarak) rca line sinyali kabul eder demek çok saçma değil mi? Yanlış anlamayın tartışma olsun diye değil de mantık açısından soruyorum. RCA denilen bağlantı dipi ile TS bağlantı tipi ile aynıdır. İkisi de dengesiz sinyal taşır. Sinyal ayırt etmek gibi bir özelliği yoktur. Sinyal konusu kaynak ile ses aygıtı arasındaki bir mesele. Siz kabloya ne verirseniz onu taşır. Yani herhangi bir uygun kalınlıktaki kabloyu alıp rca ya da 3.5mm jak olsun farketmeksizin uçlarını kesip direkt cihaza lehimleseniz de bir şey değişmez. Yani farklı bağlantı tiplerinin farklı voltajda sinyal seçme gibi bir görevi olmaz.


    Bu arada konu sahibi arkadaşın da aklı karışmasın boşuna line hattı dediğimiz klavyedir (org), synth-tir, bu tür aygıtlar için kullanılan bir hat. Televizyonluk bir işi yok yani.

  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Ben kablodan söz etmiyorum, porttan ve portun bağlı olduğu protokolden söz ediyorum. Ayrıca line level sinyal yalnızca org veya synthesizer gibi enstrumanlara ait değildir, onuı da yanlış biliyorsunuz. Line level sinyal hem profesyonel hem de amatör cihazların ön-amfiye/amfiye çıkış sinyalidir. Mesela bir CD çaların arkasında dijital ve/veya anaolog rca çıkışlar bulunur. Analog rca portları line seviyesi sinyal taşır. Zaten çoğu cihazda da bunu belirtmek için üzerinde "line out" yazar. Profesyonel cihazlarda line out voltajı tüketici cihazlarındaki line out voltajından biraz daha yüksektir, hatta bazen 9-10 volta kadar pik yapabilirler ama amatör/tüketici ekiomanında line out voltajının piki 1,7 - 2 volt arasında değişir. Stereo bir sistemde güç amfisinin çıkışları hariç tüm cihazlar birbirleriyle "line level" sinyal üzerinden bağlantı kurarlar. Line level sinyal amfiye girip yükseltilmemiş sinyaldir.

    Bunun istisnası pikaplardır. Onlar için ayrıca phono girişleri vardır ama son yıllardaki pikaplar da artık line level sinyal üretmek için dahili phono katına sahip olabiliyorlar.


    Sonuç olarak;

    Headphone out

    Phono out

    Line out


    3 ayrı sinyal tipidir, voltaj, akım ve direnç karakteristikleri farklıdır ve bu yüzden amfilerde bunlar için ayrı giriş ve çıkışlar olur.


    Kablo ayrı mesele. Tabii ki kablo RCA, phono, video veya 3,5 mm jak ayrımı yapmaz.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler bayağı açıklayıcı oldu benim için. Ben genelde input seviyeleri ile ilgilendiğim için bilgim mic, inst, line level üzerine. Org ile synth örneğini de ondan vermiştim. Herhangi harici bir ses cihazı için olduğunu biliyorum. Arkadaşın konuyu baltalamak gibi olmasın da ben de bir soru sorayım madem. Hoparlör line seviyesi iken kulaklıklar niye ayrı bir seviye oluyor? Empedanslarından dolayı mı? Kulaklıkları onboard ses kartlarında arkadaki yeşil yuva (line seviyesi diye biliyorum) yerine ön taraftaki ses yuvasına (genelde kulaklık işareti koyuyorlar) takmak bir şey farkettiriyor mu?

  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Rica ederim. Ben de yanlış bildiklerimi araştırarak güncelliyorum. Soruya gelince; evet empedanstan dolayı. Kulaklıklar en çok 600 ohma kadar iç direnç taşırlarken ve çoğu kulaklık sadece 32 ohm iken line sinyali ile birbirine baplı komponenetlerin iç dirençleri çoğunlukla kiloohm seviyelerindedir. Bu yüzden kulaklık çıkışı ile line out çıkışları birbirinden farklıdır.

  • Bir bilgide ben vereyim RCA bağlantı'nın Crosstalk performansı ( Sağ -Sol Ses ayrımı ) 3.5mm jaktan daha iyidir , bir sistemde ikiside varsa RCA tercih edilmeli

  • quote:

    Orijinalden alıntı: helsloot

    Bir bilgide ben vereyim RCA bağlantı'nın Crosstalk performansı ( Sağ -Sol Ses ayrımı ) 3.5mm jaktan daha iyidir , bir sistemde ikiside varsa RCA tercih edilmeli

    Kanallar ayrı jaklar üzerinde diye mi? Eğer öyle ise 3,5mm bağlantıda pinler arası elektrik atlaması falan yapıyordur, başka mantıklı bir açıklama getiremedim.

  • merhaba aux çıkışından ses sistemine bağlanınca sadece ses sisteminden ses geliyor rca dan bağlantı yaparsak tv den de ses gelir mi?

  • alibey35 A kullanıcısına yanıt

    Sorunuzun kısa cevabı:


    "aux çıkışından ses sistemine bağlanınca" demişsiniz...

    Bu çıkış anladığım kadarı ile 2.5 mm veya 3.5 mm phone soketi.

    TV'nin kendi sesi kesiliyor demişsiniz...

    Büyük bir ihtimalle bu çıkış bir kulaklık çıkışı.


    Eğer TV'nizin RCA ses çıkışı varsa ses sisteminize oradan da bağlantı yapabilirsiniz.

    Yalnız dikkat edin... RCA sadece bir fiş/soket bağlantı türüdür. Ses sinyali taşıdığı gibi video da taşır. RCA giriş olduğu gibi çıkış da olabilir. Kısacası RCA "jenerik" bir terim değildir. Sadece bir fiş türüdür.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 2 Ekim 2022; 15:42:51 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.