Şimdi Ara

sizce tıp ve ilaç alanındaki gelişmeler insan evrimini olumsuz etkiliyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • bazen düşünüyorum, insanlar sürekli yeni tedavi yöntemleri bularak, ilaçlar kullanıp hastalıklarının belirtilerini gizleyerek ve bu şekilde yaşam sürelerini uzatarak acaba kendi evrimlerini olumsuz mu etkiliyorlar.


    yani, bir hastalığım var diyelim. bunu tamamen tedavi edemiyorum ama ilaçlarla ömrümü uzattım. neslim devam etti. hastalığa yatkın genlerimi, başka bir hastalığa yatkın genleri olan başka bir insanla birleştirip sonraki nesle aktardım.


    nesiller boyu devam eden bu çaprazlama sonucu daha kırılgan, hastalığa daha yatkın bireyler elde ediyor olabilir miyiz acaba. her şeyi oluruna bıraksak sadece sağlam bireylerin devam ettiği bir popülasyonda daha mı güzel olurdu acaba veya şimdiye kadar çoktan yok mu olmuştuk.




  • Hayır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet. Onceden insanlar dogal yasiyolardi hem uzun omurlu olup hemde az hasta olurlardi artik en ufak seyde ilaclara bagimli hale geldik nerdeyse
  • Ben de katılıyorum buna. Tamam biraz linç yenecek türden düşünce. Çocuğumda veya yakınlarımda böyle bir hastalık olsa elimden gelen her şeyi yapacağıma da eminim. Ama topluma üstten bir bakış atıldığında sanırım bu tarz kişilerin neslini devam ettirebilmesi belli bir noktada sorun yaratacak. Doğal seçilimi önlüyormuşuz gibi geliyor ama tabii emin değilim. Tıp da gelişiyor hızla bir yandan belki tahmin ettiğimiz gibi bir problem olmayacak orası da ayrı konu.

  • kapıci corç K kullanıcısına yanıt
    Ölüm yaş ortalaması sürekli artıyor yalnız?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tamamen sağlam genetiği bulmak diye bi şey yok. buldun diyelim. De novo bir mutasyon çıkar yani sağlam elde etsen bile öyle kalacağının garantisi yok.. peki ayrıca bir soru da ben sorayım. preimplantasyon genetik tanı diye bi şey var . ta en başından hastalığın oluşmasını önlüyorsun. tıp yine de zararlı mı bu durumda?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Einar Solberg kullanıcısına yanıt
    katılıyorum . + olarak daha önce tanı koyulamayan hastalıkların tanısının koyulması ve hastalık eşiğinin düşmesini de sayalım yani ufak problem olarak görülen şeyleri de insanlar artık hastalık olarak görmeye başlıyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence etkilemiyordur.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Avatarım Ağır Çekim

    tamamen sağlam genetiği bulmak diye bi şey yok. buldun diyelim. De novo bir mutasyon çıkar yani sağlam elde etsen bile öyle kalacağının garantisi yok.. peki ayrıca bir soru da ben sorayım. preimplantasyon genetik tanı diye bi şey var . ta en başından hastalığın oluşmasını önlüyorsun. tıp yine de zararlı mı bu durumda?

    tıp zararlı demedim,


    sadece, acaba düzeltemediğimiz kalıtsal hastalıkların bir sonraki nesle aktarılıp, hasarlı genleri sürekli başka hasarlı genlerle çaprazlayarak kendimize uzun vadede kötülük mü yapıyoruz acaba dedim.

  • Doğal seçilim etkilendiği için evrim süreci de bozulmuş oluyor. Zayıf olanların daha doğrusu uyumsuz olanların elenip üremeyememesi gerekiyor. Ama günümüzde bir takım ilaçlarla bu insanlar üremeye devam ediyor dolayısıyla genlerini aktarıyorlar.

    Ama bence bu göz ardı edilebilir bir durum. Zaten evrim çok çok uzun bir sureç dolayısıyla tıptaki gelişmeler bu açıdan çok büyük bir etki oluşturmamıştır ama uzun dönemde farklı şeyler olabilir.
  • sizce tıp ve ilaç alanındaki gelişmeler insan evrimini olumsuz etkiliyor mu?

    "Tıbbi ilerleme teknolojik sistemin geri kalanı olmadan sürdürülebilse bile, kendi başına bazı kötülükler getirecektir. Örneğin diyabet için bir çare bulunduğunu varsayalım. Diyabete genetik yatkınlığı olan insanlar, diğer herkes gibi hayatta kalabilecek ve üreyebilecek. Diyabet için genlere karşı doğal seçilim sona erecek ve bu tür genler popülasyona yayılacaktır. (Diyabet tedavi edilemez olsa da insülin kullanımıyla kontrol edilebileceğinden, bu bir dereceye kadar halihazırda gerçekleşiyor olabilir.) Aynı şey, popülasyonun genetik bozulmasından etkilenen diğer birçok hastalıkta da olacaktır. Tek çözüm, bir tür öjenik program veya insanların kapsamlı genetik mühendisliği olacaktır, böylece gelecekte insan artık doğanın, tesadüfün veya Tanrı'nın (dini veya felsefi görüşlerinize bağlı olarak) bir yaratımı olmayacaktır. ama üretilmiş bir ürün."


    unabomber manifestosundan.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iyi birisiydim -- 1 Mart 2021; 18:49:29 >




  • Jeolog. kullanıcısına yanıt
    yok hocam ben de o kadar etkili değil demek istedim.mükemmel genetiği elde etsen bile bir süre sonra yozlaşır. koruman için sürekli tüp bebek gibi yöntem kullanman lazım.normal bi şekilde üremeyi bırakırsak işte o zaman doğaya karşı gelmiş oluruz.

    bu arada genetik hastalıkların çoğu çocuk yapamaz ömürleri kısa olur veya sendromik görünümde olurlar. diyabet vs de multifaktöriyel zaten.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avatarım Ağır Çekim kullanıcısına yanıt

    Pre-implantasyon genetik tanı testleri "teorik" olarak bir hastalığın oluşmasını engelliyor; ama madem "pre-implantasyon" diyoruz, bana göre implante olmamış zigot zaten hiç var olmamıştır. O halde olmayan zigotun tam olarak hangi hastalığını engelliyoruz biz?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeolog. kardeş, doğum gününü yeni kutluyorum; çünkü işten yeni çıktım; affola.


    Her neyse...


    Nice mutlu yıllara kardeşim, umarım her şey gönlünce olur. 🥳🥳🥳


    PS: Bu arada niye PM'ni kapattın? Buna çok sinirlendim şimdi. 😡


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DrakeMcCain kullanıcısına yanıt
    haklısınız da sonuca bakın hocam. crispr o kadar yapabiliyor mu bilgim yok

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.