Şimdi Ara

Corona virüsü aşısında Türkiye’ye kötü haber: ‘Çin aşısı olana AB vizesi yok’ iddiası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Avrupa Birliği, iki aydır konuşulan "Aşı pasaportu" konusunda görüşmelere başladı. Dün yapılan online AB zirvesi 4.5 saat sürdü ve başta aşı pasaportu olmak üzere çeşitli konularda kararlar alındı. AB'nin onayladığı aşıları olanlara vize verilmesi gündeme gelirken Türkiye'de kullanılan Çin yapımı aşının AB'den henüz onay almaması gündem oldu.


    27 üye ülkenin liderleri, “Dijital Aşı Pasaportu” konusunda anlaşırken, bunu “AB tarafından kabul edilen, AB'den onay alan aşılar” (ein EU-weit akzeptiertes Zertifikat für Impfungen, Immunität und Negativ-Tests) koşuluna bağladı.

    Buna göre “Dijital Aşı Pasaportu” bu yaz aylarına kadar hayatımıza girecek. İlk başlarda, aşı pasaportuyla birlikte, uluslararası alanda tanınan “Bağışıklık kazanmıştır” raporu veya “Negatif PCR testi” de geçerli olacak.

    ÇİN AŞISINA ONAY YOK

    Türkiye'nin getirdiği ve kullanılan Çin’in geliştirdiği corona virüsü aşısı ise AB'den onay almadı. Çin'de aşıyı geliştirenler henüz AB onayı için başvurmadı bile. Ruslar ise kendi aşıları için AB onay kurumu olan EMA'ya başvurdu.

    Dijital Aşı Pasaportu'nu henüz almamış olanlar, bu iki koşuldan birini yerine getirerek, AB'ye girebilecek. Ancak bir süre sonra, bunların yerine tamamen Dijital Aşı Pasaportu'nun alması bekleniyor.


    Aşı Pasaportu, özellikle 2020 yılında turizmde büyük sıkıntı yaşayan İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan'ın bu yılı kurtarmak için bastırmasıyla hayata geçirildi.

    MERKEL: YAZA YETİŞEBİLİR

    Almanya başbakanı Merkel, zirveden sonra yaptığı açıklamada, Avrupa Konseyi'nde Dijital Aşı Pasaportu'na ihtiyaç olduğu konusunda bir mutabakat olduğunu duyurdu. Bunun yaz aylarına kadar hazır olmasını umduğunu belirten Merkel, “Ancak aşı belgesinin seyahat için önkoşul olması konusunda henüz siyasi bir karar yok” dedi.

    Bu siyasi karar çıkmadığı sürece, AB dışı ve risk bölgesi ilan edilen ülkelere vizelerin açılması da zor görünüyor.

    AŞI UZUN ZAMAN KALICI OLACAK

    AB içinde aşılamanın yavaş gitmesi de büyük tartışma çıkardı. Aşıya geç başlayan Kuzey Afrika ülkeleri ve Fas'ın AB'yi geçtiği belirtilerek, birlik içerisinde hızlanma istendi. Uzmanlar, birkaç hafta sonra hızlanmanın başlayacağını savundu.

    Başbakan Merkel, corona virüsü mutasyonlarının uzun süre gündemde kalabileceğini ve bu nedenle çok uzun süre aşıya ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.








  • Sözcü gazetesinde Ali Gülen imzasıyla yayınlanan haberde, AB'den onay almayan Çin üretimi CoronaVac aşısı olanlara AB vizesi verilmeyeceği belirtilmişti.

    Konuyla ilgili olarak Euronews Türkçe'de yayınlanan haberde, söz konusu iddianın doğru olmadığı belirtildi. Haberde şu ifadelere yer verildi:

    ''Henüz AB tarafından onay almamış aşıları olan vatandaşlara yönelik bir karar alınmış değil. Uygulama hayata geçtiği takdirde AB'nin onayladığı Covid-19 aşılarından birini olmuş olan kişiler AB içerisinde serbestçe dolaşabilecek ve AB dışından gelen kişiler de aynı şekilde sınırda sorun yaşamayacak.'' ifadeleri kullanıldı.

    İlk olarak Yunan lider Kyriakos Miçotakis tarafından ortaya atılan bu öneri konusunda ciddi soru işaretleri bulunmaya devam ediyor.

    AB vatandaşları arasında aşı olanlar ve olmayanlar gibi iki kategori oluşması ve bir kategoridekilerin AB'nin sağladığı hak ve özgürlüklerden yararlanamayacak olmasının öngörülemeyen sıkıntılar çıkarabileceği tahmin ediliyor.

    Ülkesinin ekonomisi ağırlıklı olarak turizm gelirlerine dayanan Yunan Başbakan Miçotakis, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'e bir mektup yazarak bu girişiminin desteklenmesini istedi. Aşı pasaportu uygulamasının insanları aşı olmaya teşvik edeceğini de ileri süren Miçotakis mektubunda, aşının seyahat için ön koşul olmayacağını ama aşı olmuş olanların en azından hiçbir sıkıntı ile karşılaşmayacaklarından emin olacaklarını ifade etti.

    Liderler bunun yanı sıra görüşmede var olan aşıların bağışıklık kazandırmanın yanı sıra kapılmış enfeksiyonları bastırıp bastırmadığı konusunu da görüşüyor.

    Çin aşısı olan Türk vatandaşları AB'ye seyahat edebilecek mi?

    Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısı Endonezya, Türkiye ve Brezilya gibi birkaç ülke dışında onay almış değil.

    Geçtiğimiz günlerde Euronews Türkçe'nin Avrupa Birliği tarafından onaylanmamış Çin aşısı olan Türk vatandaşlarının seyahat ve vize işlemlerine ilişkin sorusuna Avrupa Komisyonu Sözcüsü Dana Spinant, hangi aşıyı alacaklarına ülkelerin karar vereceğini belirtmişi. Spinant, onay almamış aşıların durumuna ilişkin AB içinde kapsamlı bir tartışmanın henüz yapılmadığını da söyledi.

    Dana Spinant, şunları söyledi:

    "Vatandaşlarını korumak için hangi aşıyı seçeceği Türkiye'nin kendi kararı elbette. AB ile aynı aşıları kullanmak zorunda değiller. Şu aşamada bahsettiğiniz kategoriye düşen aşıları olanların durumuna ilişkin görüşme ve tartışma henüz gerçekleşmiş değil. Dolayısıyla aşı pasaportu önerisinin kendisi gibi bu nokta da şimdilik netleşmedi."

    Konunun AB seviyesinde olduğu gibi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) seviyesinde de gündemde olduğunu belirten Spinant, dünyada ülkelerin karşılıklı olarak yapılan aşıları tanımaları konusunun tartışılmaya devam etmekte olduğunu belirtmişti.''





  • AB üyesi olan Macaristan da vatandaşlarna çin aşısını yapıyor. O zaman Macarlar AB ye seyahat edemezler. Bir sürü yalan haber dolaşıyor ortalıkta.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.