Şimdi Ara

İşlemci ve RAM OC hakkında notlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
34
Favori
5.706
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşlemci ve RAM OC hakkında notlar


    Önce güzel bir imaj paylaşayım. Sebebi net, reddit ve benzeri fikirleri bi çöpe atalım, ispatsız hiç bir konuda yorum yapmayalım. Alelade fikirlerin değil, gerçek bilginin hakim olduğu güzel bir başlığımız olsun. 


    Ayrıca fiyat / performans konularına asla girmeyeceğim, burada söylenenler sabit bir donanım için olmayıp genel bilgiler içerecektir. Ben optimal olanlarından bahsedeceğim, siz hepsine bunu adapte edebilirsiniz. Tabi ki her donanımın limiti, her markanın farklı özellikleri, uyumları ve uyumsuzlukları olacaktır. Bunlar için yardım da teklif eden bir kaç arkadaşla olabildiğince detaylandırmaya çalışacağız. Yine de bir hatamız, düzgün açıklamadığımız bir şey olursa lütfen affedin, en kısa sürece düzeltmek, eksik bilgimiz varsa araştırıp daha doğrusunu yazmak için çabalayacağız. Şu an tek sorunumuz özünde ne kadar detaya girmemiz gerektiği. Çünkü doğası yüzünden buraya bunu yaz, buna tıkla tamamdır diyemiyoruz, her sistemde, her kullanımda, ve her donanım kombinasyonunda farklı sonuç alınabiliyor, ve bir de kullanım sebebi ve yoğunluğu ortaya çıkınca ortalık karışıyor.


    Üzerinden anlatacağım, şu anki genel test sistemim: 

    Anakart: asus z490 apex - 2 dimm olan z490ın en iyi kartlarından. Düzgün performans için illa gerekli değilse, 2 dimm board alın. Şu an apex ve dark serileri en iyiler.

    İşlemci: intel 10700k - uyguna denk gelmişti almıştım, neden 10900k değil?, bilmem, bu vardı.

    RAM: Gskill 3600-15-15 - en sevdiğim single rank ramlerden birisi, daha iyi overclock olan çok nadir ram gördüm.

    PSU: Corsair ax1600i psu - ripple değerlerine bakmadan psu asla ama asla almayın. RAM oc stabilitesini bile etkiliyor.


    Neden böyle bir yazımız var? En büyük sebebi bu konudaki bilgisizlik, bilgisayar nedir, ne yapar, o donanımlar nasıl çalışır bilmek anlamak lazım. Çok da detaya girmeden ufak bir şekilde giriş yapmaya çalışacağım:


    Önce başka daldan örnek vereyim, altınızda 1500 beygir, 1 ton bir araba olsun, bu arabadan performans alabilmeniz için bir sürü şey gerekir. Öncelikle bu beygiri kaldırabilecek bir motor ve gövde lazım. Bu kadar enerji çıktısı alabilmeniz için bir o kadar da girdi koymanız lazım, yani gerçekten fazla enerji verecek bir yakıt, bunu yakabilecek ve düzgün kullanabilecek de bir ateşleme sistemi lazım. Ve tabi bir de bunu kullanabilecek bir şöför. Doğru anlarda vites değiştirmemesi bile, gereksiz enerji harcanmasına ve gerekli performansın alınmamasına sebep olur.


    Buradaki derdimiz bilgisayarı anlatıp, ona göre nasıl optimize etmeniz ve kullanmanız gerektiği hakkında bilgiler vermek.


    Özünde bilgisayara girdiğiniz herhangi bir girdi - mouse, klavye, tarayıcı vs vs - işlemciye gider, ordan veri rama gelir, oradan işlenir tekrar rame gelir, oradan çıktı vasıtası ile son ürünü görürüz. Bu da herhangi bir ışık, ekran, yazıcı gibi sıralayabiliriz. Ve tabi ki bu iletimin tamamı anakart üzerinden olur.


    Tüm her şeyi sıra sıra anlamak yerine, bazı ip uçları verip, ufak ufak detaylandırma üzerine gitmek istiyorum. 


    - Öncelikle etkisi olan hiç bir değeri autoda bırakmamalıyız. Sebebini https://dacemirror.sci-hub.se/proceedings-article/0031d237a7c5aaf982a007973558954c/ir-drop-and-ground-bounce-awareness-timing-model.pdf bu pdfden bakabilirsiniz. Voltajlarda, frekanslarda oynama olması hiç bir şekilde doğru değildir. llc konusunda hele o kadar çok insan vdroopu o kadar indirir ki, ne kadar yanlış, pdfi okursanız görebilirsiniz. 

    - Hatta en üstteki imajdan da örneğini görebilirsiniz.

    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar



    Sebebini kısaca özetleyeyim. Diyelim ki llc yüksek, voltaj autoda, frekans autoda, bilgisayar ne yapar? 


    Her yapılan işlemde bilgisayar o an ne yaptığını da kontrol eder bir yandan: 

    - Diyelim ki o an bilgisayara dokunmuyorsunuz, frekans düşük, bu düşük olduğu için voltaj düşük, bilgisayar duruyor. Bir işlem yaptınız ama anlık yüksek bir yük, bilgisayar bi an aman allahım diyor voltajı veriyor direk, bununla beraber frekansı da yükseltiyor, ama çok dalgalanma olmasın diye llc yüzünden voltaj çıkarken bir yandan da dengelemeye çalışıyor, tabi orada anlık yükselişler oluyor, cpu gereksiz anlık 90 derece üzerine çıkıyor sonra bunu dengelemek için tekrar toparlıyor falan derken o anlık yük veren iş gidiyor. Tabi bir de anlık 60 üzerine de çıktığı için gizlice performansı düşürüyor. Hayda diyor direk voltajı indiriyor, ama bu kez de çok inmiş oldu maalesef, llc bunu da düzenlemeye çalışıyor, inişler hızlı olmasın diye onu toparlıyor. Afedersiniz mundar ettik bilgisayarı. Altı üstü bir word dosyası açtınız, bilgisayarda neler neler oldu. 


    - Bir de voltaj sabit, frekans sabit, llc deltası en az olan, ve cpu düzgün bir şekilde düzenlenmiş. Bilgisayar yük altındaysa ısı 60larda, kullanılmıyorsa 30-40larda ve bilgisayar ne yapacağını düşünmüyor, belli zaten, işini yapıyor geçiyor. 


    Bazıları bilgisiz şekilde bilgisayarın ömrü falan diye zırvalayacaktır, itibar etmeyin, sıvı azotla overclock konusuna ben gireli 10 seneden çok oldu, ilk tam anlamı ile öğrendim diye yaptığım overclock 3770k ileydi, ve sırf bununla uğraşabilmek için başka eyalete gittim, arkadaşın evinde falan kaldım. Sonra bu işi alaylı değil de, teknik olduğunu öğrendim, yoksa bir voltajı 0.01 artırmak ne demektir bilmiyorsunuz ve akabinde özel öğrenci olarak bilgisayar mimarisi konusunda dersler almaya başladım. Daha sonra şu hep bu daha iyi ama bu daha iyi denen büyük şirketlerin birisinde staj yapıp, akabinde onlara bir çok konuda teorik destek sağlayıp, yazılan bir çok makaleye destek sağladım. O yüzden en azından şundan emin olabilirsiniz, bir şeyi iddia ediyorsam o konuda min çok şey okumuş, en iyi ihtimalle de defalarca her türlüsünü test etmişimdir. Şimdilerde ise resmi olacak çalışmayıp, yoğun işlerim yüzünden anca test ettiğim ya da sorun yaşadığım donanımlar hakkında geri bildirim yapıyorum. Ve konuya gelirsek 3770 bir sistemi bu mantıkla 6 sene yoğun şekilde kullandım şu an evde server olarak kullanıyorum. Hala zerre sorun yok. Dediğim gibi ilerilerseniz sizin de hiç bir sorununuz olmaz.


    - Bilgisayarın çalışma prensibini düşünürsek, her bilgi anakarttan geçer, işlemcinin hesapladığı şeyler, kuzey köprüsü sayesinde ramlere gider, oradan da size gelir. Diyelim ki işlemci hızının 900, ancak anakarttan size aynı sürede 300 bilgi gelebiliyor, bilgisayar ne yapacak bu durumda? Her işlediği bir bilgi için bilgisayarın 3 sefer yapıp size bilgiyi iletmesi lazım, ama o an işlemci ne yapacak ki bekleyecek mi? Bir süre çalışıp sonra kendini beklemeye alıcak, sonra yine başlayacak çalışma, bu da zaten yukarıdaki açıklamamız gibi dur kalk dur kalk yaparak araba yarışı oynamaya benzer, arabanız 1milyon beygir de olsa, aralıksız gaza basmazsanız işiniz zor. Yani overlock yaparken, sadece cpu çekirdek hızını değil, bunun iletim hızını da düşüneceğiz. Bunun en güzel örneği cpu benchmark yazılımları. Nasıldır bu testler? Okuldan hatırlarsınız, hoca sorar 1 satırlık bir denklem, çözümü 4-5 sayfa sürerdi, işte aynı şekilde işlemciye gönderilir bu denklem, ve işlemci başlar aralıksız bir şekilde hesaplamaya, birisi biterken başka gönderir falan.. Ve işlemcinin işlem yapma hızını görürsünüz. Ancak onun işlem yapma hızıyla son kullancının hiç bir alakası yoktur. Bu sanki silindir sayısı gibi de düşünebilirsiniz, bi araba düşünün 600 silindirli, of ne kuvvetli değil mi? en basiti bunu düzgün soğutmak lazım, düzgün şekilde sıkıştırmak, düzgün şekilde yakıtı vermek lazım, ve tabi sonra da o işlediğinin hepsini hareket enerjisine çevirmek lazım.. diye gider, aynısı, işlemcinin ne kadar kuvvetli olduğu tabi ki önemli, ama asıl önemli olan bunu sizin nasıl gördüğünüz.


    Olabildiğince basit ve sembolik anlatmaya çalışacağım, hoşunuza giden hangi konu olursa olsun direk google, ya da bana sorabilirsiniz o konuda başka kaynaklar da veririm size.


    - Bir diğer not ve önemli bir not, günümüzde sorun hiç bir şekilde işlemci değildir, şu anda hatta o işlemcilere işleyebilecekleri kadar bilgi ne verebiliyoruz, ne onların işledikleri miktardaki bilgiyi bilgisayar bize iletebiliyor. Bunun için de bir imaj paylaşıyorum. Buradaki sebepler yüzünden şu anda özel ihtiyaçlar dışında intel öneriyorum soranlara ve hala o konuda devam ediyorum. Zen3 bu konuda inanılmaz çalışmalar yaptı, ancak hala arada yüksek bir fark var. Zaten 11. nesil de intelin düzgün son serisi olacak gibi görünüyor. Sonra bakacağız artık, ama lütfen bu konuda kavga ya da yorum yapmayalım. Burada yazdığım fikirleri ve notları AMD için de kullanabilirsiniz. Tabi ufak not, 11 dedik ama, son gelen bilgilere göre fclk yüzünden eskisi gibi overclock yapamayacağız gibi duruyor. Umarım bu kendini bilmez bazılarının bilgisizce yaptıkları testlerdir.

    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar



    Tavsiye edilen donanımlar:

    NOT: SADECE TAVSİYEDİR.

    - Düzgün bir su soğutma sistemi. Tabi ki her türlü soğutmayla bir şeyler yapılır, prensip hepsinde aynı, ancak ne kadar soğuk işlemci o kadar performans. Bu sıcaklıkla alakalı da, https://www.pdl.cmu.edu/PDL-FTP/NVM/chargecache_low-latency-dram_hpca16.pdf bu yazıdan bir şeyler görebilirsiniz. Özellikle ram konusundaki etkisi inanılmazdır, bu sebeple ram konusunda çalışırken buna özellikle dikkat edeceğiz. Tavsiye gerekiyorsa Arctic freezer 360/420 bu ara önerebileceğim ana su soğumalar. Daha iyisi tabi ki custom sıvı soğutmalar olabilir, başka şeyler olabilir. Bir çok insan su soğutmaya değmez der, bu da cehalettir, ilk sebebi 420mm nin soğutmasını hiç bir hava soğutma yapamaz. 2. ana sebep ise sadece işlemciye fan takmak yetmez, ramlerin üzerine, vrmnin üzerine pchnin üzerine de fan koymak gerekir, o yüzden işlemcinin üzerindeki şeyin hacmi çok az olmalıdır ki size engel olmasın.

    - Power conditioner: Biraz lüks sayılabilir ancak osiloskopla bilgisayara gelen akımı kontrol edebilirseniz inanılmaz bir dalgalanma göreceksiniz. Ve bu maalesef performansı inanılmaz etkiliyor. Aynı müzisyenlerin çok fazla power conditioner kullanması gibi, kullanmadıklarında inanılmaz bir noise, bir karıncalanma olur, vızır vızır bir ses olur ve bu sadece voltaj dalgalanması yüzündendir. 


    Aynısı bilgisayarda da geçerli, benim bunu ilk fark etmem biraz garip oldu, akşamları oyun oynadığımda oyun farklı, sabah oynadığımda farklı, bu internetten mi falan diye bakınıyordum, yoksa ben mi garibim yanlış mı anlıyorum diye bakıyordum, ama fark o kadar çok ki, artık masa üstünde mouse u hareket ettirirken bile dalgalanmayı görebiliyorsunuz. Sonra biraz devrelerle falan ilgilenirken, dedim bunu da ölçeyim, usbye gelen voltaja baktım, usbden çıkana baktım, işlemciye giren çıkana falan derken en son bilgisayara gelen elektriğin stabilitesinin paso değiştiğini gördüm. Ve maalesef o hissettiğim bununla doğru orantılıydı, yani voltaj ne kadar çok dalgalanırsa takılma ve kötü his o kadar çoktu. Siz de böyle hassas biriyseniz çok öneririm. Hatta benzer bir durum EMF 4G 5G için de geçerli. Bunu da aynı şekilde test etmiştim, modeli bilgisayara yaklaştırınca farklı sonuç uzaklaştırınca farklı sonuç. Hani bilirsiniz asansörde telefon çekmez ya, sebebi asansörün faraday kafesi oluşturması durumu. Bunu araştırabilirsiniz, fark etmeyecektir diyen çoktur, olabilir, ancak bu stabiliteyi bile etkileyen bir durum. Ve düzeltmek çok zor değil, ilk olarak cam kaplı kasalardan uzak durmak lazım, mümkünse metal olsun, ve içini kalın bir aluminyum folyo ile kaplayın, ne pahalı bir şey, ne de zahmetli, ama etkisini mümkünse test edin.


    Buna ufak örnek de kullandığım PSU da olabilir, önceden corsair 850W kullanırdım, ki %99 kişi de bu ve benzeri psu kullanıyordur, çünkü parçaları koyarsınız, sonra hesaplarsınız size der ki 650W lazım 750 alsanız yeter. Markasının da çok önemi yok alın derler. Öyle değil, düzgün şekilde anlamak için ripple değerlerine bakmalısınız. 12V aldığınızda ripple değerlerine bakın, ne kadar sorun, ne kadar dalgalanma var, bu ne kadar azsa o kadar iyidir. Benim bulabildiğin testlere göre en iyisi corsair ax1600i ydi ve bunu kullandım. Sonrasında ne değiştir derseniz;

    - Ram oc değerim gelişti, eskiden 4-5 saatte 2-3 hata aldığım yani stabil olmayan değerler artık asla hata vermiyor.

    - Voltajı istediğim voltaja alıyorum, osiloskopla ölçümler yaptığımda minimum dalgalanma oluyor, ve bu da power conditionerla birleşince bilgisayarın sağlığı ve akıcılığı için olabilecek en iyi sonucu veriyorlar.


    - İşlemci delid etmek. Kafadan 8-10 derece, bir de termal macun yerine sıvı metal kullanırsanız toplamda 10-20 derece arası kazanç sağlayacaktır size. Isının etkisinin önemini tekrar etmeyeyim bu kez. Zor bir şey değil, çoğu insan işlemciyi eline almaya bile çekinir, öyle değil arkadaşlar, rahat olun, içiniz ferah olsun, öyle kolay bozabileceğiniz bir şey değil. Hangi seride bir işlemci kullanıyorsanız yemek yerken falan 3-4 video izleseniz zaten anlarsınız ne kadar kolay olduğunu. Düzgün bir delid kit satın alıp, kolayca yapabilirsiniz. Üzerine de thermal macun yerine sıvı metal kullanırsanız tamamdır. 


    - Gerçekten iyi bir ram. Neden bilmem hep 2. plana atılır, genelde 16gb olsun da tamamdır denir. Ama iyi bir ram olması çok önemli, zira her şey onun üzerinden defalarca geçer, alacağınız fps en basit en son ürün sonuçlardan birisidir. Bilgisayarın stabilitesinden tutun da, bilgisayarın çalışma hızına kadar her şeye etkisi çok büyüktür. Zaten asıl ilgi alanım ramdir, o yüzden artık alıştınız bu konuda yazmaya başlarsam sonu gelmeyecek, ama biraz bilgi verecek bir kaç kaynak paylaşacağım. Vaktiniz oldukça bakmanızı tavsiye ederim, asla pişman olmayacaksınız. Sonrasında bir çok bahsedeceğim konu buralara referansla olacaktır özünde. Video da ekliyorum ama en aşağı koyuyor, bir ders dizisi, boş vakitte kesin izlemelisiniz. 


    https://www.systemverilog.io/ddr4-basics

    https://www.systemverilog.io/ddr4-initialization-and-calibration

    https://www.systemverilog.io/understanding-ddr4-timing-parameters

    http://ww25.sci-hub.tw/10.1109/hpca.2013.6522354?subid1=20210214-0809-270b-93d2-a1f862b3fe48

    https://people.inf.ethz.ch/omutlu/pub/adaptive-latency-dram_donghyuk_hpca15-talk.pdf


    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar


    Ramin a2 layout olmasına dikkat edin. 

    A0 - 27.6

    A1 - 19.73

    A2 - 13.13

    A3 - 13.67 

    Latency farkları bu şekilde


    - Ram ve VRM üzerine fan, lüks gibi gelebilir değil. Öneri gerekiyorsa 14cm 3000rpm noctua fanları önerebilirim. Bulamazsanız 12cm olanları da iyi. Farkı ne olacak derseniz, varla yokluğu arasında ilk olarak uncoreda 200mhz, core da 400mhz, ramde yaklasık artı 200mhz ve daha sıkışık timingler olabiliyor, ve tabi üstte ısı ile alakalı paylaştığım pdf de cabası. Charge leakage ne kadar azalırsa ramin hatalı veriyi düzelmesi de o kadar azalır, yani gerek olmaz. Nasıl bağlayacağız derseniz plastik kelepçe ile kasanın sağına soluna bağlayın.


    Aynısını PCH üzerinde de öneririm aslında, PCH daha çok mousea klavyeye giden voltaj gibi de düşünebilirsiniz, ne kadar çok olursa akım, o kadar net ve stabil girdi alırsınız, ve tabi akım artınca ısı da artar, onu da soğutmak inanılmaz stabilite.

    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar



    Bu imaj çok önemli, ısı sayesinde ne kadarlık stabilite ve overclock potansiyelimiz var görebilirsiniz. Lütfen iyice inceleyin.



    Notlar:

    - cpu, ram, anakart pcb ne olursa olsun 60 dereceden sonra düzgün performans veremezler.

    - işlemci ısılarını yazılım ile ölçmek özünde çok yanlıştır, çünkü yazılımlar 500ms de bir bilgi alırlar, bu sebeple anlık yükseliş ya da düşüşleri göremezsiniz.

    - Kasanızdaki hava akımı çok önemli, lütfen düşünerek karar verin, gerekli fanları almaktan çekinmeyin.

    - cpu ocda her 1 derece fark görece %10-15 daha akıcılı bir sistem demek. Üstteki grafik sizin için bir başlangıç olabilir.

    - bunu tekrar yazıcam ama rami cr1 kullanın. O kadar. Çok nadir donanımlarda cr2 yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu hariç, asla ama asla cr2 yok.

    - pch voltajını min derecelerde artırın, usbye giden voltajı düzenler ve tepki süresini olumlu etkileyecektir. Çalışması için de, değeri yazın, bilgisayarı kapatın, açıp yeniden kapatın, windowsu açın.

    - bilgisayardaki filtreleri çıkartın, hava akımına asla engel olmasın hiç bir şey. Ara ara içini bi temizleseniz gerekir.


    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar


    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar


    1t vs 2t, Sonra gelip cr2 overclock demeyin, arada 2 katini geckin bir fark varken, hayli sacma cr2 kullanmak.


    Stres test yazılımları:


    RAM:

    Karhu: https://www.karhusoftware.com/ramtest//

    TM5: https://testmem.tz.ru/testmem5.htm extreme@anta777 config

    HCI: https://hcidesign.com/memtest// 

    Prime95 Large FFTs: https://www.mersenne.org/download///

    MemTest86 (windowsu açmadan önce ön test): https://www.memtest86.com/

    CPU: 

    Linpack Xtreme(usb ile linuxdan boot edip): https://www.techpowerup.com/download/linpack-xtreme//

    Prime95 Small FFTs: https://www.mersenne.org/download///


    Şimdi başlayalım, öncelikle anakart bios ayalarınız bi düzeltelim.

    - https://sp.ts.fujitsu.com/dmsp/Publications/public/wp-bios-settings-primergy-ww-en.pdf

    - https://www.congatec.com/fileadmin/user_upload/Documents/Application_Notes/AN40_BIOS_Optimization_For_Real-time_Applications.pdf

    - https://www.overclock.net/threads/gaming-and-mouse-response-bios-optimization-guide-for-modern-pc-hardware.1433882//


    Ateşi yeniden icada gerek yok, müthiş insanlar çok güzel yazılar yazmışlar, önce bunu bi tamamlayalım. Daha da derinlere girmek isterseniz bknz grub, bu sayede biosta olmayan ayarları da değiştirebilirsiniz.


    Test metodolojisi ve overclock şu şekilde olacak:

    - Öncelikle işlemci için uğraşacağız bu esnada rami xmp ayarlarına alın. jedec kullanırsak maalesef kuzey köprüsü yeterince zorlanamıyor, ve stres testleriz güvenilir olamıyor.

    - Load line calibration en az fark olan yapacağız. Bunun için en doğru yöntem osiloskopla ölçmek, ancak çoğu insanın bu imkanı olmadığından ya anakartın verilerine bakacağız ya da hwinfo ile bilgisayar beklerken ve yük altındayken işlemciye verilen voltaja bakacağız, hangi değerde aradaki fark en azsa onu seçeceğiz.

    - İşlemcimizi basitten başlatacağız. İnternetten özellike redditten kim ne yapmış umursamayacağız. Örnek olarak ben 10700k üzerinden gideceğim, en azından ben nasıl devam ettim, ona bakalım. Öncelikle xmp yaptım, diğer tüm bios ayarlarını hallettim, asus z490 apexde llc level8 en az deltayı verdi, onu seçtim.

    - Sonra core 47, uncore 47 yaptım ve voltajı 1.3 yaptım. Neden bu? Biraz önce llcye bakarken 1.33lerde 1.4lerde dolaşıyordu zaten o yüzden çok rastgele olmasa da biraz rastgele şekilde bunu yaptım. Ama 1.25 de yapabilirdim, önemi yok metodolojimiz hata kaldırır ve sizi yönlendirir bir şekilde çalışır. Ama ilk başlangıç noktası için işlemcinizin spec sheetine bakabilirsiniz. Bu aralıkları orada da görebilirsiniz.

    - Bu değeri değiştirdik, bilgisayara restart attık, direk bootable linpack açacağız. Neden windowsa girmedik? Çünkü bu hatalar ölümcül hatalardır. Windows hatalı bir durumda direk mavi ekran verecektir, ve sonra hiç açılmayabilir, bu strese gerek yok, ayrıca windowsun saçma sapan buglu programları arkada kendi kendine takılan şeyler yüzünden de gereksiz hatalar alabilirsiniz. Tertemiz linuxa boot edin, ben kendimce 10-30 run arası yapıyorum, buradan hem testleri geçebiliyor mu görüyorsunuz hem de ısılara bakıyorsunuz. hedefim testleri geçmesi ve işlemci ısısının maks 80 derece olması. Zaten bu frekansta 70lere bile gelmiyordu benim için işlemci o yüzden tekrar bios açtum ve 48/48 denedim. voltaj aynı, ısılar az güzel, tekrar girdim 49/49 yaptım, bu kez ısılar güzeldi, yine 80e gelmedi ama birkaç tane sonra fail verdi. hmm güzel, her fail bize bir şeyler anlatır hemen bakıyoruz nedendir bu? Direk biosa girip voltajı 1.31 yaptım, yine aynısı 1.32 yaptım yine aynısı sonra 1.33te hiç sorun olmadı ısı maks 81 oldu 4 saatlik testte. Müthiş aradığım şey buydu. 

    - Ama yine de bi 50/50 denedim, core ve uncore eşit olduğunda olmamasından daha fazla voltaj ister, ve bir yerden sonra uncore inanılmaz değerler ister. 50/50 1.39 istedi 51/51 denesem 1.47lere çıkacaktı voltaj, iyi hoştu bir sorun yoktu ama yük altında işlemci ısısı istediğimin üstüne çıkıyordu, o yüzden 49/49 a inip orada beklemeye karar verdim. - Sonra windowsu açıp Prime95 Small FFTs ile sabaha kadar test yaptırdım, sorun yoktu. 

    - Sonrasında son ısı testim var, quake champions açıp (en çok oynadığım oyun) grafikler fullde işlemci en çok zorlanırken 1 saat kadar oynayıp o anda işlemci ısısına baktım, maks 60 derece oldu ve amacım buydu. Çünkü 60-65ten sonra intel işlemci gizli şekilde performans indirir. Bu konuyu konuşmuştuk otomatik işlemci hızı indirme, performans değiştirme bizim kitabımızda yok. Sizin en çok kullandığınız oynadığınız oyun neyse, onlarla bir kaçı ile aynı testi yapın.

    - Çok da kolay şekilde işlemci halloldu. Şimdi bilgisayara giden voltajları düzenlemeliyiz, sa ve io voltajları diyebiliriz, bunları anakartın içindeki parçalara gönderdiği voltaj miktarı olarak düşünebilirsiniz. Isı sorunu oluşturmayan en çok voltajı istiyoruz tabi ki. bu konuda deneyebilirsiniz, benim anakartım için io 1.35 ve sa 1.45 limit denilebilir, sonra stabilite sorunlarına sebep oluyor. Bunun standart hali zaten biosta yazar, her seferinde 0.05 artıra artıra bulabilirsiniz. Mantık hep aynı, ama burada test biraz zor, o yüzden anakartın web sitesinde, rehberinden bakabilirsiniz. Bu konuda geliştiriciler yorumlarını oldukça erken yaparlar, onlara bakabilirsiniz.


    Şimdilik bitti, ancak ram OC bittikten sonra tekrar buna bakmam gerekebilir. Çünkü ram OC olduğunda işlemciye giden ve ondan alınabilen bilgi hem artacak, hem de beklenen aralıklar azalacaktır.

    - Şimdi RAMa geçelim, bu konuda aslında çok iyi rehberler var, hatta ddr4 için en iyilerden birisi : https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/master/DDR4%20OC%20Guide.md bu. Ancak yeterli olmayacaktır, yukarıda verdiğim pdfleri her türlü okumanızı öneririm çünkü ram oc öyle bu değerleri buldum denedim diye olmaz. Yapılamaz. Ben bu rehberi önerip, size ufak maddeler ile kolaylık sunmayı hedefliyorum. İngilizceniz çok iyi değilse de bence google translate kullanın, ve kesinlikle aşağıdaki videoyu izleyin.


    - Yapacağınız her değişimden sonra usb boot edip, MemTest86 ile biraz test edin sorun yoksa değiştirmeye devam etmeyin. Baktınız sorun yok, o zaman windowsa girebilirsiniz. TM5 anta ile 5-10 dakika kadar test etseniz şimdilik kafi.

    - MLC ile her değeri test etmelisiniz. Yapacağınız her değişiklik performansı artırmalı, şayet artırmıyorsa ya da bir gariplik varsa zorlamayıp bu değiştirdiğinizi geri alın. https://software.intel.com/content/dam/develop/external/us/en/protected/mlc_v3.8.tgz buradan indirebilirsiniz. 

    admin olarak klasöre girip mlc --loaded_latency -t10 ile bakabilirsiniz. En üstteki değer loaded, en alttaki de idle latency olarak kullanabilirsiniz. Idle latency aida nın ölçtüğü gibidir. Yani çok az bir yük altında bilgisayar nasıl tepki veriyor. Zaten buna ihtiyacımız yok ki.. Asıl ölçüm bilgisayar yük altındayken nasıl sonuç veriyor ona bakmalısınız, yani en üstteki “loaded latency”.

    - AIDA kullanmayın. Ama hakkaten bunu ne kadar çok söylesem azdır. Size hiç bir işlevsel bilgi vermez, iki versiyonunda bile sonuçlar değişebilir, bu size ne kadar sağlıklı bir sonuç verir ki?


    - İlk aşama xmpyi iptal edip, frekansı xmpdeki değere getirilmeli. 

    - Ben b-die hariç bir ram önermem, sebebi ise en düzgün şekilde performans alabileceğiniz ramler bunlardır, bütçenizi çok zorlamıyorsa bunu tercih etmeye çalışın. Yetmiyorsa biraz daha bekleyip, yine buna yönelmelisiniz. 

    - B-die larda günlük olarak rahatlıkla 1.5 V kullanabilirsiniz. Ramin üzerindeki termal soğutma sağladığını iddia eden şeyi söküp fan takarsanız bu rahatlıkla 1.6V olacaktır. O yüzden voltajımızı 1.5e alıyoruz şimdilik.

    - Yukarıdaki rehberde frekans ve cl / trcd değerlerini önce yaptırsa da siz önce diğerlerini yapın. Yani önce secondary ve tertiary değerlerini yapın, rehberden zaten hangileri olduğuna bakabilirsiniz. Neden önce bunu öneriyorum? Çünkü bu değerler 3800 frekansta çalışıyorsa 4200de de çalışacaktır. Ve bunlar gecikme ve bant genişliğini çok etkilediği için testleri daha hızlı ve düzgün yapabilirsiniz. Sadece belli bir frekans limitinden sonra tertiary zorlayabiliyor. Mesela ben uğraşırken 4000 altında tRDRD_sg/dg 6/4 çalışırken 4000den sonra 7/4 istiyor. O yüzden önce safe değerleri kullanın sonra da frekans ve ilk timingleri tamamlayın.

    - Sonra direk command rate değerini 1 yapıyoruz. Maalesef 2yi sadece çok istisnai durumda önereceğim, bu da anakartınızın sorunlu olması ya da msi olması durumu. Zira neredeyse hiç bir durumda düzgün şekilde cr1 çalıştırmıyor. Yukarıda da bu maddeyi söylemiştim.

    - Yine verdiğim web sitelerinden baktıysanız frekans hem gecikmeyi azaltacak hem de bant genişliğini artıracaktır. O yüzden CL değerlerini mesela 18-18-18-38 yapıp, frekansı artırmaya uğraşıyoruz. Her 100mhz artırmada üstteki testleri yapıp devam ediyoruz.

    - Bu noktada anakartın limitleri ya da garip noktaları olacaktır. Bunu ben nasıl aştım anlatayım, 18kullanırken 4200 gibi bir değerden sonra sorun çıkartıyordu. Hemen dedim ki ok bir sorun var denemelere başlayalım.

    - Önce 4000e indirdim ve diğer değerleri ne kadar indirebileceğime baktım, indirirken önce tRCDyi sonraki aşamada tCLyi indiriyorum bu arada, zira yine pdflere baktıysanız tRCD tCLden çok daha önemlidir, ve günümüzde tCL reklam amaçlı çok kullanılıyor. Şayet mlc ile kontrol ederseniz nasıl etkileri olduğunu göreceksiniz.

    - 17,16,15,14 diye giderken 4100-15-15 düzgün şekilde durdu. Sonra secondaryleri daha sıkıştırdım, ve benim için tamamlandı. Tabi ki buradaki her değişim min 1 saat alan şeyler, hemen bitirdim gibi oldu ama, öyle değil, tabi bir de bazı anakartlarda yine bazı limitler var. Mesela z490 msi itx te denk gedliğim bir durumdan bahsedeyim. 4000-15-15 rahat çalışırken 4100 olduğu an 16-17 den daha azını çalıştırmıyordu. Ya da başka bir anakartta 3800-15-15 altına inmezken 4000-15-15 rahat çalışıyordu. Bu sebeple her şeyi kaydede kaydede gitmelisiniz.

    - Tabi ben sonra voltajı 1.62ye yükselttik 4200-15-15i de çalıştırdım güzeldi de, ancak sıcak yaz günlerinde tRFC yüzünden ısı yüksekliği sorun olmasın diye 4100-15-15te sabit kaldım.

    - bdie üzerinden gittiğim için tREFI MAX! tRFC de min olmalı. Max kolay zaten 99999 yazın görürsünüz en yüksek rakamı. Min için ise yöntem kolay, önce 500 yazın mesela, sorun olmadı mı, 250 yazın, sorun çıktı hemen 375 yazın.. falan diye devam edin.

    - bunlar tamamlanınca rehberin sonunda iol değerli ile ilgili bir link var, oradan bakıp iolları düzenleyin, hedefiniz 3-5 arası olmalı, kendi aralarındaki fark da 0 ya da 1 olmalı. Gecikmeyi inanılmaz etkileyecek değerdir, sakın es geçmeyin.

    Bu konuda her şeyi - her değeri deneyip mlc ile sonuçları kaydedip bir klasöre koyuyorum, size de tavsiye ederim. Sonra bu neydi ya.. demeyin. Ve tabi ki bir not defterine her yaptığınızı not alın. Hepsinin içinde mlc değeri, tüm değişimler, ve sadece kontrol için aida testlerim bulunmakta.


    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar


    Şimdi tüm rehberi, paylaştığım pdfleri ve benim rehberini okudunuz hallettiniz her şey güzel, şimdi asıl test kısmına geleceğiz.

    - Yukarıdaki tüm ram test yazılımlarını indirin (sadece Karhu ücretli, ancak değecektir). Benim en çok verim aldığım karhu, en hızlı o sonuç veriyor ancak ücretli olduğu için diğerleri de olsa olur.

    - Her gece birisini çalıştırın ve min 8er saat çalışsınlar. Bu testi min 1 hafta devam ettirin, sebebi ise şu, her farklı yazılım farklı bir algoritma kullanır ve rami farklı şekilde zorlarlar. Ayrıca ram, hani zaten açılım olarak "random access memory"nin bilgiyi saklama şekli her an değişir, her gün değişir, bu sebeple bir gün stabil olduğunu düşündünüz hata vermeyen bir ram, sonraki gün bir sürü hata verebilir. Bu sebeple sadece bu şekilde emin olabilirsiniz.

    Bu konuda yine redditte bir tabir vardır "gaming stable" diye eskiden o neymiş derken artık sadece gülüp geçiyorum. Çünkü o kadar çok karşılaştığım bir konu ki, adam gaming stable diyor bakıyorum mesela kötü bir anakartla 4400-16-16 stabil diyor. 1 hafta oyun oynadım hiç bir sorun olmadı diyor. MLC test istiyorsunuz bi dengesizlik mevcut, var sorun, adama XOC diyip, şunları değiştir diyorsunuz, ancak adam 4400-16-16 kullanıyor ya, onu 4300e indirmek sanki evrenin en kötü şeysiymiş gibi yapası gelmiyor. Ve tabi ki stabil olmadığından belki çok ısındığından, belki dalgalanma yüzünden 1 ay sonra geliyor, en iyi ihtimalle windows çöküyor. Ya da bazı devreler yanmış oluyor, bazen bilgisayar hiç açılmıyor bile. Bazen de ara ara mavi ekran alıp umursamıyorlar.


    Soran çok kişi oluyor, nasıl bir etkisi var diye.

    Bu ayarlar yapıldığında ve %99 kişinin kullandığı gibi sadece xmp yi açıp kullanılan biosun kıyasını aşağıda görebilirsiniz.

    En basit haliyle 45087 birim işi, 176nsda yaptığını, overclock sonrasında ise 62296 birimlik işi 101 nsde yaptığı sonucuna ulaşabilirsiniz.

    256 birim işlemden, 616 birim işleme çıkılmış, yani bilgisayardan aldığınız performans yaklaşık 2.4 katına çıkmış durumda. Stabilite de cabası.

    Buna derler ya peki nasıl yaşıyoruz sonucu diye, onun sonuçları da aşağıda.

    MouseTester yazılımı bilgisayara gelen mouse bilgisinin stabilitesini gösteren bir yazılım gibi düşünebilirsiniz.

    İlki 1080 ile 920 aralığında yani 1000hzde, 160, yani %16 hata payı var.

    Diğeri ise 1000.8 ile 999.2 aralığında yani %0.16 hata payı var.


    En alttaki ise güncel bir oyundaki min ve ortalama fps testlerinin sonuçlarını görebilirsiniz.

    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar


    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar


    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar
    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar


    tabi bu sadece FPS, latency ve akıcılık bu testte görünmüyor, beraber %80e varan bir performans kazancı diyebiliriz.


    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar



    Bu aralar güncel olarak, https://github.com/sieger/handbook burayı yazıyorum ve her geçen gün güncellemeye çalışıyorum. Ara ara bakın bence, belki sizin de işinize yarayacak bir şeyler koymuşumdur.


    Edit1: İmla düzeltme, şekil şemal düzeltme, bazı konuları biraz daha açıklığa kavuşturma, Quake champions FPS test eklendi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 10 Mart 2021; 11:17:23 >







  • Bu kadar detaya girmişsiniz fakat son kullanıcının bu kafa karıştırıcı işlemlerle hiç bir işi yok.


    Power conditioner (Türkiye'de bulmak zaten zor bulsan da dünya para), Delid ve Intel öneriyorsunuz da bunlara gerçekten ne gerek var? yurtdışında yaşadığınız için belki sizin gözünüzde çok değerli olmayabilir bu bileşenler ama Türkiye'de insanlar taksitle alıyor ve dünya para verip aldığı işlemciyi kimse gidip jiletle açıp yine dünya para verip sıvı metal alıp delid saçmalığına girmez, giren zaten 10000 kişide 1 nadir bu işin hastası diyebileceğimiz kişilerdir.


    Ryzen işlemcini alır oto voltajı manuele çekersin güzel bir değer girersin, ram için de XMP kapatıp DRAM calculator ile manuel timing girersin al sana mis gibi sistem. Oyuncular için %99.9 stabil ve olması gereken bunun ötesi boşa zaman kaybı ve israf.


    He tabi ben benchmark sitelerinde puan kasıyorum, dünya çapında overclockerlarla yarışıyorum dersen o başka ama gerçekten son kullanıcı için inanılmaz ötesi gereksiz işler.

    Elinize sağlık, güzel ve yararlı bilgilere benziyor, akşam kafa rahatlığında okuyacağım , konuyu görünce yazmadan geçmek istemedim. Eminim benim için de çok yararlı olacaktır. Böyle konuları görmek güzel.


    Diğer yandan, içi boş mesajları görmezden gelmenizi rica edeceğim, bilginin gereksizi yoktur. İhtiyacı olan için bilgiden kıymetlisinin olmadığı gibi.

    çok sığ bir yanıt olmus bu.. konu sankı sadece "delid" miş gibi..



    son kullanıcının tam aradığı bılgıler bunlar. bilmesede öğrenip uygulaması gereken şeyler.


    özellikle ram kısmı.


    cod warzone

    bf serisi

    pubg

    cs go


    gibi oyunlarda koşup koşup ölme gibi bir amacınız yoksa bu işlemlerden sonra oyundan daha fazla keyif alıyorsunuz.


    "hile bu hüüüüü " gibi saçma tepkıler vermiyorsunuz.

  • rezerve: bi de @REDSTONE @acura07 @huso @TURKISH-HANDERE

    Daha kısa yazamadım affola. Şimdiden desten gibi olmuş maalesef.

  • Hayırlı olsun, önlerden yerimizi alalım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    rezerve: bi de @REDSTONE @acura07 @huso @TURKISH-HANDERE

    Daha kısa yazamadım affola. Şimdiden desten gibi olmuş maalesef.

    İşlemci ve RAM OC hakkında notlar 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Detaylı ve yararlı bir konu olmuş elinize sağlık.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -Gardiyan- -- 14 Şubat 2021; 2:11:58 >
  • Elinize sağlık... İşlemci ve RAM OC hakkında notlar 

  • Güzel paylaşım.. Teşekkürler.

    Lakin makaleyi yazan, işlemci oc da ısı 80c yi geçmeyecek şekilde çıkabildiğiniz kadar frekans ve voltaja çıkabilirsiniz diye bir açıklama yapmış. Ancak amd r5 3600 de allcore oc da 1,28v ve 1,32v kullanımlarda işlemcide performans düşüşü (degrade) tespit eden bir kullanıcı olmuş redditte. Bu sebeple özellikle amd kanadında bu yöntem sorun çıkarabilir.

    Diğer bir durum da ram latency den dolayı intel kullanmayı önermiş. Eyvallah zaten bu bilinen bir gerçek lakin ryzen lerin çoklu çekirdekte intelden daha performanslı olduğu için ben dahil birçok kişi amd tercih ediyor. Yani işlemciden alınan total verim de ram latency kadar önemli.

    Hep derim kesin doğru diye bir şey her zaman yoktur. Bazen kişilerin kendi doğruları olabiliyor.

    Faydalı bilgiler var özellikle bu işlere yeni girişecekler için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mami24 -- 14 Şubat 2021; 9:54:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mami24 M kullanıcısına yanıt

    kesin doğru olan latencyde intelin önde olduğu,


    kesin doğru olan tek çekirdek gücünün oyunlarda daha önemli olduğu.


    kesin doğru olan,oyunlarda latency ve single core değerleri daha iyi olan bir işlemcinin, multicoru iyi fakat latency değeri kötü olan işlemciyi tokatlaması.


    kesin doğru olan amdnin çoklu çekirdekte çok çok önde olmasına rağmen oyunlarda nedense aynı oranda çok önde olamadığı.


    kesin doğru olan intelin oyun için daha stabil, daha iyi olduğu.


    Madem kesin doğru amd çoklu çekirdekte açık ara önde dimi eyvallah, peki oyunlarda neden amd 3000 serisinin intelin 10. 9. 8. nesillerinden açık ara önde olamadığını, açık ara önde olamadığı gibi geride kalabildiğini söyler misin?


    Ben size söyleyeyim. İntelin daha stabil, oyun için optimize edilmiş ve LATENCY değerleri çok daha iyi olan mimarisinden.


    Ha şunu deseydiniz,kesin olarak render işi için amd daha iyi doğru.


    O yüzden yok multicoreda amd iyiymiş oyuncular için pek bir önemi yok.


    hep derim bilmeden bilmişlik yapmamak lazım.


    Not: Kullandığım amd sistemler ryzen 1200, ryzen 1600,ryzen 3600.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURKISH-HANDERE -- 14 Şubat 2021; 11:10:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mami24

    Güzel paylaşım.. Teşekkürler.

    Lakin makaleyi yazan, işlemci oc da ısı 80c yi geçmeyecek şekilde çıkabildiğiniz kadar frekans ve voltaja çıkabilirsiniz diye bir açıklama yapmış. Ancak amd r5 3600 de allcore oc da 1,28v ve 1,32v kullanımlarda işlemcide performans düşüşü (degrade) tespit eden bir kullanıcı olmuş redditte. Bu sebeple özellikle amd kanadında bu yöntem sorun çıkarabilir.

    Diğer bir durum da ram latency den dolayı intel kullanmayı önermiş. Eyvallah zaten bu bilinen bir gerçek lakin ryzen lerin çoklu çekirdekte intelden daha performanslı olduğu için ben dahil birçok kişi amd tercih ediyor. Yani işlemciden alınan total verim de ram latency kadar önemli.

    Hep derim kesin doğru diye bir şey her zaman yoktur. Bazen kişilerin kendi doğruları olabiliyor.

    Faydalı bilgiler var özellikle bu işlere yeni girişecekler için.

    Yorumunuz için teşekkür ederim, ancak bazı noktalara dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum:

    İlki reddit yorumu, ben artık redditse %99.9 yanlıştır gözüyle bakıyorum maalesef. Hızlı haber almak için müthiş bir yer, çünkü herkes karma artırma sevdasında, ne ise yarıyor bilmem ama ilk kim paylaşırsa plaket veriyorlar sanırım. 2. durum ise dediğiniz voltajlar, o işlemciye baktım, AMDnin spec sheetini bulamadım ama default ayalarında zaten yük altında 1.32gibi bir voltaj alıyormuş, şayet linkini falan biliyorsanız paylaşabilirseniz çok sevinirim, merak ettim konuyu, acaba hakkaten kendi standart voltajında bile degrade olabiliyor mu, ama dediğim gibi güvenilir bir kaynak değil.


    diğer yandan 80 dediğim herhangi bir 80 değil, bootable linpackXtreme kullanırken o testlerde 80 olmasından bahsettim. O xoc diye gezenlerin sistemleri 80i geçin 95altına asla inmez ve bir kaç pass sonra patlar. Aksine maalesef hiç rastlayamadım. Sistemi öyle kullanıyorlarsa zaten degrade etmesi düşünülecek son şey gibi.


    Bir de hocam aslında ram latency için demedim, belki yanlış anlaşıldım bilmiyorum, neye ihtiyac olduğu önemli, mesela şu an hiç bir oyunda amd öneremem, bu kişisel bir düşünce değil, verinin akış yönü bize gelmesi durumu. Dediğim core ve ring arasındaki ilişki, yani işlemcinin işlediği kadar veriyi alamıyorsanız 500 çekirdek olsun, anakartboyutunda işlemci olsun bitti gitti, değil ama. Hani dediniz ya herkesin doğrusu, ben pek o tayfadan değilim, her bilgi ortaya konur, ihtiyaç doğrultusunda hesaplanır ve doğru sonuca ulaşılır adamıyım.


    Bu arada yine konu oraya kayacak diye çok korkuyorum, konu asla AMD vs Intel değil, sadece intel bu dediklerimden çok daha fazla yararlanabiliyor, çünkü uncore değerini artırabiliyoruz, rami çok iyi optimize edebiliyoruz. AMD nin oyun olayını açıklamak için hep nvidia ayarlarında vardır ya pre rendered frames, onu 10 yapmışsınız gibi düşünün. İşlemci kuvvetli, zilyon çekirdekle işlem yapıyor, sonra size sunuyor, ama siz alana kadar baya vakit geçiyor. Ben bu yasaklar yüzünden uzun süre evde çalışmak zorunda kaldım, sonra ofise ilk gittiğimde mouseda mı bişide mi sorun var, mouse arkadan geliyor diye baktım durdum, sanki kendi bilgisayarımda 100pingle çalışıyorum gibiydi.


    Ha AMDyi mi kötülüyorum, haşa, ofisimde ray tracing, çok komplike formüllerin hesaplanması ve onların simüle edilmesi işlemleri yapıyoruz, yani kısaca bilgisayara az bilgi gönderip, inanılmaz işlemci gücü isteyip, az bilgi geri alıyoruz, ve evet ofiskeki tüm bilgisayalar AMD. Alabileceğimiz en yüksek amdyi alıyoruz her seferinde. Zorlanmaması için de 128gb ram, ikide bir bu da yetersiz geliyor ama benzer bütce ile yapabileceğimizin en iyisi bu. Ama dediğim gibi o işlemcinin işleyebildiği kadar bilgiyi ben zaten ekranda eş zamanlı göremiyorum, derdim bu. Ama kimseye asla bunu alın demem, bu ne beni ilgilendirir, ne de hakkımdır bu konuda yorum yapmak, tercih burada kişiseldir, ama ikisinin artıları ve eksileri konusunda soran olursa fikrimi söylerim o kadar. Sonuçta benim şu an 2 intel(birisi eski3770k serverım), 8 amd bilgisayarım(ofis) var :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 14 Şubat 2021; 11:5:6 >




  • sieger kullanıcısına yanıt

    Keyfle okudum teşekkürler.



    genelde stabıl gorunsede ya voltajı 1 tık arttırırım yada değerleri.


    belki performanstan ödün veriyordum. artık tam testler sonrası sonuna kadar zorlayıp kullanmıs olacagım İşlemci ve RAM OC hakkında notlar 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acura07 -- 14 Şubat 2021; 12:30:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TURKISH-HANDERE T kullanıcısına yanıt
    Bu söylediklerinde ryzen 5 bin serisine kadar haklıydın ancak ryzen 5 bin serisiyle beraber bu söylediklerin artık hiçbir anlam ifade etmiyor.

    Öyle gözüküyor ki İşlemcilerle birlikte insanların da kendilerini güncellemeleri gerek

    Herkesin doğrusu değişmez olsaydı herkes her üründe aynı marka ve aynı modeli kullanıyor olurdu.

    Ben ortaya yine yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek eksik bir iki bilgiyi yazdım ama sen baya öfkelenip cevap verdiğinde göre senin kesin ve değişmez doğruların var. Saygı duyuyorum. Herkes istediği markayı ve istediği modeli kullanmakta özgürdür. Saygılar..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mami24 -- 15 Şubat 2021; 16:52:24 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kadar detaya girmişsiniz fakat son kullanıcının bu kafa karıştırıcı işlemlerle hiç bir işi yok.


    Power conditioner (Türkiye'de bulmak zaten zor bulsan da dünya para), Delid ve Intel öneriyorsunuz da bunlara gerçekten ne gerek var? yurtdışında yaşadığınız için belki sizin gözünüzde çok değerli olmayabilir bu bileşenler ama Türkiye'de insanlar taksitle alıyor ve dünya para verip aldığı işlemciyi kimse gidip jiletle açıp yine dünya para verip sıvı metal alıp delid saçmalığına girmez, giren zaten 10000 kişide 1 nadir bu işin hastası diyebileceğimiz kişilerdir.


    Ryzen işlemcini alır oto voltajı manuele çekersin güzel bir değer girersin, ram için de XMP kapatıp DRAM calculator ile manuel timing girersin al sana mis gibi sistem. Oyuncular için %99.9 stabil ve olması gereken bunun ötesi boşa zaman kaybı ve israf.


    He tabi ben benchmark sitelerinde puan kasıyorum, dünya çapında overclockerlarla yarışıyorum dersen o başka ama gerçekten son kullanıcı için inanılmaz ötesi gereksiz işler.





  • mami24 M kullanıcısına yanıt

    ryzen 5 binde latency daha iyi de bizim mi haberimiz yok.


    amd multi core olarak 3000 serisindede daha iyiydi ama oyunlarda intel yine öndeydi.


    demekki sadece multinin iyi olması yetmiyormuş.


    öfkelenme değil estağfurullah, yanlış ve eksik bilgilerle insanları yanıltmayın yeter.


    siz biraz daha amd sayfalarında gezin orada size hak verenler çok olacaktır.

  • bu konudan sadece delid ve power conditioneri mi anladınız.


    adam işlemci ve ram overclok ile ilgilide çok önemli bilgiler vermiş


    bence en önemliside bu.


    delid yapmak şart,conditioner kullanmak şart dememiş.


    işlemci ile rame anlattığım gibi overclok yaparsanız alacağınız performans bu olur diyip detay vermiş.


    sizin gibiler yüzünden forumda konu açmıyor insanlar artık.


    bırakında insanlar bildiklerini paylaşşsın ,detaymış gereksizmiş geçin bunları.


    kaç tane rehber niteliğinde, insanlara faydalı olacak açtığınız konu var?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURKISH-HANDERE -- 14 Şubat 2021; 12:32:9 >
  • çok sığ bir yanıt olmus bu.. konu sankı sadece "delid" miş gibi..



    son kullanıcının tam aradığı bılgıler bunlar. bilmesede öğrenip uygulaması gereken şeyler.


    özellikle ram kısmı.


    cod warzone

    bf serisi

    pubg

    cs go


    gibi oyunlarda koşup koşup ölme gibi bir amacınız yoksa bu işlemlerden sonra oyundan daha fazla keyif alıyorsunuz.


    "hile bu hüüüüü " gibi saçma tepkıler vermiyorsunuz.

  • Makalenin yarısını kadar ancak okuyabildim, soracağım sorunun cevabı varsa şimdiden kusura bakmayın diyerek başlamak istiyorum konu sahibi arkadaşa,


    Hocam bende r5 3600 ve rx 5600 xt sistem var, bundan önce de hp omen 15 i7 9750h ve 1660ti vardı. Çoğu oyunda saniyenin yarısı belki dörtte biri kadar bir sürede oyun takılıyordu laptopta, masaüstü sistemim de böyle. Kime sorsam bende böyle bir sorun yok diyor. Açıp onların frametime grafiklerini izliyorum, lan var işte, belli yerlerde kare zamanı 10msden 50msye çıkıyor nasıl hissetmiyorsun ? Ben de artık kişiden kişiye göre değiştiğini düşünmeye başladım. Asıl sorum ise, gerçekten %100 kusursuz, milisaniyelik cinste bile takılma donma yapmadan oyun oynamak mümkün mü ? Buradaki sorun oyunlar mı, sistemler mi ?



    İyi forumlar.

  • scapegoat111 kullanıcısına yanıt

    Güzel bir soru sormuşsunuz bence, benim power conditioner için yazdığım kısmı okursanız benzer şeylerden muzdarip olduğumu görebilirsiniz. Bu kişiden kişiye aslında değişmiyor, sadece daha iyisini bilmeyen kendindekini en iyi zannediyor. Orta okulda bir arkadaşım anadol marka arabanın hepsinden iyi olduğunu iddia ederdi, onu bir türlü ikna edemezdik, durum bu gibi.


    Laptoplarda zor kesinlikle, çünkü oc icin asla yapılmamış, çalışıyor mu çalışıyor mantığıyla üretiliyorlar. Bazı youtubeda denemeler gördüm ancak doğal olarak pek bir potansiyelleri yok.


    Dediğiniz gibi bir sisteme ulaşmak mümkün tabi ki, aslında tüm yazdığım şeyler buna ulaşmak için, sadece oyun değil, bilgisayarı öyle kullanmak için, yani ne yaparsanız yapın.


    Hatırlarsınız belki spectre ve meltdown için dünya çıldırmıştı bu nasıl takılma nasıl performans düşüşü diye, oysa her cyclda sadece birkaç nanosaniye geciktiriyordu. Normal bir ofis kullanıcısı bile onu hissedebiliyordu ki delirip itiraz ettiler. Bu da öyle, sadece daha iyisini görmedikleri, denemedikleri, ya da yapabileceklerini bilmedikleri için oluyor.





  • Faydalı içerik için teşekkürler ''etkisi olan hiç bir değeri autoda bırakmamalıyız.'' bu kelimeye harfiyen katılıyorum.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.