Şimdi Ara

Tecil bittikten sonra yüksek lisans ile tekrar tecil ve daha sonra bedelli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
2
Favori
18.165
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar. 19 Haziran 2021'de tecilim bitiyor. Güz dönemi yüksek lisans kesin kayıt tarihleri gördüğüm kadarıyla bu tarihten daha sonra, Temmuz gibi mesela.


    • Tecilim bittikten 1-2 ay sonra yüksek lisansa kayıt yaptırıp tekrar tecil ettirebilir miyim? (burada ettirilebileceği yazıyor, ama ne kadar doğru emin olamadım)
    • Eğer yüksek lisans ile tekrar tecil ettirebildiysem, tecilim bitmeden bedelliye başvurup bedelliden faydalanabilir miyim? Yani, önceki tecilimin bitmiş olması bedelliden faydalanmama engel olur mu?


    Net bir bilgiye ulaşmak zor gibi ama deneyimli bir arkadaş vardır diye sormak istedim. Teşekkürler şimdiden.








  • Daha once yuksek lisans sebebiyle tecil edilmis ve mezun olunacaksa tekrar tecil islemi yaptiramazsin. Ama lisansdan mezun olup yuksek lisansa basvuracaksan tecil edilir.

    Egitim sebebi ile tecilli iken bedelli basvurusu yapiliyor, Bedelli basvurusu yapacaksaniz simdiden yapin , temmuzdan sonra en az 43 bin olacak.
  • 19 Haziran 2019'da bir lisans programından mezun oldu iseniz; Ertelemenizin bittiği 19 Haziran 2021'den sonra 31 Aralık 2021'e kadar Son Durum: Yoklamaya Tabii şekilde yoklama ve muayenenizin yapılması beklenir. Daha önce yoklama ve muayene yaptırarak erteleme aldıysanız; muhtemelen Kasım celp dönemi için sınıflandırma kaynağına alınırsınız. Zira 1 Haziran-31 Ağustos arası yoklama ve muayene yapanlar; Kasım celp döneminde sınıflandırılmak üzere sınıflandırılma kaynağına alınırlar. Sizin yoklamanız şayet Haziran 2019'da yapılmış ise Kasım için sınıflandırılmak üzere ertelenmişsinizdir.


    Yoklama yapılmadıysa dediğim gibi 31 Aralık 2021'e kadar Yoklamaya Tabii olarak mazeret göstermediğiniz veya mazeret hakkınız kalmadığı sürece yoklama ve muayene yapmaya mecbur durumda olursunuz. Bu süre içinde gerekli yaş şartını karşıladığınız sürece bir yüksek lisans programına kaydolursanız öğrencilik nedeniyle erteleme olur.


    Ama dikkat edilecek husus; Tezsiz programlar için 1 sene 6 ay; Tezli programlar için 3 sene 4 ay erteleme vardır. Siz 28 yaşında programa başlarsanız; tezsiz program 29.5 yaşına kadar öğrencilik nedenli erteleme verir. Mezun olursanız da 32 yaşını tamamladığınız yılın sonunu geçmemek üzere 1 sene erteleme verilir. Fakat siz 29.5'da mezun olursanız 30.5'a kadar erteleme alırsınız. Nasılsa 32 son yaş diyerek gerekli işlemleri yapmazsanız yoklama kaçağı; gerekli işlemleri yapıp askerlik sevk yerine gitmezseniz bakaya olarak tanımlanırsınız. Hakkınızda adli para cezası uygulanabilir. Bunlardan kaçınmak için gerekli her işlemi veya ertelemek için gerekli mazereti zamanında yaptırmak faydanıza olacaktır.


    E Devlet'te erteleme nedeni görünmüyor diyenler için Personeltemin.msb sitesinde baivuru sihirbazı bölümünde 5 adım ilerleyince askerlik bilgileri karşınıza çıkar. Genelde o bölümde erteleme süresi ve erteleme son durum nedeni yazar. Başvuru sihirbazı; personel olmak için başvuru içindir. Dış kaynaktan personel olmayacaksanız sihirbazı sonuna kadar ilerletip tamamlamayın. Bilgi edinmek için 5 adım ilerleyip bırakın.


    Diğer sorulara gelince; yüksek lisans ertelemesi devam ederken de bedelli'ye başvurabilirsiniz. Yüksek lisans ertelemesinin biteceği yıl eğer yoklamaya tabii iseniz 31 Aralık tarihine kadar yoklamanızı yaptırarakta başvurabilirsiniz. Ama ertesi yıl 1 Ocak'ta bile başvursanız yoklama kaçağı olacağınız için bedelli hizmet tercihi yapamazsınız. Lisans mezuniyeti bitti diye bedelliye başvuramamak diye bir şey olmaz. Yoklama kaçağına düşmediğiniz sürece bedelli hizmet tercihi yapabilirsiniz.


    Yoklama kaçağına düşmemenin sırrı da mazeretiniz varsa ilgili yılın sonuna kadar mazeret bildirmek; mazeretiniz yoksa da yoklamaya tabii olduğunuz ilgili yılın son gününe kadar yoklama yaptırmak. 2021'de bedelli hizmet tercihi yaparsanız 2022'nin bedelli askerlik için belirlenen celp aylarında gidersiniz. Bu sene sanırım Mart ayından başlıyor. Seneye de en erken şubat sonundan başlar. Şubat 2022'den Aralık 2022'ye kadar hangi ayda gideceğiniz de seneye Ocak ayındaki duyurularda açıklanır. Erteleme hakkı olanlar yoklama kaçağı veya saklı kaldıktan sonra da erteletebiliyorlar. Ama işlemleri zamanında yapmak önemli.


    Erteleme hakkı dediği de şu; Liseden mezunsunuz, elektronik ortamlarda da mezuniyet gözüküyor. Normalde 19 yaşının doldurulduğu yıl her Türk erkeği yoklamaya tabii'dir. Ama erteleme hakkı normal ve çoğu lise mezunu için 22 yaşını tamamladığı yıla kadar verildiği için 21 yaşında yoklama kaçağı olarak ertelemek isteyen birisi erteleme hakkı olduğu için erteliyor. O yaş'a kadar askerlikle ilgili mazeret gerekçesini bildirmediği için şube diyor ki ben bunu otomatik ertelersem hadi bu kişi de ben askere gitmek istiyorum derse sorumluluk bana kalır. Kendi gelsin veya E Devletten ertelemek istediğini onaylayarak bana bildirsin.


    Onay talebi almadan kimse otomatik işlem yapmıyor. Yükümlü demek sorumlu demektir. Sorumluluk yüklenen bir insan; 18 yaşını da geçtiği için reşit sayılan bir insan yükümlü olduğu konuyla ilgili gitmek istiyorsa askerlik işlemlerini; ertelemek istiyorsa erteleme işlemlerini zamanında yapmakla sorumludur. O bakımdan kurumların iş yüklerini hafifletmek için herkesin kendi sorumluluklarını tam ve zamanında yerine getirmesi son derece önemli olacaktır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 14 Şubat 2021; 15:31:5 >




  • Tecil bittikten sonra sanırım yerler belli olana kadar süren olabiliyor. Bunu askerlik şubesinden net bir şekilde öğrenebilirsin.

  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

    Hocam yeni görüyorum, çok teşekkürler detaylı cevabınız için. Bir sorum daha var;


    Lisans programından mezun olduktan sonra Haziran 2019'da şubeye giderek iki senelik ertelemeyi halletmiştim. Bu erteleme işlemi ile beraber aynı zamanda yoklama yapılmıyor değil mi? Muayene vesaire zaten yapılmadı, ama emin olmak için sormak istedim. Eğer yapılmıyorsa, ilk paragrafta yazdığınıza göre 31 Aralık 2021'e kadar "Yoklamaya Tabii" durumunda olacağım; dolayısıyla da niyetlendiğim gibi bir yüksek lisans programına kaydolup tekrar ertelemeden yararlanabilirim.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mShakespeare

    Hocam yeni görüyorum, çok teşekkürler detaylı cevabınız için. Bir sorum daha var;


    Lisans programından mezun olduktan sonra Haziran 2019'da şubeye giderek iki senelik ertelemeyi halletmiştim. Bu erteleme işlemi ile beraber aynı zamanda yoklama yapılmıyor değil mi? Muayene vesaire zaten yapılmadı, ama emin olmak için sormak istedim. Eğer yapılmıyorsa, ilk paragrafta yazdığınıza göre 31 Aralık 2021'e kadar "Yoklamaya Tabii" durumunda olacağım; dolayısıyla da niyetlendiğim gibi bir yüksek lisans programına kaydolup tekrar ertelemeden yararlanabilirim.

    Aynı durumdayım haftaya tecilim bitiyor. Ne yaptınız siz kaçağa düşmediniz umarım.

  • Karamazoltov K kullanıcısına yanıt

    Ben bedelli başvurusu yaptım tecil bitmeden, ama bir arkadaş ile mesajlaştık buradan onun yazdığını paylaşayım, belki faydası olur:


    "Dün gece bu konu çok aklıma takılınca şubeye gittim bugün, 2 tane yetkiliyle konuştum, aslında tam sizin yazdığınız gibiymiş olay. 1 ocak tarihine kadar herhangi bir sıkıntı olmuyormuş, 1 ocağa kadar yüksek lisansa başlarsam tecil ettirebiliyormuşum ve bedelli hakkım kaybolmuyormuş. Aslında dediğiniz gibi o kadar bilgi kirliliği var ki şubeden alınan cevap bile insanı tam anlamıyla tatmin etmiyor. Fakat sonra bilen 1-2 arkadaşım da aynısını söyleyince içim rahatladı aslında."


    Tabii yine de siz de şubeye gidip onay alın derim.

  • mShakespeare kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler yanıtınız için ben de biraz önce telefondan teyit aldım. 31 Aralık'a kadar tüm yoklama işlemlerini bitirmek gerekiyormuş duyuruda yazıldığı gibi.

  • Merhaba tecilim 26 ocak’a kadar, 31 aralık 2023’e kadar sorun olmuyor doğru mu anladım?
  • Batmanlı Betmen kullanıcısına yanıt

    Bu konuda ben de düşünceliyim. Kaçmak için değil zaten yüksek lisans yapacaktım. Ales ve yds çalışıyorum. E devlet 2026’ya kadar tecilli gösterirken aniden 30 Haziran 2023’e çekti. Güz dönemi başvuruları da ağustosta. Şimdi acaba 2 ay yüzünden yüksek lisansa giremeyecek miyim?

  • Daha önce yoklama başvurusu yapmadıysanız 31 aralık 2023 kadar yoklama yaptırmak için süreniz olacak. Bu arada tecil alabileceğiniz bir okula kayıt olduğunuz taktirde teciliniz yapılır.
    https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/2023-yili-yoklama-duyurusu-9122022
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    Benim daha önce hiçbir başvurum olmadı. Zaten tecilim ilk kez 30 Haziranda bitecek. Böyle bir hakkım olduğunu bilmiyordum 31 Aralık gibi. Attığınız linki bir inceleyeyim. Teşekkürler.

    Yoklamaya tabi yükümlülerden yoklama işlemlerini 31 Aralık 2023 tarihine kadar tamamlamayanlar hakkında, 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 24’üncü maddesi gereğince cezai müeyyide uygulanacaktır.

    Hocam sanırım şu maddeden yola çıkarak söylediniz siz de sanırım. Güzel o zaman aralığa kadar halledebilirim öğrenci belgesi göstererek yüksek lisansa devam edebilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Numenorian Man -- 5 Ocak 2023; 23:28:31 >
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Hocam bu konu çok karmaşık. Ben 2019 da lisanstan mezun olup e devletten asal yoklama işlemini yapıp 2020 ocakta da yüksek lisansa başladım. Mezun olamadım, bu dönem kaydım düşecek, e devlet sorgulamasında yüksek lisans öğrenciliğimden gelen tecil 2023 ayının mayıs ayına kadar görünüyor. Bugün yarın okuldan kaydım silindi diyelim. Bana ne olacak tam olarak yardımcı olma şansın var mıdır, çünkü gerçekten her yerde farklı bir şey yazıyor.

  • Mr.Pringles kullanıcısına yanıt

    Yoklamanız tamamlandıysa sınıflandırmanız / gideceğiniz birlik daha önceden belli olmuş olabilir. Belliyse bir askerlik şubesinden öğrenebilirsiniz.


    Gideceğiniz birlik belli olmuşsa ve er çıktıysanız bugün kaydınız silinse 2 marta askere gitme durumunuz olabilir. Kaydınız silindekten sonra, gidecek ilk grup ile askere alınma durumu olabilir. O kısmı askerlik şubesiyle görüşürsünüz. Zaten askerlik durum belgenizde bu tarihlerden biri yazarsa gideceğiniz tarih o olabilir.

    Önümüzdeki sevk tarihleri,

    2 mart

    6 nisan

    4 mayıs (yedek subay çıktıysanız bu tarihte alırlar)

    1 haziran

    6 temmuz

  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler hocam, peki bu durumda ben bedelli askerlikten yararlanabilir miyim? Kayıt silinmeden önce veya sonra başvurabiliyor muyum?


    Ve ek olarak, lisans eğitimini bitirdikten sonra herkesin bunu askerlik şubeye bildirmesi gerekmiyor mu? Bu amaçla gitmiştim ben, şubede işlem yapmadılar, e devletten asal yoklama başvurusu yapacaksın denmişti, ben de o şekilde yapıp 2 yıllık tecil süremi başlatmıştım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Pringles -- 16 Şubat 2023; 12:2:29 >
  • Mr.Pringles kullanıcısına yanıt

    Bakaya bile kalsanız bedelliye de çevirebilirsiniz. Bakaya kalırsanız (sevk tarihinde askere gitmezseniz) fark ücreti çıkıyor.

    https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/2023-yili-bedelli-askerlik-muracaat-duyurusu-1312023

  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    hocam kusura bakma seni çok darladım sorularımla ama son bir soru olarak, bedelliye başvuru tarihinden itibaren en erken ne zaman gidebilrim? Bölünmemesi şartıyla bir eğitim programına başlayacağım, bu sebeple ya erteletme yoluna gitmem lazım ya da olabildiğince hızlı bir şekilde gidip gelmem lazım bu sebeple soruyorum. Çok teşekkür ederim sıkılmadan cevapladığınız için

  • Mr.Pringles kullanıcısına yanıt

    (aralık 2023te bile başvursanız) En erken 2024 şubata gidebilirsiniz. 2024 şubat - aralık arası peyderpey askere alıyorlar. Mazeret bildirip (yazılı olarak) yıl içinde başka bir aya (ocak hariç) da kaydırabilirsiniz.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.