Şimdi Ara

İskele Babası Vahdettin

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.877
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj



  • Vahdettin eleştirilirken tarih bilgileri ekseninden kayıp sanki Vahdettin 1909 öncesi padişahlar gibi mutlak bir egemendi sanılıyor. Vahdettin esas itibariyle devlet yönetiminde etkisi sıfır, İttihat ve Terakki idaresindeki Osmanlı'nın gelenek itibariyle tahtta tuttuğu yaşlı ve yorgun bir adamdı. Tahminimce tahta çıktığı dönemi büyük bir kadersizlik olarak görüyor ve ağabeyi Abdülhamit'i tahttan indiren İttihat Terakki idaresindeki Osmanlı'da tahtta olmaktan pek de haz etmiyordu. Savaşın sevk ve idaresinde söz sahibi olmayı geçtim moral unsuru olarak bile kullanıldığı söylenemez. Yok sayılmış, güçsüz düşmüş bir son padişahtan fazlası değil. Tarihteki etkisi yok denecek kadar az, tarihteki hikayesiyse anlatılmaya mecbur.


    Son monarklar durumları gereği enteresan insanlardır. Tarihte yerleri ve yurtları, ne oldukları belli değildir. Doğduklarında şehrin yüksek bir tepesinden top atışları yapılır, ziyafetler verilir. Ölümleriyse kurşuna dizilmeyecek kadar şanslılarsa sürgünde kendilerini bulur. Nereden baksan trajik karakterlerdir.

  • Robin Hood gibi anlatmışssınız maşallah.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: krstarica

    Robin Hood gibi anlatmışssınız maşallah.

    Bir takım şeylere sövülmeyince övülüyor zannediyorsunuz. Tuhaf bir durum. Ayırca Robin Hood'dan haberiniz var mı emin değilim, teşbihte hata var gibi.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-1AB9A40D5

    Bir takım şeylere sövülmeyince övülüyor zannediyorsunuz. Tuhaf bir durum. Ayırca Robin Hood'dan haberiniz var mı emin değilim, teşbihte hata var gibi.



    Alıntıları Göster

    Teşbih yapmadım. Herkesin iyilik sever olarak tanidigi bir ismi vahidi kiyasi olmasi maksadiyla söyledim. Robin Hood u duyup duymadigim onemsiz de, Turkiye'nin en iyi tarihcilerinden biri olan Ilber Ortayli'nin Vahdettin hakkinda neler dediginden sizin haberiniz yok galiba. Siz ve sizin gibilerin dusuncelerini mi ciddiye alalim. Yoksa bu alanda ilim irfan sahibi hayatını bu konulara adamiş insanlarin goruslerini mi? Her sey bir yana, Nutuk'ta bu ulkenin kurucusunun Vahdettin denen meçzup hakkinda söylemleri yeter.


    Siz sövmeyip, hangi maksat minvalinde açiklama yapmistiniz? Vahdettin hayati boyunca tek bir fayda saglamayip, olumsuzluklar icinde yüzen bir padisah iken hakkinda tek bir olumsuz gorus beyn etmeden 10 satır yazmak zaten methiye düzmek ile eş degerdir. Tuhaf bir durum yok. Sanri üzerine mesajinizi alintilayacak halim yok. Tum bunlarin disinda Vahdettin i övüyor olmak gibi gözükmekten çekinseydiniz bunu aciklayici bir mesaj da atardiniz yanlis anlasilmaktan dolayı. Ingiliz Sevenler Cemiyetini bizzat emriyle kuran, onlarin semsiyesi altinda imparatorlugun kurtulacagi umidiyle yasayan ,müstevlilerin siyasi emellerine yaptigi desteklerine rağmen kaybetmesi ve ait oldugu topraklara bir balikci teknesiyle Yildiz Sarayindan kaçarak gibi gitmesi kimin ne oldugunun en buyuk ispatidir.

    Vatanini mi seviyordu? Boyun mu egmek zorunda kaldi? sıksaydı kafasina bir tane en azindan hain olarak degil serefli bir Osmanli padisahi olarak anilirdi, Osmanli terbiyesiyle buyumus bir padisahin vazifesidir, onurudur şerefle ölmek. Bu adamda bu yoktu. Son olarak biz Vahidettinin kim oldugunu cok iyi biliyoruz işte tam bu sebeplerle. Ama siz Reşat Çiğiltepe kimdir duydunuz mu? Ne uğruna nasıl kendi kafasına sıkıp intihar etmiştir belli ki bilmiyorsunuz. Biliyorsaniz da idrak edememissiniz. Idrak etseydiniz Vahidettin gibilere prim vermezdiniz

  • krstarica kullanıcısına yanıt

    Buyurun o zaman sevdiğiniz bir tarihçiden Vahdettin dinleyelim. Anlamıyorum ki tarihi bir figüre sövünce elimize ne geçecek. Zavallı bir adam işte. Ne hain ne de başka bir şey. Biraz övdüğünüz tarihçileri okuyup dinleseniz keşke. Vahdettin saltanatın ilga edilişini kabul ederek Osmanlı topraklarından ayrılmıştır, bunun adı kaçmak koyuldu uzun süre. Tahta çıktığı gün şehrin bombalandığı tarihle sabit.


    Edit: Linkleri düzelttim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 6 Nisan 2021; 23:56:3 >
  • Vahdettin hain değilse kim hain? Adamın yapmadığı hainlik kalmamış hala bu herifi savunuyorlar.

    Şehrin anahtarını mı vermemiş, ülke elden giderken gencecik kızla mı oyalanmamış, ülkeyi kurtartmak isteyen vatan severlere idam kararı mı çıkartmamış, bu vatanseverlerin işini bozmak için İngilizlere elinden gelen yardımı mı yapmamış.


    Ölümüne kadar da zevk sefa içinde yaşamış biridir.

  • Çapsız, korkak bir adam. Beceriksizliği ve korkaklığı yüzünden zaten ihanet ediyor vatana.

    Yurtdışına kaçtıktan sonra da rahat durmuyor. Karalama kampanyalarına devam ediyor.

    Fetö ne kadar hainse, vahdettin de o kadar hain.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hakiki Osmanlı Torunu

    Çapsız, korkak bir adam. Beceriksizliği ve korkaklığı yüzünden zaten ihanet ediyor vatana.

    Yurtdışına kaçtıktan sonra da rahat durmuyor. Karalama kampanyalarına devam ediyor.

    Fetö ne kadar hainse, vahdettin de o kadar hain.

    Bu adamı savunanlar ya bilgisizdir ya da kötü niyetlidir.

    Bu videoda her şey söylenmiş, ben söyleyecektim de üşendim, böyle bilgisizler için uğraşılmaz dedim, emekli özel harekatçı abimiz çok güzel video hazırlamış bu konuda.

  • Forumda ne çok alim varmış Vahdettin başlığıyla öğrenmiş olduk. Ne olduğu, ne eğitim aldığı, ne bildiği belirsiz özel harekatçı eskilerini kaynak alacak kadar tarih düşkünüler maşallah.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 25 Nisan 2021; 12:48:50 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-1AB9A40D5

    Forumda ne çok alim varmış Vahdettin başlığıyla öğrenmiş olduk. Ne olduğu, ne eğitim aldığı, ne bildiği belirsiz özel harekatçı eskilerini kaynak alacak kadar tarih düşkünüler maşallah.

    vahdettinin gönderdiği mektup her şeyi anlatıyor mektup gerçektir osmanlının yönetim tarzını pek desteklemesem de ne cefalar ile kurulduğunu çok iyi bilirim osmanlının son padişahı hem osmanlıya ihanet etti hemde Türk milletine ihanet etmiştir atası osman gaziden tut canı pahasına savaşan tüm atalarınada ihanet etmiştir kendisi Şimdi diyeceksin Türkiyede canı tehlikedeydi vb bu bir bahane değil osman gazi orhan bey fatih kanuni 4.murad gibi padişahlar neden zoru görünce kaçmadılar derler adama :)


    Şöyle diyelim o zaman osmanlıdan nefret eden ingilizler nasıl olurda vahdettini koruyup kaçmasına yardım etti ? sorunun cevabı çok basit vahdettin milli mücadelenin başından beri hep ingilizlerin yanında yer aldı ingilizlerin ayaklığını yaptı da diyebiliriz. ingilterenin istediği Halifelik sıfatından yararlanıp ingiltereye karşı ayaklanan müslümanları kontrol etmek istediler


    İskele Babası Vahdettin
  • Koks34 kullanıcısına yanıt

    Farkında mısın bilmiyorum ama Vahdettin THY'den bilet alıp Londra'da inecek konumda değil :) İstanbul İngiliz işgali altında. Mustafa Kemal Samsun'a çıkarken boğazda cirit atan İngiliz gemileri arasından izinle geçmiştir. İşgalci bir devlet var orada yani, boğazları kontrol ediyor. Dolayısıyla ülkeden ayrılmak isteyen bir monark işgal devletinden izin almak zorunda. Anlaması zor olmasa gerek. Korudu ve yardım etti diye bir şey yok. Gitmesine izin verdi, o da gitti. Ayrıca İngiltere monarkların kapısına gelmesinden ancak haz duyar. Bunun onları sevmesiyle alakası yok. Bir güç gösterisidir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 27 Nisan 2021; 20:34:45 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.