Şimdi Ara

Reuters: Türkiye’de 'az al çok öde' dönemi yaşanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
2
Favori
13.718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
183 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye'de gıda fiyatlarındaki sert artış, dünya medyasının da gündemine girdi. Reuters, Türkiye'de temel gıda maddelerinin çok pahalandığını yazdı.



    Reuters: Türkiye’de 'az al çok öde' dönemi yaşanıyor

    Türkiye’de gıda ürünlerinin fiyatları o kadar yükseldi ki bazı insanlar fiyat artışından etkilenmemek için tüm paralarını pirinç ve makarna stoku yapmak için kullanmaya başladı.

    Anne babalar daha ucuz bebe bisküvilerine yönelirken, yumurtanın fiyatı bir yılda neredeyse iki katına çıktı. Sosyal medyada evlilik tekliflerinde nişan yüzüğü yerine kızartma yağı verildiğini gösteren görseller dolaşmaya başladı.

    ‘Mutfak masrafları, kira ve kredi ödemeleri derken para bitiveriyor’

    Sözcü'nün Reuters'ten aktardığına göre, İstanbul’da yaşayan ve güvenlik görevlisi olan ve kısa çalışma ödeneği alan 43 yaşındaki üç çocuk babası Hüseyin Duran, “En ucuz markalardan sadece karnımızı doyuracak kadar ürün alabiliyoruz. Tüm gıda ürünlerinin fiyatları yükseliyor özellikle de bebek mamaları. Çocuklarım için endişeleniyorum. Mutfak masrafları, kira ve kredi ödemeleri derken para bitiveriyor” dedi. 

    Tüm dünyada salgının ekonomileri tahrip ettiği ve sıfıra yakın enflasyonun yaşandığı bir ortamda Türkiye’de tüketici fiyatlarında yıllık bazda yüzde 15 artış yaşandı.

    Türkiye gelişmekte olan ülke piyasalarında tüketici fiyatlarındaki artışta Arjantin’in ardından ikinci sırada, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde ise açık ara zirvede bulunuyor.

    Gıda enflasyonu yüzde 20’nin üzerinde

    Artan mazot ve gübre fiyatlarına kurak iklimin de eklenmesiyle gıda ürünleri bir önceki seneye kıyasla yüzde 20’den fazla yükseldi.

    Ekonomistler, Türk lirasındaki rekor seviyedeki değer kaybı nedeniyle gıda ithalatı maliyetinin 9 milyar dolar seviyesine ulaştığına dikkat çekiyorlar.

    ‘Faiz artışı ekonomiyi yavaşlatıyor, Erdoğan başka adım atabilir’

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pek istemese de faizlerin artırılmasını kabul ederken; faiz artışı, aşı uygulaması başlarken ekonominin yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkilerinden kurtulmasını yavaşlatıyor.

    Erdoğan’ın Kasım ayında atadığı Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal enflasyonu kontrol altına alma sözü verse de anketlerin kazanın giderek kaynamadığını göstermesi Erdoğan’ın temel yaşam giderleri konusunda başka bir adım atmasını gerektirebilir.

    Reuters’a konuşan bir yetkili hükümetin 2021 yılında enflasyonun zorlu olmasını beklediğini ve yakından takip izlenmesi gerektiğini söyledi.

    ‘Türkiye ağır stagflasyonla boğuşuyor’

    Capital Intelligence Ratings’ten Yesenn El-Radhi koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının ve yüksek borçlanma maliyetlerinin hakim olduğu bir ortamda Türkiye halen ‘ağır bir stagflasyon ile boğuşuyor’ dedi:

    “Küresel emtia fiyatlarındaki artış ve liradaki sert değer kaybının fiyatlara geç yansıması nedeniyle enflasyon baskısı yüksek olmaya devam ediyor."

    Alışveriş torbaları hafifledi: ‘Torbaya daha az ürün giriyor ama ödediğim para artıyor’

    Türkiyeliler için insanları eve kapatan ve gelirlerin ciddi oranda azalmasına neden olan salgının yanı sıra, market alışverişine gitmek de bir mutsuzluk kaynağı haline geldi. Patlıcan, portakal ve ay çiçek yağı fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 50 yükseldi.

    Soyadının açıklanmasını istemeyen 31 yaşındaki Pınar, “Üç dört ay alışverişe gitmemek için her şeyi toptan alıyorum. Alışveriş için markete her gittiğimde torbaya daha az ürün giriyor ama ödediğim para artıyor” dedi.

    İşten çıkarmalar yasaklandığı için kısa çalışma ödeneği ile geçinen bir aşçı olan Pınar aldığı paranın yalnızca kira ve faturalara yettiğini söyledi.

    Pınar, “Birçok uykusuz gece geçirdim. Sanırım sonunda ben de işsiz kalacağım” dedi.

    Enflasyon çift haneye demir attı

    Hiperenflasyon 1990’larda Türkiye’nin başını çok ağrıtmış ve 2003 yılında Erdoğan’ın göreve gelmesinden sonra uygulanan Uluslararası Para Fonu (IMF) programı ile durdurulabilmişti.

    Enflasyon gıda fiyatları öncülüğünde 2018 krizinde yine tırmanmış ve o tarihten beri çoğunlukla çift basamaklı olarak devam etmişti. Ekonomistler bu duruma kronikleşen ticaret açığını ve hükümetin dolara müdahale etmek için rezervleri boşaltmasını sebep gösteriyor.


    Kaynak:https://www.patronlardunyasi.com/haber/Reuters-Turkiye-de-az-al-cok-ode-donemi-yasaniyor/245594








  • Evine ekmek alabiliyorsa yeter. Et, peynir, süt, yumurta, zeytin yağı, sebze, meyve falan bunlar vücuda faydalı şeyler, insanın gelişmesine beyninin daha çok çalışmasına neden oluyor. Bu Türkiye'de istenmeyen bir şey. Ekmeği makarnaya banıp televizyon izlenecek, fazlası zarar.

  • almanlar bizi kıskanmayı geçmiş artık dalga geçiyorlar yakında bize afrika ülkesi muamelesi çekeceklerReuters: Türkiye’de 'az al çok öde' dönemi yaşanıyor 

  • Burada da çok al az öde yaşanıyor.


  • Yabancılar bile bizi çözmüş ülkenin gidişatını görüyor ama ülkede yaşayanlar "bizi soyuyorlar ama yine de oyum o partiye" diyor.Reuters: Türkiye’de 'az al çok öde' dönemi yaşanıyor 

  • Yabancılar bizimle resmen dalga geçmeye başladılar.


    Bugün İngiliz bir turist gelse en kral lokantaya girip 7-8 bozukluk fırlatıp masayı donatabilir.


    Ama yaptığımız Aksaray sayesinde hepsi bizi oldukça prestijli görüyorlardır tabii :))




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RevengeRain -- 15 Ocak 2021; 18:21:59 >
  • - Agaaa gidi köy gidi
    - Lea nerede görülmüş köyün gittiği
    - nereye gidisiz muhannetler
    - Almanya’ya gidip çalışacakk, 8 euro verilermiş
    - Aydami
    - yok saat’te

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni Türkiye.. Reuters: Türkiye’de 'az al çok öde' dönemi yaşanıyor 



    Reuters: Türkiye’de 'az al çok öde' dönemi yaşanıyor
  • En fazla 3-4 yıl diş sıkmak ve sabretmek gerekiyor.. Kurunun yanın da yaş da yanar sözünün tecelli ettiği ülkemizde ülkenin bu duruma gelmesinin başlıca 1 numaralı sebebi olan %51 kesimin, 2 sene önce, 1 yaz ayında yaptıkları bir icraatın hayatlarının en büyük hatası olduğunu anlamaları için bu tür ekonomik sıkıntıların olması gerekiyor ki, burunları sürtsün ve akılları başlarına gelsin...


    Geçenlerde kameralar önümde 15 sene akp ye oy verdim, battım ben battım diye isyan eden çiftçi buna güzel bir örnek.


    Ekonomi ne iyi, ne kötü ... Kendi rayında düz gitse bile gene 2023 de aynı şahsın seçilme olasılığı yüksekti.. Ekonomi çok kötü, geriye kalan %49 luk kesim de yaş misali yanıyor ama en azından aynı şahıs 2023'de ağzıyla kuş tutsa bir daha asla seçilemeyecek...


    İşte 2018 de çok büyük hata yapanları ancak böyle bir ekonomik buhran paklar... Paklar ki bir daha aynı hatayı 2023'de de tekrarlamasınlar...


    Bu ekonomik buhran akp liler için "kendi etti kendi buldu" veya "kendi düşen ağlamaz" atasözlerine çok güzel bir örnek teşkil ediyor.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-400988AF7

    almanlar bizi kıskanmayı geçmiş artık dalga geçiyorlar yakında bize afrika ülkesi muamelesi çekecekler 

    alay edilen afrika ülkesi uganda dövleti bilem vatandaşının elektürük su faturalarını ödüyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ressi1 -- 15 Ocak 2021; 19:14:54 >
  • Slogan az al çok öde değilde harca harca bitmez değilmiydi kafam karıştı

  • quote:

    Orijinalden alıntı: RevengeRain

    Yabancılar bizimle resmen dalga geçmeye başladılar.


    Bugün İngiliz bir turist gelse en kral lokantaya girip 7-8 bozukluk fırlatıp masayı donatabilir.


    Ama yaptığımız Aksaray sayesinde hepsi bizi oldukça prestijli görüyorlardır tabii :))

    Donatamaz. Ortalama bir yerde 2 lahmacun yesen pound cinsinden bile o kadar ucuz olmuyor, sen en kral mekandan bahsediyorsun. Ortalama bir takeouttan %50 filan daha ucuzdur bizdeki ortalama yerler. Gelirdeki farksa çok daha fazla. İşte tam da bu sebepten az alıp çok ödüyoruz başlıktaki gibi.


    Neyse Trumpçılar şaşırtmıyor zaten. Reuters: Türkiye’de 'az al çok öde' dönemi yaşanıyor 





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Slim Charles

    Donatamaz. Ortalama bir yerde 2 lahmacun yesen pound cinsinden bile o kadar ucuz olmuyor, sen en kral mekandan bahsediyorsun. Ortalama bir takeouttan %50 filan daha ucuzdur bizdeki ortalama yerler. Gelirdeki farksa çok daha fazla. İşte tam da bu sebepten az alıp çok ödüyoruz başlıktaki gibi.


    Neyse Trumpçılar şaşırtmıyor zaten.  



    Alıntıları Göster

    "Ortalama bir yerde 2 lahmacun yesen pound cinsinden bile o kadar ucuz olmuyor"


    8 pound=80 tl


    Ortalama mekanlarda bir lahmacunun 40 liradan aşağıya olmadığını öğrendim sayende, teşekkürler.




    Demokratlar ekonomiden gerçekten anlamıyor. Reuters: Türkiye’de 'az al çok öde' dönemi yaşanıyor 





  • Dij gujler bile anlamis bizim sistemi cozmus.
    Millet aj.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RevengeRain

    "Ortalama bir yerde 2 lahmacun yesen pound cinsinden bile o kadar ucuz olmuyor"


    8 pound=80 tl


    Ortalama mekanlarda bir lahmacunun 40 liradan aşağıya olmadığını öğrendim sayende, teşekkürler.




    Demokratlar ekonomiden gerçekten anlamıyor.  



    Alıntıları Göster

    Aspavalarda ortalama 15 lira lahmacun. 2 tane yesen 30 lira. Hadi olsun 25. 3-4 pound öyle senin sandığın gibi ultra düşük bir para değil. Kaldı ki sen kral mekan filan demişsin. Ya dünyan çok küçük aspavaları kral mekan sanıyorsun ya da ingilterede benzer şeylerin 200 pound olduğunu filan sanıyorsun. Çoğu takeawayda kocaman döner 6-7 pounda satılıyor orada. Öyle bir anlatmışsın buraya 50 pencele gelip nusrete girip üstüne muamele alıyorlarmış gibi. Ben demokrat değilim, amerika siyasetinde taraf tutmam ama demokratların daha zeki olduğu ortada.





  • hasta adam mı demek oluyor
  • yazılacak çok şey var aslında ama yazamıyoruz

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.