Şimdi Ara

Mutfak Ampulünün Eriyip Duyunu Koparması?! Ne yapılmalı??

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
735
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, mutfakta kötü bir yanık plastik kokusu vardı mutfakta, aradım tüm prizleri kontrol ettim derken bi baktım, ampul duyundan kopmak üzere, ampulü tutmam ile elimde kaldı, tamamen eritmiş duyunu! Elektrik konusunda bilgili arkadaşlar sizce ne yapmalı? Yangın riski var mıdır? Şimdiden teşekkürler...


    İşte fotoğraflar:


    Mutfak Ampulünün Eriyip Duyunu Koparması?! Ne yapılmalı??
    Mutfak Ampulünün Eriyip Duyunu Koparması?! Ne yapılmalı??
    Mutfak Ampulünün Eriyip Duyunu Koparması?! Ne yapılmalı??
    Mutfak Ampulünün Eriyip Duyunu Koparması?! Ne yapılmalı??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • son 2 ayda evdeki 3 tane duy'u değiştirmem gerekti bu erime olayı yüzünden. benimkiler sizinki kadar ciddi değillerdi ama. bende duy'un plastik kısımları sıcaklıktan dolayı tuz-buz olmuşlardı, ve, duy çalışmaz duruma gelmişti. yanık kokusu ya da renk değişimi ise yoktu.

    bu sorunun yaşanmasının nedeni eski tip akkor ampül kullanmak. geleneksel akkor ampullerde ortada bir tel var ve bu tel akkor olacak kadar ısıtılıyor (elektrik sobalarındaki gibi) ve kızgın duruma gelen bu tel etrafa ışık saçıyor. bu sistem 100 seneyi aşkın süredir kullanılan en eski aydınlatma teknolojisidir. bu sistemde:

    1- verimlilik düşüktür, harcanan elektrik enerjisinin çoğu ısıya dönüşür
    2- bu ampuller el yakacak kadar aşırı sıcaklıkta çalıştıkları için zamanla duy'u aşındırırlar.

    çözüm basit. florasan mantığı çalışan ampullere ya da LED ampullere geçmek. yeni teknoloji olan ampuller hem daha az enerji tüketiyolar hem de ısınma sorunu yapmazlar.

    eğer: "akkor ampül kullanmıyorum zaten" diyorsanız o zaman kullanmakta olduğunuz ampulü değiştirin, yani başka marka alın. çünkü, ısınmayan birsürü LED ampül var piyasada.


    ekleme: sizin duy aslında üst kısımdan yanmış. sizin olayda muhtemelen asıl sorun ampül değil duy'un kendisi olmalı. kalitesiz olan elektrik kablolarında ufak da olsa bir iç direnç oluyor ve bu ufak direnç normalde sıkıntı yapmasa bile bağlantı kısımlarında düğüm yapınca falan çok ısınıyor, zamanla yakıyor. kalitesiz olan üçlü prizlerde bu sorun görülür mesela. bu yüzden ben dışarıdan üçlü priz satın almak yerine kendim kaliteli elektrik kablosu alıyorum, sonra da üçlü priz başlığı alıp kendim bağlıyorum. sizin duy muhtemelen kalitesiz idi ve duy'un giriş kısmında düğüm yapılmış ise kalitesiz kablodan dolayı zamanla orası yanmış. Kablo yanıkları hep böyle olur. Kablo yanmaya başladıkça incelir ama çalışmaya devam eder. siz anlamazsınız. ama yandıkça incelir ve inceldikçe daha hızlı yanar. sonra bir gün çalışmamaya başlar. siz de bir bakarsınız ki o kısım yanmış kül olmuş. muhtemelen sizde de bu durum oldu. yeni duy alıp takın, akkor ampül varsa LED ile değiştirin, sorun olmaz. evi yapan ustalar genelde masraftan kaçmak için çok aşırı derecede adi elektrik malzemeleri kullanabiliyolar, kendiniz normal bir duy alıp adam akıllı bağlayınca sorun olmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 8 Ocak 2021; 6:36:48 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • led tak, yeni duy al. hem az ısınırlar hem de iyi markalar çok daha dayanıklıdır.


    halojen ampuller aşırı ısınmalarıyla ünlüdür. eskiden porselen duylar vardı. şimdi çoğu kişi led/ccfl tipi ampul kullandığı için kalitesiz plastikten duylar üretiyorlar.

  • Muhtemelen klemens vidaları iyi sıkılmadığı için ark oluştu. Oluşan ark ısınmaya sebep olduğundan zamanla çevresindeki elemanları eritti.

    Halojen ampul kullanmaktan kaynaklandığını sanmıyorum. Eriyen bölge ampulün ısıtacağı mesafede değil. Fakat halojen ampul kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Oldukça verimsiz bir teknoloji. Avantajları uzun ömürlü olmssı ve dimmeble olması. Fakat çok ısı yayıyor ve fazlaca enerji tüketiyor. Kaliteli LED ampuller hem uzun ömürlü hem de düşük enerji tüketimiyle çok ışık üretebiliyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.