Şimdi Ara

Ben böyle bir dönem görmedim...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
405
Cevap
10
Favori
39.750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
590 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 36 yaşındayım...

    Gerçekten bunalmış durumdayım... Böyle bir dönem görmedim ben..

    Bir kaç şey almayı planlıyordum uzun zamandır, bekledikçe fiyatı yükseliyor...

    Normalde eskiden bir ürünün satışa ilk çıktığı andan sonrasında fiyatı zamanla düşerdi...

    Şimdi artık ne olursa olsun o ürün... Elektronik, telefon, beyaz eşya, otomobil.... Zamanla fiyatı yükseliyor.. inanılmaz bir şey gerçekten anlamıyorum böyle değildi eskiden.. Nasıl bu kadar kötü hale geldi ekonomimiz, nasıl müsade ettik? Şimdi aldın aldın, alamadın bir sonraki ay üzerine para koyuyorsun...

    90 lar gerçekten güzeldi... Bazen o eski günleri bir daha yaşayamayacağımızı düşünüyorum, hiç bir şey eskisi gibi olmayacak sanki...

    Umudum 16-20 yaş arasındaki gençlikte... Umarım bu düzeni ileride değiştirirsiniz çocuklar ama işiniz zor gerçekten cünkü ciddi bir enkaz var.







  • Muhtemelen ben hepinizden daha yaşlıyım. 94 krizinde çalışıyordum, 2001 krizinde çalışıyordum. Ekonomik anlamda ülke en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Evet eskiden enflasyon vardı ama maaşlar da 6 ayda bir enflasyona göre artardı. Hatta enflasyon+5 gibi artardı. Ayrıca eskiden devletin kurumlarına yalan söyletmezlerdi. Şimdi ülkenin tüm kurumları yalan bataklığında debeleniyor. TUIK %14 enflasyon açıklıyor, gerçek enflasyon %35-40 bandında. Eskiden yoktu böyle adilikler. Enflasyon neyse o açıklanırdı. Şimdi gerçek enflasyon %35, açıklanan %14. Maaşlara yapılan zam: %14. Nasıl fakirleştiğimizi anladınız mı? Bundan esnaf da olumsuz etkileniyor, her geçen gün azalan gelirler yüzünden daha az satış yapıyor.


    Ekonomiyi bir tarafa koyalım ama sosyal ve kültürel anlamda ben bundan daha kötü bir dönem görmedim, yaşamadım. 12 eylül faşist cuntası altında bile inanın basın daha özgürdü. Sosyal hayat daha canlıydı. Şimdi toplum üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi yaşıyor. Bu iktidar ülkedeki bütün renkleri soldurdu, hepsini gri yaptı.


    Mutsuz insanlar ülkesi olduk, AKP ye oy veren de mutsuz vermeyen de. Bu iktidar daha da büyük bir kötülük yaptı. Uyguladığı nefret politikalarıyla halkı 2 kesime bölüp birbirine düşman etti.


    Hiç bir iktidar bugüne kadar böyle bir kötülük yapmamıştır ülkeye.


    Evet eskiden de her şey dört dörtlük değildi, o zaman da bir sürü yanlış yapılıyordu ama ağzımızın tadı vardı be. Hayattan keyif alır, eğlenirdik. Markete gittiğimizde canımızın çektiğini alırdık. Gıdalar sahiciydi, bugünkü gibi yapay ve hormonlu değildi.


    Ahir ömrümde gördüğüm en kötü iktidar budur. Türkiye'nin belki daha kötü günleri de oldu (mesala 1974 Kıbrıs barış harekatı sonrası ABD'nin uyguladığı ambargo yüzünden, tüp, yağ, sigara kuyrukları olurdu) ama inanın bundan daha kötü bir iktidarı hiç olmadı.


    Maalesef şirketin olsa teslim etmeyeceğin, apartmanın olsa yönetici yapmayacağın adamlar 18 yıldır ülkeyi yönetiyor.

    Hemen hemen aynı yaştayız. Çocukluğumda en parasız olduğumuz dönemde bile balkonda 2-3 kangal sucuk asılı olurdu kurusun diye. Her pazar kıymalı pide yaptırırdık. Ayrıca o zamanın sucuğu hakiki sucuktu. Döner yediğin zaman ne eti yedğini biliyodun. Dondurma gerçek dondurmaydı. Şu an herşeyin kalitesi ve tadı rezalet, aynı zamanda da aşırı pahalı. Resmen survival modda herkes.


    Her zaman söylüyorum insan nüfusu planlanmak zorunda. 10 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşılamakla 1 milyon kişininkini karşılamak arasında çok fark var. Şu an gelecek neslin hakkını çalıyoruz daha da beteri diğer canlıların katiliyiz.

    Beklediğiniz yaş aralığında ülkeyi değiştirecek insan malesef çok az. Ben de dahil. 21 yaşımdayım borçlarım var. Bırakın ülkeyi değiştirmeyi, borcun taksidini nasıl yetiştireceğim diye düşündüğüm günlerim oluyor.


    Ne yazık ki sadece ben böyle değilim gençlerin büyük bir çoğunluğu bu şekilde. Durum vahim.

    Palavralarını git başka yerde sık. Bir de o yılları yaşamış gibi yalan söylüyor. Böyleleri de var. Yaşamadıkları dönemleri ana-babalarından duyup gelip burada yaşamış gibi anlatıyorlar. Ben o krizlerin hepsini yaşadım. 1994 krizi bana dokunmadı bile. Hatta gelirim arttı. Ama 2001 krizinde çok zorlandım çünkü bankacılık sektörüyle iç içe bir firmada çalışıyordum. İşimi kaybetmedim ama maaşım kuşa döndü, borçla yakalandım. Fakat her 2 kriz de etkilerini bir kaç ay içinde yitirdi. 6 ay bile sürmedi.


    Ama mesele salt ekonomi de değil; hukuk, adalet, siyaset, sosyal hayat, kültürel gelişim, özgürlükler, eğitim vb. alanlarda bu ülkeye son 50 yılda gelmiş en kötü iktidar budur, bundan başkası değildir. Ben çok önceki iktidarları yaşamadığım için onlara tanıklık edemem ama yaşadığım yıllar içinde saydığım alanlarda en berbat iktidar budur.


    Değil ama velev ki bu iktidar ekonomide başarılı bulunsun; salt ekonomiyle iş bitmiyor ki, hayatın başka alanları da var ve AKP iktirarı o alanlarda tam anlamıyla sıçtı batırdı.


    Sana gelince, sen gözden kaçmışsın, seni bloklamayı atlamışım. Şu devirde hala şu iktidarı savunacak kadar alçalmış üyeleri cevap bile yazmadan blokluyorum. Sana niye cevap yazdım bilmiyorum. Lütuf say.


    Birazdan bloklayacağım.


    Blok.

    Birleşmiş Milletler teşkilatının açıkladığı bir rapora göre, 2002-2020 yılları arasında en fazla kamu ihalesi alan ilk 10 firmadan 5'i Türk firması. Muhalefetin "5'li Çete" olarak adlandırdığı Cengiz, Limak, Kolin, Kalyon ve MNG inşaat firmaları, aynı zamanda AKP'nin ve havuz medyasının finansörleri konumunda.


    Bu 5 firmaya 18 yıl içinde tam 200 milyar USD tutarında kamu ihalesi verilmiş.


    Yani siz gençler için eğitim, burs, yurt-barınma, istihdam, yatırım vb. gibi alanlara harcanacak paralar, devlet hazinesinden bu 5'li çetenin kasasına ve arada komisyonunu alan kişilerin cebine gitmiş.

    44 yaşındayım. 94 te liseden sonra üniversiteyi kazanamadım. idareten tezgahtarlık yapıyordum. Asgari ücret 3.5 milyon lirayken ben haftalık 1.5 milyon alıyordum. O işi bulmak için de hiç uğraşmamıştım. Heryerde iş çoktu. Evimize yakın Capitol AVM yeni açılmıştı 93-94 gibi en az 4-5 arkadaşım orda asgari ücretin 2-3 katı maaş alarak çalışmaya başlamışlardı. Evden eski kaşar, pastırma vs eksik olmazdı. Ona rağmen koalisyonlar vs. ülkenin kötü yönetildiğini ve daha iyi olması gerektiğini düşünürdük. Bırak daha iyi olmayı o şeklinde kalsa çok iyi olurmuş.

  • Beklediğiniz yaş aralığında ülkeyi değiştirecek insan malesef çok az. Ben de dahil. 21 yaşımdayım borçlarım var. Bırakın ülkeyi değiştirmeyi, borcun taksidini nasıl yetiştireceğim diye düşündüğüm günlerim oluyor.


    Ne yazık ki sadece ben böyle değilim gençlerin büyük bir çoğunluğu bu şekilde. Durum vahim.

  • Oy anlamında değiştirirsiniz demek istemiş
  • NeyzenEfendi kullanıcısına yanıt

    Ben böyle bir dönem görmedim... 

  • Alım gücü kalmadı artık


    Mutfak bile çok pahalı artık tas kaynatacaz


    Bugün sadece bime verdiğim para ve aldıklarım


    Ben böyle bir dönem görmedim...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BenYoruldumHayat B kullanıcısına yanıt

    Karbonhidrat coşturuyorsunuz işte ne güzelBen böyle bir dönem görmedim... 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Almanya'da bu paraya 4 kilo et alırdım be :(


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hemen hemen aynı yaştayız. Çocukluğumda en parasız olduğumuz dönemde bile balkonda 2-3 kangal sucuk asılı olurdu kurusun diye. Her pazar kıymalı pide yaptırırdık. Ayrıca o zamanın sucuğu hakiki sucuktu. Döner yediğin zaman ne eti yedğini biliyodun. Dondurma gerçek dondurmaydı. Şu an herşeyin kalitesi ve tadı rezalet, aynı zamanda da aşırı pahalı. Resmen survival modda herkes.


    Her zaman söylüyorum insan nüfusu planlanmak zorunda. 10 milyon kişinin içme suyu ihtiyacını karşılamakla 1 milyon kişininkini karşılamak arasında çok fark var. Şu an gelecek neslin hakkını çalıyoruz daha da beteri diğer canlıların katiliyiz.

  • Sağlam yediler, iyi yediler
    Borcu ödemek yine bize düştü.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha iyi günlerdeyiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok kötü çok ne oldu bu ülkeye 2011 -12 bile böyle değildi.sanki atmosfer değişti.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • NeyzenEfendi kullanıcısına yanıt
    Mevcut düzenin oyla değişmeyeceğini daha anlayamadınız mı !?
  • Adam haklı beyler.Ben böyle bir dönem görmedim... 

  • Geçen bir arkadaşla ülkede taciz ve tecavüzlerin normalleşmeye başlamasından konuşuyorduk adam bana kendi hükümetimiz bize maddi ve manevi tecüz de bulunuyor . bu sebeple fiziki anlamda tecavüzler de ülke de normal karşılanıyor demişti.


    Doğru yani ! her gün maddi manevi taciz ve tecavüz altıındayız. yeni yıla zam tacizi altında giren kaç ülke vardır ki?

  • Proteinli makarnalar çıktı hocam en az %20 proteinli Ben böyle bir dönem görmedim... 


    Not: Ciddi ciddi çıktı.

  • Ohooo, ilk günden pes ettiniz hemen.


    Durun bakalım daha 20-25 yıl uçuş garantisi, geçiş garantisi, hasta garantisi ödeyecez.


    AKP şu fotoğraftaki şeyi komple 80 milyon kişiye hediye etti. Zevkini çıkartın. Ben böyle bir dönem görmedim... 



    Ben böyle bir dönem görmedim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djoz -- 3 Ocak 2021; 20:41:17 >
  • Alacağınız şeyler için para biriktirmeyin bankadan vadesiz altın hesabı açıp oraya yatırın yoksa paranız enflasyonda erir gider en azından altın hesabı sizin paranın değerini korur. YTD




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AL3lMA -- 3 Ocak 2021; 20:44:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AL3lMA

    Alacağınız şeyler için para biriktirmeyin bankadan vadesiz altın hesabı açıp oraya yatırın yoksa paranız enflasyonda erir gider en azından altın hesabı sizin paranın değerini korur. YTD

    tavsiemi la, elde avuçta 2 gram para var ölemi yapsakBen böyle bir dönem görmedim... 

  • O kadar da eskiye gitmeye gerek yok. İşe yeni başladığımda, daha üç buçuk yıl önce ne istersem rahatça alabiliyordum. Özellikle elektronik ve bilgisayar konusunda. Orta seviye bir ekran kartı maaşımın 4'te biriydi.


    Şimdi ise hala 3.5 yıl önce aldığım telefonu ve bilgisayarı kullanıyorum. Bir şey alamıyorum çünkü, almak istemiyorum. Almadan önce elli kez düşünüyorum. Bundan 3.5 yıl önce maaşımın 4'te biri olan orta seviye ekran kartları şimdi maaşımın 4'te ikisi, üçü olmuş. Telefonu hiç konuşmuyorum bile. Döviz kuru ve saçma sapan vergiler yüzünden resmen birkaç ayda iki katına fırladı telefonlar. Eldekini tamir ederek gittiği yere kadar kullanacağım artık. Düşündükçe ben de üzülüyorum, ama elden bir şey de gelmiyor. Canlı yayında ülkenin batışına şahit oluyoruz maalesef...


    Şu an yaptığım tek şey elimdekilerin kıymetini bilmek ve gereksiz masraflardan kaçınmak. Hepimiz buna mecburuz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Köl Tigin -- 3 Ocak 2021; 22:43:26 >




  • Bende aynı yaslardayim ve 20 yaşından beri çalışıyorum hem okudum hem çalıştım o zamanlar ayligimla istediğim her şeyi yapabiliyordum şimdi aldığım maaşla çocuğumla markete gitmek istemiyorum çünkü ya evin ihtiyaçlarını alacağım ya da çocuğumun isteklerini
    Özetle kötü günleri atlattık daha kötü günler bizleri bekliyor arkadaşlar
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.