Şimdi Ara

Silinebilir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
3.120
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Hocam öğrenci işleri de başta baktı burda tecilli gözüküyor dedi. Ben e devlette gözükmediğini söyleyince sizin de dediğiniz gibi belge talebimde bulunmamı söyledi. Daha sonra belge talebim onaylandi, hem yök ogrenci belgesini hem de universitenin gonderdigi ögrenci belgesini askerlik subesine götürdüm ancak oradaki görevli belgelere bakmadı. Ocağın 20 sine kadar ögrenci erteli olarak sistemde gözükmezse gel dedi. Neden herhangi bir işlem yapmadı da 20 ocağa kadar beklememi söyledi anlamadım




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mzlm42 -- 5 Ocak 2021; 21:19:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 20 Ocak haftası sistem muhtemelen açılacak. Şu an 30 Kasım'a kadar yoklama yapmış ve önceden 31 Ağustos'a kadar yoklama yapıp'ta Eylül-Ekim-Kasım kafilesi olarak belirlendiği halde, gidişleri Koronavirüsten dolayı ertelenen Deniz ve Jandarma Genel Komutanlığına ait sevklerin de ileri tarihe ertelenmesinden dolayı birliklerin genel durumu hakkında bilgi toplandığı için ve Şubat celbi sınıflandırmaları da ayrıca yapıldığı için sistem kapalı. Sistem açıldığında 22 Ocak'ta duyuru yapılacak. Duyurularda sınıflandırılan askerlerin sevk yerleri ve tarihleri belli olacak. Bu durumlardan ötürü söylemiş olabilir.

  • Hocam Merhabalar, konu ile ilgili benimde kafamı çok yoran bir sorunum var yardımcı olursanız çok sevinirim. Ben 2019 da önlisanstan mezun oldum ve bu sene 05.07.2021 tarihinde tecilim bitiyor. Bu sene DGS sınavına hazırlanıyorum, sınav tarihim temmuz sonu veya ağustos başı gibi olacak henüz açıklanmadı. Yani görünene göre tecilimin bitiş tarihinden yaklaşık 20-30 gün sonraya kalıyor. Bu konuda ne yapmam gerekiyor ? Sınav için erteleme alabilir miyim ? MSB askeralma müdürlüğünü aradığımda, tecil tarihiniz geldiğinde yoklama yaptırmadan yılsonuna kadar sınava girip okula yerleşebilirsiniz dendi. Yani 31.12.2021’e kadar yoklamaya tabii olursunuz ve o tarihe kadar okula kayıt işleminizi yaptırırsanız sorun çıkmaz dendi. Acaba bu bilgiye uyarak kafam rahat bir şekilde okuluma hazırlanabilir miyim ? Tecil bitttikten sonra yıl sonuna kadar yoklamaya tabii mi oluyoruz acaba. Şuan dershanede sınava hazırlanıyorum ama bu konu yüzünden kendimi derse veremiyorum. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: FkwAtmaca

    Hocam Merhabalar, konu ile ilgili benimde kafamı çok yoran bir sorunum var yardımcı olursanız çok sevinirim. Ben 2019 da önlisanstan mezun oldum ve bu sene 05.07.2021 tarihinde tecilim bitiyor. Bu sene DGS sınavına hazırlanıyorum, sınav tarihim temmuz sonu veya ağustos başı gibi olacak henüz açıklanmadı. Yani görünene göre tecilimin bitiş tarihinden yaklaşık 20-30 gün sonraya kalıyor. Bu konuda ne yapmam gerekiyor ? Sınav için erteleme alabilir miyim ? MSB askeralma müdürlüğünü aradığımda, tecil tarihiniz geldiğinde yoklama yaptırmadan yılsonuna kadar sınava girip okula yerleşebilirsiniz dendi. Yani 31.12.2021’e kadar yoklamaya tabii olursunuz ve o tarihe kadar okula kayıt işleminizi yaptırırsanız sorun çıkmaz dendi. Acaba bu bilgiye uyarak kafam rahat bir şekilde okuluma hazırlanabilir miyim ? Tecil bitttikten sonra yıl sonuna kadar yoklamaya tabii mi oluyoruz acaba. Şuan dershanede sınava hazırlanıyorum ama bu konu yüzünden kendimi derse veremiyorum. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

    Daha önce yoklama ve muayene yaptırarak tecil aldıysanız; ertelemenizin bitişini takip eden ilk celp döneminde otomatik sınıflandırılırsınız. Şayet yoklama ve muayene yapılmadan ertelediyseniz son erteleme bitiş tarihinden sonra yoklamaya tabii kalırsınız. Ama sadece ilgili yılın sonuna kadar. Fakat dediğim gibi daha önce yoklama-muayene yapıp hizmet tercihi de yaptıysanız örnek er olarak veya yedek subay diyelim, bu durumda ertelemenizi takip eden ilk celp döneminde sınıflandırılırsınız. Yine de Ağustos celbi için son başvuru tarihi 31 mayıs olduğu için siz muhtemelen kasım celbine kalırsınız böylece sınavdan sonra kayıt yaptırarak öğrenci ertelemesi alabilirsiniz.





  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt
    Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Daha önce hiçbir şekilde muayene veya yoklama yaptırmadım. Tecilim okul bittikten sonra otomatik olarak sisteme düştü. O zaman olaydan anladığım şu ki.. Temmuz ayında tecilim bitecek ve yoklamaya tabii duruma düşeceğim bu yılın sonuna kadar. Ve bu süre zarfında okuluma kayıt yaptırıp yeniden tecil alabileceğim. Bu durumda tecilim bittikten sonra yoklamaya tabii tutulmadan celp ataması yapılmayacak veya yıl sonuna kadar yoklama kaçağı sayılmayacağım doğru mudur hocam ?
  • Erteleme'nin bitişinde dönemsel yoklamaya da tabii kalabilirsiniz. Bunun bilgisini ancak bağlı bulunduğunuz askerlik şubesi bilebilir. Normalde ertelemesi herhangi bir takvim yılı içinde veya takvim yılının sonunda biten bir kişi yoklamaya tabii'dir. Mazereti yoksa yoklama ve muayenesini yaptırmak zorundadır.


    Ancak dönemsel yoklamada son erteleme bitiş tarihini takip eden 3 ay içinde veya Kasım celbinde sınıflandırılmak için son başvuru tarihi olan 31 Ağustos'tan önce yoklama yaptırmanız da istenebilir. Zaten 1 Haziran; 31 Ağustos arası işlem yapan herhangi bir kişi yoklama kaçağı durumuna düşmemişse Kasım celbi için tercih yapabilir. Ağustos celbinde askere gitmek isteyenler işlemlerini 1 Mart-31 Mayıs arasında yapmalıdırlar.


    Dediğim gibi sizin son erteleme bitiş tarihiniz Temmuz ayında olduğu için hemen tecil bitiminin ertesi günü yoklama yaptırsanız bile en erken Ekim ay'ı sonundaki Kasım celbi kafilesiyle gitmek üzere sınıflandırılırsınız. Sınıflandırma yapılmadan veya açıklanmadan önce mazeret gösterir belgeyi bulundurursanız; askerlik ertelemeniz yapılabilir. Yine de detaylı bilgiyi bağlı bulunduğunuz askerlik şubesini arayıp öğrenmenizde fayda var.





  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt
    Hocam ben bağlı bulunduğum askerlik şubesini günlerce üst üste aradım telefonlara bakılmıyor. Zaten bulunduğum bölgede herkes bu şubenin durumundan muzdarip maalesef. Bizzat şubeye gidip görüşmek istedim pandemiden dolayı kapıdan işlem alıyorlardı ve oradaki Er gelişi güzel bir şekilde “tecilin bittiğinde gelirsin yoklamanı yaparsın ve askere gidersin” diyerek geçiştirdi ve sağlıklı bilgi alamadım maalesef. Şuan ne yapacağımı kararlaştırıp o şekilde yolumu çizmek istiyorum. En kötüsünü düşünürsek;

    1) Tecilim bittiğinde yoklama yaptırırsam en erken Kasım’da gideceğim. DGS’den sonraki kayıtlar Ekim ayının ilk veya ikinci haftası gibi alınıyor. Eğer kayıt yaptırmadan önce sevk tarihim ve yerim açıklanırsa kayıt ve öğrenci ertelemesi yaptırabilecek miyim ? Çünkü bildiğim kadarıyla sevk tarihiniz açıklandığında erteleme yapılamıyormuş.

    2) Yılsonuna kadar yoklamaya tabii tutulursam zaten sorun olmayacak ancak aksi bir durumla karşılaşmamam için sınava kayıt yaptırdığımda, sınav belgemi göstererek yılsonuna kadar herhangi bir erteleme yaptıramıyor muyuz ? Veya celp tercihi ile daha ileri bir tarihi mi seçmeli.

    Sizin bu açılan konuya verdiğiniz bütün cevapları detaylıca okudum, sizinde fikirlerinizi çok merak ediyorum. Ne yapmalıyım süreç nasıl sonuçlanacak bir fikir verebilirseniz yolumu çizmem açısından çok iyi olur. Teşekkür ederim.




  • Açıkçası yaptığımız yorumların birçoğu 1111 sayılı askerlik kanununda olan uygulamalardan yola çıkarak verdiğimiz örnekler oluyor. 7179 sayılı kanunun yönetmeliğinde yazan maddelerin ne şekilde uygulandığı konusunda genel olarak birçok insanın konu hakimiyeti yok.


    Askerlik Durum Belgesi görüntüleme sayfasında bile artık erteleme nedeni veya mezun olduğu taktirde 2 ay içinde en yakın şubeye başvurması gerekmektedir gibi sütunlar çıkmıyor. Sadece ilgili yükümlünün varsa son erteleme bitiş tarihine kadar askerlik ile ilişiği yoktur yazıp; nüfus kayıt bilgilerini getirerek; en altta da Not: Bu belge verildiği tarihten itibaren 15 gün süreyle geçerlidir yazıyor.


    Bu durum belgesinden insanlar ne yapması gerektiğini anlayamıyor. En yakın askerlik şubesine başvurunuz yazanlar; pandemi önlemleri gereği kolay kolay askerlik şubelerine alınmıyorlar. Birçok askerlik şubesi, telefonlara bile çıkmıyor deniliyor. Bilgi alma hakkı uyarınca aslında şubelerin ilgili yükümlülerle ilgilenmesi gerekiyor ama pandemiden dolayı artık işlevsiz davranıyorlar..


    Bu durumda elimizde bilgi olarak sadece Msb'nin yayınladığı yoklama duyurusu var. Orada geçen ifadelerde de 2002 doğumlular 2021 senesi içerisinde;


    2002 doğumlularla yoklamaya tabii tutulacak daha yaşlı doğumlular da aynı sene içerisinde 31 Aralık 2021'e kadar yoklamalarını yaptırmalıdır diyor.


    Yoklama yapılmasının şartı lise mezunu olmayanlar veya okuduklarına dair öğrenci belgesi bulundurmayanlar yeni bir üst dereceli öğrenime kayıt olmayanlar


    Veya 2021 yılından sonraya kadar ertelemesi olup askere alınmak isteyenler 1 Ocak-31 Aralık arasında yoklamalarını yaptırmalılar deniyor.



    2021 YILI YOKLAMA İŞLEMLERİNE İLİŞKİN DUYURU

    1. 7179 SAYILI ASKERALMA KANUNU GEREĞİNCE, 2021 YILINDA

    YOKLAMAYA TABİ TUTULACAK YÜKÜMLÜLER TARAFINDAN YAPILACAK

    İŞLEMLER VE UYGULANACAK YOKLAMA FAALİYETLERİ MÜTEAKİP MADDELERDE

    AÇIKLANMIŞTIR.

    2. 2021 YILINDA;

    A. 01 OCAK 2021 TARİHİNDE ASKERLİK ÇAĞINA GİRECEK 2002 DOĞUMLU

    YÜKÜMLÜLERDEN KANUNİ ERTELEME HAKKI BULUNMAYANLARIN,

    B. 7179 SAYILI ASKERALMA KANUNU’NUN 20'NCİ MADDESİ GEREĞİNCE

    ERTELEMELERİ 2021 YILI İÇİNDE SONA ERECEKLERİN,

    01 OCAK - 31 ARALIK 2021 TARİHLERİ ARASINDA YOKLAMALARINI

    YAPTIRMALARI GEREKMEKTEDİR.

    3. AYRICA 2002 VE DAHA YAŞLI DOĞUMLULARDAN; ERTELEME HAKKI

    BULUNMASINA RAĞMEN ERTELEME HAKKINI KULLANMADAN VEYA ERTELEME

    SÜRESİ İÇERİSİNDE SİLAHALTINA ALINMAK İSTEYENLERİN YOKLAMALARINI

    YAPTIRMALARI GEREKMEKTEDİR.

    4. YÜKÜMLÜLERİN, YOKLAMALARINI YAPTIRMAK MAKSADIYLA, EDEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPMALARI VEYA BİZZAT ASKERLİK ŞUBELERİNE

    MÜRACAAT ETMELERİ GEREKMEKTEDİR.

    5. YOKLAMA İŞLEMLERİNİ E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞLATACAK

    YÜKÜMLÜLER; www.turkiye.gov.tr ADRESİNDEKİ ASAL YOKLAMA İŞLEMLERİ BAŞLIĞI

    ALTINDA BULUNAN ASAL YOKLAMA BAŞVURUSU LİNKİNDEN, VESİKALIK

    FOTOĞRAFLARINI YÜKLEYİP, GEREKLİ FORMLARI DOLDURDUKTAN SONRA, T.C.

    KİMLİK KARTLARI VE VARSA SAĞLIK DURUMLARINA İLİŞKİN RAPORLARI İLE

    BİRLİKTE KAYITLI BULUNDUKLARI AİLE HEKİMLERİNE MÜRACAAT EDEREK

    YOKLAMALARINI YAPTIRACAKLARDIR.


    Sizin sorunuzun cevabı sanırım 2021 yılı içinde ertelemeniz sona ereceğinden 31 Aralık tarihine kadar yoklama yaptırmanız gerekmektedir şeklinde yorumlanıyor. Bu durumda kayıt yaptıracağınız tarih 31 Aralık'tan önce olacağı için; daha üst bir eğitimden dolayı 28 yaşını tamamlayacağınız yılın sonuna kadar öğrenci ertelemesi vereceklerdir. Benim ilgili kanun, mevzuat ve duyurulardan çıkardığım sonuç budur.


    Bu duyuru metninde geçen ifadeler baz alınmak üzere bir sorun yaşayacağınızı sanmamakla birlikte yine de garanti bir bilgi olsun derseniz ve şayet askerlik şubelerinden bilgi almakta zorlandığınızı veya alamadığınızı düşünüyorsanız; Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine Soru-Görüş ve Şikayet talebinde bulunabilirsiniz.


    Benim durumum bu, ertelemem bu tarihte bitecek ama bitirdiğim okuldan daha üst öğrenime kayıt yaptırmak istiyorum; 31 Aralık tarihine kadar yoklama yapmadan öğrenci belgemi göstererek erteleme yaptırabilir miyim? şeklinde bir soru ile biraz daha konuyu açık yazarak görüş alabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 18 Ocak 2021; 6:59:4 >




  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt
    Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Benim için çok faydalı oldular. Yalnızca tek bir soru daha sormak istiyorum. Önceki yanıtımda sormuştum ancak gözden kaçtı sanırım. Tecilim bittiğinde yoklama yaptırıp Kasım celbine çıkarsam ve okula kayıdımı yaptırmadan sevk yerim ve tarihim belli olursa o aşamadan sonra kayıt ve öğrenci erteli yaptırabiliyor muyum ? Bunu sormamın nedeni daha öncede açıkladığım gibi DGS sınavı için okula kayıt süreci Ekim ayı gibi başlıyor yani Kasım celbinin hemen önceki ayı. Bu süreçte henüz kaydımı tamamlamadan sevk tarihim belli olursa kayıt ve ardından tecil olabilir mi ? Veya askere gitmeye kaç gün kala sevk tarihi açıklanıyor bu süreyi bilebilirsem daha rahat hareket edebilirim. Bilginiz var mıdır bu konuda ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FkwAtmaca

    Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Benim için çok faydalı oldular. Yalnızca tek bir soru daha sormak istiyorum. Önceki yanıtımda sormuştum ancak gözden kaçtı sanırım. Tecilim bittiğinde yoklama yaptırıp Kasım celbine çıkarsam ve okula kayıdımı yaptırmadan sevk yerim ve tarihim belli olursa o aşamadan sonra kayıt ve öğrenci erteli yaptırabiliyor muyum ? Bunu sormamın nedeni daha öncede açıkladığım gibi DGS sınavı için okula kayıt süreci Ekim ayı gibi başlıyor yani Kasım celbinin hemen önceki ayı. Bu süreçte henüz kaydımı tamamlamadan sevk tarihim belli olursa kayıt ve ardından tecil olabilir mi ? Veya askere gitmeye kaç gün kala sevk tarihi açıklanıyor bu süreyi bilebilirsem daha rahat hareket edebilirim. Bilginiz var mıdır bu konuda ?

    Sevk dağıtım yerleri açıklandıktan sonra erteleme yaptırmak zor olur. 31 Aralık tarihine kadar yoklama müsaadesi varsa Kasım celbini atlamak için 31 Ağustostan sonra yoklama yaptırın. 1 Eylülden itibaren 30 Kasım'a kadar yoklama yaptıranlar sonraki senenin şubat celbi için sınıflandırma kaynağına alınırlar. Siz henüz sınıflandırma kaynağına alınmadan ilgili belgenizi götürürseniz erteleme alırsınız. Gerçi artık belge getir götür işi yavaş yavaş bitiyor. Elektronik ortamda ilgili belgeyi doğrulayıp talebi gerçekleştiriyorlar ama henüz teknolojik geçiş dönemi olduğu için belki teknolojiyle arası çokta iyi olmayan askerlik şubesi çalışanları varsa garanti olması için bizzat belge götürmek istenebilir.


    Dikkat edilecek hususlar şunlar; askerlik çağına girecek vatandaşlar 19 yaşını doldurduğu takvim yılında mazeret gösterir belge sunacak veya yoklama yaptıracaklardır. 19 yaşından daha büyük vatandaşlar lise için 22; bazı mesleki ve teknik liseler için 25 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar mezun ertelemesi alabilirler. Yükseköğretim Öğrenci ertelemesi 28 yaşının dolduğu yılın sonuna kadar yapılır. 4 sene ve üstüyse ve 1111 sayılı kanun gereği 30 yaşına kadar devam eden öğrenci ertelemesi almışsa en fazla 32 yaşına kadar 4 sene+ lisans mezuniyet ertelemesi alabilirler.


    Erteleme bitecek olan sene içinde; şayet daha önce yoklama yapılmamışsa o takvim yılı boyunca mazeret gösterir belge getirilmediği sürece( diploma veya daha üst düzey bir öğrenim belgesi) yoklamaya tabii olurlar. O yıl mazeretsiz şekilde yoklama yaptırmamışlarsa sonraki sene yoklama kaçağı statüsüne düşerler. Önceden yoklama yapıp erteletenler; şayet ertelemelerinin bitişini takip eden ilk celp döneminde sınıflandırılıp sevk edilirlerse; sevk yerlerine katılmaktan geri kalanlar veya gitmeyenler Bakaya olarak tanımlanırlar. Bakaya'nın kelime anlamı geri kalmış demektir. Benzer şekilde sınıflandırıldığı sevk kafilesi gitmişken kendisi geri kalmış anlamında kullanır.


    Muhtemelen Aralık 2020'de yayınlanan yoklama duyurusuna göre siz 5 Temmuzda ertelemeniz bitse bile daha önce yoklama yaptırmamış iseniz 31 Aralık tarihine kadar yoklamaya tabii olacaksınız. Bu nedenle de o 5 ay içinde mazeret gösterir belge sunarsanız erteleme alırsınız diye düşünmekte ve yorumlamaktayım. Ancak elbette okuduğunu anlama problemim falan varsa sizi yanıltmakta istemem.


    İnsan beşer, şaşar. Yanlış yorumlanmaya müsait önemli bir konudan dolayı bana güvenip mağdur olmanızı da istemem. Yoklama yapmak ve muayene olmak sınıflandırılma kaynağına alınmak istiyorum anlamına geldiğinden bu işlemler de dikkatli yapılmalıdır. Şayet 31 Aralık tarihine kadar yoklamaya tabii kaldığınız kesinse ilgili mazeret belgenizi götürünce yoklama yapılmadan erteleme yapıyor olabilmeleri gerekir. Askeralma yönetmeliği madde 48'in yorumundan ben onu anlıyorum. Lakin bağlı bulunan askerlik şubesi farklı yorumlamalar yapıyorsa iyice onlara durumu izah etmeniz gerekebilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 19 Ocak 2021; 16:51:0 >




  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirmeniz ve ilgi alakanızdan dolayı çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler benim için çok aydınlatıcı oldu. Konu artık kafamda daha net diyebilirim, en azından ne yol çizeceğimi belirlemem açısından güzel bir fikir çıkarmış oldum. İyi forumlar dilerim
  • Sana dm den cevap veremiyorum kapalı galiba :)

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.