Şimdi Ara

Silinebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
3.118
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CaptainErturan -- 4 Mart 2021; 12:55:25 >



  • 1998 yılında doğanlar; şayet mazeretlerini gösterir belgeleri yani lise diploması açık lise diploması vs. yok ise 2017 yılının 1 Ocak tarihinden başlayıp o yılın 31 Aralık tarihine kadar yoklama yaptırmalıdırlar ve eski kanunda ertesi yılın yani 2018'in şubat ayına kadar son yoklamalarını yaptırmaları gerekir diye ibare var idi.


    Ayrıca 1998 yılından yaşça büyük yıllarda doğanlar 1997 ve altı yine mazeretlerini gösterir öğrenci belgesi vs yoksa veya ertelemeleri o senenin 31 Aralık tarihinde bitecekse ve mezuniyet yahut terk belgesi de getirmemişlerse aynı şekilde yoklamaya tabii idiler.


    Anladığım kadarıyla 2015'te mezun olup o yıl lise diplomasıyla erteleme yaptırmışsınız. O şekilde ertelemede genelde askerlik çağına girdiği yıl olan 2017 baz alınmak üzere; ilave 3 yıl yani 22 yaşını dolduracağı yılın sonuna kadar erteleme yapılır. Önlisans öğreniminden dolayı tecil ettirmiş olsaydınız 2+2 azami 8 yarıyıl ve o 4 yılın tamamlandığı yılın sonunda tecil bitmiş olurdu.


    Mezuniyet sonrası durum nasıl? aynı dereceli bir öğrenim kurumundan mezun olup daha önce kullanmadığınız yahut daha önce ilgili okulu terk belgesi alıp tecil ettirmediğiniz sürece; her bir üst öğrenimde mezuniyet sonrası tecil ettirme hakkı tanınıyor. Örneğin önlisansta bir bölümden mezun oldunuz 2 yıl tecil kullanabilirsiniz. Ama ertelemeniz 31 Aralıkta sona ereceği için hemen yarın askerlik şubesini arayıp veya şahsen gidip, mezuniyet belgenizle(diploma) tecil ettirmeniz gerekir. E Devlet Erteleme Başvurusunda bulunursanız, işleme yoğunluktan ötürü 2021'de alınabilme ihtimalinden ötürü yoklama kaçağı durumuna düşmeniz söz konusu olabilir.


    Şubat ayına veya Ocağın sonuna kadar eski kanundaki gibi bir uzama söz konusuysa son yoklamaya tabii duruma düşebilirsiniz. Mezuniyet sonrası tecilde dikkat edilecek husus; öğrenimden dolayı son erteleme tarihi neyse ilgili yıldan 1 sene öncesinin 31 Aralık tarihine kadar mazeretlerini gösteren diplomayı veya mezuniyet belgesini şubede bulundurmak veya e devletten şahsen müracaatta bulunmaktır.


    Yani son ertelemesi 2022 31 Aralık olan birisi 2021'de mezun oluyorsa ve mezuniyet sonrası tecilini kullanmak istiyorsa o yılın (2021) 31 Aralık tarihine kadar mezuniyet belgesi(diploma) ile işlemleri yapması gerekir. Öğrenciliğinin sona erdiği anlaşılır ve ilgili yılda mazeretini gösterir belgeyi de bulundurmazsa 2022 1 ocak'tan itibaren yoklama kaçağına da düşebilir.


    Bunları genel bilgi olarak veriyorum sizin durumunuz biraz daha kritik. Erteleme hakkınız önlisans mezuniyeti sebebiyle elbette var. Ancak daha önce yoklama yapmadan ertelediyseniz, sonraki yıla kaldığından dolayı yeni yılda yoklama kaçağı olarak işlem görme ihtimali de vardır. O bakımdan işlemleri yarın hızlıca başlatmaya bakın. Bu arada işlemler derken ertelemek istiyorsanız erteleme işlemlerini başlatacaksınız. 2 sene mezuniyet sonrası tecil aldığınız taktirde daha önce yoklamanız yoksa; 2022 yılının Temmuz ayından önce 2022 senesi içinde askerlik yoklaması yaptırmanız da gerekebilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 30 Aralık 2020; 22:15:30 >




  • Up
  • Kısaca açıklamak gerekirse; üst dereceli öğrenim sonrası(lise ise önlisans-ölisans ise lisans-yüksek lisans) mezuniyet veya ilişik kesmelerden sonra ilgili durumu gösterir belgeyle yani diploma ve mezuniyet belgesi ile ilave 2 yıl tecil hakkınız var. Fakat son erteleme tarihiniz yarın dolacağı için sıkıntıya düşmemek adına erteleme işlemlerini yarın başlatmanızda fayda vardır. Çünkü son erteleme tarihinize kadar mezuniyet sonrası işlem yapmadığınız için sonraki yıl bu durum sıkıntı yaratabilir. Yine de ilgili askerlik şubenizle irtibata geçin. Onlara da durumu izah edin. Önlisans'tan temmuzda mezun oldum ama dalgınlığıma gelmiş son tarihe kadar erteleme talebinde bulunmamıştım falan diyerek müracaatta bulunun.

    Not:Özel mesaj özelliği durumum kapalı. Çünkü 4-5 senedir pek aktif değildim. Gsm onayını önceden yapmadığımdan dolayı özel mesajlara cevap veremiyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 30 Aralık 2020; 22:33:30 >
  • Teşekkür ederim hocam
  • Lütfen cevap verirseniz sevinirim ben direkt meslek lisesi 2017 lojistik bölümünden mezunum ilk 3 yıllık tecil hakkım bitti ilave 3 yıl hakkımı kullanabilirim değilmi herhangi bir şart aranmadan? Lütfen cevaplayın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Halilaqwe H kullanıcısına yanıt

    Mesleki ve Teknik Liseler için 7179 sayılı kanunda 3+3 sene tecil ettirme hakkı ibaresi geçiyor. +3 sene hangi durumlarda devreye girer derseniz çok muhtemelen herhangi bir kuruma veya herhangi bir işletme de olabilir; staj başvurusu yapmışsanız, ilgili staj belgesi ile +3 sene tecil ettirme şansınız doğar.


    Veyahutta stajyer öğrenci başvurusu yaparsanız öğrencilikten ötürü +3 yıl erteleme devreye girebilir. Konuyla ilgili araştırma yaptım. Forumda da ilgili konulara biraz baktım. Genelde insanlar 3+3 yılı herhangi bir şekilde devreye girer sanıyorlar. Bu düşünce yanlış. Askeriye disiplinli bir kurumdur ve mazereti gösterecek herhangi bir belge, herhangi bir araz yani hastalık belgesi, rahatsızlık beyanıyla ilgili örneğin E-Nabız'dan geçmiş hastalık bilgisi görmeden tamam senin niyetin okumak veya niyetin staj yapmak ama olmamış diyerek niyet okumak suretiyle tecil yapmazlar.


    Sadece askeriye değil hiçbir devlet kurumu, belgesiz iş yapmaz. Diploma, belge yani mazereti gösteren herhangi bir kurumsal kanıt isterler. Siz bu mazereti gösterecek bir belge bulundurursanız askeriye kurumu profesyonelleşme ve sivil yasalara uyum süreci dolayısıyla zaten kimseyi zorla askere almamaktadır. Ancak tekraren belirtmek gerekir, ilgili mazeretinizi belgelendirip sunmalısınız.


    Geçtiğimiz yıllarda yoklama duyurularında Şubat'ın ilk haftası veya Ocak ayının son haftasına kadar ilgili son erteleme bitiş tarihini geçenlere son yoklamaya tabii maddesi verilirdi. Muhtemelen uygulama devam ediyor. Gerçi son 2 yılda Asal Yoklama Duyuru metinlerinde böyle bir ibare yok fakat askerlik şubelerinde durumu sizin gibi olup son erteleme tarihinden sonra yoklama kaçağı muamalesi görülmemesi için Ocak son haftaya kadar tolerans tanınıyor diye düşünmekteyim.


    Dediğim gibi stajyer, kursiyer bir şekilde belge edinip Ocak ayının son haftasına kadar belgelendirmek şartıyla tecil işleminiz +3 sene uzatılabilir. Yoklamaya tabii kalırsanız da endişe etmeyin, askerliğe elverişli raporunu gördükten sonra ilgili mazeret belgenizle yani stajyer öğrenci, kursiyer vs. teciliniz gerçekleşir.


    Yoklamayı yaptırarak tecil ettirirseniz, ertelemenizin sona ereceği yıl örneğin 31 Aralık 2023 tarihine kadar o takvim yılı içinde tekrar yoklama yapmak durumunda kalmazsınız. Elbette bu süreçte, sağlığınızı etkileyecek bir hastalık, sakatlık, rahatsızlık geçirmemek şartıyla. Şayet sağlığınızla ilgili olumsuz durum olursa son erteleme yılınızda bunu belgelendirirseniz, askerlik şubesinde ona göre ilave bir erteleme, geciktirme vs. yapılabilir.


    Sözün özü; yapacağınız herhangi bir erteleme işlemi için ilgili belgeyi ya bizzat askerlik şubesine götürmeli ya da E Devlet'te aktif bir kurumsa örneğin YÖK gibi oradan görünen mezuniyet belgesiyle de kendiniz işlem yapabilirsiniz. Ancak tabii bir aksaklık yaşanmaması ve garanti olması için randevu alıp askerlik şubesinde belge bulundurmak daha kesin bir yol olacaktır. Gerçi son zamanlarda askerlik şubeleri de sadece kimlik kartıyla, ilgili işlemleri elektronik ortamdan getirerek yapıyorlar. Mezun birinin mezuniyetini Yök'ten sorgulayıp bilgileri doğru ise erteliyorlar.





  • Hocam selam. Konuyu tesadüfen gördüm de sormak istedim. Benim tecil de 31.12.2020 tarihinde bitti ama ben şu an üniversite öğrencisiyim Kasım ayında kaydımı yaptırdım ve e-devlet üzerinden öğrenciliğim de görünüyor. Hazır dün saat 12’yi geçince dedim şu tecili de yapayım. E-devlete girdim sonuna kadar ilerledim işlemi en son şu yazıda bıraktı “Mezun terk durumunuz uygun olmadığından bu işlemi gerçekleştiremezsiniz. En Yakın Askerlik Şubesine Müracaat Ediniz.” Şimdi bu durumda korkulacak bir şey var mıdır? 31.03.1998 doğumluyum liseden sonra diplomamla 3 yıl tecil kullanmıştım dün gece o tecilim bitmiş oldu. Kısacık bir yanıt verebilirsen çok sevinirim.

    Edit: 06.01.2021 tarihinde öğrenci işlerinden öğrenci belgemi aldım ve oradaki hanımefendi bana sekiz haneli bir kod verdi. Bu kod öğrenci işlerinin askerlik şubesine tecil için bildirdiği kodmuş galiba bir şeyler dedi ama hatırlayamıyorum o esnada başım kalabalıktı. Dün şubeyi 15 dakika ile kaçırdım. Kapıya gittiğimde memurlar çıkıyordu iş yarına kaldı. Bugün de öğlen askerlik şubesine gittiğimde sistemde tecilli gözüktüğüm söylenildi. E-devlete baktığımda tecilimi görebiliyordum. Öğrenci işlerinin dünkü bildirisinden sonra mı oldu yoksa zaten yapılacaktı da denk mi geldi hiçbir fikrim yok. Neyse şu işi de hallettik çok şükür. En son sevinçten ağzımda sigarayla şubeden otobüs durağına doğru koşuyordum şansıma arabalar çiğnemedi anasını satayım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-69A78DD4E -- 7 Ocak 2021; 20:23:31 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-69A78DD4E

    Hocam selam. Konuyu tesadüfen gördüm de sormak istedim. Benim tecil de 31.12.2020 tarihinde bitti ama ben şu an üniversite öğrencisiyim Kasım ayında kaydımı yaptırdım ve e-devlet üzerinden öğrenciliğim de görünüyor. Hazır dün saat 12’yi geçince dedim şu tecili de yapayım. E-devlete girdim sonuna kadar ilerledim işlemi en son şu yazıda bıraktı “Mezun terk durumunuz uygun olmadığından bu işlemi gerçekleştiremezsiniz. En Yakın Askerlik Şubesine Müracaat Ediniz.” Şimdi bu durumda korkulacak bir şey var mıdır? 31.03.1998 doğumluyum liseden sonra diplomamla 3 yıl tecil kullanmıştım dün gece o tecilim bitmiş oldu. Kısacık bir yanıt verebilirsen çok sevinirim.

    Edit: 06.01.2021 tarihinde öğrenci işlerinden öğrenci belgemi aldım ve oradaki hanımefendi bana sekiz haneli bir kod verdi. Bu kod öğrenci işlerinin askerlik şubesine tecil için bildirdiği kodmuş galiba bir şeyler dedi ama hatırlayamıyorum o esnada başım kalabalıktı. Dün şubeyi 15 dakika ile kaçırdım. Kapıya gittiğimde memurlar çıkıyordu iş yarına kaldı. Bugün de öğlen askerlik şubesine gittiğimde sistemde tecilli gözüktüğüm söylenildi. E-devlete baktığımda tecilimi görebiliyordum. Öğrenci işlerinin dünkü bildirisinden sonra mı oldu yoksa zaten yapılacaktı da denk mi geldi hiçbir fikrim yok. Neyse şu işi de hallettik çok şükür. En son sevinçten ağzımda sigarayla şubeden otobüs durağına doğru koşuyordum şansıma arabalar çiğnemedi anasını satayım.

    Genelde bu yanlışlık bazı eksik anlamalardan dolayı sürekli yapılıyor. İnsanlar son erteleme bitiş tarihine girdikleri yılda ertelemek için mazeretlerini gösterir belgeyi bulundurmayı unutuyorlar. Asal sitesinden yayınlanan yoklama duyurularında son erteleme yılına girdiğinizde yani geçtiğimiz sene 1 Ocak-31 Aralık tarihi arasında şayet üst bir öğrenim görüyorsanız ilgili öğrenci belgesini şubede bulundurmak veya ilgili tarih içinde E Devlet'ten erteleme başvurusu yapmanız gerekirdi. Ancak elbette önceki ertelemeniz devam ettiği için E Devlet'ten bu işlemi gerçekleştirmek adına belirtilen takvim yılı içinde (1 ocak-31 aralık 2020) arasında şubeyi arayıp son tecilinizi iptal ettirip, öğrencilik nedeniyle erteleme yapacaktınız.


    Sizin önceki kullandığınız tecil lise mezun-terk tecili olduğu için sistem onu baz almış olmalı. Haliyle onun süresi dolduğu için tekrar aynı sebepten erteleme yapamazsınız. Tabii lise mezuniyet teciliniz bitmeden önce ilgili üniversite askerlik şubesine erteleme talebi göndermeliydi. Onlar muhtemelen Yök'e öğrenci diye bildirip, askerlik şubesinin bu işlemi görerek yapmasını umdu. Askerlik şubesi de kimseyi şahsen takip edemeyeceği için çünkü 2020 sonuna kadar tecilli göründüğünüz için sistemden mezun tecilinizi düşürüp, yerine öğrenci erteli tecili tanımlamamışlar.


    Yukarıda bahsettiğim üzere Ocak sonuna kadar son yoklamaya tabii olarak görülebilirsiniz. Bu süreç içinde öğrenci belgenizi alıp, askerlik şubesine müracaat etmeniz gerekir. Garanti olsun derseniz Ek C-2 belgeyi de alarak mazeretinizi yani öğrenciliğinizi gösteren belgeyi şubede bulundurur ve onlar da Yök'ten taratıp onaylatırlarsa çok muhtemel 31 Aralık 2026'ya kadar yani 28 yaşını tamamladığınız yılın sonuna kadar erteleme vereceklerdir. İlgili askerlik şubenize gitmeniz gerekmekte.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 1 Ocak 2021; 5:41:16 >




  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt
    Eyvallah hocam çok sağ olasın. Yasak bittiği gibi halledeceğim şu işleri.
  • Yani benim şuan ne yapmam gerekiyor askeri şubeye gidince tecil ettiremiyeceğimmi? Normalde şuan bir iş yerinde çalışıyorum tabi stajyer olarak değil 3.yılıma gireceğim yokmu bak şunu yap da olur dediğiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim o 3 yıla çok ihtiyacım var lütfen biri bana bi yol göstersin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Halilaqwe

    Yani benim şuan ne yapmam gerekiyor askeri şubeye gidince tecil ettiremiyeceğimmi? Normalde şuan bir iş yerinde çalışıyorum tabi stajyer olarak değil 3.yılıma gireceğim yokmu bak şunu yap da olur dediğiniz.

    İşyerinde çalışıyorsanız, çalıştığınızı gösteren bir belgeyle şubeye başvurun. Çalışmak sebebiyle, meslek lisesi mezunu istihdamından dolayı +3 sene tecil verebilirler. Bu şekilde erteleme 25 yaşını tamamladığınız yılın sonunu geçmez. Askerlik genelde mazeretlerden dolayı ertelenebilir. O mazeret geçerli bir mazeret olmalıdır. Liseden mezunsanız, daha üst bir öğrenim için sınava hazırlanmak maksatlı 3 yıl erteleme alınabiliyor. Önlisans düzeyinde öğrencilik hakkı kazandığınızda okulun maksimum süresi olan 4 yıl erteleme alınabiliyor. Lisans düzeyinde öğrencilik hakkı kazandığınızda okulun maksimum bitirme süresi olan 7 yıl erteleme sağlanabiliyor.


    Meslek Lisesi mezunları için istihdam amaçlı +3 yıl tecil hakkı var. Örneğin kişi 18 yaşında meslek lisesinden mezun olmuş. Mezun olduğu gibi staj,çırak, kurs vb. şekilde istihdam edilmiş. Bu öğrenci lise diplomasının yanında ilgili alanda çalıştığını gösterir belgeyi de götürdüğünde ertelemesi 3+3 sene tanımlanabilir.


    Türkiyede bu konuda mevzuat yorumlaması ve uygulama esaslarında sıkıntı var. Kanunda 3+3 tanımlanmış ama hangi şartlarda uygulanacağına dair detaylar yorumlamaya muhtaç. 47 sayfa askeralma yönetmeliği var içinden meslek liseleri şu durumlarda +3 yıl erteleme alabilir diye ayrıntılı bir ifade yok. Böyle olunca askerlik şubeleri de risk almak istemedikleri için emsal teşkil eden bir uygulama görmeden işlem yapmıyor olabilirler.


    Özellikle forumda araştırdım. Geçen yıldan beri meslek lisesinden mezun olanların erteleme sorunlarıyla ilgili bir çok konu açılmış. Konu hakkında tecrübesi olanlar da durumla ilgili net bilgi veremiyor. Ben şöyle yaptıydım olduydu seni bilmem, askerlik şubesine danış şeklinde cevaplar var. Sade ve anlaşılır olma sanırım ortak sorun.Bu sorun bende de var. Dikkat ederseniz açıklayıcı olmak adına genelde uzunca yazılar yazıyorum fakat bu seferde sade ve anlaşılır olamıyorum. Öte yandan kanuni maddeler sade ve anlaşılır olunmak için kısa tutulmaya çalışılıyor ama onlar da açıklayıcı yazılmıyor.


    Askeri terminolojiye veya literatüre hakim olmak zor bir iş. Türkiyede kurulan devletler 751 Talas savaşından sonra Arapça ve Farsça ile iç içe geçmiş bir toplum yapısına sahip oldukları için Karahanlılar'dan tutun Selçuklulara; oradan Osmanlı'ya kadar Devletin kurumsal dili genelde Arapça ve Farsça olmuştur. Askeriye de eski çağlardan beri Devletin en önemli kurumu olduğu için Arapça ve Farsça kelimeler kurumsal olarak içselleşmiştir.


    Mesela celp nedir? Celp kelimesi arapça celb diye yazılır, okunur ve anlamı çağırma, getirme, hazır bulundurmadır. Ama görüldüğü üzere kısa kelime olduğu için askeri literatürde çağırma denmiyor da celp dönemi deniyor.


    Bakaya kelimesi nedir? Geride kalmış, arta kalmış demektir. Çağrıldığında geride kalanları ifade eder. Yoklama kaçağı kalınmasının ardından yoklamasını yaptırmak için şubede imza verdikten sonra bunu kanuni süresinde yapmayanlar veya yoklamadan sonra kanuni erteleme hakkı kalmayıp hemen çağrılanlar, çağrıldıkları dönemde gitmezlerse bunlara Bakaya yani geride kalmışlar denir. Buna karşın ilginç şekilde yoklama kelimesine isti'bar denmiyor.


    Askerlik erteleme işine gelince bedenen, ruhen, fikren ve zihnen kendini hazır hissetmeyen, ailesinde yeterli özgüveni sağlayarak yetişmemiş kişilere belli yaştan sonra bir eğitim vermek zor. Toplumsal eşitlik ilkesi gereği herkese aynı şartlar sağlanmak için eskiden beri en orta yol bulunmaya çalışılıyor. 6 ay tek tip askerliğe de geçildi fakat sorun zamanın şartları. Pek çok insan erteleme yapıyor. Erteleme süresi içinde bedelli askerliğe başvuranlar da artıyor. Böyle olacağına askerliğe gerçekten yeteneği olan, cesur, atılgan, araştırmacı, iz sürücü, bedenen ve ruhen zinde olan kişileri tespit edip profesyonel askerliğe geçilmesi yönünde yeni bir kanun teklifi bence faydalı olacaktır.


    Aslında etik olarak herkesin yaşadığı toplumda sadece belli kişilere bizi koruyun diyerek tüm yükü yıkmakta doğru değil. Ancak bazı insanlar yapısal ve karakter olarak askerliğe, kendini ve çevresini muhafaza etmeye daha yatkındır. Herkes sosyoekonomik olarak aynı şartlardan geçse dersiniz ki insan anasının karnından mı cesur doğuyor, sen korkaklığına bahane arıyorsun. Ama birçok insan çok travmatik durumlardan geçerek büyüyor. Cesaret ve özgüvenlerini sağlayamıyorlar. Genetik olarak bazı rahatsızlıklara yatkınlıkları olanlar da fazla.


    Kimseyi suçlayıp, kınamamak lazım. Bu şekilde olan insanlara da askerlik, kamu hizmeti şeklinde yaptırılabilir. Askerde mıntıka temizleyeceğine git bulunduğu şehirde 6 ay boyunca her gün kendi sokağını ve çevre sokakları temizle ya da 6 ay boyunca belli periyotlarla ağaç dik. Yahut 6 ay boyunca belli okullarda çevre düzenlemesine katıl. Yani topluma faydalı aktiviteler yaptırarakta aslında profesyoneller harici askerlik görevini ifa ettirmek mümkün. Profesyoneller sınırların ve kritik alanların düzen ve kontrolünü sağlarken; normal cesareti eksik insanlar da kendi mahallesinin, sokağının, doğasının düzen ve kontrolüne katkıda bulunmuş olur.


    Dediğim gibi zaman ilerledikçe, teknoloji ilerledikçe insanları bazı durumlara yönlendirmek zorlaşıyor. Kanunen erteleme hakkı vermek aslında ne demektir? öğrenime yönlen, kendini geliştir, kendini eğit yahut işe gireceksen git bir başlangıcın olsun topluma faydalı hale gel demektir. Bu hakkı verip 28 bazı durumlarda 32 yaşına kadar erteledikten sonra, sen kendini geliştirmişsen veya paran varsa bedelli de yapabilirsin diyeceğimize bence ayrıca alternatif kamu hizmeti de tanımlamak faydalı olacaktır.


    Bana göre 7179 sayılı kanun profesyonelliğe geçiş sürecinden önceki uyum sürecidir. Karabağ'ı alma sürecinde Siha ve İhalarla nasıl üstünlük kurduğumuz malum. 2019'da gelecekte profesyonelleşme için 7179 sayılı kanunla adım atıldı. Görüldüğü üzere Libyada, Kafkasyada Kahraman Türk Ordusu etkin ve yetkin şekilde faaliyetlerini gerçekleştirip geliştirdi. Ukrayna'ya , Gürcistan'a İha ihraç edecek duruma geliyoruz.


    İnsanlar eskiden ne diyordu? askerlik süresi kısalırsa ordu biter, falan filan. Ordu bitmediği gibi etkinliği arttı. O açıdan tam bir profesyonel ordu için adım attığımız zaman göreceksiniz gençler askerliği bir yük olarak görmekten vazgeçecektir. Alternatif kamu hizmeti sayesinde temiz sokaklar, bakımlı sokaklar, dağlar, parklar kısacası düzenli bir çevreyle birlikte daha berrak bir topluma kavuşmuş olacağız. Mesele bulunduğu topluma hizmetse bu da hizmettir. Naçizane bu fikirleri de yazmak istedim.





  • O kadar çok teşekkür ederimki size az kalır ailemin borçlarını ödemesinde yardımcı oluyorum o yüzden tecil ettirmeyi bu kadar istiyordum çok teşekkür ederim tekrardan içimde o kadar sıkıntı olduki hakkımı kullanamayacağım için gerçekten uğraşınız için tek tek teşekkürlerimi sunuyorum allah razı olsun var olun 🙏


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

    Merhaba açık öğretim lisesinde okuyorum aynı zamanda çalışıyorum ben aralığın 28 inde gittim 2021 sonuna kadar ettirdim tecil fakat bugün askerlik durum belgesi sorguladigimda en yakın askerlik şubesine müracaat ediniz diyor ne yapmam lazım 1999 doğumluyum 22 yaşımı doldurmadim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öğrenci belgenizle gittiniz mi? belge şubedeyse ve sisteme işlendiyse 1 senelik Tasnif Dışı nüshası vererek Asal şube başkanı'nın imzasıyla evinize göndermeleri gerekirdi.


    Halen öğrenciyseniz öğrenci belgesiyle, liseden mezunsanız diploma ile 2021 sonuna kadar(22 yaş sonu) tecil edilebilir. Bundan sonra erteleme hakkı elde etmek için 2021 yılı içinde okuduğunuz okuldan daha yüksek yani yükseköğretim kurumu bünyesinde eğitim veren üniversiteye kaydolmanız gerekir.


    Kaydolunca da hemen Eylül-Ekim gibi öğrenci belgesi alıp tekrar bir askerlik şubesine uğramanız sizin için en garanti yol alacaktır. Ben kayıt oldum, askerliği ertelemek istiyorum derseniz, okulunuzun azami öğretim süresi dikkate alınarak 28 yaşını tamamladığınız yılın sonunu geçmemek şartıyla erteleme verilir.

  • Evet öğrenci belgemi aldım imzalattim getirdim herşey oldu 1 ocakta baktım özellikle 31/12/2021 e kadar tecilli yazıyordu şimdi sorguladigimda en yakın askerlik şubesine müracaat ediniz yazıyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Askerlik şubesinden size verilen belgeyi tekrar alarak böyle böyle işlemleri yapmıştım ama E Devlete yansımamış diyerek tekrar bir başvurun.

  • Hocam iyi günler cmft isimli arkadaşımıza yazdıklarınızı pür dikkat okudum. Bende 31 Ağustos' 2020 de üniversite kaydımı yaptırdım. 31.12.2020 de lise diploması ile yaptırmış olduğum 3 yıllık tecil sürem sona erdi. Askerlik şubesine gitmeden önce okulun öğrenci işlerini aradım; askerlik durumuyla ilgili bilgi almak istediğimde kendi sistemlerinde tecilli olarak gözüktüğüm söylendi ancak E devlette en yakın askerlik şubesine başvurmam gerektiğine dair bir yazı gözüküyordu. Bugün de askerlik şubesine belgelerimle gittim, görevli kişi belgelere bakmadan sadece tc kimlik numarasıyla askerlik durumuma göz attı ve öğrencilik durumumun sisteme düşmediğini 20 Ocak'a kadar sisteme düşmezse tekrar gelmemi söyledi. Bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekiyor, beklemeli miyim yoksa öğrenci işlerini tekrar arayıp bu durum hakkında bilgilendirmem mi gerekiyor size bunu sormak istiyorum. Okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mzlm42

    Hocam iyi günler cmft isimli arkadaşımıza yazdıklarınızı pür dikkat okudum. Bende 31 Ağustos' 2020 de üniversite kaydımı yaptırdım. 31.12.2020 de lise diploması ile yaptırmış olduğum 3 yıllık tecil sürem sona erdi. Askerlik şubesine gitmeden önce okulun öğrenci işlerini aradım; askerlik durumuyla ilgili bilgi almak istediğimde kendi sistemlerinde tecilli olarak gözüktüğüm söylendi ancak E devlette en yakın askerlik şubesine başvurmam gerektiğine dair bir yazı gözüküyordu. Bugün de askerlik şubesine belgelerimle gittim, görevli kişi belgelere bakmadan sadece tc kimlik numarasıyla askerlik durumuma göz attı ve öğrencilik durumumun sisteme düşmediğini 20 Ocak'a kadar sisteme düşmezse tekrar gelmemi söyledi. Bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekiyor, beklemeli miyim yoksa öğrenci işlerini tekrar arayıp bu durum hakkında bilgilendirmem mi gerekiyor size bunu sormak istiyorum. Okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim

    Öğrenciliği sisteme düşürmemek nasıl oluyor? çözemedim ama Yöksis'e girmiş olmaları gerekir. Obs, Obisis ya da işte üniversitenizin öğrenci bilgi sistemi hangisiyse ona girip Belge Talep diyerek bir belge indirin. Öğrencilik hakları tanımlanmışsa, öğrenci belgenizi kendiniz çıktı alıp götürüp, erteleme yaptırabilirsiniz. Genelde Öğrenci İşleri; Milli Savunma Bakanlığı sistemlerine askerlik erteleme teklif talebi göndermediğinde, öğrencilik Milli Savunma Bakanlığı'nın sitesinde görünmeyebiliyor. Sadece Yök'e gönderiyorlar. Yök, otomatik olarak Msb'ye göndersin diye bekliyorlar sanırım.


    Yök genelde askerlik erteleme teklif etmiyor. Askerliği erteli birinin öğrenciliği devam ediyor mu? etmiyor mu? onu periyoduk aralarla gönderiyor. Mesela siz üniversiteye başlarken şubeden 7 sene tecil aldınız; Yök her dönem kaydın devam edip etmediğini varsa öğrenim ücreti ödeyip kayıt yenileyip yenilemediğinizi kontrol edip, Aktif öğrenciler için Aktif; Pasif öğrenciler için Pasif yazısı gönderiyor. Genelde güz yarıyılında pasif duruma geçenler, Şubat 28'e kadar bahar yarıyılına da kayıt olmuyorsa; otomatik yoklama kaçağı da kalabiliyor.



    Askerlik Erteleme talebini bizzat öğrenci işleri, Milli Savunma Bakanlığına yapmalıdır. https://oidb.alanya.edu.tr/ctrcms/media/26/tmp/raporlar/ASKERL%C4%B0K%20ERTELEME%20%C4%B0%C5%9ELER%C4%B0.pdf Şu link'ten ne demek istediğimi anlayacaksınız. Gerçi bu işlemleri bilmeyen bazı okulların öğrenci işlerinin bunları iyi bilmesi gerekiyor. İnsanları mağdur edip, Askerlik Şubesindeki personellerin de gereksiz meşgul olmalarına sebep oluyorlar. Basit bir işte değil; yoklama kaçağı kalan insanın adli sicil kaydına bu işleniyor. Askerlik yapmadan da silinmiyor. Yapsa bile bizzat sicilindeki geçmişe dönük bu problemi çözmek için ayrıca adliye'ye veya adalet bakanlığına müracaat etmeleri gerekiyor. Halbuki sadece şu yukarıdaki işlemleri araştırıp uygulasalar, yurtiçinde eğitim gören birçok erkek yükümlü; yoklama kaçağı olarak nitelendirilmekten kurtulur.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.