Şimdi Ara

Bu civata ölçüsü nedir, nasıl bulurum ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
958
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar arkadaşlar, ölçüsü 1/4-20 x3/4" olarak verilmiş olan bir civatayı bulmam gerekiyor. Bildiğim kadarıyla bu 1/4" civatalar fotoğraf makinelerinin aksesuarlarında vs kullanılan bir ölçü. İlk baştaki 1/4'ün bu olduğunu anlıyorum fakat ardından gelen 20 ve 3/4 neyi ifade ediyor bunu anlamadım. Nedir bu terimler internette nasıl aramam gerekiyor ve birde bu civatalar ince dişli kalın dişli falan diye ayrılıyor. Fotoğraf makineleri için kullanılan hangisi acaba ?


    Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.




  • 1) Çeyrek inç çap

    2) Bir inçte 20 diş

    3) uzunluk (kelle hariç)


    How to Measure Screws & Bolts - US & Metric Sizing | Fasteners 101 - YouTube




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 24 Aralık 2020; 19:50:52 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: limbesh

    1) Çeyrek inç çap

    2) Bir inçte 20 diş

    3) uzunluk (kelle hariç)


    How to Measure Screws & Bolts - US & Metric Sizing | Fasteners 101 - YouTube

    Cevabınız için çok teşekkür ederim hocam. Çok sağolun. Eğer zahmet olmaz ise son bir şey daha sormak isterim.

    Peki bu ince diş ve kalın diş arasındaki fark çok önemli midir ? Fotoğraf makinesi aksesuarlarında daha ziyade hangisi kullanılır ? Ya da atıyorum bununla alakalı bir şey belirtmediyse ben hangisini almalıyım acaba ? (Mesela verdiği ölçüde nasıl diş olduğuna dair bir ibare bulunmuyor sanırım :/)





  • cerkovan C kullanıcısına yanıt

    Bir inçte 20 diş olması inceliği ve kalınlığına işaret eder, iki diş arası = 1/20" yani 1,27mm ( (bir inç yada 25,4mm) bölü 20diş )

    Kalın yuvaya ince diş zorlanırsa girmez veya bozulur, size lazım olanı bilmiyorum.

    Örneğin Japon araçlarının şasesinde ince diş kullanılırken, amerikan araçlarının şanzıman beyin civatası bile kalın diştir,
    (Japon kaba yerde bile hassas davranırken amerikan hasssas yerde kaba davranıyor demek istiyorum)
    tercih meselesi gibi görünse de, ince diş daha teknolojik ve sağlam kalın diş ise gerici ve çağ dışı bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 24 Aralık 2020; 21:22:42 >
  • İki çeşit tripod ölçüsü varmış, biri bu diğeri ise 3/8 16 ölçüleriyle daha büyük.

    evde civata kutusu varsa kameraya uyan bir civatayı ölçerek net bilgiye ulaşabilrisiniz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: limbesh

    Bir inçte 20 diş olması inceliği ve kalınlığına işaret eder, iki diş arası = 1/20" yani 1,27mm ( (bir inç yada 25,4mm) bölü 20diş )

    Kalın yuvaya ince diş zorlanırsa girmez veya bozulur, size lazım olanı bilmiyorum.

    Örneğin Japon araçlarının şasesinde ince diş kullanılırken, amerikan araçlarının şanzıman beyin civatası bile kalın diştir,
    (Japon kaba yerde bile hassas davranırken amerikan hasssas yerde kaba davranıyor demek istiyorum)
    tercih meselesi gibi görünse de, ince diş daha teknolojik ve sağlam kalın diş ise gerici ve çağ dışı bence.

    Cevabınız için tekrardan çok teşekkür ederim hocam :) @limbesh

  • cerkovan C kullanıcısına yanıt

    Bir bilgi de ben vereyim. "1/4-20" kalın diş diye tabir edilen yani standart diş tipine sahip bir vidadır. Bu çaptaki vidanın UNF yani ince diş diye tabir edilen diş sayısı 28'dir. Standarta uygun yazarsak "1/4-28". İnce diş sızdırmazlığın önemli olduğu yerlerde kullanılır. Geriye kalan yerlerde standart diş kullanılır. Malzeme kutunuzdaki vidaların çoğunluğu metrik diştedir ve kesinlikle denemenizi önermem. Imperial (Amerikan tipi) vidalarda withworth diş kullanılır. Buradaki diş profili tepe açısı 55 derece olan bir üçgendir. Metrik vidalarda ise tepe açısı 60 derece olan vida kullanılır. Bu da iki diş profilinin birbirinden farklı uzunluklaa sahip olduğu anlamına gelir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 25 Aralık 2020; 8:34:49 >
  • Çok güzel bilgiler sunmuş arkadaşlar... Bu mekanik bölümünü açtırırken, kim ilgilenir mekanikle soru işareti vardı... Bakınız cevherin fışkırması için bir adım gerekiyor...


    Sayın konu sahibi, vida için dişi vida yuvası varsa oraya sadece kendi ölçüsü uyar, bunun için civata satıcısına ilgii aracı götürüp uygun civatayı bulmasını isteyin. Zorlamadan deneyerek bulmalıdır gerekirse hassaslığını anlatın..


    Ama boydan boya delik ve diğer tarafından somunla sıkılacak bir bağlantıda;delikten geçen en kalın civatayı seçmeyi düşünürsünüz uygunsa, ama her diş uyar sonuçta. pek tabii ince diş hassas ekipmanda ön planda.


    Yalnız;; @aeronics ince diş sızdırmalık diyemeyiz. çünkü vida ile sağlanmıyor. Sızdırmazlık sıvısı .le sağlanıyor ki; bu uygulamaların çoğunluğu belki de tamamı kalın diş vida ile yapılıyor. Bakınız; boru dişi, metrik diş buhar rakorları vb...





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Benim sızdırmazlık için kullanıldığına dair herhangi bir söylemim zaten bulunmamakta. Sızdırmazlığın önemli olduğu hidrolik, su ve gaz tesisatlarında flanş yerine direkt bağlantı kullanılıyorsa ince diş kullanılması daha sağlıklıdır. Bu şekilde asıl sızdırmazlık elemanının daha az ve sağlıklı kullanılmasını sağlar. Boru sistemlerinin bir çoğu imperial sistemden geldiğinden boru dişi denilen şey aslında withworth profilindedir. Nornal withworth'dan farklı olarak araya konulacak sızdırmazlık elemanını kesmemesi için diş üstleri keskin bırakılmaz, yuvarlatılır.

  • aeronics kullanıcısına yanıt

    ince diş ve sıdırmazlık yazmıştınız da. Siz contayı karşı yüzeye basmak için tanımlıyorsunuz, tabii olabilir bu. Ama diş ve sızdırmazlık dediğimiz zaman doğal gaz borularında yakın zamanda keten(kendir) ve ya teflonun yerini alan sıvı sızdırmazlık tipi uygulama akla geliyor.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    "İnce diş sızdırmazlığın önemli olduğu yerlerde kullanılır" demek "sızdırmazlığı sağlar" anlamına gelmiyor. Ayrıca conta dediğiniz anda zaten flanş bağlantısına yönelirsiniz. Flanş bağlantılarında standart tip diş kullanılmasının bir çok nedeni vardır. Dayanım, maliyet ve uygulanabilirlik konusunda standart diş avantajlıdır. Standart diş profillerinde vida için diş üstü tarafı trapez şeklindedir ve bundan dolayı keskindir. Bu da teflon, kendir gibi sızdırmazlık elemanlarının kesilmesine neden olabilir bu nedenle manşon-boru tarzı bağlantılarda sızdırmazlık konusunda potansiyel problem kaynağıdır. Sızdırmazlık elemanı tarafından dişler arası doldurulacak mesafe de fazla olacağından sızdırmazlık elemanı görevini yerine getiremeyebilir. Bu nedenle bu gibi bağlantılarda ince diş kullanılır. İnce diş olan bağlantı tipinde diş sayısı fazla olacağından diş yapısındaki toleransların dağılımı sonucunda oluşan toplam sistem töleransı daha düşüktür. Bu nedenden dolayı sızdırmazlık elemanı daha ince bir alanı dolduracağından sızdırmazlık konusunda daha az probleme neden olur. Ayrıca withworth un diş üstleri trapez değil yuvarlaktır. Bu da sızdırmazlık elemanının zarar görme olasılığını azalttığı gibi toplam sistem boşluğu da az olduğundan dişler arasına pislik girmesinin önüne geçer.

    Bunlara sadece Türkiyedeki uygulamalara bakarak karar vermemek gerekir. Buna en güzel örnek Türkiyede ev içi su tesisatında kime sorsanız PVC boru en iyisidir cevabını alırsınız. Amerikaya gittiğinizde ise bakır boru en iyisidir (ki benim tercihimde bakırdan yanadır).





  • ben sirkecide 2 taraflı adaptörünü 25 tl'ye almıştım. sirkeci garının karşısında, fotoğraf malzemeleri satanların olduğu bir pasaj var.(iş bankasına gelmeden.) belki orada bulabilirsin. karaköy hırdavatçılar çarşısı taraflarında, civata satan yerlerde var. sızdırmazlık işini sıvı conta, teflon bant veya kenevir ipiyle yapabilirsin.

  • aeronics kullanıcısına yanıt

    Basit kısır döngülerdense ufuk genişletmek esastır...


    Yanlış söylemiş olabilirsin ama ilk yazdığında da acaba yanlış kişiye mi mention attım dedim, geriye baktım ki mesaj seninmiş) --Bu arada;; conta basma için ince dişten bahsetme sebebim belki onu kast etmiş olablirsin diye....-- İnce diş ile sızdırmazlığı alakalandırıyorsun ki şu uzun mesajda açıkça yazmışsın... Sızdırmazlık basit mantıkla anlaşılacak birşey değil. Keskin vida uçları da sızdırmazlığa zarar vermez, çünkü sızdırmazlığı o uçlar yapmıyor ve o uçların kesme ihtimali olan kısım da yapmıyor...


    Diş ince de olsa kalın da olsa dişi ve erkek dişler arasındaki boşluk arada kalan mesafe ile ilgili. Mantıken kalın dişte daha az boşluk olur çünkü yol kısadır. Ancak üretim kalın diş için kaba olursa, iç dış çap artmış olursa pek tabii bu kaba ölçüler ekstra boşluk yapar.


    Dişler arasındaki sızdırmazlık; dişlerin sivri uçları arasında değil, yüzeysel olarak birbirine basan diş kenarları arasındadır. Zira sonradan çıkan teflonlar bant şeklinde değil ip şeklinde. Kendir ya da keten de ip şeklinde sarılır. İş bilmeyen birisi ip dolar gibi sararsa tabiiki sızdırmazlık olmaz... Daha da ötesi, konuştuğumuz sızdırmazlık bant ya da kendir ile değil sıvı ile... Buna zaten etkisi olmaz sivri diş vb.


    Bakır boru Türkiyede de var eskilerden, ama maalesef Türk kültürüne muhalif baskı ile iyisi değil, menfi olanı terch ediliyor.





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Hep demişimdir"neyi neden yaptığını bilmiyorsan hiç yapma daha iyi" diye.

    Sızdırmazlık tüm vida dişleri arasında sağlanmadığı sürece sağlanması imkansıza yakındır. Bunun nedeni teorik olarak herşey tam oturmasına rağmen imalat töleranslarından dolayı oluşan boşluklar ve bunları absorbe edebilmek için teorik tarafta mükemmel tasarımdan verilen ödünlerdir. Bu işi yapabilmek için de tölerans analizi yapılması gerekir. Vida dişlerinin tölerans analizini anlatmaya burada kalkarsam çok şey yazmam gerekir ki buna zamanım yok. Ancak araştırmanız gereken konu başlığını verdim ki konu hakkında araştırma yaparak ufkunuzu görüşünüzü genişletebilesiniz.


    Kalın dişte boşluk daha az olur mu? İstendiğinde olur da o civata somunun fiyatı mantıklı olmaz. Parça ebatlarını büyüttüğünüzde tölerans değerini aynı tutmak istiyorsanız maliyetleri arttırmak zorundasınız. Büyük boşluğu kapatmak fazla miktarda sızdırmazlık elemanı ihtiyacı doğurur. Sızdırmazlık elemanın da mekanik özellikleri vida dişlerini ihtiva eden malzemeden çok daha düşük ve de üretici firmanın verdiği film kalınlığının üstünde kulanıldığnda zaten bir işe yaramıyor.


    Vida dişi yüzeylerinin hepsi sızdırmazlık elemanı ile kaplanmaadığı sürece potansiyel risktir. Yani vida dişinin sadece yüzeyi tek başına yeterli değildir.

    Kendir yapısı gereği lifli bir yapıya sahiptir ama düzgün uygulanmış hali vida dişlerinin yüzeyine komple sarılmış halidir. Sıvı temsında şişer ve sızdırmazlık sağlar ama gazda etkili değildir. Teflon bant ise üst üste 2 kat olacak şekilde uygulanması sağlıklıdır. Fazla kullanmak birşey katmaz. tabi bunun için vida dişlerinin standartlar dahilinde uygun töleransla üretilmiş olması gerekir. Teflon ipin (örneğin Henkel Loctite 55), teflon banttan temelde bir farkı yoktur. Teflon bant tüm vida boyuna uygulanırken teflon ipin 4-5 dişe uygulanması yeterlidir. Ancak teflon bant sıkıştırıldıktan sonra az bir miktar gevşetildiğinde sızdırmazlık özelliğini kaybedebilirken, teflon ip 45 derece kadar gevşetilse bile fonksiyon kaybına uğramaz. Musluk, vana gibi elamanların montajında düzgün pozisyonlama için bu geri çevirme önemli bir durumdur.


    Keskin dişlerin etkisi ise çok uzun bir konudur. Ama çinko kaplama civata yerine paslanmaz çelik civata denerseniz anlarsanız.


    Gelelim bakır boru konusuna. Bakır barı öyle iyi bir boru değildir. Ama neyin neden yapıldığı bilinmiyor, kulaktan dolma bilgilerle konuşuluyorsa direkt üstüne atlanır. Bakır boru, zaman içinde paslanıp tıkanan galvaniz boruların yerine kullanılmış bir borudur. Plastik malzemelerin gelişmesi ve uygulama kolaylığı nedeniyle temiz su ve ısıtma sistemlerinde PEX boru gayet güzeldir. Esnek yapısı nedeniyle köşe dönüşlerde ek noktasına ihtiyaç duyulmaz ve tek parça olarak rahatlıkla döşenebilir. Türkiyede PEX yerine daha çok PP boru kullanılır. PP borular sert olduğundan köşelere dirsek koymak gerekir ki bu da her köşede 2 ek yeri demektir. Bunda mimarlık mazlemelerinin de etkisi yadsınamaz. PP'nin fiyatının PEX'e göre görece daha düşük olması da etkili bir faktör tabii ki. PVC ise atık su ve drenaj da kullanılır.


    Sözün özü bakır boru ömrünü zaten tamamladı ve yerine daha ucuz ve kolay uygulanabilir plastik malzemenin geçmesi çok da doğru bir karar. Bunu dış mihraklara bağlamanın alemi yok.





  • aeronics kullanıcısına yanıt

    Zamanım yok deyip de;buraya büyük laurusseu copy paste yapman karşısında ağzı açık dinliyor herkes :):) Ve de çözülmüş bir konuda haricen tartışma ile gereksiz uzama...


    Kalın ve ince dişin ne demek olduğunu bilmiyor gibisin. Toleransla zerre kadar alakası yok, vida adımı demektir. Çap aynı sadece vida adımı farklı. BU ise toleransı etkilemez Kalın diş daha hassas üretilebilir ve daha ucuza mal olur.


    Vida ve dişin komple sızdırmazlığı diye birşey yok. Hiç mi bilmeyen birisi ile konuşuyorum düşünüyorum :-? Sadece en ön dişe bile sızdırmazlık unsuru uygulansa, sızdırmazlık sağlanmış olur. Teflon bant ile sarılmış bir dişi değil 45 derece; 2 tur bile geri çevirsen sızdırmazlık bozulmaz. Ama takılan musluk vb gevşek kalır. Teflon bantın vida köşeleri tarafından kesilmesinin hiçbir zararı yoktur, bunun anlaşılması için de ip teflonu örnek verdim. Köşeler kesilse bile bant; ip teflon gibi kalır.


    Sızdırmazlık için kompe momple kaplama diye kafa karıştırıcı gerçek teorinin anlaşılamayıp, tanımlarda kaybolan bakışı düzeltelim. Erkek dişi vida arası sızdırmazlıkta; sızdırılacak tek bir kısım vardır kesitte. Yani sızırmazlığın anlaşılacağı esas geçit kısmı. Bu kesit içinde, yani tam ve tek bir vida adımında; erkek ve dişi birbirine oturan vida yollarının birbirine basan yüzeyleidir. Sızdırmazlık erkek dişi diş dip-uç çap farkları arasındaki boşlukta değil;; birbirine basan erkek dişi vida adımında sağlanır. Zaten ip teflon ne iş yapıyor? Birbirine basan bu yüzeylerde sızdırmazlığı sağlıyor. Bant teflonlar da çoğu kere takılırken diş üstü kısmı keslir ama yine de sızdırmazlık sağlanır????? Sızdırmazlık keskin köşede asla değil!!!! Birbirine basan vida adımlarının arasında sağlanır.


    İnce diş kalın dişten daha kısa vida adımına sahiptir; bu yüzden çoook daha uzun vida yoluna sebep olur. sızma için daha çok ihtimaldir, sızdırmazlık elemanını da rahat içine alamadığından kalın dişten daha makbul değildir.


    En önemlisi ise; sıvı sızdırmazlıktan bahsetmiştim zaten??? Ne dişin bişeyi kesmesi ne de tolerans sorunu yok ortada??? Kullanılan kalın diş demiştim sadece. İlk yazında sanki sızdırmazlık elemanı olmadığında dahi ince diş daha ızdırmaz der gibiydin sonra değiştirmiş olabilirsin. Sızdırmazlık elemanı uygulanmadan standart dişlerde herhangi bir sızdırmazlıktan bahsedilemez, ince dişin de farkı olmaz, daha çok kaçırabilir.


    Daha uzayacaksa; yeni konu açabilirsin, mesajlarımızı mentionlayarak.





  • Canım sen bu yolda devam et. Daha yazman gereken ismi bile düzgün yazamayıp bir de atar yapıyorsun. Sen, o büyük laurusseu'u anca gazeteden kupon, fasikül biriktirdiğin zamanlardan çok öncesinde ben onun aslı siyah ciltli olan Meydan Larousse'u sözlük olarak kullanıyordum. Bunlar sözlük tipi olan ansiklopediler olup içinde teknik detay bilgiler bulunmaz. Ama tabi sen bu engin bilgini wikipedia'dan değil de büyük laurusseu'dan öğrenmişsindir.


    O teflon bantın üreticisi bile teknik özelliklerinde geri çevrilmemesi gerektiğini belirtirken senin "Teflon bant ile sarılmış bir dişi değil 45 derece; 2 tur bile geri çevirsen sızdırmazlık bozulmaz." demen zaten teknik bilgi seviyeni ve tecrübeni gayet güzel bir şekilde ortaya koyuyor. Bu nedenle daha fazla tartışmaya gerek görmüyorum.


    Şimdi kesin son sözü yazabilmek için bir şeyler yazarsın. Yolla gelsin.





  • aeronics kullanıcısına yanıt

    son söz sana feda olsun, şimdiden senin olsun :):) larusun adı hani larus ya? İçeriğini yazmışız ismini de sen yazıver....

    Tekniğini anlattık kimse boz bişiyi demedi. Ama püf noktası nedir nasıl anlaşılır? Sıktığın bir musluğu neden sökesin ki? sökmezsin de gevşetmezsin de. Tekniği anlatmak için....


    Basit kısır döngülere karşıyız, ne kadar pürüz olsa da amaç fikirsel çalışma olsun.

    Hürmetler...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.