Şimdi Ara

Temizlik sonrası bilgisayarımdaki problemler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. Ekran kartımın fanının birkaç ay önce kompresör ile temizlerken tek yaprağını kırmıştım ve birkaç gün önce tekli fan satan birini buldum, internette boyutunu kesin olarak bulamadığım için kartı söküp metreyle ölçeyim dedim en azından yaklaşık bir sonuç alıp internette bulduklarımla karşılaştırmak için. Her neyse 70 cm çapı varmış. Sökmüşken de kompresör hava ile genel temizlik yapmaya karar verdim. Hiçbir parçaya dokunmadan dikkatle temizliği yaptım kartı taktım çalıştırdım.

    Problemler o günden itibaren başladı:

    -Youtube'da video izlerken bazen görüntü ağırlaşıp sonra hızlanarak normal halinde devam ediyor. Ayrıca videoyu birkaç saniye geriye alsam video tekrar yükleniyor hemen açılmıyor. (ram?)

    -Öğretmenim, zoom ile ders işlerken (zoom tesadüftür) görüntü gidiyor (monitör kapanması değil ekranda ışık yanıyor çünkü) sonra şimşek gibi çizgiler ekranın ortasında görünüp gidiyor sonra görüntü düzeliyor, masaüstü siyah oluyor görüntü birkaç kere daha gidince düzeliyor. (her defasında olan şey değil 2-3 kere oldu) Bu olay olduktan sonra bilgisayara usb takmışsın gibi ses geliyor. Aygıt yöneticisinden baktığımda ekran kartında ünlem işareti olduğunu görüyorum. Mesela şuan hala scrolling yaparken takılmalı iniyor. (driverlar güncel) (ekran kartını söküp takarken kesinlikle bir zarar verdiğimi düşünmüyorum, çarpmadım bir şey olmadı, kendi karton kutusunun üzerine koyarak ölçüm yaptım)

    -Bazen pencereden pencereye atlarken görüntü sonradan geliyor sanki eski 1gb ramli telefonda uygulamadan uygulamaya geçer gibi. (yine, ram problemi gibi)

    Yaptıklarım:

    Ekran kartını slotundan çıkarıp tekrar takmak, ramleri birbiriyle yer değiştirmek, driver güncellemesi yapmak, ram diagnostic tool ile ramdeki problemleri taramak (0 hata verdi).

    Sistemim ise genel anlamda şu şekilde: Ryzen 1200, 2*8gb hyperx ram, msi 1050 ti ekran kartı, 500w psu.

    Yardım edebilirseniz çok sevinirim.

    Ekleme: Dün ac oddssey oynadım 2 3 saat arası, oynarken bir anda tak diye masaüstüne attı oyun hiçbir hata vermeden kapandı. Bunu 2. kez yapıyor ve sanki bilgisayar belli bir süre çalıştıktan sonra problemler başlıyor. Mesela bugün de 8.30dan beri ders vardı son derste yani 12 civarlarında ekranın kapanıp açılma olayı oldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mike4peace -- 21 Aralık 2020; 13:34:45 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • kartın pci bacaklarını ve slotun içini bir kontrol edin derim, bacaklarda tak çıkar yaparken yıpranma/kopma ve slota toz pislik kaçması gibi durumlar olabiliyor

  • Temizleme sırasında RAM veya çevresine müdahalede bulunduysanız silgi ile silmeyi deneyin, aynı şekilde GPU'ya da uygulayın. PSU off konumundayken tuşa devamlı basıp elektriği almayı deneyin.

  • Karanlık Ülke kullanıcısına yanıt
    Slotlarda veya kartların uçlarında herhangi bir problem yok. Güç tuşuna basarak elektriğini almayı denedim. Yine değişik değişik davranışları var bilgisayarın. Mesela 80gb boyutunda bir şey indirmeye çalıştım %99.9'da kaldı devam etmedi. Force re-check yaptım dosyaları kontrol ederken %34te kalıp I/O bilmem ne hatası veriyor. Sonra defragmentation yaptım diskte %5 fragmented yazdı. Anlamıyorum alt tarafı ekran kartını çıkartıp taktım bu kadar, daha fanı bile değiştirmedim, gelmedi kargodan. Bilgisayar kendinden soğuttu yemin ediyorum, oyuncak mı bu bir parçayı söküp taktım diye 3 senedir düzgün çalışan kasa garip hallere girdi.

    Sorunun tam olarak nerede olduğunu anlayabileceğim yazılımsal bir test var mı? Görünüşe göre ekran kartı ram hard disk problemli. Ramler 1 senelik daha garantisi var ama kesin olmadan göndermeye de gerek yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mike4peace kullanıcısına yanıt

    3 parçadan da olabilir gibi duruyor. harici disk varsa bootable windows kurup ondan başlatın bilgisayarı harddiskten olup olmadığını kontrol için, ramleri test etmişsiniz hata vermemiş, ondan önce bir başka ekran kartıyla denemeyi tavsiye ederim. bir de mavi ekran veriyorsa I/O hatasının fotoğrafını/videosunu çekin ipucu verir

  • Hocam öncelikle çok teşekkürler zaman ayırıyorsunuz. Bilgisayarda SSD (windows kurulu 120gb) ve HDD var. %5 fragmented'ı hdd için verdi. Harddiski söküp mü denesem acaba ama ekran gitmesi gelmesi gibi problemleri yaratır mı bu parça? Sonuçta ekran kartında ünlem çıkıyordu gidip gelmelerden sonra. Aslında ucuz bir ekran kartı ile deneme yapmak da çok mantıklı olur. Öbür yandan youtubedaki playback hataları da ram problemi gibi gözüküyor yanlış mıyım? Testte bir hata vermedi ama yine de bir sorun olabilir mi?

    I/O hatası da şöyle, sistem kaldıracak mı diye torrentten RDR2 indirmek istedim. %40larda %90larda da indirme hızı 0 diyerek durmuştu durdur başlat diyerek 99.9'a geldi. En son orada devam etmedi, force re-check yapınca da hepten gitti. Verdiğim linkte yukarıda görsel var aynı hata. Sitede yazan önerileri de denedim olmadı sildim komple indirilen dosyayı ayar etti.

    https://appuals.com/fix-qbittorrent-i-o-error/#:~:text=Search%20for%20qBittorrent%20in%20the,receive%20any%20I%2FO%20error.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • mike4peace kullanıcısına yanıt

    bir usb belleğe bootable windows kurup ondan boot edip youtube'da gezinmeyi bir deneyin bakalım aynı sıkıntıları yaşayacak mısınız


    I/O hatası torrent dosyalarının kaplayacağı alanı program önceden oluşturmadığı için olabilir onun ayarı vardır programda pre-allocate.


    işlemcinin entegre gpu'su varsa ekran kartını söküp bir de onunla deneyin, olmadı birinden ödünç kart veya ucuz bir kart ile denersiniz.

  • mike4peace kullanıcısına yanıt

    SSD'nin önbellek çipi mi gitti nedir. Anlamadım... SSD ve HDD şüpheli gerçekten o kesin. WinToUSB ile Windows 7 deneyin USB üzerinden.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karanlık Ülke -- 22 Aralık 2020; 17:15:32 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.