Şimdi Ara

OBD ile 2.Oksijen Sensörü ve LTFT değerlerini yorumlayabilecek var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
3.215
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Aracım benzinli Toyota Yaris 1.0 2005. LPG Yok. Arabanın çalışmasında ve gidişinde ve yakıtında hiç bir şikayetim olmamasına rağmen egzoz muaynesinde kaldım. Bana hava yakıt karışımını ayarlayan sensörün bozuk olduğu söylendi. Bende bunun üstüne obd cihazı alıp kendim bir bakmak istedim. Öncelikle arabada hata kodu yok. Aşşağıda da obd değerlerini ekliyorum. Anlayan arkadaşlar varsa ters giden birşey var mı bu değerlerde acaba?

    STFT /LTFT Değeri sürüş 1 :

    OBD ile 2.Oksijen Sensörü ve LTFT değerlerini yorumlayabilecek var mı?

    STFT /LTFT Değeri sürüş 2 :

    OBD ile 2.Oksijen Sensörü ve LTFT değerlerini yorumlayabilecek var mı?

    1.Oksijen Sensörü Yakıt Düzenlenmesi - Voltajı, Sürüş 1 :

    OBD ile 2.Oksijen Sensörü ve LTFT değerlerini yorumlayabilecek var mı?

    2.Oksijen Sensörü Yakıt Düzemlemesi - Voltajı, Sürüş 1:

    OBD ile 2.Oksijen Sensörü ve LTFT değerlerini yorumlayabilecek var mı?


    Burda dikkatimi çeken şey resimlerde de görüldüğü üzere 2.oksijen sensörün verilerini obd görmedi. Voltajını gördü ama verilerini 1.sensör gibi okuyamadı. Acaba 2.sensörüm çalışmıyor demek mi oluyor bu? Bu arada arabada tek sorunum yakın zamanda başlayan arada bir tekrarlayan bir egzoz titreşimi ve rolantideyken cır cır etmesi. Ayağımı egzoza deyince ses gidiyor anında, bununla 2.sensörün çalışmamasının ve muayneden kalmamın bir bağlantısı olabilir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi modifix06 -- 12 Aralık 2020; 18:18:19 >







  • Aracım 20007 Kia Picanto 1.1 Ex Benzin+LPG li. Bildiğim kadarı ile Euro 4 motor.


    Zamanında içime sinen bir LPG ci bulamadığım için LPG ayarımı kendim yapayım diye kablo, OBD 2 cihazı almıştım.


    Forumlardan, Youtube videolarından öğrendiğim kadarı ile sorduğunuz soru ile ilgili (iyi lpg ayarı nasıl olmalı sorusunun cevabı üzerinden anlatayım.) "Anlık ltft / stft toplamı" -5, +5 arasında olunca lpg ayarı mükemmel oluyormuş. -10, +10 arasında olursa ayar iyi oluyormuş. -15 +15 arası da idare eder ayar diyorlar. Ayar nasıl yapılır sorusunun cevabı olarak ta anlık toplamda çıkan değer kadar map sensörü topunun olduğu satıra (yüzde olarak) ekleme yapılıyor (Örneğin anlık toplamda çıkan değer +3 ise +3 kadar, değer -7 ise -7 kadar ekleme yapılıyor.)

    "Anlık ltft / stft toplamı" pozitif olursa araç o an fakir karışımda oluyor. Anlık değer toplamındaki rakam kadar kadar yakıt yüzdesini arttırıp (Verdiğim örnekteki +3 kadar) karışımı normale çeviriyorlar. "Anlık ltft / stft toplamı" negatif olursa araç o an zengin karışımda oluyor. Anlık değer toplamındaki rakam kadar yakıt yüzdesini arttırıp (Örnekteki -7 kadar) karışımı normale çeviriyorlar.


    Yaptığım anlatım ile ilgili Youtube linki ekliyorum.


    Not: Bu videodaki yavaş yakıt kesme (LTFT olması lazım), hızlı yakıt kesme (STFT olması lazım). LTFT daha genel (ortalama), STFT daha anlık gösteriyor diye hatırlıyorum.


    Not 2: Verdiğim bilgilerden yanlış, hatalı olduğunu gören (konuya daha hakim) arkadaşlardan düzeltme yapmalarını rica ediyorum. Yanlış yönlendirmiş olmayayım.






  • Hocam teşekkür ederim bende baktığım kadarıyla ltft stft değerlerimde bir anormallik yok gibi gözüküyor. Ancak 2. oksijen sensörüne voltaj gidipte okuma yapmaması beni işkillendirdi. Acaba 2. Oksijen sensörümü bozuk hiç veri alamıyor ecu ordan. Sanırım bu 2.oksijen egzoza çok yakın bir sensör. Geçenlerde egzozda tuhaf bir titreşim ve ses başladı ara ara yapıyor böyle. Acaba bu titreşim ve sesle ilgisi olabilir mi
  • 2. Oksıjen sensörünün yakıt trımlerıne etkisi olmaz zaten. Bu sensor katalızorden sonra yer aldığından katalızorun verimliliğiyle ilgili ölçüm yapar. Sensorunuzde bir sorun yok gibi. Yine de katalızorde birgören varsa bunu sensörün voltaj değerlerinden anlamak güçtür. Katalızore baktırdınız mı? Genellikle sorun oradan kaynaklanıyor. Ltft stft değerleriniz gayet iyi, bu yüzden bir karışım sorunu yok bence

  • Bence sizin aracınızın Ecusundan (arıza anlamında yazmıyorum.) veya obd2 cihazınızdan kaynaklı 2. oksijen sensörü verisi gözükmüyor. Oksijen sensörlerinde herhangi bir hata, arıza olsa anında motor arıza ışığı yakar.

    Egzozdan gelen sesin probleminizin bağlantısıyla ilgili bilgim yok.

    İki ay kadar önce benim de muayenem vardı. Araç sadece egzozdan kalmıştı. Vaktim kısıtlı olduğu için toplamda farklı yerlere 1740 ₺ verdikten sonra egzoz emisyon sürecini öğrendim.

    Benim problemin asıl sebebini iki hafta önce kalorifer ısıtmayınca tespit ettim. Araştırınca termostatın arızalı olduğu ve motor ideal sıcaklıkta çalışmadığı için yakıtı ve egzoz emisyonunu arttırdığını öğrendim. Orijinal termostat, işçilik, soğutma suyu için antifiriz toplamda 265 ₺ ye çözdüm. 1740 ₺ de bize hayat yolunda tecrübe oldu.
  • LTFT gayet iyi normal yani.


    2.oksijen sensörü katalitik konvertörün sağlığını söyleme açısından çok önemli ama elimizde veri yok.


    1.oksijen sensörü grafik olması gerektiği gibi. 2.oksijen sensörü eğer çalışıyor olsaydı ve katalitik sağlam ise o grafikte değeri sabit 2-3de durması gerekir. İlk oksijen sensörü gibi sürekli aşağı yukarı ise katalitik konvertör sorunlu demektir. Kendimden biliyorum.


    Belki o duyduğunuz ses katalitik konvertörün kopan eriyen bir parçasıdır

  • Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Sanırım tekrar muayneye gitmeden önce en doğru strateji; egzozcuya gidip katalitik konvertöre baktırıp gerekirse 2.oksijen sensörünü çıkarıp alkolle temizleyip tekrar yerine takmak.
  • Benzer durum var, OBD cihazı ile kontrollerde 1. sensör voltaj ve yüzdelik düzeltme verisini sağlıklı şekilde gösterirken, 2. sensör sadece voltaj verisini gösteriyor. Düzeltme verisi görünmüyor... (-100 % olarak görünüyor ve değişmiyor)

    Siz bu durumu çözebildiniz mi ?

    OBD ile 2.Oksijen Sensörü ve LTFT değerlerini yorumlayabilecek var mı?




  • Bu arada görünen sonuç doğru ise ortalama CO2 değeri de biraz yüksek galiba. EURO5 araçlar için ortalama CO2/km 126 - 145g aralığı olarak belirtilmiş...

  • Benimde konum 2 oksijen sensörü obd cihazımdan baktığımda voltaj değerleri okuyor ancak düzeltme verisi aynı sizin gibi hiçbir veri yok. Konu üzerinden baya vakit geçmiş çözdünüz mü veya bilen varmıdır.
    OBD ile 2.Oksijen Sensörü ve LTFT değerlerini yorumlayabilecek var mı?
  • Dostum selam, öncelikle egzozdan kaldığın için geçmiş olsun.
    Bu tabloda herşey sorunsuz gibi gözüküyor. Ama değerlerin nerelerde neye karşılık geldiğini görebilmemiz için.
    En azından varsa M.A.P, yoksa M.A.F, Devir, Vites, Hız gibi verilere de ihtiyacımız var ki bu değerlerin hangi durumlarda neyi gösterdiğini bilebilelim.

    Muayene istasyonunda egzoz muayenesi yaptırmak artık benim tercih ettiğim bir yöntem değil. Dışarıda yaptırdığınız zaman "Ya usta egzozdan kaldım bi yardımcı olabilir misin ?" Diye teklif ettiğinizde %99 hallederiz yanıtını alırsınız. Böylelikle muayene sürecindeki egzozu başarıyla halletmiş olursunuz. Ha benim çok mu içime siniyor, maalesef bu muayene süreçlerinde bir tutarlılık olmadığı için çalışanın günlük ruh halinin kurbanı oluyorsunuz. O yüzden Egzozu mümkün mertebe dışarıda yaptırıp sadece muayeneye istasyona gidin. Bir sorun varsa vicdanınıza bağlı olarakta (doğayı kirletmemek adına) ustaya sonrasında gösterirsiniz.

    Tabloya dönersek benim aracımda çözemediğim bir %19.53 LTFT sorunum var, ECU limitlerinde olacak ki arıza ışığı yakmıyor LTFT çok değişken ancak sorunun LPG sisteminde olduğuna bir şekilde kanaat getirmeye başladım. (LPG deposu doluyken yük altında giderken %10 lara kadar geriliyor LTFT, ancak depo bittiğinde benzinle sürmeye başladığımda %4 lere kadar geriliyor LTFT)
    Sorunun nerelerden kaynaklanacağını sadece varsayımlarla tahmin edebiliriz, o yüzden en yakın zamanda güvendiğiniz bir ustayla sensörleri test etmekle başlayın derim.
    Okuyamadığınız sensörler için başka bir uygulama denemekte güzel bir alternatif çünkü bende bazı değerleri göremediğim zaman program değişiyorum. OBD cihazımda 50-100 liralık klon olanlardan değil o yüzden birkaç program deneyebilirseniz aynı durum devam ediyor mu görmüş oluruz.




  • Hyundai i20 1.2 Benzin+LPG aracımda bende de aynı sorun var, hata kodunda oksijen sensörü hatası var çıkmıştı karşıma. Teste girmeden önce aracı iyice ısıttım yüksek devir 10-15 km falan kullandım ardından hiç durmadan direk teste girdim ucu ucuna zorla geçirdim aracı

  • ikinci sensör trime karışmaz, sadece katın sağlığını ölçmek için var. eğer ikinci sensörün voltaj değeri 0.7'nin üstündeyse kat sağlıklı demektir.


    ltft ve stft için de genel bilgi vereyim dursun burda, stft -+25 arasında oynar yakıt karışımına anlık düzenlemeler yapar. ltft de genel duruma göre yine -+25 arasında genel bir çarpan belirleyip tüm haritayı bu çarpan üzerinden yorumlar. ltft'nin değişmesi zaman alır ve genelde yola çıkmanızı bekler değişiklik yapmak için. ltft değeri için -+10 arası normaldir. çoğu araba 20-25'e kadar motor lambası yakmaz. ne zamanki hava yakıt afr trimle düzeltilemez duruma gelir, o zaman lamba yanar.

  • modifix06 kullanıcısına yanıt

    merak ettim 3 sene oolmuş gerçi ama. sorun neymiş. ne yaptınız.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.