Şimdi Ara

UPS beslemeli sistemde Kaçak Akım Rölesi Seçimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
1
Favori
1.072
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, Kaçak akım rölesiyle ilgili bir sıkıntım var. Nedensiz yere atıyor. Baştan söyleyeyim nötr-toprak arasında bir kısa devre yok. Topraklama da düzgün yapılmış. (sanırım, yeni bina ve multimetre ile ölçüm yaptığımda nötr-toprak arası 1V çıkıyor)


    Gelelim soruna, evimde 3kva'lık bir online ups kullanıyorum. Bu ups ile modem, akıllı ev hub, aydınlatmar, kombi ve tv çalışıyor. Ancak aydınlatmaların nötrleri sebebiyle ups çıkış tarafındaki nötr ile giriş tarafındaki nötr kısa devre olmuş durumda.


    Kaçak akım sigortası sebebini tespit edemediğim koşullarda zaman zaman atıyor. Gidip kaldırdığımda ise tutmuyor. Ancak tüm sigortaları kapatırsam kaçak akımı kaldırabiliyorum, sonrasında diğer sigortaları kaldırıyorum ve problem olmuyor, fakat bazı zamanlarda ups sigortasını kaldırır kaldırmaz geri atıyor. Bunu fark ettikten sonra bir formül geliştirdim. Kaçak akım attıktan sonra tüm sigortaları kapatıp kaçak akımı kaldırıyorum. UPS sigortasını kaldırıyorum. Sonra diğer sigortaları kaldırıyorum ve sistem sorunsuz çalışıyor. Sorunsuz dediysem bir sonraki kriz zamanına kadar, yani bir hafta on gün geçtikten sonra bu durumu tekrar yaşıyoruz. Ve yaşadığımız zaman 4-5 kere 1-2 saat aralıkla tekrar yaşıyoruz. Sonra 10 gün yine problem yok.


    Biraz araştırma yaptığımda ups gibi cihazların dc kaçak akım üretebileceği ve kaçak akım rölesinin bu yüzden yanlış açma yapabileceği yönünde bilgiler okuduktan sonra kaçak akım rölelerinin de değişik türleri olduğunu öğrendim. Sizlere sorum şu, Şu anda AC tipi kaçak akım rölesini A, B ya da F tipi gibi bir türle değiştirsem, nedensiz açmaların önüne geçebilir miyim?


    Yoksa sorunu başka yerde aramaya devam mı etmeliyim? (ups giriş çıkış nötrlerinin kısa devre olmasını ben de istemem ancak onları ayırmak için bazı buatlara yeni nötr çekmem gerekecek, kırma dökme gerekli ve bir hayli zahmetli)








  • UPS lerde normalde giriş filtresi olur. Bu filtre hattan gelen ve UPS tarafından gelen elektro manyetik problemleri çözer. UPS içinde ya EMI filtresi yok yada bozuk. UPS i tamire yollayın veya test için birinden yeterli akımda EMI filtresi alıp deneyin.


    Örnek ürün: https://www.direnc.net/2vb1-2a-sebeke-filtresi


    dikkat! örnek filtre çok düşük amperde, UPS iniz için uygun olmayabilir.


    Kaçak akım rölesi testi için sigortaların tamamını kapatmak yerine teker teker kapatarak kaldırmayı deneyin. Hangi sigorta tarafında kaçak akım oluşturduğunu keşfedin. Birden fazla sigorta tarafında kaçak akım problemi için kombinasyon denemesi yapmanız gerekebilir.


    Ara ara gelen kriz kelimesi için ara ara çalışan kombi, buzdolabı gibi motorlu cihazlar şüpheli listesinde.





  • Sorunumu nötr hatlarını ayırarak çözdüm. UPS giriş ve çıkışındaki nötr hatları kısa devre edilmişti, biraz uğraşarak bu hatları ayırdım. 2 haftadır herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Ayrıca kaçak akım rölesini de AC tipinden A tipine çevirdim. Evde her türlü cihazı açıp kapatmayı ve yükte çalıştırmayı denedim. Atan kokan herhangi bir şey yok. Çözdüm sanırım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.