Şimdi Ara

Kendi İşletim Sistemimi Yazmak İstiyorum (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.400
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • İşletim sistemi yazmak basit bir şey değil. Multidisipliner bir iş. Bir programlama dili öğrenebilirsin. Ancak bu sadece işletim sistemi üzerinde koşan programlar/uygulamalar yapmana yarar.

    İşletim sistemi denen şeyi doğrudan donanım üzerinde koşan bir yazılım olarak düşünebilirsin. Bunu bir gemiye benzetebiliriz. Donanımı deniz kabul edersek işletim sistemi bu denizin üstünde yüzen gemidir. Programlar da bu gemi de bulunan şeylerdir.

    Gemi yapmak nasıl ki pozitif bilimler ve gemi yapma teknikleri bilmeyi gerektiriyorsa işletim sistemi yapmak da sağlam donanım bilgisi gerektirir. Ram nedir, işlemci nedir gibi yüzeysel sorulara cevap verebiliyor olman işletim sistemi geliştirmek için yeterli değildir. Bence yazılıma merakın varsa ilk önce bir programlama dili öğrenip basit, küçük şeyler geliştirmen hem hevesinin kırılmasını engelleyecektir hem de işletim sistemi yapma konusunda ufak bir fikir verecektir.

  • belkide hayatında toplu komut dosyası bile yazmamış insanların böyle konuşmaları yokmu :)


    yapabilir miyiz beyler ! :D


    evet yapabiliriz :)


    bu motivasyonlar aya bile çıkarız :]~

  • Yağsız Makarna kullanıcısına yanıt
    OS için iyi assebmly bilmek gerekli. Bir de C++ dahi kullamıyorlar. Sadece C. Bu kolay bişeymiş gibi, hafta sonu 2. proje olarak yapılabilirmiş gibi "kendi OSmi yazıyorum" diye konular açılınca tadından yenmiyor :

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    OS için iyi assebmly bilmek gerekli. Bir de C++ dahi kullamıyorlar. Sadece C. Bu kolay bişeymiş gibi, hafta sonu 2. proje olarak yapılabilirmiş gibi "kendi OSmi yazıyorum" diye konular açılınca tadından yenmiyor :

    Bence bunu normal karşılamak gerekiyor. Önceden benim de böyle über hayallerim vardı. Hatta buna benzer çılgın bir fikir hala aklımın bir köşesinde. Konuya dönecek olursak bilgisayarın çalışma mantığını öğrenmek adına,

    bilgisayar mühendislikliklerinde gösterilern "Biçimsel diller ve otomatlar" ile "Mikroişlemciler" derslerine bakılabilir. Ancak dediğim gibi ilk önce algoritma ve programalama öğrenilerek işletim sistemi üzerinde çalışan ufak şeyler yapmak daha faydalı olacaktır.

  • Hayatta bir halt olamamış aptallara aldırış etme dostum önünde uzuuun bir yol var gayet yapılabilir bir şey bu. Tonlarca hobi işletim sistemi var 0'dan yazılmış. Burada senin yaşındayken sümüğünü yiyen ve burada bir 7. sınıf çocuğuyla alay eden arkadaşların bunlara ulaşacak seviyesi olmadığı için bilmiyorlar ve senin hevesini kırıyorlar. İşte bizim halkımızdan bir halt olmamasının sebebi bu, yani kültür. Yanlış yerde doğmuşsun, yurtdışında olsan bu ilginin üstüne giderler ve seni daha ilerilere ulaştırmaya çalışırlardı. Assembly'de bile yazılmış pek çok hobi işletim sistemi var. En casual araştırma yöntemi olarak YouTube'a ve Google'a bile yazarak pek çok hobi işletim sistemine erişebilirsin. Ama haber vereyim, işletim sistemini 0'dan yapmak istiyorsan uzun bir süre sadece yazı modu destekleyecek, belki burada yazı karakterlerinden sahte bir gui yapabilirsin.


    İşletim sistemi yazabilmek için kendi programlama dilini veya compiler'ını yapman falan gerekmiyor. Kaldı ki bu ikisi aynı şey sayılır. Bunların farkını ve aslında ne olduklarını çoğu yazılımcı bile bilmiyor onun için bu başka bir konu. Böyle boş beleş tavsiyeleri aldırma.


    Donanıma erişebileceğin bir programlama diline ihtiyacın var. C, Ada, C++, Rust, Go dilleri ve Assembly iş görür. 0'dan başlıyorsan C ile başlayabilirsin. Bu alanda açık ara en yaygın diller C ve C++ ama son yıllarda Rust da kullanılır oldu. Programlamada kendini geliştirdikten sonra dilin çok bir önemi kalmıyor. Ve yine burda söylendiğinin aksine pek Assembly bilmene gerek yok. Programlama dilinde yazdığın kodu boot edecek kadar assembly yeterli olacak ki 3-5 satır bir şey, internette zaten mevcut. Ona hiç kafayı takma.


    Cross compiler'a ihtiyacın olacak. Bunu UNIX ortamda hazırlamak çok daha kolay. Sanal makinede Linux kullanabilirsin, Linux'e aşina olmak işine yarar. Windows'ta cross compiler'ı hazırlamak aşırı zor ama hazır derlenmiş cross compiler bulman mümkün.


    Programlama bilmiyorsan C, Java, Python gibi diller öğrenebilirsin. (Assembly'den başlama, ASSEMBLY'Yİ UNUT) Birini bitir diğerine başla. Yeni diller öğrenmek seni geliştirir. Kendini geliştirmek adına farklı projeler de yap. İşletim sistemini yine kalbinde tutabilirsin ama bir programlama serüvenin de olsun.


    Bunun dışında sana özelden pek çok A kalite kaynak iletmeyi düşünüyorum, o konuda hiç endişelenme.


    Son olarakta buradaki en iyi tavsiyeyi tekrarlayayım: ingilizce çok önemli. Hatta ingilizce her şey.


    Edit: Burada yazılan her şey bir hobi işletim sistemi odaklı. Genç 7. sınıfa gittiğini söylemiş ve burada Linux'ten, kullanılabilir ve satılabilir olmasından, sektörden falan bahsetmişsiniz...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pysn -- 17 Mart 2021; 1:15:1 >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.