Şimdi Ara

Türkiye’den kaçan vergi yıllık 2.6 milyar dolar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.505
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tax Justice Network, Türkiye’de kaçırılan vergi miktarının 2.6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Pandemi nedeniyle bu rakamın büyüklüğünü göstermek için hemşire maaşları ile bir kıyaslama yapıldı. Buna göre bu rakam 175 bin hemşirenin yıllık maaşı ediyor.


    Uluslararası bağımsız bir ağ olan Tax Justice Network'ün son raporuna göre dünyada her yıl 427 milyar dolar vergi geliri, vergi cennetlerine kaçırılıyor. Rapora göre 2020 yılında tüm dünyada şirketler 1.38 trilyon dolarlık kârlarını vergi cennetlerine kaçırarak 245 milyar dolarlık vergiden kurtulurken, bireyler ise 10 trilyon dolardan fazla varlığını offshore hesaplarına taşıyarak 182 milyar dolar daha az vergi verdi. Raporda yaşanan pandemi nedeniyle bu rakamın nasıl bir büyüklük ifade ettiğini ortaya koymak için hemşire maaşları ile bir kıyaslama yapıldı.


    Raporda bu yıl tam 34 milyon hemşirenin yıllık maaşı kadar vergi kaçırıldığı belirtildi. Farklı bir ifadeyle, dünyada her bir saniyede bir hemşirenin yıllık maaşı kadar vergi kaçırılıyor. Raporun ülkeler bölümünde ise Türkiye'den kaçırılan vergi miktarı 2.6 milyar dolar olarak hesaplandı. Tax Justice Network'ün Başkanı Alex Cobham, “Bugün sağlık çalışanlarının, hemşirelerin koronavirüs testi yaptırma imkanlarının kısıtlı olmasının ardında hükümetlerin vergi kaçırılmasına on yıllardır göz yumması yatıyor” dedi.


    ORTALAMANIN ÜSTÜ

    Türkiye'den kurum ve bireylerin kaçırdığı hesaplanan vergi, toplam vergi gelirinin yüzde 1.8'ine karşılık geliyor. Bu oran, yüzde 2.6 olan global vergi gelir kaybı ortalamasının altında ancak yüzde 1.5 olan bölgesel vergi geliri kaybı oranının üzerinde. Türkiye'nin hesaplanan yıllık vergi geliri kaybının 175 bin hemşirenin yıllık maaşını aştığı belirtilen raporda, Türkiye'den kaçırılan vergi tutarının sağlık bütçesinin yüzde 9.6'sını bulduğu bilgisi de yer alıyor. Türkiye, kaçırılan vergi miktarı ile global sıralamada 55'inci sırada yer alıyor.


    %16.5'i CAYMAN ADALARI'NA

    Rapora göre dünyada kaçan verginin ilk adresi Cayman Adaları (70 milyar dolar yani toplam vergi kaybının % 16.5'inden sorumlu.) İkinci sırada İngiltere (42 milyar dolar, % 10), üçüncü sırada Hollanda (36 milyar dolar, % 8.5) var.


    HEMŞİRELERE CORONA TESTİ İŞTE BU PARALAR KAÇTIĞI İÇİN YAPILAMIYOR

    Raporda vergi geliri kaybının hemşire maaşları ile anlatılmasının ardında vergi adaletsizliği büyürken pandemi ile sağlık bütçelerinin ne kadar yetersiz kaldığının ortaya çıkması var. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bütçe görüşmelerinde “Sağlık için ayırabildiğimiz kaynakların oldukça sınırlı olduğunu biliyoruz” demişti.


    Raporda, Tax Justice Network'ün Başkanı Alex Cobham'ın şu görüşüne yer verildi:

    * Vergi sistemini insanların sağlığını önceliklendirerek yeniden tasarlamak şart.

    * Bugün sağlık çalışanlarının, hemşirelerin koronavirüs testi yaptıramamasının ardında hükümetlerin vergi kaçırılmasına on yıllardır göz yumması yatıyor.



    https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/turkiyeden-kacan-vergi-yillik-2-6-milyar-dolar-6135659/


    Bunun içinde yandaşların silinen vergi borçları yok. Düşünün ne kadar vergi kaçırılıyor. Ondan sonra tüketime daya vergiyi. Devlet anca bordrolu çalışanlardan ve tüketimden vergi topluyor. Firmaların kaçırdıkları vergiler çok fazla şöyle ki önüme her gün gelen vergi beyannamelerine baktığımda cirosu 3-4 milyon olan bir şirketin bir yılda ödediği vergi miktari bir ogretmenin 3 ayda ödediği vergi kadar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi One Shot One Kill -- 23 Kasım 2020; 19:31:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Donanım haber de serbest meslek çalışan , firmasi olan çok kişi var herhalde. 2.6 Milyar Dolar yılda kaçak var ama kimsenin umrunda değil. Bordrolu çalışan arkadaşlara patlıyor zaten diğerlerinin umrunda değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de işçi dışında vergi ödeyen yok ki

    Kalanlar hep vergi kaçakçısı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    Türkiye'de işçi dışında vergi ödeyen yok ki

    Kalanlar hep vergi kaçakçısı.

    Bu yüzden devlet tüketime dayıyor vergiyi. Öyle olunca asıl yükü düşük gelir ve orta gelir grubu çekiyor. Bu grubun zaten neredeyse tamamı bordrolu çalışıyor. Hem gelir vergisini ödüyor hem de üstüne tuketimden vergi ödüyor. Zenginle fakirin ortak tükettiği bir sürü ürün var. Ikisi de ayni urunu aliyor ayni vergiyi veriyor ama biri 2000 tl kazıyor digeri milyonlar. Çok büyük adaletsizlik var. Bu 2.6 milyar doların içinde şu vergisi silenen yandaşlarin vergileri yok. Çevrenizde bazı süper marketlerin kapanıp yeniden açıldığını görürsünüz. Bir tek tabelası değişir içindeki herşey aynıdır. O olayda vergi kaçırmak için. Zarar gosterip vergi odemiyor maliyenin takibine takilmamak icin iflas ediyor sonra hop yeniden açtık firma ismi değişti.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: One Shot One Kill

    Donanım haber de serbest meslek çalışan , firmasi olan çok kişi var herhalde. 2.6 Milyar Dolar yılda kaçak var ama kimsenin umrunda değil. Bordrolu çalışan arkadaşlara patlıyor zaten diğerlerinin umrunda değil.

    Vergi kaçıranlar zaten devleti yönetenler. İktidar sahipleri vergi ödememek için devamlı vergi kanunuyla oynuyorlar birde Man adasına ,Cayman adalarına transferler var ülke içindeki yolsuzluk ,rüşvet paralarını aklamak için. Şimdi de kanun çıkardılar Haziran 2021e hesap vermeden bu paraların hepsi gelebilecek




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 23 Kasım 2020; 20:17:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Affedilen vergiler ne kadar peki?

    asil onu soylesinler 

  • quote:

    Orijinalden alıntı: erkahn

    Affedilen vergiler ne kadar peki?

    asil onu soylesinler 

    Affedilen vergi nedir arkadaş bu firmalar zararda bile değil. Zor durumdadir devlet olarak firmanın zor durumda kalip firmanin calisanini mağdur etmemesi için el atarsın anlariz da o firmalarin çoğu zararda değil.

    Bir de kurumlar vergisi de ödül olayı var düzenli öderseniz verginizde indirim yapılıyor. Ee peki benim elimden her ay düzenli olarak vergini aliyorsun bana niye düzenli ödediğim için vergi indirimi yok.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslında vergi kaçıranlar Türkiye deki firmaların yüzde 90 i diyelim. Buna ön ayak olanda izin verende devleti yönetenler. Çünkü kendilerininde firmaları var yada bu işlerden çıkarları var. Hiç kendi ayağına sikarlar mi? Onun dışında Türkiye de ciddi şekilde kara para aklama olayı var. Abd nin halk bank olayı, Reza Zarrab olayi bunlar yalan değil ki. Katardan filan para geldi vs diyorlar onlar niçin geliyor sanki. Dikkat edin Zarrab olayından sonra döviz in kayışı koptu oradan gelen paralarla dizginleniyordu bi sekilde. 7.2 lere görmüştük sonra düştü sonra yine çıkışta 8.5 lari gördük daha da gidecek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi One Shot One Kill -- 24 Kasım 2020; 1:5:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kaçan miktar birde alınmayan miktar var.Reza zarap onlarca şirketi vardı hepsinden sadece 5 bin lira vergi vermiş.
    Benim amcamin küçük tekel bayi var o daha fazla vergi ödüyor.Bu sadece basit bir örnek

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar,bir şey soracaktım. Kredi veya banka kartı ile alışveriş yapmak vergi kaybının önüne geçer mi?Öyledir diye düşünerek alisverislerimde hep kart kullanıyorum ama bu konuda bilgili bir arkadaş aydınlatırsa sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: onur1155

    Arkadaşlar,bir şey soracaktım. Kredi veya banka kartı ile alışveriş yapmak vergi kaybının önüne geçer mi?Öyledir diye düşünerek alisverislerimde hep kart kullanıyorum ama bu konuda bilgili bir arkadaş aydınlatırsa sevinirim.

    Mantıken kaybın önüne geçmesi lazım ama muhasebe ve mali müşavir onun icabına bakıyor. Bir şekilde yıllık net kârlarını çok düşük gösteriyorlar. Her türlü az vergi veriyorlar.

  • azmış bence bu kadar vergiyi veren enayidir
  • Memlekette vergiyi bordrolu calisan isci ve kücük esnaf ödüyor zaten. Büyüklerin vergi ödedigini görmedim. Ona buna tesvik ayagina anca vergilerinden düsülüyor !

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.