Şimdi Ara

Kolonlarda kılcal düşey çatlaklar

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
2.641
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar öncelikle.

    Kiracı olarak oturmakta bulunduğum 2018 inşa yıllı apartman dairesinde bir takım kılcal çatlaklar fark ettim. Öncelikle şunu belirteyim ki klasik Türk Müteahhit usulü alta dükkan, dükkan üzerine kocaman çıkma şeklinde yapılmış bir binanın dükkan üstündeki ilk dairesinde oturuyorum. Söz konusu çatlaklar için önce sıva çatlağıdır diye önemsemesem de çatlakların direkt kolon üzerinde olması ve hemen hemen tüm çatlakların binanın çıkma olan kısımlarında olmasından sebep işkillendim. Bina 1,5 metre kadar çıkmalı yapılmış ve bütün çatlaklar komşu duvara 1455-1461 mm gibi mesafede. Yani tüm çatlaklar 10 mm'lik bir sapma ile (Ki ölçümüm çatlağın üzerinden rastgele ölçü almak şeklinde, benim ölçümümde hata payı da çoktur) aynı hizada, aynı mesafede. Bir çatlağa sırtımı yaslarsam, diğer çatlağa yüzüm dönük oluyor.


    Şimdi esasen sıva çatlağı der geçerdim ama bir diğer husus da şu; bu olanlara çatlak demek pek doğru değil. Zira çatlak kesintisiz olur. İnternette ne kadar çatlak resmi gördüysem hepsi o şekilde. Bizde ise çatlaktan çok yırtılmaya benzer bir durum söz konusu. Ve şöyle bir durum daha var, bizim odada kolon çok kalın. Dükkanın kolonuna baktığımda bu kadar kalın değil. Benim tahminim henüz üst katlara çıkıp teyit edemesem de, resimdeki şekilde çizmeye çalıştığım gibi bir kolon uygulaması yapmaya çalışmışlar diye düşünüyorum. Bodruma inip bakmamız mümkün değil zira bodrumun çoğunu dükkanlara ayırmışlar. Dükkanlar da boş bu arada kolon kesme v.b gibi bir durum yok.



    Kolonlarda kılcal düşey çatlaklar

    Bana da öyle geliyor ki, binanın tüm çıkma yükünü kolona bu şekilde verdikleri için, kırmızı ok ile gösterdiğim yöndeki yük, kırmızı ile çizdiğim yerden kolonu yırtıyor gibi.

    Kolonlarda kılcal düşey çatlaklar

    Evet resim çok yakından çekildiği için yanıltabilir ama çok derin ya da çok geniş değil ama çatlaktan ziyade yırtılma şeklinde olması ve tüm çıkmalarda aşağıdaki şekilde aynı mesafede olması (Bu kolon istisna bu taraftaki çıkma da kolon çizimimde gösterdiğim kadarlık bir çıkma var) sebebiyle bu durumdan işkillenmeli miyim?




    Kolonlarda kılcal düşey çatlaklar



    Açıkçası duvarı kazıyıp altını kontrol etmek istiyorum ama şu an çeşitli sebeplerden bunu yapamam. Eğer durum vahimse o zaman çaresiz kazıyacağım ama korkulacak bir şey yoksa durduk yere kazımak da istemiyorum.


    Bilgili kişilerden yardım bekliyorum, konu hakkında daha fazla detay isterseniz paylaşırım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goodorevil -- 12 Kasım 2020; 13:15:30 >



  • Hocam bu durumla ile ilgili ne yaptınız?

    Sonuç ne oldu?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.