Şimdi Ara

solar sistem panel gereksinimi.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Bahçemde su depolamak amacıyla aldığım 24v 160watt 16amper solar pompayı pil kullanmadan güneş paneli ile direk çalıştırmak istiyorum.

    Bana gereken su miktarını günde 3-4 saat çalışarak sağlayacağından, dinlenerek çalıştırmak için siteme bir zaman rölesi takmayı,

    havuzun dolu olduğu zamanlarda da çalışmasını durdurmak için bir şamandıra kullanmak istiyorum.


    Güneş paneliyle pompa arasına akımı düzenleyici bir regülatör eklemek istiyorum.


    Soruma gelecek olursam, bu sistem için yukarıda belirttiğim pompayı çalıştırmak için kaç watt güneş paneli kullanmam gerekecek?

    Dc/dc dönüştürücü için nasıl bir ürün almalıyım?

    Zaman saatini dönüştürücü adaptörün çıkışına direk bağlarsam zamanla sorun çıkarır mı?


    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.




  • Motorun düzgün çalışması için 8 amper akımın sürekli gelmesi gerekli. Batarya olmadan problem çıkması kesin. Motoru, regülatörü yakar durursun. Ufak çapta 10Ah dahi olsa akü araya koyulması daha uygundur. Akü ile akü şarj invertörleri işini görür. Motor voltajı düştüğünde ve panellerden gelen voltajı takip ederek güneş olmadığında motoru çalıştırmayacak şekilde bir ara dere daha gerekli. 160W motor için 300w civarı panel düzenli bir çalışmaya yeter, güneş az olduğunda, gücü az geldiğinde bile çalışmaya devam etmesini istediğinde lazım olur. Kış vaktinde 4 saat ancak güneş alacaksın.

  • HakanEr78 H kullanıcısına yanıt

    Hakan Bey yanıtınız için teşekkür ederim.


    Dc pompayı 12v 160w olanıyla değiştirdim. 170w 22.30v 9.5Amper değerlerine sahip 2 güneş paneli edindim.


    Sanırım motorla güneş panellerinin arasına 20amper 12 v bir akım düzenleyici de eklesem motor sağlıklı çalışmayacak.


    Dediğiniz gibi bir solar akü şarj cihazı ve bir akü ile sistemi kurmak gerekecek.


    Bu aşamada size bir sorum olacak. Akü ile motor arasına nasıl bir zaman rölesi eklemem gerekir ki sadece güneş olduğunda çalışmaya başlasın, bir saat çalıştıktan sonra yarım saat cihazı dinlendirsin. 220v ile çalışan mekanik saatler aslında yapmak istediğim şeyi çok iyi karşılıyor (15 dk aralıklarla 24 saati bölebiliyor), ancak bunu 12v ve 20 amper gücü ileterek yapacak bir cihaz nasıl temin edebilirim?

  • PLC olursa iyi olur. PLC pahalı gelir derseniz arduino ile uğraşan liseli gençlerden isterseniz basit bir devre hazırlar verirler.


    Akü voltajı iyi ise motor çalışacak (2 adet direnç)

    Motor 10A altında akım çekiyorsa kapatacak (ACS712 akım sensörü)

    Akü voltajı düşükse ve güneş panelinden akım gelmiyorsa kapatacak (ACS724 akım sensörü)

    Bir adet röle, zamanlama ayarı için RTC modülü, bir arduino


    Yaklaşık 150-200₺ ile liseli gençler çözer işi.

  • solar panel, günün her saatinde aynı verimi göstermez. pompayı öğle saatlerinde çalıştırman gerekir ki buda suyun bir kısmının buharlaşacağı anlamına gelir. sana akü kullanmanı öneririm. güneşin tepede olduğu saatlerde aküyü şarj edip, serin olduğu saatlerde sulama yapabilirsin. plc pahalıya gelir. akıllı röle kullanmanı öneririm. plc'den daha ucuz ve daha az yer kaplar. arduino veya başka bir geliştirme kartını düşünüyorsan, açık havada iyice koruman gerekecektir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 10 Kasım 2020; 17:31:6 >
  • HakanEr78 H kullanıcısına yanıt

    Hakan Bey çok teşekkür ederim.

    İnşallah sistemi yaza kadar çalışır hale getirmeye çalışacağım.

    Bu arada yine yardımızı isterim, sunuçları da inşallah burda paylaşırım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: dergul

    solar panel, günün her saatinde aynı verimi göstermez. pompayı öğle saatlerinde çalıştırman gerekir ki buda suyun bir kısmının buharlaşacağı anlamına gelir. sana akü kullanmanı öneririm. güneşin tepede olduğu saatlerde aküyü şarj edip, serin olduğu saatlerde sulama yapabilirsin. plc pahalıya gelir. akıllı röle kullanmanı öneririm. plc'den daha ucuz ve daha az yer kaplar. arduino veya başka bir geliştirme kartını düşünüyorsan, açık havada iyice koruman gerekecektir.

    Hocam öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.

    Pompa direk sulama için kullanılmayacak, su kaynağının yanında bir havuz inşaa ediyorum o havuza bir hafta boyunca su biriktirip haftada bir ağaçlar sulanacak. Bu işlemleri sadece 6-9. aylar arasında güneşli dönemde yapacağım. Diğer aylarda zaten su istemiyor.


    Hakan Bey'in söylediği gibi motoru korumak amaçlı bir akü kullanacağım. Hem akünün hem motorun korunması amacıyla gün içinde otomatik açıp kanacak bir zaman saati ve röle için akıl danışıyorum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.