Şimdi Ara

Gerçek performans için ne yapmalı, ne almalı? AMD niye tavsiye edilmez?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
5
Favori
2.814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • - AMD Satın almayın: Bu bir clickbaittir.


    AMD vs Intel kavgası ben kendimi bildim bileli vardır. AMD bir ara aşırı ısınıyordu kitleniyordu falan ben yasamadim ama zamaninda bu konuda cok konusulurdu o zamanlar pek bilincli bir kullanici da degildim, o yuzdne cok yorum yapamayacagim, o zamanlar denediğim 2 amd işlemcisinde de ısı sorunu yaşadım, uzun sure oyun oynayınca kilitlenirdi, laptopu kucağımıza alamazdım dolaysıyla çok büyük ön yargımız vardı ve fiyatları da çok ucuz olmasına rağmen intele göre, tercih yine intelden olurdu, ancak uzunca bir sure intel cidden piyasada liderdi. Sebebi intelin iyi olması değildi, AMD nin sorunlu işlemciler çıkartmasıydı. Sonra bir süre sessizliklerini koruyup son 3 senedir yanılmıyorsan çok kuvvetli işlemciler çıkartıyorlar. Misal şu an ofiste kullandığımız tüm işlemciler AMD (2990wx, 3960x, 3990x olmak üzere 3 tip 2şer bilgisayarımız var. ve bunların intel 7900x leri satıp sıra ile aldık). Çünkü ofiste render ve simülasyon işleri yapıyoruz yani tüm bu çekirdeklere ful performans ihtiyacımız oluyor. Hesap için başlatıp bazen 1 hafta o şekilde çalıştırmamız gerekiyor. 


    Şimdi diğer kısma geçelim, günlük bir kullanıcısınız, ya da oyun bilgisayarı toplayacaksınız, doğal olarak internetteki benchmarklara bakıyorsunuz hangisi daha hızlı diye. Peki şimdi asıl konuyu düşünmek lazım hız ne demek? Ve o benchmarklar neyi ölçüyorlar? Ve siz o hızın ne kadarını kullanabiliyorsunuz?

    Benzer fiyat skalalarında intel vs amd neredeyse aynı benchmark skorları vermekte, yani aynı parayı vererek alacağınız iki bilgisayar birbirine çok yakın skorlar elde edecektir ama bu skor ne demek ve bir de AMDnin 2 problemi var:


    1.si latency sorunu, son 5 serisinde çözüldüğüne dair AIDA test sonuçları yayınlandı, ancak bilirsiniz ki AIDA asla güvenilir bir test aracı değildir, kendi versiyon farklarında bile ve hatta 3 kere art arda çalıştırdığınızda bile farklı sonuçlar verirler ve bunlar sadece yayınlanan sonuçlar ne kadar güvenilir bilmiyorum. O yüzden ümitlensek de çok da heyecanlanmamakta fayda var. Bu latency nedir? Bilgisayara bir input girdiğinizde, yani klavyeden bir tuşa bastığınızda ya da mouse u hareket ettirdiğinizde ekranda bunun tepkisini görebileceğiniz süre farklı, aradaki gecikme. Bunun binlerce sebebi olur, kullandığınız mouse kalitesi, kabloların kalitesi, anakartın kalitesi, RAMLER, ekran kartınız, ekranınız, sürücülerin birbiri ile çalışmaması (irq) gibi gibi.. Ancak hepsi bir aşamada işlemci üzerinden geçer ve maalesef AMDnin latency si en iyi halde bile intelin iki katı kadar fazla. Yine kesin bunu insan gözü anlamazcılar gelecektir, gelmeyin 120 hz monitörler ilk çıktığından beri bu muhabbet var, gören görüyor, geçelim bu konuyu artık daha verimli şeylere harcayalım enerjimizi.


    2. sorun ise cache, yani işlemci belli bir miktar veriyi işledi diyelim, bunun anakarttan rame aktarılması bunun da size aktarılması lazım, tabi bi de işlenmeden önce işlemciye aktarılması lazım, bir çok anakartta bunu uncore, ya da ring olarak görebilirsiniz. AMDlerde bu çok düşüktür, bu sebeple de görürsünüz RAMleri çok yüksek değerlerde stabil bir şekilde çalıştıramaz. Bu konunun önemine birazdan geleceğim ancak bu en azından benim için çok büyük bir eksidir. Sizin de okuduktan sonra öyle olacağını düşünüyorum.


    Bu konuda bazı testleri de paylaşıyorum:


    (youtube linkleri aşağıda)

    https://kingfaris.co.uk/blog/intel-ram-oc-impact

    https://www.semanticscholar.org/paper/In-the-blink-of-an-eye%3A-investigating-latency-Ng-Annett/386a15fd85c162b8e4ebb6023acdce9df2bd43ee

    https://research.nvidia.com/publication/2019-11_Latency-of-30

    https://dl.acm.org/action/cookieAbsent

    https://blurbusters.com/human-reflex-input-lag-and-the-limits-of-human-reaction-time/4/

    https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/reflex-low-latency-platform//

    https://forums.blurbusters.com/viewtopic.php?f=10&t=7033


    Yanlış anlaşılmasın AMDyi kötülediğim yok, ama övmenin de manası yok. Hepsi kötü şu an kötünün iyisini aramak bizim sevdamız.


    Konuyu daha başka yerlere çekmeden RAM kısmına geçiyorum. Günümüz bilgisayarlarında aslında benchmarklardan da göreceğimiz üzere inanılmaz bir işlemci gücü var, hesaplar ne kadar şey size ifade ediyor bilmiyorum ama cidden %100 kullanıldığında dünyaları hesaplayabilecek makinalar var elimizde, ancak bunu ne kadar kullanıyoruz? Kullanabiliyoruz? Zamanında hatta çok geri de değil 2012de iyi bir anakartı alalım GA-z77x-up7, 32+3+2 phaseli 4 çekirdekli 10 katmanlı PCB olan bir anakartlı çok kral bir bilgisayar 400 dolar gibi bir fiyattı. Şmdi ise 2020de z490 apex aldınız diyelim 16+1 phaseli 10 çekirdekli 8 layerly pcb bir bilgisayar 1300 dolar. Yani çook daha verimsiz çok daha RGBli yazılımlar kullanıyoruz, ve bu beni her gün daha çok üzüyor.


    Devam edelim hatta ufak bir alıntı yapacağım. 

    https://i.imgur.com/pFxxbt9.png

    Yani biz şu anki işlemcileri yeterince verimli kullanamıyoruz. İşin Türkçesi bu, peki nasıl çözmeliyiz? Ya da bir ev kullanıcısı olarak biz neler yapabiliriz? Biraz todo list gibi olup elimden geldiğince de bilgi vermeye çalışacağım. Ayrıca burada yazacağım her şey belli kaynaklar sayesinde elde ettiğim / kendi testlerim ile onayladığım ya da anlamaya çalıştığım verilerin sonucudur. Farklı görüşlere her zaman saygım sonsuz olsa da cevaplar ne kadar bilimsel ve tekrar edilebilir, ve kişisel görüş içermezse birbirimize o kadar yardım etmiş oluruz, karşılıklı alış veriş yapıp gerçekten daha çok şey öğrenip daha iyi şeyler başarmazsak bu muhabbetlerin hiç bir anlamı yok sonuçta değil mi?


    - Anakart bios ve windowstaki tüm enerji korunumu, uyuma, uyku moduna alma, bilmemne zamaningolarını kapatmak lazım. İşlemciyi sabit bir voltaj ile sabit bir hızda kullanmalıyız. Zira işlemci her voltaj ya da hız değiştireceğinde bir gecikmeye sebep olur, hele bir de MSI(en çok bunda gördüm) mobo kullanıyorsanız voltaj değişimlerinde yüksek voltaj çok olacaktır ve bunu kompanse edebilmek için baya bir bekleme yaşayacaksınız. Bu konu LLCnin konusu, onun detayına girmeyeceğim ama araştırmak isteyen arkadaşlar için max ve min voltaj arasındaki fark ne kadar azsa, teoride voltaj eğrisi ne kadar düzse o kadar iyi sonuca ulaşırsınız. 


    https://dacemirror.sci-hub.se/proceedings-article/0031d237a7c5aaf982a007973558954c/ir-drop-and-ground-bounce-awareness-timing-model.pdf

    Makaledeki grafiğe baktığımızda 0.05Vlık bir değişim %15lik ortalama bir gecikmeye sebep oluyor. Ayrıca güzel bir makaledir, kesinlikle azıcık ilginiz varsa okuyun.


    - Test edecek bir çok şeyimiz olacak not defterinizi çıkarıp her adımı not almanız iyi olacaktır. Neredeyse ön bellekten çalışmama rağmen 2 restart sonrası ben bile ne yaptığımı unutuyorum.


    - Ne olursa olsun hiç bir şeyi ezbere yapmamalıyız, google en azından elimizin altında, ama mümkün mertebe forum ve redditten uzak durmak ve bilimsel makalelere odaklanmak lazım. Mesela geçenlerde birisi redditte çok alakasız bir konu yüzünden apex legendsda 190 fps fixlendiğinde en iyi performans alınıyor dedi, şu an neredeyse tüm pro oyuncular 190la oynuyor. Bu kadar cehalet bize fazla. Hatta bir proya denk getirip sordum ya ben 180de daha iyi sonuç aldım falan diye, bana deli gibi savundu bu 190ı, ve hiç bir şekilde iyi sonuç vermiyor sayılar veriler hepsi ortada, ama işte cehalet en kötüsü arkadaşlar.


    - Kendini optimize edemeyen bir çok ürün başka reklam sloganları kullanır, rgb, az enerji harcama, çok bilgi bilmem ne diye, bu laflardan görürseniz, 2 kere düşünün ve sonra kaçın. Tabi bazı iyi ramlere RGB koyuyorlar sebebi de o da olmasa alacak insan sayısı aşırı az, üzülerek kabul etmek durmundayım bunu, en azından iptal edebilirseniz edin. Çünkü bir ramde 1.55 ve 1.57V arasında bile dağlar varken bunun bir kısmını iki lambanın yanması için harcamak istemezsiniz. Hatta geçen vardı birisi demiş 0.2lik bi latency değişimi var saçma değil mi diye rgbyi sormuş. 


    - Donanımhaber de bunu yazmam biraz saçma olacak ama göreceğiniz %99-abartmıyorum- inceleme sahte ve yalandır. Ufak bir örnek vereceğim, bir firmadan mail geldi, X ürünlerini incelemem için zevkle kabul ettim ve geldi ürün, içerisindeki NDA yani gizlilik sözleşmesinde ürün hakkında söyleyebileceğim olumsuz yorumlar bile sabitti, olumlu kesinlikle demem gereken şeyler de sabitti. Yani ürünü kullanmadan yapacağım yorumla, inceleyip yapacağım neredeyse aynı olacaktı. Ayrıca misal bu ara AMD yükselişte her yer iyi testler, birisi gelip de siz ne diyorsunuz AMD nin sorunları var dese topa tutarlar topa.. Üzücü evet, ama söz gelimi siz nvidiaysanız ya da her ne olursa çünkü hepsi mega şirketler, sizin ağzınızdan ne çıkacağını daha ürün çıkmadan belirlerler, kimse masum değildir bu piyasada. Yeni çıkardılar mesela reflex testlerini, tabi ki deli gibi denedim, 360HZ monitörüm yok 240 şimdilik ama onca reklama yazıya rağmen 1000fps kamera ile testlerimde hala 441.41 sürücüsünün en iyi performans verdiğini üzülerek söylüyorum. Nette deseniz ki eski versiyon reflexten daha iyi sizi yine topa tutarlar.


    - Sonra bu incelemelerde paso FPS gösterilir. Yüksek FPS alma rehberleri, SSD alın FPSniz yükselsin, ekran kartı driverını yükleyin +100fps falan filan, kusura bakmayın ama bu saçmalık, iki ergen çocuğun babam seninkini döver demesinden öte değil. En doğrusu %0.1 ve %1 fpslerine bakmaktır, zaten latency neredeyse asla ölçülmez. nvidianın yeni reflex i sayesinde insanlar bunun farkına varmaya başlayacaklar ama yine de en iyi 2-3 senemiz olduğuna inanıyorum. Düşünseniz bir oyunda 6000 fps alıyorsunuz ama 1 saniye sonra geliyor görüntü ekranınıza, çok saçma değil mi? Bunun yerine 120 fps alıp anlık görmek sizi 1230123 kat öne taşıyacaktır.


    - Garip bir şekilde testler hep yüksek grafikli görsel odaklı film gibi oyunlar üzerinden yapılır ve bunların ne olduğu değil belli ürün için ne kadar optimize edildiği çok daha büyük önem taşır ayrıca rekabetçi bir şekilde değil tek kişilik oyunlarda test edilir. Ne saçma, ne bileyim bir yarış arabasını test edecekseniz, bozuk asfaltlı bir yolda gidip de iyi performans alamadık demezsiniz herhalde di mi?


    - Bir çok test farklı ürünlerle yapılır mesela AMD vs INTEL, yahu daha intelin bile 2 anakartı arasında dağlar kadar fark varken, misal msi itx vs evga dark, nasıl böyle bir test yapılabilir ki.. Şaka gibi.


    - frekans ve gecikmede yapacağınız düzelleştirmeler düz değil katlanarak gider, misal RAMin 45ns ve 36ns gecikme farklı gece - gündüz farkı kadar çoktur. ve sadece masaüstünde mouse hareket ettirerek bile görebilirsiniz.


    - Performans arayan herkes hayatının en azından 2 haftasını ramlerini güzelce OC yapmak için harcamalıdır, çünkü baştaki sonunun en büyük sorumluları RAM ve Anakartlardır. Bunu çözerek min fpsnizi yükseltebilir, tepki süresini azaltabilir, daha verimli ve stabil şekilde bilgisayarınızı kullanabilirsiniz. 


    - Ramden daha iyi performans alabilmek için öncelikle soğutmalısnız 1 derece bile %15e kadar verimlilik verebilmektedir, voltaj leakage (türkçesini bilmiyorum) olasığı da azalacak hata düzelmeler minimuma inecektir.


    - Rami 1T kullanmazsanız benchmarklarda yüksek skor vermekten başka işe yaramaz, bazısı 200MHZ fark var o kadar der, nette görmüş ama denememiştir, denese bile yanlış denemiştir. Çünkü belki okuldan falan hatırlarsınız kontrollü deney yapmak başlı başına bir iştir ve gerçekten zordur, yoksa 2 yazılım yükleyip starta basmak test falan değildir. yaklaşık 20 farklı kit ve 7 farklı anakartla yaptığım 1000fps kamera testlerinden rahatlıkla söyleyebilirim ki, ne yapın edin 1T kullanın. 


    https://i.imgur.com/4d00ZUp.png

    https://i.imgur.com/XmUp5ta.png

    - Her ram firması tCL yi önemli gibi sunar, değil, sadece kolay değişebildiği için reklamdır, imajdan göreceğiniz üzere tRAS ve tRCD çok daha büyük bir alan kaplar ve daha çok fark yaratır.


    - tREFI max, tRCD olabilecek en az olmalıdır. Bunları pek anlatmazlar sebebini bilmem ama tREFI kapı açıldığında içeri alınacak kişi sayısı, tRCD de kapıyı kapatıp dinlenme süresi gibi düşünebilirsiniz. Ve belli sürede ne kadar çok kişi alır, kapalı halini ne kadar az tutarsanız o kadar verim alacaksınız. 


    - Yapılan her şey ısıyı artırır ramdeki, o yüzden heatspreader denen mantıksız dekoratif şeyleri sökün ve kasanın içine bi fan tutturup ramlere doğrultun. Kendi ufak testimden sayısal veriler vereyim:

    ram + heatspreader + fan: 44-42 derece

    ram + heatspreader: 46-44 derece

    ram - spreader + fan: 37-37 derece

    ram - spreader 42-42 derece


    *test 1.55V 4200-1818 remle 30 dakika OCCT test sonucunda ulaşılmıştır.


    1 derecenin bile değerinin %15lere çıkacağını düşünürseniz sanırım ne kadar elzem bellidir.


    - CPU overclocklarda hep core hızlı artırılır, gerek de yoktur, bir sürü voltaj verirsiniz falan filan ama min fps etkilenmeyeceği için size olumlu dönüşü az olacaktır. Çok zorlamaya gerek yok, onun yerine uncore u artırmalısınız. Hatta ikisinden de 100MHZ artırsanız, CPUdan alacağınız verim uncore a göre %10 civarlarıdır. Bu konuda önerim core/uncore 1:1 olsun. En verimli stabil sonuçları ben bu şekilde aldım.


    - CPU overclockda zorlanıyorsanız PLL voltajına bir bakın derim çok ufak artışlar yapmaya özen gösterin çünkü ısıyı artırabilir.


    - CPU delid neredeyse olmazsa olmazdır, yemek yerken arkada 2-3 video izleseniz ve hazır bir kitle kolayca yapabilirsiniz korkmayın.


    - Forumlarda / redditte overclock ile okuyacağınz şeylerin %99u yanlıştır.


    - Onur mutlu çok kral insandır onun makalelerine vaktiniz oldukça lütfen bakın. Bu yazdığım neredeyse tüm maddelerin derinlemesine açıklamalarını bulabilirsiniz, hatta benim çok değer verdiğim ve çok öğrendiğim bir kaçını paylaşayım:


    https://people.inf.ethz.ch/omutlu/pub/adaptive-latency-dram_donghyuk_hpca15-talk.pdf

    https://user.eng.umd.edu/~blj/papers/ieeetc65-1.pdf

    https://www.pdl.cmu.edu/PDL-FTP/NVM/chargecache_low-latency-dram_hpca16.pdf

    https://people.inf.ethz.ch/omutlu/pub/chargecache_low-latency-dram_hpca16.pdf

    https://people.inf.ethz.ch/omutlu/pub/mutlu_dram-refresh_extreme-scale-computing14.pdf

    https://people.inf.ethz.ch/omutlu/pub/onur-SAMOS2019-Tutorial-Part4-Reducing-Memory-Latency-July-7-2019-afterlecture.pdf


    - Ram testleri ile ilgili neredeyse donanımhaberde okuduğum çoğu şey hatalı maalesef. Sebebi şu, her test yazılımı farklı algoritma ile çalışır ve farklı şekillerde zorlar rami, o yüzden bir çok yazılımla bir çok sefer test etmek gerekir. Ramlerin bilgiyi nasıl topladığı rastgele bir şekilde gün içinde değişir, o yüzden sabah testi geçen bir ram akşam geçemeyebilir, bu da ramin stabil olmadığı anlamına gelir.


    - Ayrıca ufak sorunlarda ram hatayı düzeltir, (error correction) ve hata vermez ancak bu da stabil olmadığı anlamına gelir, bunun önüne geçebilmek için mlc yi öneririm (intel memory latency checker) 10gb/s ye kadar rami yorarak test eder, her değiştirdiğiniz değerde test ederseniz sorun olup olmadığını görürsünüz. Misal frekansınız 3000 MHz ve onu 3100e çıkardınız ancak değerler düzelmedi, daha iyileşmedi, demek ki bir sorun var. (mlc --loaded_lantecy -t10)


    - Hiç bir değeri değiştirmeseniz bile soğuk ram daha iyi performans verir. Sebebi akımla alakalıdır, en basit şekliyle rame akım gelir, oradaki hücreyi doldurur ve sonra bir enerji harcayarak o hücreyi boşaltır. Eğer çok sıcaksa bu boşaltma işlemini düzgün yapamaz ve bir gecikmeye sebep olur, sayısal verilerde daha iyi olsa da ram, ısı yüzünden daha kötü performans verir.


    - Aynı şey işlemci için de geçerlidir, yanlış hatırlamıyorsam intelde 2 tane sınır var, birisi 60derece birisi 90 derece, 60 derecede işlemci performansını gizli bir şekilde indirir, sebebi de yine overvoltajlar sebebi ile işlemciyi yakmayı önlemek. Bu sebeple düzgün performans alabilmek için testlerde 60 dereceyi geçmemeye çalışın, linpack ile olan testlerde de 75derece gibi bir ortalama değer verebilirim.


    - Nette işlemciniz / anakartını / raminiz için asla güvenli voltajlar (safe voltage) diye aratmayın aynı işlemcinin bile 2 tanesinde çok farklı sonuçlar alınıyor. Genelde işlemci alırken aynısından 3-4 tane alan birisi olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim, sadece intel dahasheetlerinden degradation limitlerine bakabilirsiniz.


    - PSUlarda ASLA ucuza kacmayın, kendisi 430244902340 W bile diyebilir, ancak içindeki dalgalanmalar yine anlattığım CPU sorunu bile performanta düşüşe sebei olacaktır. Genelde 8-10 senede bir alınan ürün olarak Corsair ax1600i bu aralar önerebileceğim tek PSU.


    - Termal macun yerine conductonaut, sıvı metal kullanın. Öyle zor bişi değil, ama testlere bakarsanız normal seviye bir termal macuna göre 6-12 derece kadar fayda sağlamakta, delid de yaparsanız total 20 dereceye kadar fark yaratabiliyor, ısının önemini anlatmıştım.


    - Latency si düşük mouse kullanın.


    - Display port yerine hdmi kullanın.


    - Topraklama kesin olsun.


    Daha konuşacak o kadar şey var ki nasıl devam edeyim bilmiyorum, ama şu aşamada elimizden gelecekler bunlar gibi. Ben sizi test videoları ile bırakayım. Sonra yorumlarınızla şekillenelim.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 2 Kasım 2020; 10:25:19 >







  • İsin teknik kısmına hicbirsey diyemem.Ama yazdıklarınız kusura bakmayın "cok asırı uçuk" seyler...

    ben aynı islemciden 3-4 tane alıyorum.Her islemciye delid yapın vb

    Adam 5000TL islemci verip sonra 300TL verip Delip yaptırıp garanti dısı mı bıraksın?Bunun mantık,akıl neresinde?

    Sonra ortulu Intel alın derken AMD de ortulu olarak olumsuz bakılıyor.


    Bu bolumun Moderatorlarlerinden birinin adı Northwood biz de zamanında Northwood P4 arıyorduk.Cunku Prescott berbattı ve ısınıyordu.Athlon geldi P4 u duman etti.Sonra P3 e gectiler.Senelerce Athlon,Duron islemci kullandım son derece de memnundum ve asırı performanslıydı.AMD nin zaten Bulldozer dısında kotu islemcisi arastırsan bulamazsın.


    Teknik kısmına birsey dememekle birlikte yazdıklarınız mantık isi degil...

    Konuyu uzun uzun okumadım fakat eskiden beri AMD ısınmıyordu yalanlarına beni inandıramazsınız. 15 sene önce, kendi bilgisayarımda amd işlemcinin stok fanı eridi, fan bildiğiniz eridi. Onun dışında yüksek sıcaklıktan dolayı sürekli reset atmasınından bahsetmiyorum bile. O senelerde çevremde amd kullanan çok insan vardı hepsinin sorunu yüksek sıcaklıktan dolayı reset atmasıydı. Bu sorunu o yıllarda AMD de kabul etmişti ve amd işlemcilerinin stabil çalışması için fan bile önermişti. Fakat sıkıntı şuydu, o fanı aldığımızda intelden çok daha pahalıya geliyordu aynı zamanda türkiyede o fanları bulamıyorduk. Mesut çevikte amd ile ilgili bir video yayınlamıştı aylar önce, eskiden amd işlemcilerinin hiç ısınmadığını söylemişti, ağzım açık izlemiştim. AMD o dönemlerde çıkıp sıcaklıklarla ilgili açıklama yapmasına rağmen bu kadar fan boyluk yapmanıza gerek yok. Ben o yılların acısını çok derinden yaşadım, ısınmıyordu demeniz çok komik.


    @dogo argentino @asyagrafik

  • 2600 işlemciyi kullanan biri olarak, işlemcinin olmadığını iyi bir belleğe ve cpu nun belli oranda hız aşırtıldığında intel seviyesine geldiğini görmüştük. ilk nesli yazmıyorum. 3. nesil de aynı şekilde sorunlarda geldi. 5000 serisinden umutluyum.

  • "aşırı ısınıyordu kitleniyordu falan" dan sonrasını okumadım.

  • dogo argentino kullanıcısına yanıt

    cok becerikli bir sey yapmissiniz. Seneler onceki AMDleri kullanmadiniz sanirim, o zamanlarda var olani anlatiyordum, ama onemi yok yazi icerisinde sizden bahsettim, okumayanlar.

  • sieger kullanıcısına yanıt

    83 doğumluyum, Duron serisinden beri AMD ve Intel işlemci kullandım, Intel prescott dışında ne Intelin ne de AMD nin "aşırı ısınan, kilitlenen falan" işlemcisi olmadı. Toms Hardware de heatsink olmadan yapılan testden bahsedecekseniz yazdığınız şeyleri silip, forumdan çıkabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogo argentino -- 31 Ekim 2020; 1:20:14 >
  • Bune

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • gercekten bu nedir, yazilanlarin da en az yarisi yanlis. bir de baskalari cehalet ile itham edilmis.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • leop L kullanıcısına yanıt

    Yalvariyorum dogrularini referanslarla makale ve dogru testlerle gosterin. Yok gostermiyorsaniz okumaya baslayin. Bunun olacagini biliyordum hatta icinde 1-2 yerde de belirttim topa tutarlar diye ama, dogrulari birilerinin belirtmesi de gerekiyor, bu kadar cehalet fazla. Ha ben yanlissam bunca okumanin testin sonucunda cok hatali verilere ulasmissam, eyvallah o zaman duaciniz olurum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 30 Ekim 2020; 17:38:49 >
  • hocam latencyden bahsetmissiniz ama videoda amd ile intel arasindaki gecikme farki 2 ms. saniyenin 2/1000 ini farkedebiliyor ya da oyununuzu etkiliyor mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • soru icin tesekkur ederim hocam, belki bunu da aciklamaliydim. Bu gecikme aslinda 2ms gibi hissedilmiyor. Hatta aslinda sorun o gecikme degil, stabil bir sekilde olmasi, youtubedaki bazi videolarda gormussunuzdur fps testlerinde asa yukari cizgiler gidip geliyor, ayni voltaj gibi ne kadar yakinsa o kadar iyi. Sanki birisi stabil 50ping, birisi 30-60 arasi ping aliyor gbii dusunun. Normalde hissedilecek olan 2-3mslik fark gibidir aslinda, ama aradaki duzensizlik cok daha fazla hissettirir ve genel performansi asiri olumsuz etkiler. O yuzden bu etki lineer olarak degil de, yani 2ms hissedebiliyor musun gibi degil de, bunun etkileri nelerdir gibi dusunulmeli. Kendim cok oyun oynayan birisi degilim, acikcasi vaktim de olmuyor, genellikle okuma yapip donanimlara overclock yapip nette raporlar yaziyor, bazi makalelere ekler sagliyorum.


    Bir cok ram ve anakart ureticilerinin de cok onemsedigi ve farkli mimarilerle cozmeye odaklandiklari bir konu. Bir sekilde kendimizce biz ne yapabiliriz basligi aslinda.


    Hatta 1msin bile farkini bu videoda gorebilirsiniz. Bu bir de bir cok seyi etkilediginden, baya baya etkisi karesi gibi dusunulebilir. Yoksa hangisi iyi hangisi kotu karsilastirmasi asla degil, zira bana ait 1 intel 2 amd sistem kullaniyorum su anda aktif olarak hepsinin yeri farkli.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 30 Ekim 2020; 18:16:0 >




  • İsin teknik kısmına hicbirsey diyemem.Ama yazdıklarınız kusura bakmayın "cok asırı uçuk" seyler...

    ben aynı islemciden 3-4 tane alıyorum.Her islemciye delid yapın vb

    Adam 5000TL islemci verip sonra 300TL verip Delip yaptırıp garanti dısı mı bıraksın?Bunun mantık,akıl neresinde?

    Sonra ortulu Intel alın derken AMD de ortulu olarak olumsuz bakılıyor.


    Bu bolumun Moderatorlarlerinden birinin adı Northwood biz de zamanında Northwood P4 arıyorduk.Cunku Prescott berbattı ve ısınıyordu.Athlon geldi P4 u duman etti.Sonra P3 e gectiler.Senelerce Athlon,Duron islemci kullandım son derece de memnundum ve asırı performanslıydı.AMD nin zaten Bulldozer dısında kotu islemcisi arastırsan bulamazsın.


    Teknik kısmına birsey dememekle birlikte yazdıklarınız mantık isi degil...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    soru icin tesekkur ederim hocam, belki bunu da aciklamaliydim. Bu gecikme aslinda 2ms gibi hissedilmiyor. Hatta aslinda sorun o gecikme degil, stabil bir sekilde olmasi, youtubedaki bazi videolarda gormussunuzdur fps testlerinde asa yukari cizgiler gidip geliyor, ayni voltaj gibi ne kadar yakinsa o kadar iyi. Sanki birisi stabil 50ping, birisi 30-60 arasi ping aliyor gbii dusunun. Normalde hissedilecek olan 2-3mslik fark gibidir aslinda, ama aradaki duzensizlik cok daha fazla hissettirir ve genel performansi asiri olumsuz etkiler. O yuzden bu etki lineer olarak degil de, yani 2ms hissedebiliyor musun gibi degil de, bunun etkileri nelerdir gibi dusunulmeli. Kendim cok oyun oynayan birisi degilim, acikcasi vaktim de olmuyor, genellikle okuma yapip donanimlara overclock yapip nette raporlar yaziyor, bazi makalelere ekler sagliyorum.


    Bir cok ram ve anakart ureticilerinin de cok onemsedigi ve farkli mimarilerle cozmeye odaklandiklari bir konu. Bir sekilde kendimizce biz ne yapabiliriz basligi aslinda.


    Hatta 1msin bile farkini bu videoda gorebilirsiniz. Bu bir de bir cok seyi etkilediginden, baya baya etkisi karesi gibi dusunulebilir. Yoksa hangisi iyi hangisi kotu karsilastirmasi asla degil, zira bana ait 1 intel 2 amd sistem kullaniyorum su anda aktif olarak hepsinin yeri farkli.

    Bu kadar kasmak neden? Sen über süper sistemde dizsen,ms leri 0.01 e de indirsen aylık 100 lira verdiğin rezil operatörünün berbat yurt dışı çıkışlarıyla +60 +70 pinglerle oynuyacaksın.Karşındaki Alman 15 yaşındaki hansda 500Euroya dizdiği ortalama bir Pc ile 10ping ile oynuyacak.Yanlışım var mı? Varsa söyleyin ben pek anlamam bu işlerden.





  • 2 haftamı sırf ramleri oc vb. ile adam etmeye adayacaksam gerçekten sıyırmış olmam gerekli.

  • Argümanlarınız mantıklı ve dolu olabilir, ancak vardığınız sonucu mantıklı bulmadım..


    "amd satın almayın" oldukça taraflı bir söylem her ne kadar öyle olmadığınızı iddia etseniz de.


    son kullanıcı aldığı performansa bakar, öyle alır. bunca zaman en iyi oyun işlemcilerini intel üretti, kimse latency düşük diye intel almadı. performansı daha iyi diye aldı. (performansının daha yüksek olmasının sebebi büyük oranda latency idi ancak buradavurgulamak istediğim şey son kullanıcının tercih sebebi latency vs. olmuyor, mantıklısı da budur.


    bugün amd işlemciler oyunda intel işlemcileri geride bırakmış gibi görünüyor 5000 serisiyle. şimdi kim "daha performanslı ama latency düşük yavvvv" diyip intel alsın ki?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xGlorfindel -- 30 Ekim 2020; 20:25:3 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ONY86

    2 haftamı sırf ramleri oc vb. ile adam etmeye adayacaksam gerçekten sıyırmış olmam gerekli.

    tam 50 günde tam performans oc yapmıstım  

    ramlerın limitlerinin suyunu cıkartarak 



    intelde de yıne 1 hafta ugrasmıstım.3000 den 3200 e cekebılmek ıcın.aslında cok kolay bır şekilde oluyor dıyorsun demı ? iş öyle değil. intel de ram secıyor .



    hepsı sorunlu. ve ugras gerektırıyor.

  • Tabi bunlar biraz goreceli bir durum, benim 3-4 tane alma sebebim farkli, tamamina delid yapmiyorum tabi ki, mesela son 10700k setinde 1.25V ile 2 tanesi 5.0GHZde boot etmedi, birisi etti, 4. islemci de 5.1 boot etti, Ben de digerlerini iade ettim. Sebebi bundan ibaret. Bazen arkadaslarimla bu sekilde toplu alip, binleyip ona gore optimize sistemler olarak da satiyoruz. Bu da iyi oluyor bizim acimizdan.


    ONY86 2 haftanizi olumune harcamaniza da gerek yok, benim icin fazla ilgi alanidir, o yuzden okurum kullanirim, ve hergun neredeyse 16saatimi onunde gecirdigim bir seyin iyi olmasini isterim. Okudukca ogrendikce cok daha verimli bir sekilde kullanabiliyorsunuz bilgisayari, ve o 2 hafta daha sonra size fersah fersah geri gelecektir. Zaten asil olayi ogrendiginizde 1 gununuzu de almayacaktir, bu konuda herhangi bir yardim gerektiginde kesinlikle elimden geleni yaparim arkadaslar. Sizin icin delilik olan benim icin zevk ve eglence olacaktir.


    Ping konusunda haklisiniz, ama ben zten oyun oynayan birisi degilim, seneler once biraktim onu, arada quake 3 oynarim arkadaslarimla o kadar. Ama bilgisayarin daha hizli teppki veren haline alistiginizda normal halini gercekten kullanmak istemiyorsunuz, hatta midenizi bulandiracak hale gelebiliyor. 240hz ye alisip da 60hz monitorle fps oynama hissi gibi bir sey. Ya da simdiki mouselara alisip tozlu toplu mouse kullanmak gibi bur durum.


    Yalniz yazdiklarim dediginiz gibi kesinlike uc noktalar, %1 bile degil belki en ust binde 1 diyebilirim. Sebebini anlayabilirsiniz, ayni windows hem laptoplara hem goz okuma sensorlerine hem fotokopi makinalarina hem sokak reklam panolarina yukleniyor, ve onun yuksek performans icin optimize edilmis olmasini bekleyemezsiniz. Kendi kisisel amacim buna ulasmak, ve bir nevi de hobim, sadece sizle paylasmak istedim :) Eger bir yerden daha cok keyif almaniza, ya da merak ettiklerinizi anlamaniza faydam ya da yapabilecegim en ufak bir sey olursa elimden geleni yaparim ve cok sevinirim. Tabi burada bahsettiklerim de sadece donanim kismi, daha windowsu bu hale sokmak var, buna bile bu kadar tepki aldiysam oraya hic girmesem daha iyi sanirim. En azindan moralim bozulmaz.


    Bu arada equ, cok para harcamaniza gerek yok hatta sadece ofis isi kullanan birine 3770k + ddr3 ten otesini asla onermem. Tam hatirlamiyorum testleri ancak 3770k 10ms gecikme yaparken 9900Kda bu 20mslere geliyordu, gerek yok yani bosuna paraya. Oyun konusunda ise su sekilde bakabiliriz, sizi zaten asla oldugunuzdan daha iyi yapmaz, ama en optimal ortamda, en verimli seklinizde devamli sekilde oynamanizi saglar, ne bileyim belki hissetmissinizdir, bazen bilgisayar daha bi akici gelir, bazen kotu gelir ve placebo denilir buna, Su an paylasmak icin aradim ama bulamadim, bu ms gecikmelerin insan uzerindeki etkileri ile ilgili de bir yazi vardi ve stabil sekilde efektif dusuk latencynin dusunme sekline bile olumlu etkisinden bahsederdi.


    Evet boyle her seye makaleler ile cevap verince garip oluyor, fazla nerd gereksiz gibi oluyor, farkindayim, zaten kimse zorunda da degil. Ama bu ozunde, benim bu bilgileri nasil kullandigimla alakali, belki bir isinize yarar kim bilir :)


    Huso, cok yaklsiniz, zaten normal birisi delid yapmaz :) zaten o normal olmayan kisi 60 derece uzerindeki yavaslamayi ya da voltaj degisimlerinin etkisini de fark etmeyecektir, etse umursamayacaktir. Bu tabi ki binde birlik bir kisim icin.


    Belki diceksiniz senin derdin ne, sen niye bunlarla ugrasiyorsun, uzun hikaye ama kisaca zamaninda islemcilerin nasil yapildigini canli gorup, sans eseri sahit olup, sonra onu anlamak icin bazi yazilar okurken cok etkilenmis, ve bilgisayar gercekte ne demek, sadece 3-4devre ve elektrik akimi ile bu gorduklerimiz nasil olabiliyor diye konuya baslayip, zevk aldikca daha cok okumus ve deneyimlemeye baslamis, ve sonra da bu konuda danismanlik vererek, bunlari daha da denemek icin kaynak olusturmus birisiyim.


    xGlorfindel yeni nvidia reflex geldi hocam, yakin zamanda insanlarin buna yoneldigini goreceksiniz. Yazida bahsettigim gibi, performans ne ki? ne tanimlar performansi? Bu kisim cok onemli, yoksa 60000 fps alsaniz kime ne faydasi var ki?


    acura07 Hocam toplam 50gunde heh oldu diyebildiyseniz yine tebrikler, ne kadar derin ve guzel bir dunya degil mi :)) benim su an uzerinde calistigim sistemi paylasmadan edemeyecegim, https://imgur.com/SgzCafn




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 30 Ekim 2020; 21:41:25 >




  • acura07 kullanıcısına yanıt

    kolay oluyor gibi bi iddiam yok ama o kadar zamanı o işe harcayamam.20 senedir ramlerime hiçbir ayar yapmadım,yarı yolda bırakacak bi sorun yaşamadım.bir tek i5 2400 işlemimi 4 ghz yapmıştım. 4.1 4.2 gibi sapıtıyordu.

  • sieger "10700K ile 9900K arasında ne fark var?Ne kadar perf. farkı var?10600K ile 8700K arasında ne fark var?Ne kadar perf. farkı var?

    Turkiye de kac kisi 10700K alabilir?isi bilmeyen biri 990=K sını satıp 10700K alırsa ya da 8700K satıp 10600K alırsa bu latency ile verdigi farkı cıkarabilecek mi?

    Oyun testlerinde ort. 50W fark var.Gunde 24 saat acık bir bilg. da ve bunun 5 saatı oyun 5 saati 3D,Render olsa aylık fatura ne kadar fark ediyor?Bunu latency cıkarıyor mu?

    Z390 olan bir tuketici benim gibi ozel bir converter ile 10900K yı Z390 boardda kullanabiliyor mu?

    Z490 ve 10900K alan biri PCİE 4.0 desteklemiyor.Bu nasıl iştir?

    Z490 ile 1090K alan adam 8 cekirdek 11XX serisine gecince upgrade mi yapacak downgrade mi?

    K serisi Intel alanlarda Fanın parası kimin cebinden cıkıyor?

    65W 8 16 AMD varken 125W lık islemcileri tuketici neden tercih etsin?

    Latency Yuksek Olunca Ev Kullanıcısı Oyun Oynayamıyor mu?

    Butun her alanda uzak ara AMD onde iken insanlar sırf latency icin Intel mi alsın?





  • quote:

    Orijinalden alıntı: ONY86

    kolay oluyor gibi bi iddiam yok ama o kadar zamanı o işe harcayamam.20 senedir ramlerime hiçbir ayar yapmadım,yarı yolda bırakacak bi sorun yaşamadım.bir tek i5 2400 işlemimi 4 ghz yapmıştım. 4.1 4.2 gibi sapıtıyordu.

    Burda bir kesim Intel tak calıstır demiyor muydu?Ne Intel Ne AMD XMP alırım calısmazsa 5-10dk Manual ayar denerim olursa olur olmazsa bırakırım.

    MSI B460 ve MSI B450 de 3600 Hynix Ramlerimi Intel de 2933 calıstıramadım.2400 acılıyordu ikisinde de Intel de max 2800 cıkarabildim.Voltaj ver iyi guzel yok Boardun Biosunda Voltaj secenegi ayrıca bu Tak Calıstır degil miydi 3600 Rami neden 2933 MHZ gormuyor.XMP denen meret Intel in degil mi neden Desteklemiyor?Nerede bu tak calıstır?


    2 boardda da tekrar acana kadar iflahım kesildi.Guc girislerini sok,Clear CMOS Pilini cıkart vs Sonuc saglam HDD simdi sorunlu olarak kullanıyorum.


    3600 luk Ramleri 2933 olarak desteklemesi icin ben mi arkadan itekleyecegim?





  • Ve cümlenize AMD almayın diye girdiğiniz andan sonrakini okumadım.

    Değerli bilgiler içeriyor olabilir de buna katılmadığım için gerisine itimat etmedim!

    AMD duron, Atlon, Athlon XP, AMD64, 64x2, AMD FX 8120, AMD Ryzen 7 ve aralarda saymadığım sayısız intel işlemci kullandım.

    AMD ısınmıyor. Ya da ısındığı kadar intel de ısınıyor. Sorun, kötü kullanıcı. Neyse. Ney işinize geliyorsa alın. Gerisi teknik bilgi. Yok ise ısınır arkadaş.


    Ayrıca, bende 15 senedir Render ile uğraşırım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asyagrafik -- 30 Ekim 2020; 23:23:17 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.