Şimdi Ara

Boşluk Kavramı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
300
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Felsefede boşluk kavramı nasıl açıklanıyor, bu konuda filozofların en meşhur görüşleri nelerdir?




  • Boşluk felsefi bir kavram değil. Astronomi kavramı. Felsefe hiçliğin ne olduğuyla ilgilenir.

  • Hayatta boşluk yoktur

  • Boşluk kavramı, net bir şekilde kavramsal olarak tanımlanmaz ancak bazı yerlerde bir duygu-durum olarak karşımıza çıkar, George Lukacs gibi figürlerde kapitalizmn yarattığı bir duygu olarak vardır, bazı varoluşçularda yine bir duygu olarak vardır. Ancak bunlar önemli kavramlar olmayıp durumu anlatmak için seçilmiş kelimelerdir. (Tabi ki buarada boşluğu "Emptiness" olarak aldığımı belirtmek isterim.


    Ha birde A Philosophy of Emptiness isimli bir çalışma var. Ancak yazarı bizim anladığımız anlamda felsefe yapmamakta, daha çok budist öğretiler ve onların günümüz dünyasında yeniden yorumlanması tadında. Belki ilgilenmek istersiniz. Ben kitabı okumadım ama kitapla ilgili bir yazı okumuştum. Blog yazısı gibi bir şeydi bulursam eklerim.

  • Antik çağda Yunan filozof Parmenides'in "asla değişmez yekpare" varlığını gözlemlenen ve değişen bir dünyaya uydurma maksadıyla atomist filozoflar atomcu öğreti çerçevesinde atomların (varlığın) içinde hareket ettikleri bir varlıksızlık olaraktan veya daha açık bir deyişle atomsuz hacim olaraktan boşluğu kavramsallaştırıyorlar çünkü başka türlü katı ve değişmez varlık birimleri olan atomlar serbest halde hareket edemezler; farklı kombinasyonları ve bozunmaları meydana getirip değişen bir dünyaya temel olamazlardı. "Boşluk" konseptinin bilinen ilk ciddi felsefi tanımlanışı atomcu ontolojik kuram ile oluyor. Boşluk mefhumuna mantıksal değil; daha metafiziksel ve sezgisel bir anlamda kadim Uzakdoğu felsefe ve dinlerinde de denk gelebiliyoruz ki bunlar içerisinden Taoizmin kökeni de antik çağlara kadar uzanıyor. Boşluk hali Uzakdoğu'da bir ermişlik veya dinginlik haline, bir savaşçının (mesela bir samurayın) silahıyla bütünleşme haline karşılık olarak kullanılıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Natura abhorret a vacuo · Tabiat boşluktan korkar.


    Boşluk felsefede önemli bir kavram. Vakum, sıvıların kapiler hareketleri, ateşin hareketleri önceleri 'davranışlar' olarak tarif edilirdi. Demokritos, Epikür ve Lucretus'un metinlerinde rastlayabilirsiniz.

  • Mevzuya çok hakim değilim fakat böyle bilgilendirici soru-cevap konularına denk gelmek güzel bir his. Forumun %75'i maalesef çöplük.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.