Şimdi Ara

Raspberry Pi 4 2GB yada İntel Atom İşlemci

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
3
Favori
1.171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Evimde bir nas server oluşturmak istiyorum. Bunun için iki seçenek geliyor aklıma. Birinci seçenek olarak atom işlemcili bir bilgisayar alarak nas server yapmak. İkinci seçenek olarak ise Raspberry Pi 4 2GB alarak bir nas server kurmak. İkinci seçenek haliyle biraz daha pahalıya geliyor. Atom işlemcili bir bilgisayar nas server olarak nasıl bir performans verir. Başlangıçta 1tb hdd olarak kullanmayı düşünüyorum. Sonraki zamanlarda dahada arttırabilirim. internette ikinci el atom işlemcili bilgisayarlar var. Bu dediğim sistemi bu bilgisayarlarda yapabilir miyim? Yada Raspberry Pi 4 2Gb ile bu işlemi yapmak mı daha performanslı olur. Bu sistemi aynı zamanda ara ara torrent indirmek içinde kullanmak niyetindeyim. Duruma göre TV de film izleme durumuda olabilir. TV eski olduğu için usb den yeni filmlerin bir kısmını açamıyorum. Sİzin tavsiyeleriniz ne olur. Nasıl yapmak daha mantıklı olur?








  • 2'sinin de + ve -'leri var.

    raspberry ile başlarsak;

    Media PC kullanımı konusunda HDMI-CEC olması iyi bir özellik. Böylece Kodi gibi bir arayüz kullandığınızda klavye ve mouse kullanmanıza gerek kalmayacaktır. 10Bit HEVC desteğinin olması da günümüzdeki tüm video formatlarını oynatabileceği anlamına gelir. Düşük enerji tüketimi de iyi bir özellik.

    Gelelim NAS kullanımı konusuna. Raspberry'nin stand by modu yok. Bundan dolayı sürekli açık kalmak zorunda. Direkt sata bağlamak için "Quad Sata Hat" gibi bir karta daha ihtiyacınız olacak (4 tane 2.5 inç HDD destekler), ya da USB'den bağlayacaksınız. Bu durumda USB'ler sürekli açık durması gerekecek.

    Aynı anda torrent download yaparken media player olarak kullanılmak istendiğinde ne sonuç verir bilemeyeceğim.


    Atom anakart kullanımı konusuna gelirsek.

    NAS kullanımı için ne alırsanız alın çalışır. NAS4Free, XigmaNAS, OpenMediaVault gibi bir sürü Linux ve Debian bazlı web arayüzlü hazır paketler olması yanı sıra Lubuntu üstüne Webmin gibi bir arayüz de kurabilirsiniz. Ya da uzak masaüstü bağlantıs veya konsol da kullanabilirsiniz. Torrent işlerini de layığıyla yapar. Anakartı alırken dikkat etmeniz gereken birkaç husus Wake On LAN desteğinin olması olacaktır. Böylece kullanılmadığı zamanlarda sistem standby'a geçer ve elektrik harcamaz.

    Media player olarak kullanmak istiyorsanız da 4K 10 Bit HEVC için Intel Sky Lake (8Bit donanımsal, 10Bit yazılımsal) veya Kaby Lake (donanımsal) ve sonrası kullanabileceğiniz gibi Broadwell'e NVidia GT1030 ile de her türlü videoyu oynatabilirsiniz.


    Intel Atom D2550, 4GB RAM ve 64GB SSD ile lubuntu'un sıfırdan açılıp NAS için komple hazır hale gelmesi 10-12 saniye civarında sürüyor.


    Benim size tavsiyem ise ucuz yollu bir Atom ITX board alıp onu komple linux ile NAS'a çevirmeniz olacaktır. Windows'ta kurabilirsiniz tabii ama malum linux bu konularda biraz daha hızlı. Alırken de gigabit etherneti olmasına dikkat ederseniz iyi olur. 4 port satası olan bulursanız iyi olur ama bulamazsanız da PCI'a takılan sata controller ile 4 tane daha sata portu ile 6 port eder ki bir hayli iyi olur. Linux için 64GB SSD gayet de yeterli oluyor. Bu nedenle işletim sistemi ile datalarınızı ayrı HDD'lere koyarsanız iyi olur. HDD değiştirmek istediğinizde işletim istemini yeniden kurmaya gerek kalmaz. Media player olarak da ihtiyaçlarınızı ne karşılıyor ise onu alabilirsiniz. İster android box alırsınız, ister Raspberry Pi 2 ile yaparsınız.





  • İkisi arasında tercih yapmak gerekirse mini pc daha mantıklı. RPi, pcduino gibi cihazlar üzerinde nas denemeleri yapmış birisi olarak söylüyorum bunu. RPi bu iş için halen ideal çözüm değil.
    Örn. j1900 işlemcili vs bir mini pc+OMV çok daha mantıklı olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vermiş olduğunuz açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar.

  • aeronics kullanıcısına yanıt

    Bu iş için dediğiniz gibi linux kullanmaya niyetim var. bu tarz bir sistemde haliyle dediğiniz gibi windowsa göre daha hızlı çalışacağı ortada. Niyetim hem nas hem media pc olarak ikisi bir arada yapmak. eğer sıkıntı oluşturmayacaksa. Malum herşey fiyat olarak aldı başını gitti. Android box alma niyetimde vardı. Ama maliyetler yüzünden eğer olursa ikisi bir arada olan bir sistem kurmak. Gerektiği zaman gerektiği şekliyle kullanmak. Küçük çapta bir kasada uydurabilirsem eğer yer açısından da sıkıntı oluşturmaz diye düşünüyorum. Açıklamalarınız doğrultusunda hareket edersem sanki atom işlemcili bir pc daha mantıklı hem bir arada kullanım için hem maliyet için.

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Dediğiniz işlemci ayarında AMD A serisi yani APU olarak geçen işlemcide kullanabilirmiyiz? Gerçi dediğiniz işlemci için güç tüketimine 10W demişler. AMD de bu değer daha fazla olur muhtemelen.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ones -- 14 Ekim 2020; 10:15:56 >
  • ones O kullanıcısına yanıt

    Bir problem olmaz. Sanmıyorum. Zaten örnek olması için belirtttim işlemciyi. Saygılar.


    edit: yazım yanlışı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0ldskool -- 14 Ekim 2020; 10:15:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ones O kullanıcısına yanıt

    Benim tavsiyem AMD'den uzak durmanız olacaktır. Eski HTPC makinem AMD Hudson E350 üstüne kuruluydu. H265 için GT1030 aldım. Ama ne yaptıysam ekran kartını tanımadı. Daha eski bir intel sisteme taktım ve problemsiz çalıştı. Anakart ve ekran kartı ikikisi de MSI'ın ürünleri. Desteğe yazdım. Anakart için destek veremeyeceklerini söylediler. AMD ne yazık ki bu tarz konularda başarılı bir firma değil. 350 TL civarlarına Intel N3050 itx kartlar satılıyor. Onlara yönelebilirsiniz.

  • aeronics kullanıcısına yanıt

    Dediğiniz gibi asusun bir kartını buldum. İntel celeron N3050 işlemci var üzerinde. NAS konusunda sıkıntı yaşamam muhtemelen. peki bu sistem media sistemi olarak ne kadar verimli olur. şuan yanlış bakmadıysam n3050 5 nesil diye görünüyor ve Intel HD Graphics 400 ekran kartına sahip. bu ekran kartıda h265 hariç destekliyor gibi. Bu ileride sıkıntı olursa ekran kartı takarak aşılabilir belki. 6. nesil olanlar Intel HD Graphics 500 olan kartı kullanıyor. ve bunlar h265 için işlem yapabiliyor. tabi ne kadar performanslı olur bilmiyorum. Bu noktada siz ne tavsiye edersiniz. ilerisi için bir ekran kartı kullanmak mı daha mantıklı olur. Anakartı buldum gibi (ASUS N3050I-C ) . bunun için bir kasa almam gerekiyor. kasa seçimini ona göre yapmam gerekebilir.

    Raspberry Pi 4 2GB yada İntel Atom İşlemci




  • ones O kullanıcısına yanıt

    ASUS N3050I-C şu an benim HTPC olarak kullanmakta olduğum sistemin anakartı. 2 tane Sata portu olması dışında bir eksiği bulunmuyor. Sata portlarından bir tanesi sonuçta sistem diski tarafından kullanılacağı için depo amaçlı tek HDD kullanabilirsiniz. Ancak üstünde bulunan mini pci-e slota 2 port sata controller takılarak toplam 4 sata portu kapasitesine çıkabiliyor ve ben bu şekilde kullanıyorum. Ben bu anakarttan önce AMD Hudson'a takmak için GT1030 ekran kartı almıştım. AMD Hudson problem çıkartınca anakartı da değiştirmiş oldum. Ekran kartını da N3050'ye bağladım. 3 aydır kullanıyorum ve hiç sorun yaşamadım. Sessiz sedasız bir makine oldu. NAS olarak kullanacağım anakartı tam olarak devreye aldığımda mini pci-e kartı o makineye taşıyacağım. Bir optik sürücü ve bir sistem HDD'si HTPC için yeterli sonuçta. N3050'den performans olarak son derece memnunum. H265'e geçeceğiniz zaman da bir erkran kartı ile güçlendirdiniz mi yeterli olacaktır.


    Ekleme:

    Bu arada N3050 Braswell serisi bir işlemci. 8 Bit HEVC yi oynatabiliyor ancak windows kullanıyorsanız 8 GB ram iyi olacaktır. Bir önceki mesajımda braswell'i yazmayı unutmuşum. HEVC için;

    Braswell: 8 Bit Donanımsal - 10 Bit yok

    Sky Lake: 8Bit Donanımsal - 10Bit Yazılımsal

    Kaby Lake: 8Bit Donanımsal - 10Bit Donanımsal




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 15 Ekim 2020; 13:16:37 >




  • aeronics kullanıcısına yanıt

    İşletim sistemi olarak windows kurmayı düşünmüyorum. sizin dünde dediğiniz gibi linux türevi kullanmaya niyetim var. Sanırım 4gb ram o zaman yeterli olacaktır. Siz bu anakart için hangi kasayı kullanıyorsunuz bana örnek atarmısınız. Baktığım birkaç kasada 3.5" hdd için sadece bir yer var diyordu. Birde genel itibariyle hem download hemde arşiv olarak kullanılacağı düşünüldüğünde hangi hdd tipini önerirsiniz (hız, boyut vs açısından). Bu kart üzerinde bir adet pcie yuvası var diye biliyorum. sata için kart takarsak harici ekran kartı kullanabiliyormuyuz? yada şöyle sorayım hem harici ekran kartı kullanıp hem de sata için genişleme kartı kullanabiliyormuyuz? verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bilen birilerinden bilgi almak faydalı oluyor.

  • ones O kullanıcısına yanıt

    Kasa olarak ben yıllardır Silverstone LC10-B (SST-LC10B-E) kullanıyorum. 1 tane 5.25" ve 7 tane 3.5" yuvaya sahip bir kasa. ITX board kullanınca da halen boş kalıyor kasanın için ama bu kasayı kullanmamın nedeni salonda olduğu için malum görüntüsü Raspberry Pi 4 2GB yada İntel Atom İşlemci Kullandığım AVR ile uyumlu bir görüntüsü var.

    Anakart üstünde bir PCI Express 4X soket var (soket yapısından dolayı 16X için olan kartları da takabiliyorsunuz), bir de sata portlarının orada Half Size Mini PCI Express soket var. sata controller için mini pci express i kullandığınızda PCI Express yuvası boş duruyor zaten. Harici ekran kartı kullanmaya gerek yok.

    Ben WD'nin green serisini kullanıyorum depolama amaçlı. üstlerine 7/24 bir şeyler yazılıp okunmadığı ve sadece aynı anda sadece 2 kullanıcı ulaştığı için gayet yeterli. Download için düşük kapasiteli (160- 250 GB mesela) bir HDD kullanın. Download bitince e arşiv amaçlı olan büyük kapasiteli HDD'ye taşıyın. Arşiv HDD'si zaten belli bir süre kullanılmayınca motorunu felan kapatacaktır.





  • raspberry pi nasıl atom sistemli bir nas dan daha pahalıya geliyor onu tam anlayamadım



    ben sata hat flan kullanmıyorum elimde usb 3.0 hdd kutusu var direk ona bağlı diskim zaten ağda bağlı olan bir nas neden uyku moduna girsin ki ? sadece kullanmadığı zaman hddleri uyku moduna alıyor ayarlarından yapabiliyorsunuz , daha sonra 8tb wd elements alarak güncelleme yaptım hatta şu an cihazda DLNA server , Torrent , Downloader ,direk windows üzerinden ağa bağlı bir disk (samba share) olarak kullanıyorum , evdeki tüm tvler ve wifiye bağlı olan cihazlar rpi4 içindeki filmller diziler video ve müziklere erişebiliyor , ayrıca tüm dosyalarımı vs ağ diskime atıyorum gigabit ethernet olduğu için hızlı bir hdd niz varsa 100mb saniye görüyorsunuz .(EXT4 formatında)


    arayüzü de oldukça kolay tıpkı bir web sitesi gibi


    kullandığım program OpenMediaVault

    aynı programı atom pc ye de yükleyebilirsin ama kullandığın cihazda gigabit ethernet varmı bilmem , aşağı yukarı aynı hızları vericeklerdir iki cihaz da




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 24 Ekim 2020; 1:59:13 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.