Şimdi Ara

EcoSystem nedir ve bir markaya bağlı kalmak mı gerekiyor ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    son dönemde bilindik markalar satışını yaptıkları ürünler için yeni bir reklam şekli çıkardılar. Adına da EcoSystem vermişler (daha önce çevre korumacılar dan hayvan haklarına kadar birçok farklı yerde bu kelimeyi duyduk)


    Bilgisayar veya herhangi bir bağlantı türü ile ortak çalışan cihazlar açısından EcoSystem nasıl tanımlanıyor veya nasıl anlamalıyız ?


    Kişisel olarak markaya baplı kalmadan ister bireysel ister küçük/orta ölçekli bir yapıda bunu yapmanın imkanı nedir ve tecrübesi olanlar Kurgu-Yazılım-Bağlantı olarak açıklaması örneklemesini yapabilir mi ?




  • Merhaba

    Bu konuda kendimden örnek verebilirim. Şöyle ki; aynı markanın telefonunu, tabletini ve bilgisayarını kullanıyorum. Ben dijital ekosistem lafını duyunca aklımda birbiriyle sorunsuz bir uyumla çalışan cihazlar geliyor.


    En basitinden cihazlar arası dosya transferi komik derece kolay. Tek dokunmaya cihazlar arasında dosyalar gönderip alabiliyorum.

    Birinde yazdığım notu, anımsatıcı, takvim ögesini diğerinde hiçbir işlem yapmadan anında görebiliyorum.

    Telefondan okumaya başladığım bir pdf'yi gerektiğinde hiçbir ek işlem yapmadan diğer cihazımdan okumaya devam edebiliyorum.

    Web browserda açık olan tab'ları vs diğer cihazdan açıp işime ya da eğlenceme devam edebiliyorum.

    Telefondaki aramayı bilgisayarıma gönderip konuşmayı bilgisayarda yapmaya devam edebiliyorum.

    Yine benzer şekilde gelen aramaları hangi cihaz yakımındaysa oradan cevaplayıp-reddedebiliyorum.

    Kullandığım bluetooth kablosuz kulaklığım o an kullandığım cihaza otomatik bağlanıyor. Eşlemek için vs bir işleme gerek kalmıyor.

    Birindeki şifre-parolalar diğerlerine de kopyalanmış oluyor. Her cihazda ayrı ayrı login credentials işleriyle uğraşmama gerek kalmıyor.

    Bütün cihazların ortak kullanımda olan bulut depolama sayesinde GB'larca dosyayı ek bir yazılım kullanmadan zahmetsizce yanımda taşıyabiliyorum.

    Buluta alınmış yedekleri yeni cihaz aldığımda eskisinin yedeğini kurabiliyorum. Aynı marka ama farklı model ürün olması problem yaratmıyor.

    Mağazadan satın alınmış uygulamalar tüm cihazlarıma kurulabiliyor. Her cihaz için ayrı lisans ücreti ödemem gerekmiyor.


    Daha da vardır bunun gibi avantajları. Ancak konunun anlaşılması için yeterlidir diye düşünüyorum. Günümüzde her şeyin zamana endeksli olduğunu düşünürsek; ekosistem olayı kullanıcıya büyük fayda sağlıyor. İşleyişin basitliği ve sağladığı esneklik-kolaylık zaten sanıyorum tartışmaya kapalı.


    Markaya bağlı kalmadan bunu sağlamak mümkün mü? Açıkçası, bence mümkün değil. Uzun uzun düşünüldüğünde teknik olarak elbette bir yolu vardır. O konuya itirazım yok. Ama iki farklı marka ürünün bahsettiğim aynı ahengi, aynı entegrasyonu yakamalası, aynı standartlarda çalışması vs adına ne denirse pek gerçekçi gelmiyor.


    Fikir olarak ise aklımda şu geliyor eğer ki marka bağımsız düşüneceksek. Tüm sistemi bulut üzerinde çalıştırarak bu yapılabilir. Bütün dosyalar yazılımlar bulutta çalışır. Ekranına baktığımız cihaz basit bir VNC ekranı şeklinde olur. Belki bu şekilde cihaz ve marka farketmeksizin aynı kullanımı yakalabiliriz.


    Diğer arkadaşların da fikirlerini duymak güzel olur. Siz ne düşünüyorsunuz? Saygılar.

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Orta 1-2 ye gittiğim dönemde hem yan komşum olan sınıf arkadaşım ile sırtında turbo jet motorlar ile uçan insan figürleri çizerdik. aradan 35-40 sene geçti halen o tür REEL bir gelişme yaşanmadı


    Bir Server olarak Unix/Linux lerin verdiğin performans a henüz bir windows serisi yaklaşamadı. Unix makineleri yine kendi sınıfından bir makine veya As400 ler ile kıyaslamak zorunda kalıyoruz. gün yüzüne çıkmamış veya küçük-orta ölçekli firmalara ulaşmamış modeller çoğunlukta. NT4 zamanında SCO Unix serisi kullanıyorduk ve o zamanlar Linux ler çok yaygın değildi ama özellikle alman fun grubları çığunlukta iken SCO Unix üzerinde gui kökenli bir yapı geliştiriliyor idi. Linux lerde startx ile xorg arabirimine geçip birşeyler denediğim filan aklımda kalmış


    geldiğimiz noktada... 3-4 tane ana dağıtım linux ve +10 tane masa üstü yöneticisi ve her mahalle kendi modellediği linux un çoğalması için uğraştığını görmekteyim.


    EcoSystem. daha önce de kent insan ilişkisinde... hayvan ve insan ilişkisinde.. ilaç ve doğal üretim/sağlık sorunlarında... her meslek erbabı kendince bu kelimeyi kullandı ve kendine bir balon manşet sözü olarak kullandı


    şimdi Çin, asya kaplanı daha önceki komünist rejimin baskılarını üzerinde bulundururken kapitalizm in en baskın versiyonunu hemkendi ülkesinde hemde dış ülkelerde kullanıyor. asya nın komünist kaplanı en acımasız kapitalisti oldu. çalışması gelişmesi ve insanların hayallerine ona alternatifl sunumları ile de oldukça başarılı.


    EcoSystem den ben ne anlıyorum.. tabiki herşeyin sorunsuz ve stable şekilde uyumluluğu. Lakin; bunun bir marka bağımlılığı yerine alternatif çözümler ile tüm yapılarda uygunluğu. daha önce bu konuda tabiki bireysel çalışma yapmış kişiler vardır. büyük firmalar bu tür kişilerden çalışma lisanslarını alarak kendilerine daha gelişmiş şekilde uyguluyorlar


    Microsoft kullanıcıyım. ama bir yerde data server kurmak ve yazılım implemantasyonu gerekiyor ise bunun bir Unix-Linux çözümü ile olmasını tercih ederim. Virtual Systemlerin gelişmesi ile gerçekten NoNStop bir yapı kurgulamak özellikle Oracle da mümkün iken halen microsoft tarafında Online-Offline cluster ile başarılı ilerleyemiyor


    Linux bir hayat istiyorum. bir son kullanıcı olarak halen yeterli sayıda alternatif yazılım bulamıyoruz. buna en büyük engel de.. daha önce piyasada büyük parçayı kapmış olan microsoft un ve.. Linux kullanıcılarının sürekli ağızlarından düşürmedikleri "Linux e para ödemenize gerek yok" sözleri.. doğal olarak linux kullanan birisi, linux ortamında çalışan ve lisans bedeli isteyen bir yazılıma para ödemek istemeleri ve coder larında bu sebeble uzak durmaları sanırım


    ana konumuz olan ecosystem de, ister istemez marka bağımlı olmaya devam edecek diye düşünüyorum.


    şahsen markası ne olursa olsun bilekliğimi - tlf umu - tabletimi - kablosuz lambalarımı kontrol etmek istiyorum


    çok eskiden yaşadığım başka bir tecrübemi daha aktarayım.

    Sco Unix imize, satın almayı yaptığımız firma bir türlü external 56k modem i tanıtıp yazılım firmasının bağlantısını sağlayamıyor idi. neyse Oracle db miz çöktüğünde ara sokakta ufacık bir bürosu olan firma ile iletişime geçtik. 2 ortak idi ve 2 side ankara elektrik müh mezunu.. şuan için fosil dediğimiz insanlar idi.. her ikisine ayakta selamlıyorum.

    Sorunu anlattığımda bana... genel bir 56k driver ı var.. onu yüklediğinizde sorununuz gidecek ve modem in verebileceği max hızda dial up bağlantı yapabileceksizni dedi ve SCO Unix e kurup modem ayarlarını yapması 5dak ancak sürdü. aylardır yapamayan ülkemizin güzide biliişim öncüsü firmasını da anmadan geçemiyorum.

    bazen gerçek ve sorunsuz çözümler en basit ve temel çözüm yollarındadır. özelliştermeye ve isimlendirmeye markalaştırmaya uğraşmak bizleri çıkmaz yollara götürebiliyor.


    şimdi bu ecosystem in kendince artı ve eksileri var... dolayısı ile bir cihazımın hack durumunda tüm veri ve kaynaklarmızın ele geçirilme durumuda. hack-lenmek ne kadar önemli sizin için bilmiyorum.


    ama Hacker ları da saygı ile anmak gerek.. ne kadar baş belası olsalar bile şuan ki protokolleri ve birçok yazılım gelişmesini de onlara borçluyuz.. iyimi oldu veya bu kadar fazla katman kötümü oldu tam karar veremiyorum


    EcoSystem de zaman içerisinde artı ve eksileri ile karşımıza neler getirecek ?

  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.