Şimdi Ara

Jung'un arketipleri ile 16 personalities'in uzaktan yakından alakasız olması. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.023
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • torlofan T kullanıcısına yanıt

    Burçları okuyup "aaaa aynı ben" diyen de çok. Maalesef bu bir ölçü değil.

    Birden fazla testte aynı sonucu alman da bu işi tutarlı yapmaz. Bu testler aynı varsayımlar üzerine kurulu. Varsayım yanlışsa test yanlıştır. Aynı sonucu vermesi şunu gösterir, testler doğru dizayn edilmişler. Fakat eğer en başta doğru kabul edip üzerine test hazırladığın şey yanlışsa testlerin tutarlı olması hiçbir şey ifade etmez. Yanlış bir varsayım üzerine tutarlı bir ölçüm yaparsın sadece.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Varsayımlardan bahsetmişsin de bu varsayımlar nedir? Olmayan şeyler midir? Varsaymak fiili olmayan bir şeyi varmış gibi kabul etmek demektir. Senin ne iddia ettiğin belli değil. Altını doldurmalısın. Demelisin ki bu testlerdeki şu varsayımlar yanlıştır çünkü; ......................


    Ortaya bir iddia sunmuyorsun çamur atıyorsun gibi görünüyor bu şekilde.





    Burçlardan bahstmişken hakikaten aşırı saçmalık içeriyor ama onlarda da bir kısım doğru şeyler var.

    Örnek: 2 hafta önce iş yerine üniversite stajyeri geldi. Ben kızın oğlak olduğunu anladım 1 dk içerisinde. Nasıl diye sorma ben de bilmiyorum ama ben çok iyi gözlemciyimdir. Reflekstir yeni insanlar girerse hayatıma gizli gizli incelerim. Bir müddet sonra sordum burcunu oğlak dedi. İlerleyen günlerde muhabbeti ilerlettim, arada test ediyorum ve benimle benzer tepkilere sahip birisi. Ayrıldığımız konular olsa da bazı karakter özelliklerimiz; inatçılık, doğal yöneticilik, kolayca kırılma ve kırma, aşırı disiplin ve saygı talebi vb. bir sürü ortak özelliğimiz var oğlaklar olarak kadın erkek.


    Burç işi kişilik kısmı hariç saçma olsa da doğduğumuz ana göre bir karakter benzeşmemiz var, nedenini ben de çok merak ediyorum. Aynı burca sahip tüm bireylerde yok ancak kaba tahminle %90ı benzer özellikler gösteriyorlar.


    Onun kişilik testi ISTJ, daha önce benzer karakter özelliklerine sahip bir oğlak kadını ile ilişkiye başlamaya çabalamıştım onun da kişiliği ISTJ çıkmıştı. Hakikaten birbirlerine benziyorlar.


    Sözlerimi nasıl anlıyorsunuz çözemiyorum. Bu testler sadece ve sadece kişiliklerde bir korelasyon olduğunu söylüyor. HER KİŞİNİN KİŞİLİĞİ FARKLIDIR. Ben bu testlerin saçma olduğunu iddia edenlere arguman sunuyorum. Birbiriyle alakasız 3 farklı test de bana aynı sonucu verdiğine göre bu kişilik tiplemeleri saçmadır diyemezsiniz. Diyorsanız altını dolduracaksınız, çamur atmak en kolay şey.


    İstatistik nedir ne değildir açın okuyun öğrenin. İstatistiksel verileri yok sayıp TESADÜF demek saçmalıktır. Benim iddiam budur.





  • İstatistiğin bilim olması başka, istatistikle bilim yapmak başka. İstatistik korelasyondan başka bir şey sunmaz. Psikoloji sık sık korelasyona sırtını dayar fakat bu durum bilimsel bir temel sunmaz. Korelasyon nedensellik teşkil etmez. İnsanları sürekli küçük görüp istatistik öğren diyeceğinize biraz istatistik nedir onu anlayın.

  • Kimseyi küçümsemedim hayatım boyunca öncelikle onu belirteyim. Benim sözlerim nettir, birisi bir iddia sunuyorsa altını doldurmalı. Sorularıma cevap verebiliyor musun? Hayır. Bedava laf sokmaya çalışma bana istatistik nedir ne değildir biliyorum çok şükür. Seni veya başkasını küçümsemiyorum iddianızı desteklemenizi söylüyorum. Ben karşıdakinin iddiasının zayıf yönünden saldırmayı severim, kendimin de iddiası zayıf ise hiç boş yere ortaya sunmam, bilene sorarım bu neden böyledir diye.


    Ben bu kişilik testlerinin %100 gerçeği yansıtacağını iddia etmedim ancak boş iş demek için de gerçekten akılsız veya bilgi sahibi olmadan atıp tutan birisi olmak lazım. Fal ile tesadüf ile açıklanacak şeyler değil bunlar. Eğer ki öyle olduğunu iddia ediyorsan benim sorularıma cevap vereceksin. İstatistik falan yazacağına bu testlerdeki varsayımların hatalarını göstereceksin madem iddia ediyorsun.


    Ayrıca bu tarz şeyler fiziksel bir gözleme dayanmadığı için kanıt sunmuyor diye iddia edebiliyorsunuz. Mesela göz rengi fiziksel olarak göründüğü için genlere bağlıyoruz, tesadüfen mavi, yeşil demiyoruz; belki de kişiliklerimizle alakalı genlerimiz de vardır, bu sebepten de hiç alakasız görünsek de birbirimize benzeyen kişiliklere sahibizdir.


    Son olarak sana önceki mesajı yazdıktan sonra iş yerimdeki birisine de bu testi yaptırdım ve testi yapmadan önce onun ESFJ çıkacağını tahmin ettiğimi söyledim. Testi yaptı ve sonuç olarak ESFJ çıktı. Şimdi ben müneccim miyim? 16da 1 olasılığı mı tutturdum? Yoksa istatistiksel veriler sunan bu test sonuçlarına güvenerek kişiliğini önceden okuduğum ve onu yakından tanıdığım için kişiliğinin o kalıba uygun olduğunu mu öngördüm? İstatistik bu demektir. Gerçekleşme olasılığı yüksek tahminler sunmaya yarar, ispat sunmaz. Her zaman hata payı vardır.


    Kaldıki ben bu konularda çok amatör biriyim. İş yoğunluğumdan dolayı bu konuları derinlemesine inceleyemedim henüz.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zodion

    16 personalities testi bildiğin falcılık



    Alıntıları Göster

    16personalities testi ve kategorileri sahte, anlamsız ve de çakra açma muhabbetleri kadar geçerliliği var. Myers-Briggs testine dayanıyor. Hiçbir empirik geçerliliği olmayan Jung'un görüşlerini temel alan, hiçbiri psikoloji eğitimi almamış kişiler tarafından oluşturulan bir test.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.