Şimdi Ara

Operencia: The Stolen Sun Resmî Türkçe Yerelleştirme

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
2
Favori
1.647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Operencia: The Stolen Sun Resmî Türkçe Yerelleştirme



    Merhaba arkadaşlar,


    Son resmî yerelleştirme projem The Fall of the Dungeon Guardians’tan bu yana 3 ay geçti ve bir oyunun daha resmî Türkçe yerelleştirmesi ile karşınızdayım: Operencia: The Stolen Sun. İlk çıkışını 8 Aralık 2018 yılında yapan oyunumuz önceki çevirilerimde olduğu gibi yine bir RYO. Tam olarak türünü belirtmek gerekirse, birinci kişi bakış açısıyla bir grubu yönettiğiniz, sıra tabanlı savaşlara sahip bir RYO. Bu açıdan The Fall of the Dungeon Guardians’a benziyor aslında ancak ondan farklı olarak savaşlar ayrı bir ekranda yapılıyor. Bir de ona kıyasla senaryonun çok daha ön plana çıktığı bir oyun. Bu bakımdan da Tower of Time’a benzetebiliriz. Oyunumuz yaklaşık 70.000 kelimeye sahip ve diyalogların hepsi seslendirilmiş. Benim gibi RYO delisiyseniz hatırlarsınız, oyun ilk önce Epic Store’a özel olarak çıkmıştı. Biliyorsunuzdur Epic Store, oyunlarını belirli bir süre kendi mağazasına özel yapan firmalara para yağdırıyor. Yapımcı firma Zen Studios da akıllılık edip gelen bu ekstra parayı oyunu cilalamakta kullanmış. Dolayısıyla karşımızda AA oyunlarının estetiğine sahip bir bağımsız yapım duruyor.


    Operencia: The Stolen Sun, yapı olarak Might and Magic X ve Bard’s Tale IV’e benziyor ancak onlara kıyasla bulmacaların daha öne çıktığını söyleyebilirim. Öyle ki iksir hazırlarken bile bir çeşit bulmaca çözmeniz gerekiyor. Savaşların sayısı bu oyunlara kıyasla az ve taktiksel derinliği olan oyunları seviyorsanız bu oyun sizi bir parça hayal kırıklığına uğratabilir ama aradığınız şey özenilmiş bir senaryo ve akılda kalıcı karakterler eşliğinde birbirinden renkli mekânlarda birbirinden değişik bulmacaları çözüp arada da yaratık avlamaksa tam yerindesiniz.


    Oyunun yapımcısı Zen Studios, Macaristan kökenli bir firma ve oyunun evreni de bu coğrafyanın mitleri üzerine kurulmuş. Ki oyun başında karşılaşacağınız karakter sizlere çok tanıdık gelecek: Atilla Han. Evet, hikâye hem bizim hem de Macarlar için önemli bir kişi olan Batı Hun İmparatorluğu’nun hükümdarı Atilla Han üzerine kurulmuş. Oyun, Atilla Han ve eşi Arıkan Hatun’un (bu arada bazılarınızın hoşuna gitmeyebilir ama İngilizce’sinde King Attila ve Queen Reka olarak geçen bu karakterlerin adlarını yerelleştirme açısından öz Türkçe isimleriyle değiştirdim) ejderha Thaid’i avlamasıyla başlıyor ve bu ilk kısım bir nevi sizi oyunun mekaniklerine alıştıran bir eğitim bölümü. Sonra asıl hikâye başlıyor. Sıradan bir çobanın oğlu/kızı olan başkarakterimiz rüyasında bir geyik görür ve geyik onu sular altına gömülmüş bir kaleye yönlendirir. Kahramanımız bu kaleye girerken güneş tanrısı Napkirály kaçırılır ve Operensiya ebedî karanlığa mahkûm olur. Macera boyunca grubunuza sürekli yeni karakterler eklenecek ve bunlar arada bir iki basmakalıp laf eden silik NPC’lerden değil. Hepsi kendine has duygu, düşünce ve hayat tarzına sahip insanlar.


    Oyunun yerelleştirmesi tamamen bitti ve oyuna dâhil edilmesi için Zen Studios’a gönderildi. Firma önümüzdeki hafta benim için bir beta sürümü hazırlayacak ve oyun içinde metinlerin nasıl göründüğünü test edeceğim. Bu aşamada bir sorun çıkmazsa birkaç hafta içerisinde yayınlanacak bir yama ile oyuna dâhil edileceğini düşünüyorum. Zen Studios’un elinde şu an başka projeler var ve biraz meşguller, o yüzden şu aşamada kendilerini çok da sıkıştıramıyorum.


    Operencia: The Stolen Sun’ı Steam, Epic Store veya GOG’tan temin edebilirsiniz. GOG’ta fiyatlar dolar üzerinden olduğundan pahalı ama Steam ve Epic Store’da 50 TL. İndirim zamanlarında 25 TL’ye kadar düştüğünü gördüm. Yani ülkemiz için oldukça uygun fiyatlı bir oyun. Yapım aynı zamanda PS4, Xbox One ve Switch’e de çıktı ama Türkçe yerelleştirme desteği oralara da gelir mi açıkçası bilmiyorum. Sadece PC ile sınırlı kalabilir. Bu arada sanal gerçeklik gözlüğü olan şanslı azınlığa mensupsanız, oyuna son yamayla VR desteği de geldi.


    Bu arada bir şeyi belirtmek istiyorum arkadaşlar. Ben profesyonel bir oyun çevirmeniyim ve ismini burada veremeyeceğim pek çok AAA ve AA yapımın yerelleştirmesinde yer aldım ve almaya devam ediyorum. Kazancımı da buradan sağlıyorum. Blackguards 1, Blackguards 2, Stasis, Skyhill, Tower of Time, The Fall of Dungeon Guardians ve Operencia: The Stolen Sun ise karşılıksız olarak yaptığım projeler. Bu yapımları Türkçe’ye kazandırırken amaçladığım şey, Türk oyuncularının bu gizli kalmış cevherleri keşfetmesi ve Türkiye’de bu tarz yapımlara karşı bir ilgi olduğunun yapımcı firmalarca fark edilmesi. Yani bu oyunları satın almanız bana maddi olarak bir destek sağlamayacak ama Türk oyun piyasasının gelişimi için önemli katkıda bulunacak. Sizlerden bunu göz önünde bulundurmanızı ve Türkçe dil desteği veren oyunları imkânınız el verdikçe satın almanızı rica ediyorum.


    Neyse işte, herkese iyi oyunlar diler ve sizleri oyunun mağaza sayfasındaki tanıtım yazısıyla baş başa bırakmak isterim:

    Zen Studios'un klasik birinci kişi bakış açılı zindan serüvenlerine saygı duruşu niteliğindeki bu eseri, sizleri Operensiya'ya götürüyor. Burası sayısız Macar halk hikâyesinde bahsi geçen uzaklardaki bir diyardan esinlenen alışılmadık bir fantezi evreni. Orta Dünya mitolojisinden esintiler eski tarz sıra tabanlı çatışma sistemiyle birleşerek, hem eşsiz hem de tanıdık bir RYO deneyimi sunuyor.


    Tarihin Efsaneyle Buluştuğu Yer


    Operensiya, keşfedilmemiş bir mitolojinin, tarihî mekân (ör: Deva Hisarı, Balvanyos) ve karakterlerin (ör: Atilla Han, Macarlar'ın Yedi Şefi) fantastik hâllerinin karışımına ev sahipliği yapıyor. Hepsi bir araya gelerek yepyeni, sağlam bir oyun evreni meydana getiriyor. Cesur şövalye Mezey ve Ejderha Katili Sebastian gibi grubunuzun yedi üyesinden bazıları, yüzlerce yıl önce anlatılan unutulmuş hikâyelerin kahramanlarından esinleniyor.


    Çağların Hikâyesi


    Bilinmeyen bir güç, Güneş Kralı Napkiraly'ı kaçırarak, Operensiya'yı kalıcı bir karanlığa mahkûm edip nihai bir yok oluşa doğru sürüklüyor. Gizli hanlık mezarlarından lanetli kalelere, Dünya Ağacı tırmanışından Tanrılar Diyarı'nın Bakır Orman'ına kadar, diyarın ücra köşelerinde ve ötesinde birbirinden farklı mekânları keşfedin. Pek çoğu tamamen açık havada bulunan bu yerlerin her birinin kendine has atmosferi, görsel tarzı, seviye tasarımları ve bulmacaları var.


    Göz Alan Çizimler


    Nefes kesen el çizimi ara sahneler ve masalsı 2B karakter portreleri, hikâyeye diğer oyunlarla kolay kolay kıyaslanamayacak bir tarzda hayat veriyor. Birbirinden renkli 30'dan fazla karakter, seslendiricilerin üstün performansları ile oyunun Orta Avrupa köklerine sadık kalınarak tamamen seslendirildi.


    Her Yerde Bulmaca


    Karmaşık bilmecelerden tutun da yeni iksirler yapmak için doğru malzemeleri seçmeye, düzinelerce bulmaca Operensiya serüveniniz boyunca zekânızı zorlayacak.


    Klasik Oynanış ve Keşif


    Yapılacak bolca büyü ve özel yetenekle dolu, derin stratejik düşünme gerektiren sıra tabanlı savaş sistemi ve kare tabanlı yürüme yapısı, oyuncuyu her bir bölgeyi karış karış keşfetmeye itiyor. Ekstra zorluk için Kartograf modunu açarak 13 haritanın hepsini kendiniz çizin. Bakalım gizlerin kaçını bulabileceksiniz.


    Operencia: The Stolen Sun Resmî Türkçe Yerelleştirme
    Operencia: The Stolen Sun Resmî Türkçe Yerelleştirme
    Operencia: The Stolen Sun Resmî Türkçe Yerelleştirme
    Operencia: The Stolen Sun Resmî Türkçe Yerelleştirme



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gokyabgu -- 4 Ekim 2020; 15:8:56 >







  • Arkadaşlar tekrar merhaba,


    Türkçe yerelleştirmeyi 6 ay önce tamamlamama ve teslim etmeme rağmen firma oyuna dil desteğini yeni ekledi. Benden kaynaklı olmayan bu gecikme için herkesten özür dilerim. Neyse, geç olsun güç olmasın. Oyunu artık Türkçe oynayabilirsiniz. Oyun bugünlerde Steam'de indirimde ve sadece 20 TL'ye satın alabilirsiniz. İyi oyunlar dilerim.

  • Yazıda kodlar bozulmuş baya bir karışmış okuyamadım o yüzden

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Elinize, emeğinize sağlık hocam.

  • Arkadaşlar tekrar merhaba,


    Türkçe yerelleştirmeyi 6 ay önce tamamlamama ve teslim etmeme rağmen firma oyuna dil desteğini yeni ekledi. Benden kaynaklı olmayan bu gecikme için herkesten özür dilerim. Neyse, geç olsun güç olmasın. Oyunu artık Türkçe oynayabilirsiniz. Oyun bugünlerde Steam'de indirimde ve sadece 20 TL'ye satın alabilirsiniz. İyi oyunlar dilerim.

  • Gokyabgu kullanıcısına yanıt

    Türkçe gelicek diye alıp gelmeyince kütüphanemde unuttuğum bir oyun olmuştu. Emekleriniz ve katkılarınız için bir CRPG hayranı olarak teşekkür ederim. Umarım Tower of Time'ın bir sonra ki projesine de el atabilirsiniz. Operencia: The Stolen Sun Resmî Türkçe Yerelleştirme 


    Not: Steam Sayfasinsa Türkçe Dil Desteği İşaretlenmemiş.Operencia: The Stolen Sun Resmî Türkçe Yerelleştirme 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TackleBarry -- 1 Nisan 2021; 23:18:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elinize sağlık oyunu aldım hemen böyle kaliteli oyunlara Türkçe eklenmesi harika, teşekkür ederim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Elinize sağlık
    Dark envoy oyunu ile ilgili çalışma düşünüyor musunuz acaba :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • emeğinize sağlık.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: TackleBarry

    Türkçe gelicek diye alıp gelmeyince kütüphanemde unuttuğum bir oyun olmuştu. Emekleriniz ve katkılarınız için bir CRPG hayranı olarak teşekkür ederim. Umarım Tower of Time'ın bir sonra ki projesine de el atabilirsiniz.  


    Not: Steam Sayfasinsa Türkçe Dil Desteği İşaretlenmemiş. 

    Bir şey değil. Umarım beğenerek oynarsınız. Steam sayfasında Türkçe dil desteğinin işaretli olmaması konusunu firmaya ilettim. Umarım düzeltirler.


    Bu arada bir arkadaşımız oyunu Türkçe dil desteği ile deneyip yayınlamış:

    Kendisine çok teşekkür ediyorum.

    Dark Envoy beni de çok heyecanlandıran bir yapım. Proje biraz daha olgunlaşsın çeviri için firma ile iletişime geçmeyi düşünüyorum.


    Bu arada yine bağımsız bir RYO olan ve Steampunk bir evrende geçen Vaporum'un çevirisini bitirmek üzereyim. Çevirinin resmîleşmesi için firma ile iletişime geçeceğim. Kabul etmezlerse yama olarak yayınlamayı düşünüyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bahsettiğiniz oyunu da istek listeme ekledim, haberlerinizi bekliyoruz Operencia: The Stolen Sun Resmî Türkçe Yerelleştirme 

  • Vaporum oyununun Türkçe yerelleştirmesini tamamladım ve yama olarak yayınladım arkadaşlar. Bu linkten ulaşabilirsiniz:


    https://forum.donanimhaber.com/vaporum-turkce-yerellestirmesi-cikti--148859013

  • DH forum ölmüş. Bu tarz oyunlara aç olan biri olarak ben bile yeni gördüm bu yamayı. Hatta şans eseri görmüş oldum. Oyun ilgimi çekti. En yakın zamanda satın alıp oynamayı istiyorum. The Fall of dungeon guardians kadar iyi mi degil mi birazda merak ediyorum. (İçimden bir ses Guardians kadar begenmeyebilirim diyor) Guardians çok iyiydi. O oyunu oynadıktan sonra resmen bu tarz dungeon crawler tarzı oyunlara doydum diyebilirim. (desemde inanmayın) Onun üstüne crawler oyun oynayasım bile yok. O kadar begendigim bir oyun oldu. Yama için teşekkürler.

  • Arkadaşlar bu oyun Xboxta Türkçe mi?

  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.