Şimdi Ara

Bir garip antikor testi durumu (İGG-İGM TESTİ)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
3.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,herkese iyi forumlar. Olayı kısaca, isim vermeden özetleyeceğim,baştan söylemek istiyorum gittiğim iki kurum da ülkenin büyük sağlık kuruluşlarından. İki testin de doğruluk oranı denilenlere göre %97-98.

    Edit: Konuyu açtığımda firmaların isimleri vermemek istememiştim fakat negatif çıkan laboratuvar Ahenk Laboratuvarı, pozitif (denilene göre yalancı pozitif) çıkan ise Medicana Hastanesi. Medicana Hastanesinin kullandığı testler diğerine göre çok daha az güvenilir olan rapidtestlerdenmiş.

    Öncelikle,22 yaşında,hiçbir kronik problemi olmayan,hayatı boyunca spor yapmış ve hastaneye gitme gereği bile duymamış biriyim.Annem eczacı, yani sürekli bir risk altındayız. Fakat son dönemde hem ailem hem kendim için biraz korkmaya başladığımdan dolayı (anksiyete vs.) geçmişe dair Covid-19 iGG antikor testi yaptırmak istedim. Şubat'ta 1 hafta boyunca İtalya'daydım ve hayatımda binmediğim kadar toplu ulaşıma, kapalı alana girdim.

    İlk yaptırdığım test pozitif çıktı, bir kaç doktora danıştık hastalığı semptomsuz geçirdiğimi ve bunun çok normal olduğunu söylediler. Sonrasında mantıklı düşündüğümde çevremde kimsenin aylardır öksürük semptomu bile olmadığının, ve ailemdeki birçok kişinin risk grubunda olduğu için en az bir iki semptom göstermesi gerektiğini düşündüm. Sonrasında kız arkadaşım antikor testi yaptırdı ve ''negatif'' çıktı, iyice şüphelenmeye başladım.Annem eczacı olduğu için özel muayenehanesi olan bir doktor arkadaşıyla konuştu, laboratuvar çalışanları geldi ben ve çevremdeki 7 kişiden kan alındı. Akşam ben dahil herkesin testinin ''negatif'' çıktığını öğrendik.

    Sonrasında iyice garipsedim ve ilk yaptırdığım, pozitif çıkan hastaneyi aradım. Bu testlerden sorumlu laborant hanım benimle özel olarak ilgilendi, ücretsiz olarak tekrar test yaptı ve ''pozitif'' çıktığını söyledi. Teste dair fotoğraf ve testin adını da paylaştı.

    Şimdi, %98 doğruluk oranı olan 3 test yaptırdım ve 2'si pozitif çıktı. Fakat ben ve çevremdekiler hiçbir şekilde semptom göstermedim ve en olası ihtimal olan İtalya'dan Şubat'ın 12'sinde döndüm,yani antikorun azalma durumu çok olası. Bu durumda ben ne yapmalıyım?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Witcher -- 24 Eylül 2020; 17:38:17 >



  • Testin hangi metodla yapıldığı önemli;bazı hastaneler parmaktan kan alınarak Rapid Test Kitleri ile yapıyorlar.Rapid Testler Sağlık Bakanlığı onaylı (artık ne kadar güvenirseniz)duyarlılığı %98 diye lanse ediliyor ama konuştuğumuz tüm doktorlar %65-75 arası diyor.Esas olan kan plazması alınarak Eliza Yöntemi ile yapılan %99,9 doğrulukta oluyor; antikor miktarını ölçümlüyor.Rapid teslerden kendim ve çalışanlarım için bende aldım. Ben kendimde de denedim 2 kere .Bir keresinde karşılaştırmak için hastanede koldan plazma alınıp Eliza yöntemi ile(çok pahalı) IgG ve IgM testleri yaptırdım; sonuç bende rapid testinki ile aynı (negatif) çıktı artık rast mı geldi bilmem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DIGIL -- 23 Eylül 2020; 23:28:33 >
  • Laboranttan aldığım fotoğrafları ekliyorum. Yarın negatif çıkan laboratuvardan da detaylı bilgi isteyeceğim.

    Fakat benim garipsediğim durum, olmayan bir antikoru varmış gibi göstermek, olan bir maddeyi farkedememekten çok daha zor gibi geliyor.

    Bir garip antikor testi durumu (İGG-İGM TESTİ)Bir garip antikor testi durumu (İGG-İGM TESTİ)
  • eczaci bunlara nasil erisebiliyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 9600_G_T kullanıcısına yanıt
    eczacı erişmiyor hocam, doktor muayenehanesi ile laboratuvar anlaşma yapmış, annem de doktoru tanıyor.
  • Çok ilginç hocam..
    Bizi diğer test sonucu çıkınca da bilgilendirirseniz seviniriz..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ankfantoma -- 24 Eylül 2020; 2:37:19 >
  • bende 2 kere elizwa yöntemiyle kan verdim ilk sonuç negatif 0.084 çıktı 2.sonuç negatir 0.064 çıktı. beraber teste girdiğimiz bir çok kişide durum aynı.
    kısaca bağışıklığımız düştü

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vücut hastalığı atlatırken antikor üretebiliyor. Ancak bazı insanlarda bu antikoların uzun süre kalmadığını belirli bir süre sonra eski haline döndükleri fark edilmiş. Yani yüzde yüz doğruluk payı olan antikor testine bile güvenmek doğru değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kardeşim anlayın işte ortada bir dümen dönüyor
  • bennett.antony B kullanıcısına yanıt
    hangi hastanede veya laboratuvarda yaptirdiniz islemi? en kotu 4. kez yaptiracagim testi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam lisede bağışıklık sistemi konusundan hatırladığım kadarıyla vücut virüs ile karşılaştığında antikor üretiyor fakat bu zamanlar azalıyor neredeyse yok denecek seviyeye düşüyor. Daha sonra tekrar vücut aynı tehlike ile karşılaştığında çok daha hızlı antikor üretiyor. Aşılanmadaki mantık da bu. Yani kazanılan antikorlar süreklli aynı yoğunlukta kalmıyor maalesef.
  • Negatifmiş gibi tedbirlere devam et hocam.
  • Şimdi olay şu
    İlk yaptırdığın IgG antikor testi(bağışıklığı gösterir), yani eskiden geçirdin atlattın ve uzun dönem bağışıksın demek.
    Sonradan yaptırdığın ise muhtemelen PCR(şu an kanında virüs olduğunu gösterir) bu da negatif çıkmış yani şu an virüs taşımıyorsun
    Durum normal meraklanma

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SiNaPSiS kullanıcısına yanıt
    yok hocam, ikisi de igg-igm antikor testi. ikisinden birinde hata var yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende de aynı durum var hocam. İgg testim 14.7 ile pozitif - igm testim 0 ile negatif. Kronik rahatsızlığım var nasıl hiçbir belirti göstermeden atlattım bilmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi netmaster1903 -- 24 Eylül 2020; 14:1:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fotoğraf paylaştığınız hızlı kit, hızlı tanı kiti. Antikor sayısını göstermez. Sadece antikor varlığını (yani tabii ki belli bir eşik sayıdan daha fazla antikor olduğunu) gösterir. Bu test, sadece hızlı bir eleme yapmak ve şüphelileri daha ileri tetkiklere yönlendirmek içindir (Aslında laboratuvarda kullanılması son derece saçma olmuş).

    Bu hastalığın kesin teşhisi için, öncelikle kanda antikor seviyesinin belli bir sınırın üstünde olması gerekir. Mesela benim gördüğüm bir test sonucunda hastada 0,796 AU/ml IgM çıkmıştı. Doktorun yorumu, durumunun şüpheli olduğu bir kaç gün dikkat etmesi gerektiğiydi. Bir kaç gün sonra bu sayı artacak mı diye bakacaktı. Sayı 1,0 ve üstü olanlara pozitif ön tanısı konuyor. Normalde ise bu sayıyı 0,2 - 0,3 civarında bekliyorlarmış. Şimdi dikkat. Yukarıda fotoğraf paylaşılan hızlı tanı kiti, 0,2 - ile 1,0 arası her durumda pozitif gösterecektir. Çünki var/yok testidir (kalitatif). Yani sayım yapmaz (kantitatif değildir).

    Ön tanı meselesi. Ön tanı yazdım çünki kesin tanı için süprüntü/döküntü numunesi ile laboratuvarda test ve akciğer görüntülemesine başvuruyor doktorlar. Yani kandaki antikor sayısına da güvenmiyorlar (Onu da kendi bilgimle şöyle açıklayayım. Mesela yarın bu hastalığın aşısı çıksa ve aşı olsak; aşı olduğumuz ilk bir kaç gün içinde muhtemelen IgM sayımız 1,0 e ulaşır. Yani aşı olsak ve test yaptırsak kanda pozitif çıkarız. Antikor meselesi böyle bir şey).

    Haddim değil bunu söylemek biliyorum ama laborantın yaptığı iş uyduruk bir iş olmuş. Dükkanına o an moda olan bir şeyin aceleyle ucuzundan alıp hemen başlatan bir esnaf tutumu olmuş. Bize test talebi geliyor, biz de test yapalım demişler. Bir şüpheli durum yüzünden o kitlerden aldık iş yerinde iki vardiyayı taradık. Yirmiiki kişide pozitif çıktı ve hastaneye gönderdik. Hastanede bir tanesi pozitif çıktı. Diğerleri ertesi gün işine döndü.

    Bir şeye laboratuvarda bakacaksan onun bir adı, birimi, sayısı ve referans aralığı olur. 8 EUR luk hazır kitle bakılmaz.
  • Meraklısıa o testteki çizgileri de yazalım: (C)ontrol çizgisi, testin başarıyla yapıldığını gösterir. Bu çizgi olmak zorundadır. Bu çizgi yoksa, test geçersizdir (ya kan ya da çözücü eksik olabilir mesela). G ve M çizgileri de antikor varlığını gösteren çizgilerdir. Tekrar hatırlatalım. Bu test kalitatiftir, kantitatif değildir.
  • Yerinizde olsam ekstra hiçbir şey yapmazdım. Her ne kadar giderek belirtileri azalsa da bu hastalık hala belirti veriyor. Baş ağrısı, eklem ağrısı, terleme, bulantı, ishal. Bu belirtilerden bir veya bir kaçı mutlaka görülüyor. Sizde olsa fark ederdiniz. Eğer bu İtalya ziyaretinizde veya dönüşünüzde, en azından "grip mi oldum / şuramı mı üşüttüm / midem mi bozuldu" vs diye bir düşünceniz dahi olmadıysa, geçirmemişsinizdir.
  • CTK firmasının OnSite testi en iyi test değil ama iyiler arasında.
    Bir çalışmada 7 test arasında en iyi 2/3 çıkmıştı.

    Sensitivitesi %90 , specifisitesi %100 çıkmıştı .

    Yani test negatifse kişi kesin olarak negatiftir.

    Test pozitifse %90 oranında pozitiftir yani testi pozitif çıkan kişilerin aslında %10u negatiftir.
  • omurolmez O kullanıcısına yanıt
    değerli cevabınız için teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.