Şimdi Ara

Zorunlu lise stajı hk.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
964
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    Her yıl bende dahil olmak üzere, Lise son sınıfına gelen Meslek Lisesi öğrencilerinin korkulu rüyası olan zorunlu lise stajı hakkında
    yapmış olduğum araştırmalar beni bilgi sahibi etse de kısmi olarak 9 aylık süreçte ne izlenmesi gerektiği konusunda halen şüphelerim mevcut.

    Eğitim- Öğretim yılının ilk gününde ne yapılmasından tutun, son gününe kadar yapılanları bilgiye aç bizler olarak forum camiasından bilgi almak isteyişim ve diğer öğrencileri bilgilendirmek amacıyla konu açma fikri bende cereyan etti.

    Bugüne kadar yaptığım işlem ve prosedürleri sırasına koyayım;

    - Okulun kabul ettiği işyeri, fabrika gibi yerleri araştırdım. Araştırırken büyük bir fabrika olmasına özen gösterdim.

    - İrtibat numaralarına ulaşıp, eğitim gördüğüm bölüme lise stajyeri alıp almadıklarını sordum.
    olumlu yanıttan sonra iş başvurusunda istediğimi beyan ettim. İletişim amaçlı e- mail adresimi bırakıp görüşmeyi sonlandırdım.

    - Ertesi gün fabrikadan aldığım iletide; gerekli yetkili kişiye mail üzerinden dilekçe yazmam gerektiği rica edildi. Aynı gün yüksek özenli, seviyeli bir üslüp ve yazım kurallarına dikkat ederek bir dilekçe yolladım.

    - Aynı gün içerisinde çalışma talebimin onaylandığını bildirdiler. Yolladıkları evrak listesi içerisinde; İkametgah Belgesi, Nüfus Cüzdanı/Kartı fotokopisi, Sabıka Kaydı. Bunları daha önceden aldığım e- devlet ile hızlıca çıkarıp, renkli çıktılarını aldım.
    Şirketin anlaşmalı olduğu bankanın istenen şubesinden velim ile vadesiz, tasarruf mevduatlı hesap açtım. İstenen şubeden hesap açmanızı özen göstermeniz gerektiğini düşünüyorum. Farklı şubeden hesap açanların sorun yaşadığını gördüm. Verilen hesap cüzdanının fotokopisini aldım.

    - Okuldan sigorta yapıldığına dair SGK işe giriş belgesi de evrak listesinin içerisindeydi. Gereken yerden belgeyi aldıktan sonra fotokopisini aldım. Aynı gün de staj belgemi/sözleşmemi okuyup imzaladıktan sonra aldım ve fotokopilerini çektim.

    - Hastaneden yada Akut polikliniklerinden PA Akciğer grafisi ve tam kan sayımı çekimini ve tahlini yaptırıp aldım.

    - Hepsini tamamlayıp güzel, özenlice hazırladığım dosyaya koyup Fabrikanın istediği 8:00 - 9:00 saatlerinde gelip, doktoruna muayene olduktan sonra gereken yetkili makama dosyamı teslim ettim.

    Şu an okulun açılmasını beklemekteyim. Ancak, hitap şekli, genel yaptırdıkları işler(hammallık gibi). Uzun lafın kısası, A' dan Z'sine her şey hakkında bilgi sahibi olmak ve diğer kişilerin bilgi sahibi olmasını istediğimden konuyu açtım.

    Yazacağınız yanıtlar için de ayrıca teşekkür ederim.

    Konuyu ziyaret edenlerin lütfen konuyu öne çıkarmalarını arz ve rica ediyorum. Sadece benim için değil, diğer öğrencilerin de bilgi sahibi olması amacıyla konuyu açtım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemo48 -- 18 Eylül 2020; 13:22:35 >



  • çalışma ortamının yerine göre, çok fazla resmi olmana gerek yok. atölyede usta abi gibi kelimeler kullanılırken, ofis ortamında ve amirlere karşı bey şeklinde hitap etmelisin. en doğrusu, ilk önce ortamı iyice gözlemle. zaten çalışma ortamına girdikçe, arkadaşlıklar gelişir. ama en çok dikkat etmen gereken şey, cep telefonu kullanımı olacaktır. çalışma saatler içinde, çok gerekli olmadıkça, cep telefonunu çıkarma. molalarda, sohbetlere katıl. işyeri ile okul ortamı arasında çok büyük bir fark yoktur. verilen işi yaptığın sürece, sorun yaşamazsın. ama sorun yaşarsan, bunu koordinatör öğretmenin aracılığıyla halledebilirsin ki seni koruyan hakların var. seni zorla fazla mesaiye bırakamazlar. sen sadece haftaiçi günde 8 saat olmak üzere, haftada 24 saat çalışmakla yükümlüsün. daha fazlası sigortasız çalışmaya girer ki bu işyeri için iyi bir şey değil. staj yaptığın yer, senin için bir tecrübe olacağı gibi, gelecekteki iş başvuruların için de referans olacaktır.
  • quote:

    atölyede usta abi gibi kelimeler kullanılırken, ofis ortamında ve amirlere karşı bey şeklinde hitap etmelisin.


    Babamın çalışma pozisyonu formenlik. 15-16 yaşlarındayken fabrikaya götürdüğünde bey denildiğini gördüm. Ancak kendisinden üst konum sahiplerinin, bey kalıbını daha az kullandığına ve iş ortamı dışında isim ile hitap edildiğini(arkadaşlıktan ötürü olduğnu düşünüyorum.) şahit oldum. Ustalara nasıl hitap edileceği konusunda fazla bilgim yok, onu da zamanla çözebileceğimi düşünüyorum.
    Yine de kendimi riske atmamak adına gevşekliğe vermemeyi daha doğru olacağını düşüyorum.

    Telefon kullanımı konusunda iyi ki öyle bir sorunum yok, forumlar dışında sosyal medya kullanmıyorum.

    İşi gerçekten öğrenmek istediğimden, her verilen işi sorgulamadan yapmayı en başında göze aldım. Diğer öğrencilerin sabırdan başka tercihi kalmıyor :) Sözleşmeleri incelediğimde; iş yerini kendim seçsem bile bir problem yaşamam durumumda bildirme ve bunun giderilmesi hakkında yetkili öğretmenler yükümlüymüş. Fakat sorunun çözülmemesi duumunda SGK'ya başvurma hakkım olduğu konusunda bir bilgi sahibi değilim. Biri bilgilendirirse teşekkürlerimi sunarım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemo48 -- 18 Eylül 2020; 13:22:19 >
  • cemo48 C kullanıcısına yanıt
    bunun için önce ortamı incelemeni önerdim. işletmeye ve kişiye göre farklılık gösterebilir. sözleşmen iş kanununa uygun bir şekilde düzenlendi. orada 16 ve 18 yaşından küçüklere göre düzenlenmiş maddeler var. koordinatör öğretmen, okul tarafından atanmış bir gözetmendir. onun dışında, sözleşmede belirtilen maddelerin dışında çalıştırırlarsa, sadece okula değil çalışma bakanlığına da şikayet edebilirsin ama, önce okul kanalı üzerinden halletmen gerekiyor.

    bu arada, becer, eğitimi, yüzyüze eğitimler başlayana kadar ertelendi. o zaman kadar sigortan da ödenmeyecek.
  • Arkadaşlar bende böyle fabrika,atölye gibi yerlerde çalışmak istiyorum, ama Anadolu Lisesinde okuduğum için okul aracaılığı ile gidemiyorum. Sizce gidip sorsam beni işe alırlar mı bir tanıdığa söyledik sorucam dedi ama 1 hafta olucak ses seda yok. zaten işin parasında değilim sadece iş öğrenmek istiyorum. Yazın çalışmaya giden arkadaşlar varsa pm den mesaj atarlarsa sevinirim.
  • DR.erbatan kullanıcısına yanıt
    elinde sertifika veya meslek eğitimi gördüğüne dair bir belge yoksa, uzmanlık gerektiren işlerde çalıştıramazlar. ancak getir götür veya ofis işleri verebilirler. senin de böyle işlerde çalışmak istediğini sanmıyorum. ama senin durumunda olanlar için, telefi eğitimi getirdiler. mezun olduktan sonra, bu programa başvurursan, meslek lisesi diploması da alabilirsin. lise mezunu olduğu için kültür derslerine girmeyeceğinden, 1,5 boyunca, sadece yüzyüze meslek dersleri göreceksin. başarılı olursan, o alanda çalışabileceğin, geçerli bir meslek lisesi diplomasına sahip olabilirsin.
  • Bu yazıdan çıkarıcağım sonuç lise sıtajı ve eğitim programlar dışında sanayide kimsenin beni yetiştirmeyeceği mi yani ben yarın gitsem sanayiye bana sadece ayakişlerini mi yaptırırlar
  • DR.erbatan kullanıcısına yanıt
    işyerine göre değişebilir ama, mesleki uzmanlık gerektiren bir işte, sigortalı çalıştıramayacaklarını söyleyebilirim. çünkü bir iş kazası olduğunda, çalışanın mesleki belgesi yoksa, işyeri ceza öder. çırak olarak alsalar bile çıraklık merkezine kayıt etmeleri gerekir. ama çırak olarak alsalar bile ilk önce ayakişlerinden başlatırlar. meslek edinmek istiyorsan, telafi eğitimini öneririm. çünkü sonunda sadece meslek lisesi diploması değil, aynı zamanda dükkan açma belgesi de vereceklerdir. çıraklıkta bu belgeye ulaşmak daha zor ve zahmetlidir.
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    Yardımcı olduğun için teşekkür ederim. Yarın gidip şansımı deneyeceğim, koca sanayide illa vardır ihtiyacı olan birisi. lise bitince de bana bahsettiğin programa başvurucam.
  • DR.erbatan kullanıcısına yanıt
    birşey değil.
  • 28 eylülde, işletmelerde beceri eğitimi tekrardan başlayacak. işletmeye gittiğinde, maske ve sosyal mesafeye dikkat et. ellerini sık sık ve bolca yıka. yanında sprey dezenfektan bulundur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.