Şimdi Ara

CHP'de 'Atatürk mü' 'Mustafa Kemal mi' tartışması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
0
Favori
5.220
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • https://odatv4.com/chpde-ataturk-mu-mustafa-kemal-mi-tartismasi-13092033.html


    CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu’nun CHP'nin 97. Kuruluş yıldönümü günü yapılan toplantıda “Atatürk” yerine “Gazi Mustafa Kemal” ismini kullanması tartışma yarattı.



    CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu’nun CHP'nin 97. Kuruluş yıldönümü günü yapılan toplantıda “Atatürk” yerine “Gazi Mustafa Kemal” ismini kullanması tartışma yarattı.

    Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yımaz, tartışmanın ayrıntılarını bugünkü yazısında aktardı.

    “CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, internet ortamında yapılan Taksim Toplantıları'nın onur konuğuydu. Toplantı CHP'nin 97. Kuruluş yıldönümüne denk gelen 9 Eylül günü oluyordu” diyen Serpil Yılmaz şunları yazdı:

    “Yaklaşık 1.5 saatlik konuşmasında Atatürk'e atfen üç kez ‘Gazi Mustafa Kemal’ ismini kullandı.

    Bu ifade biçimi, katılımcılar arasında yer alan sosyal demokrat siyasetçi akademisyen-gazeteci Uluç Gürkan'ın gözünden kaçmayacak bir vurguydu…

    Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi, Mustafa Kemal Gençlik Vakfı kurucu üyesi ve 1995-1999 TBMM Başkan Vekili olan Gürkan, Kaftancıoğlu'na ‘Atatürk adını kullanmamak tercihiniz mi’ diye sordu…

    Kaftancıoğlu'nun muhtemelen beklediği bir soruydu.

    Kaftancıoğlu'nun yanıtı şu oldu: Kişilerin isimlerinden söz ederken, belirli alışkanlıklarla bunların özel atıflarla kategorize edilmesine karşıyım.

    Yıllardır kullandığım gibi bu şekilde ifade etmek, kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum.”

    KEHANETTE BULUNMAK İSTEMEM

    Serpil Yılmaz “Bu yaklaşım; ‘Mustafa Kemal'in askerleriyiz’ sloganını ‘militer’ bulan Kaftancıoğlu'nun, ‘Mustafa Kemal'in yoldaşlarıyız’ demeyi tercih ettiği açıklamasını hatırlattı” diyerek yazısını şöyle sürdürdü:

    “Gazi Mustafa Kemal'e ‘Atatürk’ soyadı TBMM'de 24 Kasım 1934 tarih ve 2587 sayılı kanunla verildi. Nüfus cüzdanının ‘Adı’ hanesinde ‘Kemal’, ‘Soyadı’ hanesinde ise ‘Atatürk’ yazıyor.

    Atatürk ‘Mustafa’ adını da Türk dili hassasiyetinden dolayı, Arapça kökenli olduğu için kullanmamıştı.

    Tarihçiler, ‘K. Atatürk’ imzasına da gönderme yaparak ‘Atatürk, Mustafa adını kullanmayı sevmezdi’ yorumları yaparlar.

    Kaftancıoğlu'nun yanıtını paylaştığım Sözcü yazarı tarihçi Sinan Meydan, ‘Atatürk’ adı üzerinde yapılan tartışmaları iki cephede ele alıyor.

    Birincisi siyasal İslamcılar, ikincisi Atatürk'ü ‘burjuva milliyetçisi’ olarak tanımlayan sosyalistler…

    Meydan ‘Gazi Mustafa Kemal Paşa’ ifadesini yeğleyen siyasal İslamcılar, karşı oldukları Cumhuriyet devrimlerini simgeleyen Atatürk adını kullanmıyorlar. Atatürk'ü yalnızca askeri bir komutan olarak anıyorlar. Onlar Türklerin atası olarak Atatürk'ü değil, Fatih Sultan Mehmet'i görüyorlar’ diyor.

    Sosyalistler arasında ‘Atatürk’ yorumunda farklılıklar yok değil. Tarih yazarı Meydan, bu cephede emperyalizme karşı ulusal bağımsızlık savaşı veren ve laik, demokratik, hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk kimliğini savunanlar arasında; ‘68 kuşağının’ liderlerini, Deniz Gezmiş'leri anıyor.

    Ülkeyi 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'ne götüren eli kanlı güçler, Kaftancıoğlu'nun kayınpederi yazar-derlemeci-radyo programcısı Ümit Kaftancıoğlu'nu 11 Nisan 1980'de katletmişlerdi.

    Sağcı-solcu demeden dilden dile dolaşan ‘Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar’ türküsünü derleyen Ümit Kaftancıoğlu bugün yaşıyor olsaydı; gelini ile arasında ‘Atatürk’ ifadesine ilişkin fikir birliği olur muydu?

    Kehanette bulunmak istemem.

    9-10 Mart 2018 tarihli 19. Olağanüstü CHP Kurultayı'nda kabul edilen Parti Tüzüğü

    Madde-1

    (1) Cumhuriyet Halk Partisi; MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün liderliğinde, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin ve Kuvayı Milliye'nin devamı olarak 9 Eylül 1923 tarihinde kabul edilen “parti tüzüğü” ile kurulmuştur.

    (2) Cumhuriyet Halk Partisi'nin kurucusu, ilk Genel Başkanı ve değişmez önderi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'tür.

    (3) Cumhuriyet Halk Partisi, programındaki anlamlarıyla Atatürkçülüğün “Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik” ilkelerine bağlıdır.

    (4) Cumhuriyet Halk Partisi, başta Kurtuluş Savaşı'mız olmak üzere aydınlanma ideallerini, emek mücadelelerini, sosyal demokrasinin özgürlük, eşitlik ve dayanışma ilkelerini benimseyen çağdaş demokratik sol bir siyasal partidir.

    (5) Cumhuriyet Halk Partisi, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini, laikliği, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi, cinsiyet eşitliğini, sosyal devleti, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi ve insan onuruna uygun barışçıl ve hakça bir dünya düzeninin kurulmasını vazgeçilmez temel ilkeleri olarak kabul eder.

    ULUÇ GÜRKAN: CHP'YE ÜYE BİLE OLMAMASI GEREKİR

    CHP'nin yasaklı olduğu 1991 yılında SODEP'ten Meclis'e giren, 2002 yılına kadar DSP ve CHP saflarında milletvekilliğini sürdüren Gürkan'dan, Kaftancıoğlu'nun sorusuna verdiği yanıtını yorumlamasını istiyorum.

    ‘Cevap hiç anlamlı değil. Kasıtlı kullandığını da itiraf ediyor. Bu tutumdan ‘Kurtuluş Savaşı'nın lideri tamam; Cumhuriyet devrimlerine hayır' anlamı çıkar. Atatürk ifadesine kendini ait hissetmeyen birisinin bırakın parti kademelerinde yönetici olmayı, CHP'ye üye bile olmaması gerekir. CHP Tüzüğü'nün birinci maddesi Atatürk'ü ebedi kurucu başkanı kabul eder’ diyor.”








  • AKPlilerden önce davranmak istedim.Bu artık malumun ilamıdır.Bu partide Atatürk'ten zerre haz etmeyen,en az akitçiler kadar Atatürk'e düşman olan bir kitle var.İşin ilginci CHP seçmeni kendini Atatürkçü olarak ifade ederken böyle varlılara tepki dahi göstermiyor.Tepkisizlik yalnızca toplumun bir kesiminde değil genelinde var.CHP Cumhuriyet düşmanı bir hizipin işgali altındadır.

  • https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kaftancioglundan-tepkiler-uzerine-ataturk-aciklamasi-1765724


    CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medyada tartışma yaratan "Ben 'Atatürk değil, Gazi Mustafa Kemal derim" sözlerine gelen tepkiler üzerine açıklama yaptı.


    CHP'de "Atatürk mü" "Mustafa Kemal mi" tartışması




  • AKPlilerden önce davranmak istedim.Bu artık malumun ilamıdır.Bu partide Atatürk'ten zerre haz etmeyen,en az akitçiler kadar Atatürk'e düşman olan bir kitle var.İşin ilginci CHP seçmeni kendini Atatürkçü olarak ifade ederken böyle varlılara tepki dahi göstermiyor.Tepkisizlik yalnızca toplumun bir kesiminde değil genelinde var.CHP Cumhuriyet düşmanı bir hizipin işgali altındadır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hopdediks-Dediğimdediks -- 13 Eylül 2020; 16:48:43 >
  • Bu SJW'ler varken İnce'ye Aktroll diyorlar.


    Kaftancıoğlu, Tanrıkulu gibi tiplerin değil CHP'de Türkiye sınırları içinde hiçbir yerde siyaset yapamaması lazım.

  • chp den medet ummanın ne kadar hayal olduğunun kanıtı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 13 Eylül 2020; 18:29:17 >
  • Sonra diyorlar niye akp kazanıyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kadın tam olarak günümüz CHP sini yansıtıyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kadir mısıroğlu bu kadının yanında melek gibi insan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ariic -- 13 Eylül 2020; 19:9:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: danger-gddr

    Sonra diyorlar niye akp kazanıyor

    Akp çok Atatürkçü ondan kazanıyor diyorsun yani.CHP'de "Atatürk mü" "Mustafa Kemal mi" tartışması 

  • İslamcılar, liberaller(neyse liboş diyelim), komünistler, bir de Kürtçüler Atatürk soyadını hiç söylemezler.

    CHP içinde tepki almış. Çalışkan, başarılı bir kadın olabilir ama CHP'ye hiç yakışmıyor.

  • Ağzının payını Muharrem İnce vermiş... CHP içerisindeki bu çete gerçekten çok tehlikeli. AKP gittikten sonra Küreselcilerin yeni AKP olarak hazırladığı iğrenç bir oluşum.


  • Aktroll musun kardesim, canan hanim istedigini soyler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Canan'ı zerre sevmem de kadın genelde yazarken Atatürk konuşurken Gazi Mustafa Kemal diyor.

    Zaten açıklamasıda aynı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Milletin derdi ne bunların derdi ne!
    Allah akıl fikir versin..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gidip şunlardan bi ikisini ibretlik hacamat edesim var.

    Ulan ne biçim mevzular var ortada, oturup bunu tartışıyorlar. Akp hiç olmadiğı kadar güçsüzken hala daha Kemal mi Mustafa mı mevzuna devam ediyorlar.

    Lan Mahmut deyin lan

    Bugün Atatürk ayakta olsa şu tartışmada iki tarafın da suratına tükürürdü...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ülkenn en büyük 2 sorunu. Biri Arap aşıkları, diğeri terörist aşıkları. İkisi de Mustafa Kemal Atatürk'ten rahatsız. Bu iki sorundan kökünden kurtulmak lazım.

  • Acziyet içinde bir parti, daha aciz olanı ise herşeye rağmen savunucularının olması. Bu parti düzeltilemez, kapatılmalıdır artık


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • firatkrky kullanıcısına yanıt

    Bunların iktidar olmak gibi bir dertleri yok ki,yoksa niye durduk yere böyle bir tartışma çıkarsınlar.Hatta hasbelkader seçimi kazansalar mazbata almaya gitmezler.

  • İsim Mustafa Kemal

    Soyisim Atatürk


    Değiştirebilir misin?

    Hayır.


    Mustafa/Mustafa Kemal/Mustafa Kemal Atatürk

    Kemal/Kemal Atatürk

    /Atatürk

    olmak üzere 6 farklı ismi de kullanabilirsiniz. Kim nasıl isterse öyle kullansın ancak isim/soyisim üzerinden politik tartışma olmaz. Şunun için Mustafa dedim denilemez.


    ''Atatürk' ün askerleriyiz'' militer bir söylem.


    Mustafa Kemal Atatürk' ün mareşal olduğunu hatırlatmak gerekir sanırsam. Komünist veya sosyalist değildir. Zaten böyle bir ideolojik bağlılığı yoktur.

    ''Yaşasın Marksist/Leninst düşünce'' falan dememiştir. Temelinde tek bir amacı vardır. Kötü yöne giden bir ülkeyi iyi yöne çekmek. Bu yönde ekonomik politika üzerinde bir ideolojik bağlılığı yoktur. Türkiye bu kavrama maalesef uzak ancak gerçek budur. M. Kemal ideolojik bağlılığı yoktur. Bu yüzden de devletçi politikadan karma ekonomiye geçmiştir. Zira kendisinin devletçiliğin harika bir şey olduğu ile alakalı bir ideolojik bağlılığı yoktur. Liberal yapı o an için daha mantıklı gelseydi kendisine hiç tereddüt etmeden de ona geçecekti. Zira dediğim gibi mutlak koruma olarak bir ideolojisi yoktur.


    Bu yüzdendir ki 37 Meclis Konuşmasında kendi ilkelerinin dahi dogmatik olmadığını ifade etmiştir. Yani durum gerektirirse kendi ilkelerinden de vazgeçebilir.

    İdeolojik ilkesizliği vardır.

    ABD' deki parlamenterler de böyledir. İdeolojik ilkesizlik vardır. Dediğim gibi TR toplumu mutlak doğru/mutlak yanlış anlayışı olduğu için bu söylediklerime uzaklar. O yüzden bazı cümleleri tekrar tekrar yazmam gerekiyor.


    Sonuç olarak Atatürk militar kültürden gelen militar anlayışlı biridir. Kalkıp da adamı salt ''yurtta sulh, cihanda sulh'' sözünden ağır hümanist bir kişiymiş gibi göstermeyi kesin. Herkes kendi fikrini desteklemek için Atatürk de böyleydi demeye başladı. Öyle deyince doğru olmuş oluyor. Bir de şimdi olsaydı böyle düşünürdü diyenler türedi.


    Ben de diyorum ki Marx şimdi yaşasaydı Das Capital' in aptalca olduğunu düşünürdü. Kendisi asla komünist olmaz böyle saçma bir şey yazdığı için af dilerdi.


    Böyle saçma bir şey olabilir mi? Yaşasaydı böyle düşünürdü diye.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-530508BB2 -- 13 Eylül 2020; 22:37:22 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: captain_turkiye

    Akp çok Atatürkçü ondan kazanıyor diyorsun yani. 



    Alıntıları Göster

    Meselenin Atatürkçülükle bir ilgisi yok, boş işlerle uğraşıyorlar, yani konu kim Atatürk'e ne demiş değil, konu bunların tartışılması, bir ara yıllar boyu başörtüsünü konuşmuşlardı mesela, halka inme durumu yok

    Gerçi sen sürekli bu yanlış algılamalarınla içindeki kaptanlığı ortaya çıkarmışsınCHP'de "Atatürk mü" "Mustafa Kemal mi" tartışması 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.