Şimdi Ara

TL den sıfır atılarak Dolar , TL nin eşitlenmesi???

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
9.784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şimdi bu dolar kuru sıfırlar atılarak TL ile aynı seviyeye nasıl getirildi. Düşünüyorum anlam veremiyorum. Düşünsenize değersiz para birimi bir anda sıfırlar atılarak dolar ile aynı kefeye geliyor. Bir anda her şey ucuzluyor. Şimdi bunu biri bana açıklayabilirmi. Yoksa bu olay bir projemiydi? Yada Türkiye esasında güçlü durumdaydıda biz mi farkında değildik? Zaten sıfırlar atıldıktan sonra inanılmaz tüketim başladı, üretmeden dışardan alım hızlandı. Şimdi bu olay bu kadar kolay ise zaten yakında dolar 10tl olur atarız bir sıfır olur 1 dolar 1 TL değilmi?




  • Hah geldi sonunda.

    O zamanlar enflasyon yüksekti evet. Tüm dünyada yüksekti ama tabii gelişmiş ülkelerde %5 iken bizde %60 falandı. Şimdi gelişmiş ülkelerde -0,25 ile +0,25 arasında. Bizde %11 (?)

    O zamanlar devalüasyon yapıyordu hükümetler. Çünkü tl ile iç borç alıyorlardı, borç bir anda azalsın diye hop diye çakıyorlardı devalüasyonu.

    O yönetim şekli de kötüydü. Türkiye maalesef 1946-1947 dan sonra pek gün yüzü görmedi.

    Hortumlandı dediğin paralar, öyle hırsızlık gibi değil. Sistemde boşluk vardı, karşılık yeterli değildi vs. O dediğin adi hırsızlığa aklın niye gidiyor herkes biliyor. Ama burdan yazılmıyor işte. Bankalar batmasın diye sistem düzenlendi, maliyeti o işte. Ama ona rağmen... Neyse yazılmıyor işte.

    Gelelim yeni-eski kıyasına: En başta bi defa rakamların gerçek olması var. Şu anda enflasyon, işsizlik, ihracat hatta milli gelir hesabı ve maaşlar, aklına ne gelirse hepsinin hesabı değişti. Akpnin işine ne gelecekse tüik ayarlıyor maaşallah. Ülkenin yarısı asgari üctetli, ama bebekler bile yılda 9000 dolar kazanıyor maaşallah.

    Paradaki sıfır veya enflasyon değil, maaşınla ne alabildiğindir esas olan.

    Ama ekonominin özeti şudur: kişi başına düşen milli gelirde kaçıncı sıradasın ve işsizliğin kaç?

    Yukardakileri sallasın herkes. İstatistik, sayılar insanları kandırmak içindir.

    1) 2001 krizinde bile işsizlik %10'du.90 lı yıllarda %5-6 civarındaydı. Şimdi tüik hesabıyla %13(?). Eski hesaplarla en az %20.

    2) Eskiden asgari ücretli sayısı çok daha azdı, şimdi %40. Gelişmiş ülkelerde %5 civarı. Nüfusun %65 inin maaşı 3000 tl altında.

    3) Gelire tl, dolar olarak falan bakılmaz. Diğer ülkeler ne oldu, biz ne olduk diye bakılır. 2002 yılında bu grafikteki ülkelerin çoğundan 2 kat, bazılarından 4 kat iyiymişiz. 2019da hepsi bizden iyi. 2020yi siz düşünün. Buyrun bakın:


    https://public.flourish.studio/visualisation/3127775/?utm_source=DonanimHaber&utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral

    2020 bundan kötü, 2021 daha da kötü.

    Merkezin brüt rezervi diye milletin bankadaki karşılıkları gitti. Gelecek 20 yıl ipotek edildi. En son artık bireysel emeklilikdeki vatandaşın parası kalmıştı, şimdi o da yolcu.

    O dediğin 70 milyar dolara kurban ol sen. O zaman imf den sözü alınan 30 milyar dolarla iş bitmişti. O paranın yarısı da akp zamanında geçti hesaba bu arada.

    2002 yılındaki krizde akp daha gelmeden önce ülke 2-3 ayda normale dönmüştü. Şu anda 2 yıldır krizdeyiz. Kötüleşerek devam eder de zaten, bakalım akp gidince 10 yılda toplayabilecez mi?

    NE yazarsanız yazın akp virüsü kapmış birine işlemez.


    Nasıl ki antibiotik direnci diye bir şey var akp virüsü taşıyanların da gerçeklik direnci diye bir durumu var.


    Her şeyi anlat ne dersen de diyecekleri laf belli çöp yığınları tüp yağ kuyrukları vs..


    Aslında o dönemin siyasetçileri de akılsız. İstatistik kurumuna ver emri düşük çıkarsın


    Hazineye söyle para bassın


    her şeyi kılıfına uydur yesinler..


    Ama öyle yapmadılar şimdikiler yapınca da eskisi kötü yenisi iyi gibi oldu.


    Tüp yağ kuyruğu var diye kızıyorlar da bunları alacak paraları var mış demek ki diye düşünen yok.

    Şimdi ise adamlar marketten malzeme çalmasın diye kilit vuruyor var ama alacak imkanı olan kısıtlı.

  • O zaman milyon vardı.Şimdi bi sıfır daha atsan 10 kuruş 1 dolar olacak

    Işte o gün şahlanacağız.Millet 80 kuruşla Range Rover alacak, 90 kuruşla boğazdan villa.Artık boğazda boş gayrimenkul kalmadığı için denizi doldurup ev yapacağız.Az daha sabır...
  • 3000 liralık maaş 300 lira olacak. Maaşlar gelirler giderler dolar olarak sabit kalacak.

    Sıfır atmak psikolojik bişey. Ekonomiyle gelirle ülkeyle kalkınmayla alakası yok.
  • İnanılmaz tüketim başladı dediğin, amerikanın 30 trilyon dolar basıp piyasaya sürmesiyle oldu. Onlardan borç para geldi bize, biz de güzel güzel yedik. İlla senin bankadan dolar kredisi çekmene gerek yok. Dolarla yurtdışından kredi/borç alanların parası iç piyasaya girdi, herkes bir anda zengin(!) oldu. Şimdi de o borçları ödeme zamanı geldi işte.
  • sıfır atma ile dolar arasındaki bağlantıyı anlamadım...


    sıfır atmadaki amaç: 1.000.000 tl yazmak yerine 1 tl yazmak

    alım/satım gücünde değişen olmadı / bildiğim kadarı ile dolar da değişmedi..


    tek bildiğim TL > YTL > TL çevriminde her para basmada devletin senyoraj geliri elde etmesi  

  • Sen sıfırı sadece dolar tl bazında mı düşünüyorsun ? Senin maaşında da sıfır atılıyor.Sıfır atmanın kolaylıktan başka hiç bir artısı yok.
  • sen ak algıya yenik düşmüşsün birader. sıfır atmanın ekonomiye getirisi götürüsü olmadı zamanında. hesaplama yapmayı, listelerde binlerce sıfır bulunma, okuma derdinden kurtardı insanları. ama para eşitlenmiş gibi algı yapıldı tabii. 2004 yılında 10 yaşında anlıyordum ben bunları...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkest earth -- 11 Eylül 2020; 14:31:15 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkest earth

    sen ak algıya yenik düşmüşsün birader. sıfır atmanın ekonomiye getirisi götürüsü olmadı zamanında. hesaplama yapmayı, listelerde binlerce sıfır bulunma, okuma derdinden kurtardı insanları. ama para eşitlenmiş gibi algı yapıldı tabii. 2004 yılında 10 yaşında anlıyordum ben bunları...

    Tamamda 1 dolar 1.2tl olmadımı? Oldu. Nasıl oldu işte onu soruyorum. Güzelce okumuyorsunuz ki? Dolar değeri düşük parayla nasıl eşitlenecek kadar yaklaştı? Bir anda.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marksman84

    Tamamda 1 dolar 1.2tl olmadımı? Oldu. Nasıl oldu işte onu soruyorum. Güzelce okumuyorsunuz ki? Dolar değeri düşük parayla nasıl eşitlenecek kadar yaklaştı? Bir anda.



    Alıntıları Göster

    zaten dolar 1.2 milyondu. 1.2 milyon ile 1.2 tl aynı şey, alabilecekleri değişmedi sıfır atılınca birden... doların tl'ye yakın olması tabii ki iyi bi şey, bu o zamanlardaki hükümetlerin ekonomik politiklarının sonucudur. ayrıca bu bir kere yapılır, tekrar tekrar sıfır atılıyorsa paramız diğer para birimlerine karşı değer kaybediyor demektir. yani alttaki arkadaşın dediği gibi 10 sene sonra 0 atılmaması gerek diğer ülkelerin para birimlerinde öyle mevzular olmuyor sonuçta, yine de uzman vs. değilim ben belirteyim, çok bir bilgim yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkest earth -- 11 Eylül 2020; 14:50:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marksman84

    Tamamda 1 dolar 1.2tl olmadımı? Oldu. Nasıl oldu işte onu soruyorum. Güzelce okumuyorsunuz ki? Dolar değeri düşük parayla nasıl eşitlenecek kadar yaklaştı? Bir anda.



    Alıntıları Göster

    siz dolara dokunmadınız, ülkedeki tüm fiyatlardan 6 sıfır attınız.


    mesela ekmek 1.000.000 tl idi 1 lira oldu,


    sen 3.000.000.000 TL kazanıyordun, 3.000 TL kazanmaya başladın.


    Olan tek şey hesaplamalarda rahatlık olsun diye yapıldı. 10 yıl sonra yine aynı şeyler olacak millet milyonlarla para kazanmaya başlayacak. Hesaplamalar kolay olmayacağı için sıfırlar atılacak. Dolar aynı dolar, senin tüm para içeren şeylerinden sıfırlar atılacak. Anlatabildim mi?

  • Bak şimdi 1 dolar 106 japon yeni 190.000 yen asgari ücret var ortalama. 2 sıfır atarsalar dolar 1.06 yen olur ama asgari ücretleride 1900 yen olur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CRAZYMonkeyX -- 11 Eylül 2020; 15:1:12 >
  • Bilale anlatır gibi anlatmşlar konuda artık anlaman lazm

  • Sıfır atılması kolaylık için onu biliyorum ama para değeri nasıl eşit oluyor. Onu soruyorum. Sen şimdi nasıl parayı eşitleyecen olması mümkünmü. Krizden çıkmış parası kötü bir ekonomide nasıl 1 dolar 1tl ye eşitlendi.
  • Şöyle anlatayım ben kardeşime. Ben değirmen taşı üreticisiyim, senin ödeme yapacağın mal buğday ve senin bütün değerin buğday. Benden 1 tane değirmen taşı aldığında önceden 10 milyon buğday veriyordun ve buna 10 milyon buğday diyordun. Sonra dedin ki ben nasıl olsa en az milyon tane buğday ile ödeme yapıyorum biz bunu her seferinde 6 sıfır yazmayalım biz buna kısaca 10 diyelim. Yani verilen mal aynı alınan mal aynı. Ne gelişen ne de değişen birşey var. Senin algını hükümet odaklı medya yönetiyor. O zamanlar ekonomi kötü değildi çünkü ekonomiyi damat değil ekonomist işi bilen insanlar yönetiyordu, şimdiki gibi herşeye tek kişi karar vermiyordu. kemal dervişin ekonomi yapısı ile devam edildi, o yapı tasarruf yapısıydı. Sonrasında haşmetlimiz herşeyin profesörü olduğu için oraya da el attı "benim alanım ekonomi" diyerek bu hallere getirdi. Yani kamu tasarruf yapısından, itibardan tasarruf olmazcı saray ekonomisine geçildi. Hepimiz birisi, birisi kendisi için var.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi therkut -- 11 Eylül 2020; 15:43:54 >
  • Marksman84 M kullanıcısına yanıt

    Reisin hesabı ile düşünürsek çok büyük olay ama gerçek hesap ile düşünürsek hiç birşey.


    6 sıfır atmadan önce WC ye giderken bir çanta para mı götürüyordunuz? Hayır.

    1milyon tek para idi.

    6 sıfır atıldı 1tl oldu tek para .

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marksman84

    Sıfır atılması kolaylık için onu biliyorum ama para değeri nasıl eşit oluyor. Onu soruyorum. Sen şimdi nasıl parayı eşitleyecen olması mümkünmü. Krizden çıkmış parası kötü bir ekonomide nasıl 1 dolar 1tl ye eşitlendi.

    Eşit değil ki . Şimdiki 1tl aslında 1milyon.


    Y

  • Umarım 84 lü değilsindir.

  • therkut kullanıcısına yanıt

    Şahane Bir anlatım tebrikler..

  • arkadaş şunu anlatmaya çalışmış. 6 sıfır atılmasının görsel bir olay olmasına rağmen neden dolarla Türk lirası birbirine eşitlendi veyahut yaklaştı? neden bir anda ülke zenginleşti? sorusunu sormaya çalışıyor. yani bir kaç sıfır eksildi diye olacak şey değil diyor. bunun arkasında başka bir olay var bu olay nedir diye soruyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bdeniz1997 -- 11 Eylül 2020; 17:26:9 >
  • Bir iki sene daha bekleyelim 8 sıfır atarız,

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.