Şimdi Ara

Eurobond hakkında yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
5
Favori
10.166
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar, emekli primim doldu yaşı bekliyorum ve şu an çalışmıyorum, bir kira gelirim var fakat geçinmeye yetmez miktarda, elimde de TL. olarak birikim var. Bunun bir miktarı ile deniz kenarı bir yerden ev almak niyetindeyim, kalanı ile kira getirisi olan bir yer almayı düşünüyordum ama şu dönemde hem ev fiyatları çok arttı hem de kira ile uğraşmak istemiyorum.
    Şu an TL. de kaldıkça para eriyor, dolar alıp faize koymayı düşünüyordum ama Eurobond alıp 6 aylık kupon almamın daha avantajlı olduğunu söylediler. Biraz araştırdım ama tam olarak ayrıntıları anlayamadım. Benim niyetim 4-5 yıl boyunca paraya ellememek kupon ödemelerini almak. Tabi bunun riskleri nedir, hangisi alınmalı, hepsini aynı mı yoksa farklı farklı mı almalı? tabi şu an dolar almak için uygun mu bir de o var.
    Bu konularda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?



  • Up
  • Eurobond dış borçlanma aracı olarak geçer, ülkelerin ve şirketlerin döviz cinsinden kaynak sağlayabilmesi için çıkartılmış kağıtlardır. İkincil piyasada işlem gördükleri için satıldıkları fiyatlar ve faiz oranları arz-talebe göre değişir. Ancak siz eurobondu satın aldıktan sonra vade sonuna kadar satmaz iseniz; size vadedilen faiz oranı ile faiz ve anapara ödemesi alırsınız.

    Risk konusuna gelince de biliyorsunuz ülkelerin CDS değerleri ( risk primi ) var, risk primi ne kadar yükselirse ülkedeki siyasi, ekonomik koşullar o kadar kötüye gidiyor demektir. Yüksek CDS yatırımcının parasını daha yüksek maliyetle sigortalatması anlamına geldiği için CDS'i yüksek ülkeler yüksek faiz ile eurobond ihraç ederler, aynı şekilde şirketlerin de batma riskleri daha yüksek oldukları için ( yeni olanlar özellikle ) daha yüksek faiz ile eurobond ihraç ederler.

    Benim bildiğim bu kadar hocam, elinizde iyi bir sermaye var ise bankaların portföy uzmanlarından veya özel portföy yönetimleri kurumlardan bilgi almanızı tavsiye ederim. Yalnız bankanın kendisi ile değil yatırım birimi ile görüşün, diğerleri bilmezler. Hangi ülkenin/ şirketin eurobondu daha yüksek faizlidir, güvenlidir onlar daha iyi bilirler. Arjantin, Şili, Güney Afrika gibi ülkelerin eueobond faizleri çok yüksektir mesela. Eurobond uzun vadeli bir yatırım olduğu için vadesi dolmadan satarsanız eurobondunu taşıdığınız ülkenin mevcut politika faizine göre daha yüksek veya aldığınızdan daha alt bir fiyatta satmak zorunda kalabilirsiniz. Vade sonuna kadar tutarsanız vadedilen faizi anaparayla birlikte alırsınız normal koşullarda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Venture -- 4 Eylül 2020; 16:23:39 >
  • Merkez bankası eurobond lari bu aralar %7 8 civarı bilesik faiz ile islem görüyor, tercih edebilirsiniz, bu da su demek 1000 nominal icin 6 ayda bir 30 /40 usd faiz alırsınız.

    5 6 yil satmam derseniz size uygun vadede olan eurobond alirsiniz, vade sonu ana paranızı kesintisiz alirsiniz

    Hesap için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz

    https://www.vakifbank.com.tr/Default.aspx?pageID=2378
  • Ben de şöyle bir soru sorayım o zaman, özel şirket eurobondlarını nasıl alabiliyoruz? Bankaların mobil şube ve internet bankacılıklarında hazine eurobondları var. Bilgisi olan var mı? Teşekkürler!
  • arkadaşlar merhaba
    işbankası üzerinden eurobond almayı düşünüyorum ve diğer bankaları araştırmadım tavsiye edeceğiniz banka var mıdır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Erhan Güven

    Ben de şöyle bir soru sorayım o zaman, özel şirket eurobondlarını nasıl alabiliyoruz? Bankaların mobil şube ve internet bankacılıklarında hazine eurobondları var. Bilgisi olan var mı? Teşekkürler!

    Ziraat Yatırım Menkul Değerlerden Hesap açabilirsiniz.

  • yahu 1 kişide dememişki eurobond fonları var. eurobond un kendisini alacağına paranı eurobond fonuna yatırabilirsin. istediğin vakitte çıkabiliyorsun.

    örnek:

    https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=DBH


    bu da değişken döviz fonu

    https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=KUB


    4-5 yıl duracaksa ben şahsen yabancı hise senedi fonuna para yatırdım. hem borsaların yükselişinden hem dolar yükselişinden para kazanırsın.

  • Fon konusuna gelirsek Eurobond Fonları yerine şu fonlara yatırmak daha mantıklı


    TACİRLER DEĞİŞKEN FON


    HEDEF PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU


    GEDİK PORTFÖY İKİNCİ HİSSE SENEDİ FONU


    MARMARA CAPİTAL PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU


    Ekstrem olarak


    AK PORTFÖY YENİ TEKNOLOJİLER YABANCI HİSSE FONU


    Yatırım tavsiyesi değildir.

  • sanırım 3 5 seneyi gözden çıkarabilirseniz daha etkili olan bir tür eurobond fonu

  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    Bu şekilde yaptığında stopaj ödemek durumundasın değil mi?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: _magnetar_

    Bu şekilde yaptığında stopaj ödemek durumundasın değil mi?

    kardan %10 stopaj ödersin. yani 10 000tl yatırdın paran 15 000tl oldu.

    fonu satarken elde ettiğin 5000tl kar üzerinden %10 stopaj vergisi ödüyorsun. yani 5000tl den 500tll kesinti olur. sana kalır 14 500tl

  • ozbey08 kullanıcısına yanıt
    Doğrudan eurobond alırsan ve sonuna kadar beklersen 53000 TLye kadar olan gelirlerde vergiden muaf oluyorsun. Fon almak yerine eurobondu doğrudan almanın bu avantajı var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _magnetar_ -- 23 Mart 2021; 10:51:26 >
  • ozbey08 kullanıcısına yanıt
    O kadar zengin olmana gerek yok 1000 USD ve üstü alınabiliyor.
  • Eurobond basit bir yatırım aracı değildir yatırırim paramı beş sene sonra alırım diye bir şey yok.İyice araştır tam anladığından emin olana kadar.

    Aynı borsa gibi belli bir bilgi bilgi birikimin olacak ve takip edeceksin.Benim tam bilgim yok ben de sizin gibi basit olsun bizim olsun kafasıyla araştırdim ama gozukenden daha çok bilgi istiyor faiz oranları çok önemli mesela.

    Yatirmasaniz bile şunu unutmayın ama kriz dönemlerinde eurobond faizleri fırlar o zamanlar dip yakalamaya çalışmadan bir bakmak hatta almak iyi olabilir.Turkiye'de bu dönemler bitmez ülkenin ani dolar ihtiyacı her zaman olur.

    2001 krizinde yüzde 17 oranla 30 yıllık eurobond ihraç edildi o adam hala yüzde 17 dolar bazında faiz alıyor.Cok mu akilliydi adam sadece bir ekonomik krizle ülkenin batmayacagini biliyordu.

    Bilgi için lattedenborsaya adlı bir blog sitesi var orada illa ki bir yazı vardır.Ekside de @d k a diye bir eleman var bunların eurobond hakkında yazdıklarını hatırlıyorum ben.Sirketlere bulaşmayin zaten şirketler için yüksek miktarlar gerekiyor ama yarın bir gün onlarda bin dolar sınırına çekilirse de sizden uzak allah'a yakın olsunlar.
  • Jacek J kullanıcısına yanıt

    Hocam ben birikimimin bir kısmını kısa vadeli eurobond ile değerlendirmeyi düşünüyorum. Biraz da deneme için aslında. Vadeli mevduat gibi bir şey olacak benim için. Vade sonuna kadar dokunmazsam vergi ödemeye de gerek kalmıyor (küçük yatırımlarda). Eurobond almak için şu an doğru bir zaman mı acaba? Merkez bankasının önümüzdeki aylarda TL faizlerini düşüreceğini düşünüyorum. Buna bağlı olarak döviz kurlarında artış meydana gelirse eurobond daha karlı olabilir şahsi düşüncem. Ne dersin bu konuda? Ayrıca TL faizlerinin düşecek olması satışa sunulacak yeni eurobond faizlerinde artışa sebep olur mu? Yorumlarını almak isterim.

  • Fon başlığında yazdığım yazıyı buraya da yapıştırayim belki işinize yarar. Aklınıza takılan var ise bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.

    Uzun vadeli düşünen ve alir beklerim diyen icin eurobond daha karlidir ancak bilinçli almak lazım.
    Nasil derseniz once temel bilgileri verelim ve bir reçete oluşturalım.
    eurobond 2 parametreden etkilenir
    1. Amerikan 10 yillik faiz
    2. Ulke risk primi, cds

    Bu ikisi artarsa eurobond 2. El degeri düşer, azalırsa eurobond degeri artar. Merak edene sebebi ayrica anlatirim, burada laf uzamasın.
    Simdi bizim icin diğer parametre usd fiyati. Usd fiyati da cogunlukla cds ile ters orantılıdır, cds artarsa usd artar. Ornegini su an canli larak yaşıyoruz.

    Bu bilgilerden sonra stratejiye gelelim. Eurobond yatirimi düşünüyorsanız yine uzun erimli bir is yapmanız gerekiyor,
    İlk Adim usd almak. Eldeki parayi usd ye cevirmelisiniz ama bunu usd dusuk iken yapmalısınız ki anlamlı olsun. Kur dusukken usd aldin, daha sonra bekleyeceksin. Neden? cevabı yukarıda, usd dusuk ise eurobond fiyati yuksek demektir.
    Eurobond fiyati ne zaman düşecek, cds, yani usd, artınca. Kur artınca eurobond alma zamanı gelmiştir, alacaksin ve arkana yaslanip bekleyeceksin.

    Bu döngü surekli böyle gidecek, dusuk kurdan usd al, bekle, kur yükselince eurobond al.

    Misal ocak, şubat ayında usd alip bekleyenler simdieurobond alabilirler,

    Fonda ise yukaridaki iki kriter ayni anda saglanamayacagi icin kari maksimize edemezsin. Üzerine bir de yillik fon yönetim ücreti ödersin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fezalii -- 26 Mart 2021; 16:22:40 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fezalii

    Fon başlığında yazdığım yazıyı buraya da yapıştırayim belki işinize yarar. Aklınıza takılan var ise bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.

    Uzun vadeli düşünen ve alir beklerim diyen icin eurobond daha karlidir ancak bilinçli almak lazım.
    Nasil derseniz once temel bilgileri verelim ve bir reçete oluşturalım.
    eurobond 2 parametreden etkilenir
    1. Amerikan 10 yillik faiz
    2. Ulke risk primi, cds

    Bu ikisi artarsa eurobond 2. El degeri düşer, azalırsa eurobond degeri artar. Merak edene sebebi ayrica anlatirim, burada laf uzamasın.
    Simdi bizim icin diğer parametre usd fiyati. Usd fiyati da cogunlukla cds ile ters orantılıdır, cds artarsa usd artar. Ornegini su an canli larak yaşıyoruz.

    Bu bilgilerden sonra stratejiye gelelim. Eurobond yatirimi düşünüyorsanız yine uzun erimli bir is yapmanız gerekiyor,
    İlk Adim usd almak. Eldeki parayi usd ye cevirmelisiniz ama bunu usd dusuk iken yapmalısınız ki anlamlı olsun. Kur dusukken usd aldin, daha sonra bekleyeceksin. Neden? cevabı yukarıda, usd dusuk ise eurobond fiyati yuksek demektir.
    Eurobond fiyati ne zaman düşecek, cds, yani usd, artınca. Kur artınca eurobond alma zamanı gelmiştir, alacaksin ve arkana yaslanip bekleyeceksin.

    Bu döngü surekli böyle gidecek, dusuk kurdan usd al, bekle, kur yükselince eurobond al.

    Misal ocak, şubat ayında usd alip bekleyenler simdieurobond alabilirler,

    Fonda ise yukaridaki iki kriter ayni anda saglanamayacagi icin kari maksimize edemezsin. Üzerine bir de yillik fon yönetim ücreti ödersin.

    Önceden döviz alıp eurobond almayı düşünmüyorum. Anında eurobond alacağım, hedefim 2 yıl vade. Küçük bir yatırım olacak, sonuna kadar bekleyeceğim için vergiye girmeyeceğim.


    2 faktörden etkilendiğini söylemişsin, biri FED 10 yıllık faiz. Tabi bu durum sadece USD bazlı eurobondlar için geçerlidir diye düşünüyorum, doğru mu? EUR bazlı eurobondlarda Avrupa Merkez Bankasının faiz oranları önemli sanırım.


    Önümüzdeki aylarda beklentim Türkiye'de TL faiz oranlarının düşmesi yönünde. Bu beklentiye göre yorum yapacak olursak;

    • Faizlerin düşmesine bağlı dövizde yükselme olursa, bu durum Türkiye CDS'inin yükselmesine sebep olur mu?
    • İlk soruya evet cevabını verirsek, yani 3 ay sonraki CDS'in şu ankinden daha yüksek olacağını farz edersek, o tarihte eurobond almak daha mı karlı olur? (Tabi bu durumda eurobond fiyatı döviz bazlı düşerken, TL bazlı sabit kalabilir veya yükselebilir, hangi durumda almak daha karlı? CDS yükselince eurobond faiz oranı da artacak sonuçta)
    • EUR faizleri USD'ye nazaran çok daha düşük olduğu için mevcut durumda USD bazlı eurobondlar daha mı mantıklı?


    Bu sorularım Türkiye'nin ihraç ettiği eurobondlar özelindeydi. Alternatif olarak diğer ülkelerin ihraç ettiği eurobondları nasıl alabiliriz? Örneğin Arjantin'in ihraç ettiği eurobondu almak istiyorum diyelim. Nasıl bir yol izlemeliyim? Arjantin'den eurobond almak, vergi veya farklı masraflar adı altında yeni giderlere sebep olur mu?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _magnetar_ -- 27 Mart 2021; 17:49:51 >
  • _magnetar_ kullanıcısına yanıt

    söylediklerim usd tipi Bond için geçerliydi,

    1. Normal şartlarda faizler yükselirse usd düşecektir ( tabi bu normal şartlarda, biz anormal bir ülkeyiz, hem faizi hem usd ti yükseltmeyi başardık ). Cds olayına gelirsek faiz ile direk bağ kurmak yanıltıcı olabilir. Örnek yıl basında biz faiz yükselttik ama cds düştü. Cds birincil olarak istikrar ile alakalıdır. Faiz yükseltmek istikrarı artırıyor ise cds düşer.
    2. 3 ay sonra cds artacak ise faiz artacaktır, bu usd bazında tabi, o tarihteki usd kurunu tahmin etmek size kalmış.
    3. Uzun vadede yüksek faizden dolayı genelde usd daha karlıdır, kısa vadede ise EUR/usd paritesi kritiktir. Kısa vadede paritenin çok artacağını düşünüyorsanız EUR tipi daha karlı bile olabilir.

    Diğer ülke Bond’ları hakkında bilgim yok maalesef

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.