Şimdi Ara

B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • B450, B550 ve X570: AM4 SOKETİNİ DESTEKLEYEN FARKLI PLATFORMLAR. PEKİ, ARADAKİ FARK NE?

    AMD'nin B550 yongasetine sahip anakartlar için bekleyiş sona erdi. Ancak bu platformun çıkışı ile akıllarda birkaç soru da oluştu. Bunlardan ilki, yükseltmeye değip değmeyeceği. Burada B550 platformunun tüm özelliklerine ve AM4 soketine sahip diğer platformlarla arasındaki farklara teker teker bakacağız; böylece siz de AMD Ryzen PC’niz için bileşen satın alırken daha akıllıca seçimler yapabileceksiniz.

    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    ÇOK PLATFORM, TEK BİR AM4 SOKETİ. ARADAKİ FARK NE?

    Burada bahsi geçen anakartların tamamı aynı AM4 soketine sahip olsa da, kullandıkları yongaseti anakart üzerinde birçok işlev ve özelliklere olanak tanıyor. İşte aralarındaki en önemli farklar:

    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    İŞLEMCİ DESTEĞI: BUGÜN VE YARIN

    Önceleri AMD, eski platformları desteklemeyeceğini açıklamış ve dolayısıyla B450 ve X470 anakartlarda Zen 3 işlemci (Ryzen 4000) desteği ile ilgili ufak bir karışıklık olmuştu. Ancak şirket daha sonra fikir değiştirmiş ve bu kararı anakart üreticilerine, yani bize bırakmıştı.

    Not: MSI her zaman, mümkün olduğu ölçüde, B450 ve X470 modellerinde Zen 3 desteği vermeyi amaçladı; bu düşüncemiz hiç değişmedi. Zen 3’ün çıkışının hemen ardından ilgili modeller için bir beta BIOS sürümü yayınlanacak.

    Eski B450 ve X470 anakartların Zen 3 işlemcileri desteklemeleri için bir BIOS güncellemesi gerekecek. B550 ve X570 platformları ise resmi olarak bu işlemci ailesine destek verecek. Tüm AM4 platformlarında işlemci desteği aşağıdaki tablodaki gibi özetlenebilir:

    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    Özetle şunları söyleyebiliz:

    • B550 ve X570 serisi anakartlar resmi olarak Zen 3 mimarisini destekliyor
    • Halihazırda B550 anakartlar sadece, dahili Radeon grafiklere sahip olmayan Ryzen 3000 serisi işlemcileri destekliyor.
    • Beta-BIOS güncellemesi ile B450 ve X470 anakartlar da Zen 3 desteğine kavuşacak.

    LIGHTNING PCIe 4.0 VE M.2 Gen4 ÖZELLİKLERİ: GELECEKTE ÇIKACAK CİHAZLARLA UYUMLU

    En yeni bağlantı standardı olan ve geleceğin depolama ve grafik bileşenleri için de inanılmaz hızlar sunan PCIe Gen 4.0 artık yaygınlaşmaya başladı. Bu yeni standarda destek veren anakartlar sayesinde yeni nesil ekran kartları, depolama ve ağ cihazları gibi birçok donanımı kullanmak için anakartınızı yükseltmek zorunda kalmayacaksınız. Tahmin edeceğiniz gibi, MSI B550 ve X570 anakartlar da PCIe 4.0 desteğine sahip!

    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    Önceki PCIe 3.0 standardına göre iki kat hız ve bant genişliği sunan PCIe 4.0, çevre birimleri açısından yepyeni bir çağın başlangıcını işaret ediyor; 64 GB/sn bant genişliği ile profesyonel iş akışlarının çok daha hızlı ve kolay gerçekleşmesini sağlıyor.

    M.2 depolama cihazlarında inanılmaz okuma ve yazma hızlarına sahip yeni nesilçoktan pazara ulaştı. 5000 MB/sn’ye varan sıralı okuma hızları ile bu yeni cihazlar devasa veri yığınlarını zahmetsizce işleyebiliyor. Bunlar, büyük video ve veri dosyaları kullanan profesyonel iş akışları için ideal seçim.

    GELECEK NESİL AĞ VE DEPOLAMA ÇÖZÜMLERİ

    Büyük miktarda veri depolama ihtiyacı olan profesyoneller genellikle NAS veya dahili ağ çözümlerine bel bağlıyor. Ancak geniş veri yığınlarını aktarmak, eski nesil ağ donanımları ile pek mümkün değil. Ayrıca hızlı depolama cihazlarında daha yüksek miktarda veri tutmak için, gerektiğinde sürücü sayısını rahatça arttırabileceğiniz ek M.2 yuvalarına ihtiyacınız olacak.

    MSI’ın birçok B550 anakart modelinde hem hızlı ağ yetenekleri, hem de B450 modellerine göre daha fazla M.2 yuvası mevcut. Bu sayede B450 platformunun sunduklarından daha fazlasını isteyenler için B550 anakartlar ideal tercih olabilir.

    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    AM4 anakartlarımızda ağ ve depolama çözümlerimize hızlıca bir bakalım:

    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    SUNUCU SINIFI, 2oz KALINLAŞTIRILMIŞ BAKIR PCB: DEVRE KARTININ TAMAMINDA KALİTE YÜKSELTMESİ

    Tüm MSI B550 anakartlar, daha yüksek iletkenlik, daha iyi ısı giderimi, -ve özellikle de PCIe 4.0 üzerinden yüksek veri hızları gerektiren işyükleri ve hızaşırtma kararlılığı için- 2oz kalınlaştırılmış bakır hatlara sahip geliştirilmiş PCB tasarımı kullanıyor.

    EK 7W/mK TERMAL YASTIKLAR

    K değeri (metre-Kelvin başına Watt değeri), homojen malzemelerde ısı transferini belirtmek için kullanılan ve termal iletkenliği gösteren ölçü birimidir. Bu değer ne kadar yüksek olursa, ısı iletiminin de o kadar iyi olduğu söylenebilir. Tüm MSI B550 anakartlar, 7W/mK seviyesinde termal petlere sahiptir. Bu da MOS heatsink üzerine fazladan bir termal katman ekleyerek daha iyi ısı iletimi sağlar.

    M.2 SHIELD FROZR: YÜKSEK HIZLI DEPOLAMA CİHAZLARINIZ İÇİN KORUMA

    NVMe cihazlarında sıcaklık belirli bir seviyeye ulaştığında performansta düşüş meydana gelebiliyor. Bu nedenle tüm MSI B550 anakartlar en az bir adet M.2 Shield Frozr heatsink ile NVMe cihazlarınızı ısıya karşı koruyarak maksimum performans göstermelerini sağlar.

    DAHİLİ WI-FI 6: GELECEK NESİL KABLOSUZ BAĞLANTI

    Many MSI B550 anakartların çoğu en hızlı Wi-Fi standardını tümleşik olarak sunuyor. Dışarıdan herhangi bir cihaz bağlamanıza gerek yok! Wi-Fi 6 ile gelen anakart modelleri şunlar: MPG B550 GAMING CARBON WIFI, MPG B550 GAMING EDGE WIFI, MPG B550I GAMING EDGE WIFI, MAG B550M MORTAR WIFI

    ÖN PANEL TYPE-C KONNEKTÖRÜ: YENİ CİHAZLARI ZAHMETSİZCE BAĞLAYIN

    Tüm MSI B550 anakartlar ön panel USB Type-C konnektörü ile gelir. Böylece hem oyuncular, hem de profesyoneller, Type-C bağlantıya sahip yeni cihazlarını PC kasasının ön paneline rahatlıkla takabilirler. Bu özelliğin keyfini tam olarak çıkarmak isterseniz yeni sisteminizde MSI PC kasası ve MSI anakart kullanın!

    GÜÇ FAZI TASARIMI İLE MEVCUT VE GELECEK NESİL İŞLEMCİLERE HAZIR

    MSI B550 anakartlar, B450 anakartlara göre daha da geliştirilen güç fazı tasarımı sayesinde en üst sınıf AMD işlemcilerin bile sınır tanımadan çalışmasını sağlıyor.

    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    HANGİ YONGASETİNİ SEÇECEKSİNİZ?

    B450 ve X470: KİMLER YÜKSELTME YAPMALI, KİMLER ANAKARTINI KULLANMAYA DEVAM ETMELİ?

    AMD, üreticilerin B450 anakartlar üzerinde BIOS güncellemesi ile Zen 3 desteği vermesine resmi olarak izin verdi. Yani, güncelleme için tek sebebiniz gelecekte yaşanabilecek işlemci uyumu ise, B450 anakartınızı değiştirmenize şimdilik gerek yok.

    Ancak AMD’nin yeni işlemcilerine destek vermek için pazardaki tüm B450 ve X470 anakartların güncelleme sunacağını garanti edemeyiz. MSI mümkün olduğunca çok B450 ve X470 modeli için güncelleme hazırlayarak kullanıcıların yeni nesil Ryzen işlemcilerden faydalanması için elinden geleni yapıyor. Yıl içinde bu konuda daha fazla detay ve duyuru gelecek.

    Diğer taraftan, MSI'ın B550 anakartları anaakım platform için birçok yeni özellik sunuyor. Eğer daha hızlı depolama ve bağlantı, daha iyi hızaşırtma yetenekleri, daha güvenilir güç tasarımı gibi özelliklere daha uygun fiyatlarla sahip olmak sizin için öncelikli ise, bir B550 anakart mükemmel seçim olacaktır.

    KİMLER B550 PLATFORMUNA YÜKSELTMELİ?

    Aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerli ise, MSI B550 anakarta terfi etmek mantıklı olacaktır:

    • En yeni PCIe 4.0 standardı ile yıldırım hızında gelecek nesil aksesuar ve ekran kartları kullanmak istiyorsanız;
    • Profesyonel gereksinimleriniz için M.2 Gen4 NVMe SSD’lerin hızına ihtiyaç duyuyorsanız;
    • Hem güncel, hem de gelecek nesil üst sınıf Ryzen işlemcilerin gücünü rahatlıkla kaldırabilecek bir anakarta uygun fiyatla sahip olmak istiyorsanız;
    • Yüksek frekanslı bellekler ile Ryzen işlemcinizin performansını arttırmak istiyorsanız;
    • Tümleşik Wi-Fi 6 ve 2.5 Gigabit LAN desteği arıyorsanız;
    • AMD anaakım platformda ilk kez üst sınıf bir anakart ile birçok özellik ve yüksek kaliteli donanıma sahip olmak istiyorsanız.

    Tüm MSI B550 anakartlar, hem şu anda piyasada bulunan, hem de gelecekte çıkacak AMD Ryzen işlemcilerin gücünü tam olarak kullanabilmek için titiz bir mühendislikle üretildi. Eğer Ryzen işlemcinizden tam performans almak istiyorsanız, yükseltmeniz kesinlikle önerilir.

    KİMLER X570 PLATFORMUNA YÜKSELTMELİ?

    Bazı profesyonel kullanıcılar B550 platformunun sunduğundan da fazla güç ve daha genişletilebilir bir yapıya ihtiyaç duyabilir. Bu tür kullanıcılar için MSI’ın X570 anakartla ideal seçimdir. Aşağıdakilerden herhangi biri sizin için geçerli ise, X570 ideal tercihiniz olacaktır:

    • 4’ten fazla USB 3.1 cihazı kullanıyorsanız;
    • 6’dan fazla SATA cihaz kullanıyorsanız;
    • 3’ten fazla Gen4 M.2 SSD kullanıyorsanız.

    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    MSI’IN HEPSİ BİR ARADA SIVI SOĞUTUCULARINA İHTİYACINIZ VAR MI?

    AMD, çekirdek sayıları ve performansları konusunda sürekli çıtayı yükseltmekte. Hem halihazırda piyasada bulunan, hem de gelecek nesil işlemciler en iyi performans için güçlü soğutma çözümlerine ihtiyaç duyuyor. İşlemciler kendi soğutucuları ile geliyor olsa da, PBO (Precision Boost Overdrive) kullanırken etkin bir performans artışına yetecek soğutma seviyesine ulaşamayabiliyor. Performansınız artabilecekken sadece soğutma sebebiyle neden düşük seviyede kalsın?

    MSI'ın 240mm ve 360mm hepsi bir arada sıvı soğutma çözümleri en düşük Ryzen işlemciden en yüksek Threadripper işlemciye kadar her seviyede size destek veriyor. Bu işlemcilerle aşağıdaki soğutucuları öneriyoruz:

    B450, B550 ve X570 Anakart Seçimi


    Satın almadan önce ürün sayfalarından anakartlar ve CPU soğutucularla ilgili kesin bilgileri edinmenizi şiddetle öneririz. Burada belirtilen tüm özellikler yalnızca bilgi amaçlıdır ve karar vermenizi kolaylaştırmak içindir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MSI Türkiye -- 13 Ağustos 2020; 17:49:47 >







  • Gösterdiğiniz tabloya göre grafik işlemcili 3000 serisi CPU'lar (3000G, 3200G ve 3400G) MSI'ın B550 anakartlarında desteklenmemektedir. Yakın bir zamanda arkadaşıma kurduğum ASUS anakartlı sisteminde 3000G işlemciyi sorunsuz bir şekilde çalıştırabildiğimizi göz önünde bulundurarak soruyorum, sizin anakartlarınızda bu işlemciler neden desteklenmiyor?

    Bu konunun üstünde durma sebebim, şu an işlemci ve ekran kartı alışverişini erteleyen ve bekleyişte olan bir sürü kullanıcı var. Forumda çok denk geliyorum. 3200G vs. alıp, geçici olarak kullanmak isterse ve MSI markasını tercih ederse duvara toslayacak gibi duruyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Griffith -- 13 Ağustos 2020; 14:25:32 >
  • B550 Chipsetli anakartların resmi olarak 3000 serisi APU'lara desteği bulunmuyor. 4000 serisi APU'larla kullanmanızı tavsiye ederiz.
    PC'nin açılıyor olması anakartınızın tam olarak o işlemciyi desteklediği anlamına gelmiyor.
    Herhangi bir markanın B550 chipseti 3000 serisi APU'ları ne kadar destekliyorsa MSI anakartları da o kadar destekleyecektir.
    PC 'niz açılabilir ancak B550 chipsetinin sağladığı tüm özellikleri kullanamazsınız. Örneğin PCI Express 4.0 özelliği vb.
  • MSI Türkiye kullanıcısına yanıt
    Hazır bir üretici firma yetkilisi bulmuşken sorayım:

    Sizin ve diğer anakart üreticilerinin BIOS'larında, (AMD için) otomatik hız aşırtma özelliği olan PBO'nun (Precision Boost Overdrive) varsayılan ayar olarak aktif olmasının sorumlusu kim veya kimlerdir?

    AMD mi yoksa anakart üreticileri mi? Öte yandan aynı durum gördüğüm kadarıyla Intel tarafında da var.

    Hız aşırtma isteğe bağlı birşey(di) ve epeyce bilgi gerektiren bir durum. Ama bu stratejik tavır nedeniyle, kullanıcıların çoğu asgari donanım bilgisine sahip olmadığı için (olmaları da gerekmiyor) gereksiz yere bi dolu problem yaşanıyor.

    Hız aşırtma meraklıları neyi nasıl yapmaları gerektiğini zaten biliyorlar ya da kısa sürede öğreniyorlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MSI Türkiye kullanıcısına yanıt
    Herhangi bir markanın B550 chipseti 3000 serisi APU'ları ne kadar destekliyorsa MSI anakartları da o kadar destekleyecektir.

    Duymak istediğim cevap buydu. Ben tabloyu gördükten sonra, işlemciler resmi olarak desteklenmediğinden, MSI'ın bu işlemcilerin kullanılmasının önüne geçmek için BIOS'a bir kod eklediğini varsaymıştım. Arkadaşım şu an sisteminde mutlu mesut oyun oynamakta şu an. Hızlı ve bilgilendirici yanıtınız için teşekkürler.
  • Merhaba,

    Ryzen 9 5900X ve RTX 3070 için MSI MAG X570 Tomahawk iyi bir seçim midir?

    (Yanlış bir yerde sorduysam kusura bakmayın.)

  • Ironhide I kullanıcısına yanıt

    Mantıklı seçim alternatif olarak Msı b550 gaming edge wifi 1500 TL seviyesinde erişim sağlanabilir.

  • Asrock X370 ve B350 icin Ozel Bios cıkardı.Siz de cıkaracak mısınız?

    Cıkarmayacaksanız sebebi nedir?

  • Öncelikle şunu belirteyim. Kendim kullanmasamda benim en çok beğendiğim ryzen anakartları msi lar.


    https://forum.donanimhaber.com/amd-ryzen-5000-zen-3-islemciler-ana-konu-oyun-performansi-ilk-sayfa--143687339-371


    burda 371nci sayfada bir forum kullanıcısı ile görüşüyoruz. "Bende 32gb trident z 3200mhz cl14 samsung bdie ram var 3200 mhz den yukarı yapınca WHEA CPU Bus/interconnect errors hatası alıyorum ama zamanla düzeltirler diye bekliyoruz işte yapacak bir şey yok:)" demekte. Anladığım fclk 1600'ü geçtiğinde ryzen 5000 ve msi anakartlarda bazı sıkıntılar çıkabiliyor. Çünkü webde araştırırken bir kullanıcıda bu fclk yi aştığında masaüstünde ve seste stuttering ( kekeleme-anlık takılma diyebiliriz ) durumları ortaya çıkabiliyor dediğini okumuştum. MSI'ın anakartta fiyat/performans ve kalitesi tartışılmaz. Ancak bu durum biranönce çözülse iyi olacak. Yada çözüm için bir bios ayarı vddg veya soc voltaj ayarı gibi şeyler varsa öğrensek iyi olacak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 31 Aralık 2020; 21:9:36 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.