Şimdi Ara

İletkenin Maksimum Taşıyabileceği Akım Nasıl Hesaplanır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar selam, elimde çelik kaplı nikel plaka var. Bu plaka 0.15mm kalınlığında 30mm genişliğinde ve 300 mm uzunluğunda, Bu plaka ile taşıyabileceğim maksimum akımı nasıl hesaplayabilirim? Formülünü vs. paylaşırsanız veya herhangi bir kaynak önerirseniz çok sevinirim, internette etkili bir kaynak bulamadım. Teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesin09 -- 9 Ağustos 2020; 3:57:34 >



  • Bildiğim bir konu değil ama şuraya bir bakabilir misiniz:
    https://320volt.com/iletken-direnci-ve-gerilim-dusumu-hesaplama-programi/

    Belki işe yarar. NOT: Program çok eski modern windowslarda çalışmayabilir. İkincisi önce size verilen zipi indirecek daha sonra zip içindeki linkten indireceksiniz. Blogun sahibi botlar yüzünden iki aşamalı yaptığını söylüyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 9 Ağustos 2020; 4:49:47 >
  • her iletkenin taşıyabileceği bir akım yoğunluğu vardır. bunu tablolardan seçip, iletken kesitiyle çarparak, max çekebileceği akım miktarını buluruz. formülünü aşağıdaki pdf'den görebilirsin.


    fiz1 02 fizik 2



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 9 Ağustos 2020; 13:24:3 >
  • Hocam yorumunuz için teşekkürler, programı windows 10 da kolaylıkla çalıştırdım ancak bu programda gerilim düşümünü ve iletkenin direncini hespalayabiliyorsunuz. Benim istediğim şey ise iletkenin kesit alanından akabilecek maksimum akımı bulmak. İlginiz için tekrar teşekkürler.
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    Hocam selam, akım yoğunluğu ile alakalı bir tablo bulamadım. Akım yoğunluğu (j) = Akım (I) / kesit alanı (A) formülüyle iletkenin akım yoğunluğunu hesaplayabilir miyiz?

    Örneğin, iletkenden 10 Amper geçirmek istiyorum ve iletkenin kesiti 0.45 mm2 olduğunu düşünelim. Bu durumda; Akım yoğunluğu = 10 / 0,45 = 22,2 A/mm2 olarak hesaplanabilir mi? Yoksa hata mı yapıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
  • kesin09 kullanıcısına yanıt
    evet bu şekilde bulunur. akım yoğunluğu tabloları, genelde kablo ve iletken tel üreticilerin kataloglarında bulunur. ama, elektrikte kullanım alanı olmadığı için, çelik kaplı nikel plaka için akım yoğunluğu değerini bulmak çok zor olabilir. verdiğin ölçüler de biz elektrikçiler için ihmal edilebilir seviyede kalıyor.
  • kesin09 kullanıcısına yanıt
    İletkenin geçirebileceği akım sözü, istenmeyen sıcaklığa ulaştığı değerler diye düşünülür. Kaplaması ve ya iletkenden hangisi daha dayanıksızsa o sıcaklık belirleyici olur. Ama kaplamasız bir metal için etrafında yaydığı ısıdan zarar görecek birşey yoksa bu metalin sıcaktan deforme olduğu değer yüksektir ve belki bu değer esas alınır. Bu halde etrafa yaydığı ısı da önemlidir yani ortam ısı transfer katsayısı. Soğuk bölge sıcak bölge, rüzgar altında ve ya kapalı olması değiştirir mesela ısı transfer miktarını.
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    Hocam sanırım bu hesaplamada bir sorun var. Çünkü, iletkenin taşıyabileceği akım = (Akım/Kesit alanı) x kesit alanı olduğu için sonuç olarak iletkenin taşıyacağı, ile akım yoğunluğu birbirine eşit olacaktır.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Bu iletkeni lityum pillerde kullanacağız, bunun için mümkünse 20-30 derece arasında olması gerekiyor, en fazla sıcaklık değeri ise 40 derece olmalıdır. Giderek kafam karışmaya başladı hocam
  • kesin09 kullanıcısına yanıt
    iletkenin kesidi 1 mm^2 ise iletkenin taşıyacağı akım miktarı ile akım yoğunluğu eşit olabilir. ama birimlere takıldıysan, normal olan da bölü kesit ile çarpı kesitin birbirini götürmesidir.
  • kesin09 kullanıcısına yanıt
    ampere / mm^2 Yani amper/milimetrekare diye, akım/alan değeri bulabiliyorsanız zaten iş bitmiştir. yani bir katalogdan malzeme bilgisi olarak bu tip bir katsayı alabiliyorsanız direk elinizdeki iletkenin alanı ile çarparsınız olur biter.
    mesela 10Amper/mm^2 değeri; 1mm kalınlığındak 1 cm genişliğinde bir iletken için;
    Alan = 1mm* 10mm =10mm^2 (1cm = 10mm)
    Maksimum akım = 10A/mm^2 * 10mm^2 = 100ampere
    Hepsi bu... bu değer fazla yüksek görünüyor ama neyse.

    Ancaaaak;
    konu bilimsel ise, yani pratik bir hesap değil de hesabın kitabı yazılıyorsa, ortama ısı transfer katsayısı ve transfer alanı bulunmadan ilerlenmez. İletkenin direnci ile ulaşacağı sıcaklık incelenir. Müsade edilen sıcaklığa göre de; maksimum akım sonuçlandırılır.

    Not: Bu arada 20-30 dereceyi geçmesin ieltken sıcaklığı demişsiniz :) Ortam 40 dereceyi buluyor yaz ayında. 20 nereden çıktı? Yani akım geçmese bile iletken durduğu yerde 30 derecede zaten?




  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    elektrik hesaplamalarında, enerji iletim hatları gibi birkaç yer dışında, ortam sıcaklığı ihmal edilir. katalog değerleri de iletkenin maruz kalacağı ortam sıcaklığı gibi parametreler düşünülerek, çeşitli deneyler sonucuyla birlikte belirlenir. işin bilimsel hesap kısmına girersek, lise matematiğiyle çözülecek bir problemle uğraşmayacaksınız. bahsettiğim deneyler içinde elinizdeki flux ölçü aletleri bile kaba kaçar.
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    Bilgi hesaba katılmadan, hesaplama yapılamaz. katalog değerlerinde sınırda mısınız, ani yüklemelerde sonuçlar ne olur düşünebilmek için dahi bilgiye sahip olmak gerekir. Katalogun hazırlanma değerleri verilir ki,mühendislik açısından kullanılsın diye...

    Lise mantığının ötesinde onlarca hesap yaptık. Yine elimizden geldiğince yaparız. Bu konuda da bilimsel hesaptan bahsettik. Arkadaşımız kendisine lazım olanı anlatacak ki, sohbet ona göre devam etsin. Lise ve ya daha altta birisini dahi; asit hesaplarla kandırmaktansa geniş ufuklarla aydınlatmayı tercih ederiz...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.