Şimdi Ara

N11'i şikayet ediyoruz

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil2 Android
5 sn
8
Cevap
1
Favori
1.665
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,

    Uzun yıllardır donanım alıp, kullanıyorum ve değiştiriyorum.

    Son zamanlarda google üzerinden yaptığım araştırmalarda, google'un Alışveriş sekmesinden fiyat araştırdığımda, ürünlerin fiyatlarının n11.com adresinde neredeyse 3'de 1 fiyatına satışa sunulmuş gibi listelendiğini görüyorum.

    Bu bir çok ürün açısından geçerli. Tabi aslı, astarı olmayan, tamamen click bait mantığıyla hareket edilmesi amacıyla yapılan bir hile.

    Sonuç olarak 6502 sayılı yasada yasaklanan eylemler ortaya çıkarıldığından, bu konuyu Reklam Kuruluna ve Ticaret Bakanlığına şikayet etmek boynumuzun borcudur.

    Şikayet metni ve ekleri hazırlandığında, buradan paylaşacağım. Ne kadar çok kişi gönderirse, n11'e olan "ilgi" artacaktır.


    Yasal dayanaklarımız ;

    Fiyat etiketi
    MADDE 54- (1) Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla
    görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve
    ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hâllerde aynı bilgileri kapsayan listelerin
    görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde
    hükmüne göre düzenlenerek asılır.
    (2) Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan
    fiyat uygulanır.
    (3) İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat
    listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük
    fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.
    (4) Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri
    yürütmekle görevlidirler.
    (5) Etiket, tarife ve fiyat listeleri, indirimli satışlara ilişkin süre ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle
    belirlenir.


    Ticari reklam
    MADDE 61- (1) Ticari reklam, ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını
    ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından
    herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurulardır.
    (2) Ticari reklamların Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun,
    doğru ve dürüst olmaları esastır.
    (3) Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye
    düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri
    istismar edici ticari reklam yapılamaz.
    (4) Reklam olduğu açıkça belirtilmeksizin yazı, haber, yayın ve programlarda, mal veya hizmetlere ilişkin isim,
    marka, logo veya diğer ayırt edici şekil veya ifadelerle ticari unvan veya işletme adlarının reklam yapmak amacıyla yer
    alması ve tanıtıcı mahiyette sunulması örtülü reklam olarak kabul edilir. Her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel
    olarak örtülü reklam yapılması yasaktır.
    (5) Aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal veya hizmetlerin karşılaştırmalı reklamı
    yapılabilir.
    (6) Reklam verenler ticari reklamlarında yer alan iddiaların doğruluğunu ispatla yükümlüdür.
    (7) Reklam verenler, reklam ajansları ve mecra kuruluşları bu madde hükümlerine uymakla yükümlüdür.
    (8) Ticari reklamlara ilişkin getirilecek sınırlamalar ile bu reklamlarda uyulması gereken usul ve esaslar yönetmelikle
    belirlenir.







  • ŞİKAYET METNİ VE EKLERİ

    TİCARET BAKANLIĞINA

    KONU : n11.com (Doğuş Planet Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş.) tarafından gerçekleştirilen haksız ticari uygulamaların, tüketiciyi yanıltıcı reklam faaliyetlerinin ve fiyat etiketi düzenlemesine aykırı olarak gerçekleştirilen satış ve ilanların şikayet edildiği dilekçemdir.

    AÇIKLAMALAR :
    İnternet üzerinden farklı satıcıların ürünlerini pazarlamasına imkan sağlayan, satışlar üzerinden komisyon alan ve bu komisyon karşılığında bilgi işlem sistemini yöneten ve satıcıların reklamını yapan n11.com isimli şikayetliye ait reklam faaliyetlerinde aşağıda açıklanan ihlaller gerçekleştirilmektedir.
    Bilindiği üzere üzere 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca, satıcı ve sağlayıcıların sürdürdükleri tüm faaliyetlerin, tüketici aleyhine olumsuzluk yaratmaması gerektiği ilkesi bulunmaktadır. Bu bağlamda kanunun 54 üncü ve 61 inci maddelerinde yasaklanan eylemler sayılmıştır.
    Şikayetli firma tarafından, şikayet dışı Google adlı yabancı şirketin arama motorlarında sponsorlu olarak anılan reklam faaliyetleri sürdürdüğü bilinmektedir.
    Tüketiciler anılan şikayet dışı internet sitesine ait arama motorlarını kullanarak, “Alışveriş” sekmesi altında satıcıların ve sağlayıcıların listelemiş olduğu ürünleri toplu olarak görebilmekte, fiyat, özellik ve sair bilgilerine kolaylıkla ulaşabilmektedir. Bu hizmet yalnızca anılan şikayet dışı şirkete kayıt olan, belirli bir bedel ödeyen satıcı ve sağlayıcılara verilmektedir.
    Ödenen bedellere göre reklam faaliyetleri, satıcı ve sağlayıcı adına, şikayet dışı şirket tarafından sürdürülmektedir.
    Son zamanlarda sıklıkla rastlandığı üzere, şikayet edilen şirket tarafından belirli bir bedel karşılığı, şikayet dışı şirkete yaptırılan reklam faaliyetleri içerisinde, satılan ürünlere ait fiyatların gerçeği yansıtmadığı anlaşılmaktadır.
    Basit bir inceleme neticesinde, özellikle bilgisayar parçaları üzerinden yapılan araştırmada, piyasa fiyatlarının neredeyse üçte bir fiyatına ürün satılıyormuş şekilde reklam verildiği, sağlayıcının internet sitesine gidildiğinde ise anılan ürünlerin, reklamdaki fiyatlarla satılmadığı tespit edilmiştir.
    Nitekim sağlayıcı bu noktada, tüketiciyi hile ile kendi internet sitesine yönlendirme gayesi taşımaktadır. Hiçbir tarihte, reklamını yapmış olduğu ve fiyat etiketi olarak internette ilan etmiş olduğu bedeller üzerinden satış yapmamasına rağmen, sanki çok uygun fiyatla tüketiciye ürün temin ediyormuş algısı yaratmaya çalışmaktadır.
    Bu çalışma ise tamamen şikayet dışı arama motoru şirketine ödenen bedel karşılığı yapılan reklamlarla ilgilidir.
    Ekte sunulan ekran görüntülerinden görüleceği üzere, MSI Radeon RX 5600XT model ekran kartının n11.com sitesi üzerinde 589,22-TL’ye satıldığı yönünde reklam faaliyeti yürütülmektedir. (Ek-1)
    Ürün fiyatları karşılaştırılması yapıldığında ise bu ilanın bir reklam olduğu ekran görüntüsünün sağ üst köşesinde bulunan “SPONSORLU” koduyla gösterilmiş, akabinde listemede ise n.11com üzerinde ürünün 589,22-TL + Gönderim bedeli adı altında tüketici tarafından alınabileceği belirtilmiştir. (Ek-2)
    Ancak bu ürüne n11.com sitesi üzerinden ulaşılmaya çalışıldığında, tüketicinin doğrudan n11.com’a ait erkan kartı listenen ekranlarına ulaştırıldığı, satılan ürünün ismiyle şikayetlinin arama sekmelerinde arama yapıldığında ise böyle bir ürünün, anılan fiyatla veya yakın bir fiyatla satılmadığı, en düşük 2.500-TL dolaylarında satışa sunulduğu görülmektedir.
    Sonuç olarak, şikayetli firma tarafından tüketiciyi aldatıcı bir şekilde reklam faaliyeti sürdürülmekte, bu reklam faaliyeti neticesinde internet mecrasında “tıklanma sayısı” olarak bilinen yarar sağlanmaktadır.
    Tıklanma sayısının artmasıyla birlikte, bahsi geçen şikayetliye ait internet siteleri, arama motorlarında üst sıralara taşınmaktadır. Haliyle şikayetli tarafça bir döngü yaratılarak, sanki piyasada en uygun fiyatlı ürünler bu sitede satılıyormuş algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda tüketici aldatılmakta, hem de bir araç olarak kullanılarak n11.com adresinin tıklanma sayılarının artırılmasına ve maddi kazanç sağlanmasına yol açılmaktadır.
    Ekte benzer ürünlere ait reklamlara dair ekran görüntüleri sunulmaktadır. Ayrıca Google üzerinden yapılacak araştırmalar neticesinde, bahsi geçen şikayetlinin bir çok ürünü bu şekilde listelemek suretiyle tüketiciye karşı hileli bir eylem içinde olduğu görülebilecektir.
    Tüm bu hususların araştırılmak suretiyle, 6502 sayılı yasanın 54 üncü ve 61 inci maddelerine aykırı eylemleri kapsamında soruşturma açılmasını, işbu dilekçemin ayrıca Reklam Kurulu’nu da ilgilendirmesi nedeniyle, iki madde yönünden ayrılarak ilgili kurula da iletilmesini, soruşturma neticesinden yazılı olarak bilgilendirilmemi saygılarımla talep ederim.



    N11'i şikayet ediyoruzN11'i şikayet ediyoruzN11'i şikayet ediyoruzN11'i şikayet ediyoruzN11'i şikayet ediyoruzN11'i şikayet ediyoruz




  • https://giris.turkiye.gov.tr/OAuth2AuthorizationServer/AuthorizationController?client_id=611a4c33-2564-4d9f-9095-c9a6c4e0b7d1&redirect_uri=https%3A%2F%2Fereklam.gtb.gov.tr%2Fhome%2Fedevlet&state=EBnlwDX5zH7t0xxAX70ytg&scope=Kimlik-Dogrula&response_type=code


    Adresi üzerinden ilgili yerlere yazıyı kopyalayarak ve mümkünse ekli ss'leri pdf'e çevirerek şikayet edebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerros -- 5 Ağustos 2020; 15:20:9 >




  • Merhaba Kerros, Konu ile ilgili size yardımcı olmak isteriz. İletişim bilginizi bize PM olarak iletmeniz halinde ilgili ekibimiz en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.
  • n11 N kullanıcısına yanıt
    İlginiz için teşekkür ederim. Bana yardım etmenizi gerektiren bir konu bulunmamaktadır.

    Konuda net olarak açıklama yaptım. Reklam vasıtasıyla listelediğiniz ürünlerin bir çoğunda tüketiciyi yanıltan listeleme söz konusudur.

    Bu listeleme ise maddi bir hatadan kaynaklanmamakta, döviz bedeli yazılmasından da kaynaklanmamaktadır. Haliyle tüketiciyi yanıltan uygulamanızı derhal kaldırmanız şirketiniz yararına olacaktır.
  • Görüldüğü üzere Google reklam servisinde listelediğiniz ürünlerin fiyatları yanıltıcı ve aldatıcıdır.



    N11'i şikayet ediyoruzN11'i şikayet ediyoruzN11'i şikayet ediyoruz




  • Konuyu öne çıkararak, bu haksızlığa ses çıkarabilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.