Şimdi Ara

Kocaeli Üniversitesi veya Otomotiv Mühendisliği Düşünenler, ERASMUS ile Alakalı Sorular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
1
Favori
1.650
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar ben Gökhan Tiryaki, yaklaşık 10 yıllık forum üyesiyim. Ben de 2017 yılında sizin gibi sınava girdim ve tercih yaptım, sıralamam 100.000 civarıydı. Hazırlanma döneminde hedeflediğim bölüm olan Kocaeli Üni Otomotiv Müh. programındayım ve 4.sınıfa başlayacağım. Bu yaz ikinci stajımı yapıyorum, tüm dersleri bitirdikten sonra bir de uzun dönem stajım kalacak ayrıca bu senenin güz dönemini Düsseldorf'ta Erasmus yaparak geçirdim. Size öncelikli tavsiye etmek istediğim şey, bölüm seçerken ne üniversitenin ne de bölümün adına takılmayın, istediğiniz üni ve bölümün adını yazıp web sayfasına girip ders programını inceleyin, özellikle mesleki derslerin ilginizi çekmesi çok önemlidir. Bakın benim okuduğum bölüm çok spesifik bir bölüm ki Otomotiv Mühendisliğinde bile üniversiteler arası çok büyük ders ve müfredat farkı var, bu fark makine veya elektrik-elektronik, endüstri gibi bölümlerde iyice açılıyor. Birbirinden çok farklı olabilir anlayacağınız.

    Sorunuz olursa cevaplamaktan memnun olurum.

    Ayrıca bu dönem uzaktan eğitim yapıldığı için Elektrikli Hibrit Taşıtlar dersinde yaptığım sunumun video kaydı vardı, onu da YouTube'a atmıştım hatıra olsun diye buraya paylaşayım




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gokhantiryaki1 -- 3 Ağustos 2020; 14:39:56 >







  • Bölümü okurken kendimi nasıl ve ne yönde geliştirmeliyimki iş bulma olanaklarım artsın? Genel olarak sektöre baktığımızda pek iş ilanı yok otomotiv mühendisliği için
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ahoking

    Bölümü okurken kendimi nasıl ve ne yönde geliştirmeliyimki iş bulma olanaklarım artsın? Genel olarak sektöre baktığımızda pek iş ilanı yok otomotiv mühendisliği için
    Doğrudan bakınca "OTOMOTİV MÜHENDİSİ ARANMAKTADIR" şeklinde ilanlar nadiren karşıma çıkıyor benim de evet haklısın. Fakat şunu unutma bir otomotiv mühendisliği öğrencisi 4 yıl boyunca sadece kaporta veya motor söküp takmayı öğrenmiyor , temel mühendislik derslerinin üstüne elektrik, malzeme, makine alanlarının sentezi olacak şekilde bir çok konuda uzmanlaşma imkanı sunuyor sana bölüm. Örneğin TOSB diye bir yer var, Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak da geçer. Ben stajlarımı orada yapıyorum eğer imkanım olursa iş hayatımı da orada planlıyorum ileride. Burada dünyaya açılmış olan ve açılmaya devam eden bir çok büyüyen Otomotiv firması var. Burada veya başka bir "Organize" sanayi bölgesinde otomotiv alanında çalışan bir firmada, bir makine veya endüstri mühendisine göre işe alınma ihtimalin daha yüksek olacaktır. Çünkü mezun olduğunda sektör bilgin ve mühendislik birikimlerin daha da gelişmiş olacaktır.

    Daha basit bir şekilde Otomotiv Mühendisliği okuyup, makine tasarımcısı, bakımcı, üretim mühendisi, kalite kontrol mühendisi, AR-GE mühendisi, test mühendisi vs vs. bir çok ilana başvurma şansın olacak çünkü bölüm sana bu alanların her birinde uzmanlaşma imkanını fazlasıyla sunacak. Buradan şu sonuca da varabiliriz kesin otomotiv firmasında çalışmana gerek yok, Herhangi bir mühendislik şirketinde de çalışabilirsin . Bölümün içeriği böyleyken zaten işverenler neden doğrudan "OTOMOTİV MÜHENDİSİ" arıyoruz yazsın ki sonuçta bu iş ilanları işveren firmanın ihtiyacına göre belirlenmiyor mu? Firma eğer atıyorum taşıt dinamikçi mühendise ihtiyacı varsa öyle yazar, tasarımcı lazımsa o şekilde yazar. Sen de otomotiv mühendisliği programı mezunu olarak başvurursun.




  • Ek olarak mühendislik okuyorsan bu sadece Otomotiv Mühendisliği değil tüm mühendislikler için geçerli, PROGRAM KULLANMAYI ÖĞREN , gerçekten bu çok önemli. Eğer daha eğitiminin ilk yıllarında başlarsan mezun olduğunda çok iyi birikimlere sahip olabilirsin, ben o açıdan biraz pişmanım kendimi geliştirdim ama daha iyi olabilirmiş . Office programlarını zaten bir mühendis olarak su gibi kullanmayı öğrenmek zorundasın, örneğin excelden tablo grafik tasarlama veya powerpoint sunusu hazırlamada çok iyi olmakla beraber, MATLAB, ANSYS, CATIA, SOLIDWORKS gibi programlarda ileri derecede başarılıysan iş görüşmelerinde bir hayli işine yarayacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gokhantiryaki1 -- 1 Ağustos 2020; 19:43:53 >
  • 184 bine gelir mi ? her sene düşüş yaşamış bölüm
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Murat_postoğlu

    184 bine gelir mi ? her sene düşüş yaşamış bölüm
    Ben girdikten sonra her sene düşüş oldu evet, ama benim girdiğim zamanda MF-4 MF-3 şeklinde puan ayrımları vardı onları kaldırdılar diye biliyorum biraz onların etkisi olmuştur bir de kontenjan arttırdılar onun da etkisi vardır. Bu sene kontenjan arttırmadılarsa çok düşmez 184 bine yine gelme ihtimali var ama. Hocalar en son kontenjan fazla diyorlardı artmasını talep edeceklerini sanmıyorum.
  • Hocam benim sorum bölümle alakalı değil fakat yarım dönem erasmus yaparak dilinizi ne kadar ilerletebildiniz ? Hibe yeterli oldu mu olmadıysa üstüne ne kadar aldınız ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-2CBD65149

    Hocam benim sorum bölümle alakalı değil fakat yarım dönem erasmus yaparak dilinizi ne kadar ilerletebildiniz ? Hibe yeterli oldu mu olmadıysa üstüne ne kadar aldınız ?
    Sorun değil hocam istediğin soruyu sorabilirsin sonuçta yardımcı olmak için buradayım. Erasmus yarım fönem değil tam dönem yaptım yani yaklaşık 6 ay kaldım. Özellikle devlet üniversitesinde okuyorsan hele bir de Almanya gibi bir ülkeye hibeyle gideceksen İngilizce seviyen zaten bayağı iyi olmalı, diğer ögrencilerle sınava girip sıralamanla kazanıyorsun sonuçta. Ondan dolayı İngilizce pek geliştirebildiğimi söyleyemem zaten iyiydi . Almanca konusunda da lanet olsun ki Almanya'da neredeyse herkes İngilizce konuşabiliyor eğer konuşamayan biri varsa kesin Türktür Türkçe dene işe yarıyor . Yurt dışında hızlı dil öğrenebilmenin sebebi zorunluluk ama ben o zorunluluğu çekmediğimden ancak A1 seviye Almanca öğrenip dönebildim, okuldan sertifika da aldım. Hibe konusunda, aylık 500 euro veriyorlar kalacak yer zaten 360 tutuyordu, yani temel ihtiyaçların %80ini ancak karsiliyor diyebilirim, üstüne ekleme yapmak lazım, ama çok da değil. Ben zaten çalışmıştım part time işlerde problem olmadı o yüzden.




  • Gokhantiryaki1 kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle teşekkürler ben kendimden bahsedeyim biraz. Ben şu an YTÜ'de okuyorum Almanya'da da hibeli şekilde Erasmus'a hak kazandım. Şu anda da kafam karışık durumda. İlk başta Erasmus'a gitme isteğim ve özellikle Almanya tercihim tamamen dil öğrenmek üzerine bu yüzden merak ettim geliştirebilir miyim diye fakat geliştiremeyeceksem benim için Erasmus'un çok da bir anlamı kalmıyor malum dersler Almanca ben oraya gittiğim zaman 1 sene okulumu uzatmış olacağım. 1 sene Erasmus yaparak okulumu uzatacağıma Elektrik mühendisliği ile çap mı yapsam diyorum (ana dalım kontrol ve otomasyon) ikisi de 1 sene uzatacak hangisini yapsam bilemiyorum çok kararsız kaldım.

    Siz ne dersiniz çap mı yapmak daha iyi olur Erasmus yapmak mı ? (Okulu bitirdikten sonra Almanya'da master yapmak gibi bir planım var)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2CBD65149 -- 2 Ağustos 2020; 14:4:24 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-2CBD65149

    Hocam öncelikle teşekkürler ben kendimden bahsedeyim biraz. Ben şu an YTÜ'de okuyorum Almanya'da da hibeli şekilde Erasmus'a hak kazandım. Şu anda da kafam karışık durumda. İlk başta Erasmus'a gitme isteğim ve özellikle Almanya tercihim tamamen dil öğrenmek üzerine bu yüzden merak ettim geliştirebilir miyim diye fakat geliştiremeyeceksem benim için Erasmus'un çok da bir anlamı kalmıyor malum dersler Almanca ben oraya gittiğim zaman 1 sene okulumu uzatmış olacağım. 1 sene Erasmus yaparak okulumu uzatacağıma Elektrik mühendisliği ile çap mı yapsam diyorum (ana dalım kontrol ve otomasyon) ikisi de 1 sene uzatacak hangisini yapsam bilemiyorum çok kararsız kaldım.

    Siz ne dersiniz çap mı yapmak daha iyi olur Erasmus yapmak mı ? (Okulu bitirdikten sonra Almanya'da master yapmak gibi bir planım var)
    Mesajı ancak okuyabildim kusura bakma,

    Hibeli olarak kazandıysan durma git derim, € 8,20-8,30 olmuşken hala hibesiz de olsa imkan bulalım gidelim diye zorlayanlar var, yaptıkları da doğru bir şey çünkü ileride şartlar daha zor olabilir. Öncelikle okulu bitirdikten sonra Almanya'da master yapmayı düşünmek çok güzel bir şey, eğitim hayatında veya kariyerinde bir dönem bile olsa yurt dışı hedeflemek gerekiyor, fakat realistik bakarsak şunu da düşün, o zaman gelince şu an olduğu gibi kolay olacağı kesin mi? Mesela Almanya'da bir üniversiteden kabul alabileceğine emin misin? O zaman Türkiye ve Almanya arasında siyasi ya da ekonomik bir gerginlik olmayacağına ve vize alabileceğine emin misin? Buradaki hayatını terk etme fırsatın olacağına emin misin? Kısacası bu meselelerin hepsini şu an halletmişken Erasmus'a git derim, daha önce yurt dışı deneyimin olmadıysa ilk gelen fırsatı tepmemen gerekir, mesela ben iyi ki bu yıl güz dönemi gitmişim bahar dönemi Covid-19 patladı gidenlerin yarısı geri döndü Erasmus'ları yandı. Çap yapmak için Türkiye'de hep fırsatın olacak sonuçta olmadı bir daha kazanır YTÜ'den mezun olduktan sonra ayrı olarak okursun ne olacak bir sürü yol var. Hem Erasmus hem ÇAP da oluyor diye biliyorum bu arada yapanlar var iyi araştır onu. Sanırım diğer bölümü dondurman gerekiyor bir iki dönem. Dersler Almanca ama belki İngilizce açılan dersler vardır onları alırsın, 10 ders alsan 1'ini geçsen bile kardır CV'ne bir dönem eğitim aldım diye yazarsın işte.




  • Gokhantiryaki1 kullanıcısına yanıt
    Hocam değerli yorumunuz için teşekkür ederim farklı bir perspektiften bakmışsınız kesinlikle değerlendireceğim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-2CBD65149

    Hocam değerli yorumunuz için teşekkür ederim farklı bir perspektiften bakmışsınız kesinlikle değerlendireceğim
    Ben de teşekkür ederim.
  • Hocam Uludağ Otomotiv hakkında ne düşünüyorsunuz?
    Fakülte ve üniversite ile çok fazla bağlantım olduğundan, ve Bursalı olup bide Bursa otomotivin önemli kentlerinden olduğundan yaklaşık 20k lık daha iyi sıralamamla yazdım ama uzun süredir zaten yazmayı kafama koymuştum küçüklükten beri otomobil şirketlerinde çalışmak istiyorum.Ek olarak bi şey sorucam bu sene bölümün bi şıçrama yapma ihtimali yoktur demi togg dan dolayı genelde insanlar makineye yöneliyor galiba



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heisenberg_01 -- 19 Ağustos 2020; 5:55:49 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Heisenberg_01

    Hocam Uludağ Otomotiv hakkında ne düşünüyorsunuz?
    Fakülte ve üniversite ile çok fazla bağlantım olduğundan, ve Bursalı olup bide Bursa otomotivin önemli kentlerinden olduğundan yaklaşık 20k lık daha iyi sıralamamla yazdım ama uzun süredir zaten yazmayı kafama koymuştum küçüklükten beri otomobil şirketlerinde çalışmak istiyorum.Ek olarak bi şey sorucam bu sene bölümün bi şıçrama yapma ihtimali yoktur demi togg dan dolayı genelde insanlar makineye yöneliyor galiba
    Ufak tefek oynamalar olabilir ama ne geriye ne ileri sıçrama olacağını sanmıyorum mühendisliklerde olmuyor çünkü kolay kolay. Ne otomotiv mühendisliği ne de makine mühendisliği TOGG'a kalmadı ama onu söyleyeyim . Uludağ Otomotiv de iyidir Kocaeli ve Uludağ'daki hocalarımız arkadaşlar zaten. Evet otomotiv sanayi Kocaeli İstanbul Bursa tarafında yoğun, tabi Mercedes'in Aksaray, Temsa'nın Adana'da vs. anadolunun çeşitli yerlerinde de otomotiv alanında üretim var.




  • Heisenberg_01 kullanıcısına yanıt
    Uludağ Otomotivde 3. sınıfa geçtim bu sene, sorun varsa cevap vermeye çalışırım. Ama öncelikle şunu söyleyeyim: TOGG hayaliyle mühendislik yazan olursa çok üzülür, fabrika 2022'de açılacak olmasına rağmen mühendis takımı oluşturuldu veya oluşturulmak üzere ve neredeyse hepsi alanında çok iyi kişiler, zaten birsürü mühendisi özel olarak getirdiler yurtdışından.
    Uludağ Otomotivden bahsedecek olursam, eğitim olarak hocalar gerçekten çok iyiler, alanlarında uzman kişiler. Staj imkanı olarak da anlaşmaları var büyük firmalarla. Son sene dönem içi stajını bölüm ayarlamaya çalışıyor, öğrenci toplulukları sosyal/mesleki açıdan çok şey katıyor, bir sorun olduğu zaman asistan hocalara veya dersinin hocasına rahatlıkla gidip sorabiliyorsun. Eğer isteyerek geldiysen pişman olmazsın, gayet güzel eğitim alacaksın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: enesbsk

    Uludağ Otomotivde 3. sınıfa geçtim bu sene, sorun varsa cevap vermeye çalışırım. Ama öncelikle şunu söyleyeyim: TOGG hayaliyle mühendislik yazan olursa çok üzülür, fabrika 2022'de açılacak olmasına rağmen mühendis takımı oluşturuldu veya oluşturulmak üzere ve neredeyse hepsi alanında çok iyi kişiler, zaten birsürü mühendisi özel olarak getirdiler yurtdışından.
    Uludağ Otomotivden bahsedecek olursam, eğitim olarak hocalar gerçekten çok iyiler, alanlarında uzman kişiler. Staj imkanı olarak da anlaşmaları var büyük firmalarla. Son sene dönem içi stajını bölüm ayarlamaya çalışıyor, öğrenci toplulukları sosyal/mesleki açıdan çok şey katıyor, bir sorun olduğu zaman asistan hocalara veya dersinin hocasına rahatlıkla gidip sorabiliyorsun. Eğer isteyerek geldiysen pişman olmazsın, gayet güzel eğitim alacaksın.
    hocam konu sahibinin de bahsettiği program kullanımında matlab,catıa, solidworks , autocad gibi programlardan hangilerini kullandınız ve bunlara yeni baslayan birine nasıl tavsiyeler verirsiniz, bide genel olarak iyi ortalama yapmak için neler yapmalıyım?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heisenberg_01 -- 24 Ağustos 2020; 23:51:43 >




  • Heisenberg_01 kullanıcısına yanıt
    Not ortalamanı iyi tutmak için derslerde kendi notlarını tutman lazım, püf noktalarını söylüyor hocalar zaten derste, onun haricinde sınavlara 2 hafta kala çalışmaya başlasan çok rahat yüksek bi GANO'ya sahip olabilirsin.
    Program olarak da 1. sınıfta solidworks-Autodesk Inventor-Autocad programlarını öğretmeye çalışıyorlar ama öğrenmek kısa sürede olmayacağı için sadece öğrenciye temel atmaya, program hakkında fikir sahibi olmaya olanak sağlıyorlar. Geri kalan tecrübeyi, program bilgisini senin öğrenmen, araştırman, yapman lazım. Öğrenci projelerinde veya ders projelerinde de faydasını görürsün eğer kullanmayı biliyorsan az çok. Yukarıda arkadaşın yazdığı programların azı yok çoğu var diyebilirim, sektörde yoğunluklu kullanılan programlar CATIA, Ansys, Hypermesh, Siemens vb programları tabii ki öğrenciyken kendi çabanla öğrenmen veya bir kurstan sertifika alarak öğrenmen senin yararına olur. Program öğrenmeyi bir hobi olarak görüp boş zamanlarında çizim yaparsan, kendini geliştirirsen iş ararken birkaç adım öne geçebilirsin. Başlangıç olarak Solidworks veya Autodesk Inventor önerebilirim. Ayrıca programlama dersi de görüyorsun 1. sınıfta, benim girdiğim sene C öğrettiler, bu sene python'a geçiş yaptılar, onda da temel atıyorlar geri kalanı senin öğrenmen gerekiyor. Zaten bir mühendisinin en az 1 tane kodlama dili bilmesi/anlaması şart oldu günümüzde.
    Gano'ya fazla takılı kalma, mezun olduğun zaman sadece 0-4 arasında bir sayıdan ibaret kalacak, önemli olan öğrencilik hayatında kendine ne kattığın.




  • Bir sorum olacak, ben bu sene yaz stajı yapacaktım, stajım da hazırdı fakat araya pandemi girince stajlar iptal oldu, online staj da bulamadım, bu senemi boş geçirdim. Sadece 3. sınıfta yaz stajı yapabileceğim, ayrı ayrı 2 staj yapmak yerine toplu olarak 1 staj yapmamın bir sakıncası olur mu? 2 staj firması yerine 1 staj firması gözükecek, toplamda 50 iş günü civarında olacak staj. Sence bir dezavantaj yaratır mı bu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: enesbsk

    Not ortalamanı iyi tutmak için derslerde kendi notlarını tutman lazım, püf noktalarını söylüyor hocalar zaten derste, onun haricinde sınavlara 2 hafta kala çalışmaya başlasan çok rahat yüksek bi GANO'ya sahip olabilirsin.
    Program olarak da 1. sınıfta solidworks-Autodesk Inventor-Autocad programlarını öğretmeye çalışıyorlar ama öğrenmek kısa sürede olmayacağı için sadece öğrenciye temel atmaya, program hakkında fikir sahibi olmaya olanak sağlıyorlar. Geri kalan tecrübeyi, program bilgisini senin öğrenmen, araştırman, yapman lazım. Öğrenci projelerinde veya ders projelerinde de faydasını görürsün eğer kullanmayı biliyorsan az çok. Yukarıda arkadaşın yazdığı programların azı yok çoğu var diyebilirim, sektörde yoğunluklu kullanılan programlar CATIA, Ansys, Hypermesh, Siemens vb programları tabii ki öğrenciyken kendi çabanla öğrenmen veya bir kurstan sertifika alarak öğrenmen senin yararına olur. Program öğrenmeyi bir hobi olarak görüp boş zamanlarında çizim yaparsan, kendini geliştirirsen iş ararken birkaç adım öne geçebilirsin. Başlangıç olarak Solidworks veya Autodesk Inventor önerebilirim. Ayrıca programlama dersi de görüyorsun 1. sınıfta, benim girdiğim sene C öğrettiler, bu sene python'a geçiş yaptılar, onda da temel atıyorlar geri kalanı senin öğrenmen gerekiyor. Zaten bir mühendisinin en az 1 tane kodlama dili bilmesi/anlaması şart oldu günümüzde.
    Gano'ya fazla takılı kalma, mezun olduğun zaman sadece 0-4 arasında bir sayıdan ibaret kalacak, önemli olan öğrencilik hayatında kendine ne kattığın.
    Hocam teşekkürler belki ilerde yüzyüze de tanışırız tavsiyelerinizi dikkate alıcam




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.