Şimdi Ara

Çin, Mars'a tam üç farklı uzay aracı fırlattı: İşte tarihi görevin detayları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin, Mars'a tam üç farklı uzay aracı fırlattı: İşte tarihi görevin detayları



    Çin Ulusal Uzay Dairesi, bugün tarihinin ilk Mars görevine çıktı. Tianwen-1 ismi verilen görevde tam üç farklı uzay aracı Kızıl Gezegen'e gönderildi. Fırlatma roketinden en küçük ekipmanlarına kadar tamamıyla yerli imkanlarla geliştirilen Tianwen-1 görevi, Çin uzay araştırmaları tarihinin en önemli misyonlarından birisi olarak dikkat çekiyor. 






    Bir yörünge sondası, bir iniş aracı ve bir gezgin



    Çin'in Tianwen-1 görevinde adeta yok yok diyebiliriz. Uzak Doğu ülkesi bugün Kızıl Gezegen'e bir yörünge sondası, bir iniş aracı ve bir Mars gezgini fırlattı. Bu üçlü sayesinde Mars'ın hem yörüngeden hem de yüzeyden detaylı bir şekilde incelenmesi hedefleniyor.



    Görevin en önemli parçası elbette gezgin olacak. Çin tarihinde ilk kez başka bir gezegene bir uzay aracı indirmeyi deneyecek. Gücünü güneş enerjisinden alan gözlem aracının, Mars'ta en az 90 gün görev yapması hedefleniyor. 



    Çin'in gözlem aracı, Mars'ın kuzey yarım küresindeki Utopia Planitia isimli bölgeye indirilecek. Aynı bölgeye daha önce 1976 yılında NASA'nın Viking 2 aracı da indirilmişti. Çin, bu bölgede hem yüzey hem de atmosfer incelemeleri gerçekleştirecek.



    Çin, Mars'a tam üç farklı uzay aracı fırlattı: İşte tarihi görevin detayları



    Tianwen-1 misyonun bir diğer önemli parçası ise yörünge sondası olacak. Bu sondanın yörüngede Mars'ın mineralojik ve manyetosfer yapısını incelemesi ve aynı zamanda yüksek çözünürlüklü yüzey fotoğrafları çekmesi bekleniyor. Çinli araştırmacılar ayrıca sondanın Mars etrafında eliptik bir yörüngeye yerleşeceğini belirtti. Buna göre yörünge boyunca sonda yüzeye minimum 265 kilometre, maksimum ise 12 bin kilometre uzaklıkta gözlem yapacak.



    Tianwen-1 görevinin üç parçasından birisi olan iniş aracının amacı ise, isminden de anlaşılacağı gibi, gezginin yüzeye başarılı bir şekilde indirilmesi olacak. İniş aracının yüzeyde herhangi bir bilimsel çalışma yapması beklenmiyor, zaten bir hareket kabiliyeti de yok. Mars yüzeyini keşfetme kısmı tamamıyla gezginin, yani gözlem aracının görevi olacak.





    Çin, Mars'a uzay aracı indirebilen ikinci ülke olabilir



    Tianwen-1 görevi yine Çin'in kendi yapımı olan Long March 5 isimli roket üzerinde uzaya fırlatıldı. Uzay araçlarının yaklaşık yedi aylık yolculuğun ardından Şubat 2021'de Mars'ın yörüngesine giriş yapması bekleniyor. Sonrasında ise yörünge ve gözlem araçları birbirlerinden ayrılıp görev yerlerine doğru harekete geçecek. Gözlem aracı Kızıl Gezegen yüzeyine başarılı bir şekilde inebilirse Çin, Mars'a uzay aracı indirebilen ikinci ülke olacak.



    Mars'a bir gözlem aracı indirmek, gezegenin ince atmosferi nedeniyle uzay ajanslarını inanılmaz zorluyor. NASA, bu alanın en tecrübeli ve en başarılı uzay ajansı. Bugüne kadar Kızıl Gezegen'e Sovyet Uzay Programı, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı bir uzay aracı indirmeyi denemiş olsa da aralarından yalnızca NASA başarıya ulaşabilmişti.








  • durmak yok yola devam!!

  • Çin malı deyip geçmeyeceksin.

  • O da bişey mi bizde yarın Ayasofyada cuma namazı kılacağız tüm kanallar canlı yayın yapacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • " Çin tarihinde ilk kez başka bir gezegene bir uzay aracı indirmeyi deneyecek." kısmı biraz yanlış gibi. Gerçi Ay' ı gezegenden saymamanızı göz önünde bulundurabiliriz böyle demeniz için ama daha önce Ay' a Yutu-2 gezginini indirdiler zaten.

  • Uzay çalışmaları, hadi ben uzay çalışması yapayım deyip başlayacağınız tarzda çalışmalar değildir. Öncesinde elde etmemiz gereken teknolojiler, motor, roket, yakıt, işlemci, transistör vb. ve tabi yetişmiş eleman ihtiyacı var. Çin Amerika'dan hem yetişmiş insanlarını getirdi, hemde hem uçak, hem motor, hem roket teknolojilerinde ciddi espiyonaj çalışmaları yaptı. Tabi Rusya'nın bilgi transferleri de yadsınamaz. Demem o ki ha deyince olmaz bunlar. Otomobil gibi d bilgi transferi dışardan kolay değildir. Ama o yola da girmemiz gerekiyor. Durmak yerine atılacak 1 adım bile daha iyidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vs-fb -- 23 Temmuz 2020; 17:14:34 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çin malı demek böyle bir şey işte Çin, Mars'a tam üç farklı uzay aracı fırlattı: İşte tarihi görevin detayları 

  • Cumle alem Mars'a Araplar bile yollati gecen gunlerde ! Arap Astronot suan Uluslarasi Uzay Istasyo'nunda gorevli !

    Ama Turkiye'de durum cumle aleme inat gundem Hagia Sophia .

    Ruslar bile resmi bir dille tiye aliyor Turkiye'yi! Neymis Turkiye'nin ic meselesi ... Evet ic meselesi yani siyasi bir mesele .. Tribune oynaniyor.

    Ilahi Bilgelik ( Ayasofya ) siyasete alet edilmemeli.

  • aman bize nasip olur inşallah ne diyeyim

  • Dünyadaki ticaret ve liderlik savaşları uzaya ve Mars'a da taşınmış oldu. ABD yakında bu uzay araçlarının casusluk yaptığını iddia ederek Mars'a inmesine yasak getirecek veya bu uzay araçlarının kullanım haklarının yarısını parayla satın alarak iş tatlıya bağlanacaktır. Bu ülkelerin değil insanların huyları ile ilgili bir tahmin.

  • SC0RPI0N kullanıcısına yanıt
    yunanlı zoruna gitmesin bizim di eski haline getirdik :)

  • pasa king P kullanıcısına yanıt

    Çok cahilsin


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 tanesini bize satsalar biz fırlatsak sayılmaz mıydı gerçi o zaman cehapeliler motoru yerli değil derdi akapalılar ise ayasofya daha büyük bir icat derdi.Çin, Mars'a tam üç farklı uzay aracı fırlattı: İşte tarihi görevin detayları 

  • Teknoloji işte adamlar yapıyorlar

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.