Şimdi Ara

Kendi Güneşlerinin yörüngesinde dönen iki ötegezegen, ilk kez direkt olarak fotoğraflandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kendi Güneşlerinin yörüngesinde dönen iki ötegezegen, ilk kez direkt olarak fotoğraflandı



    “Exoplanet” ya da ötegezegen olarak bilinen gök cisimleri, güneş sistemi dışında bulunan diğer yıldızların yörüngelerinde dönen gezegenler olarak biliniyor. Gök bilimcilerin sonsuz karanlığı incelemesi sonucu ise tespit edilen 4 binden fazla ötegezegen bulunuyor. Kendi güneş sistemimizden yüzlerce hatta binlerce ışık yılı uzakta tespit edilen bu gök cisimleri, çoğunlukla bir TV pikseli veya veri olarak karşımıza çıkmakta.



    Ayrıca Bkz.Boeing cephesinde yeni bir şey yok! 737 MAX sertifikasyon süreci, muhtemelen uzayacak



    Avrupa Güney Gözlemevi'nden bilim insanlarının "Very Large Telescope" (VLT) isimli teleskopu kullanarak gerçekleştirdikleri keşif ise astronomi dünyasında heyecan yarattı. Söz konusu gök cisimlerini belli belirsiz birer nokta ya da veri olmaktan çıkaran keşif, ötegezegenleri resmen “ete kemiğe” büründürdü. Aşağıdaki fotoğrafta da görülebileceği üzere VLT, ötegezegenleri iki parlak nokta olarak ve güneşlerini de sol üstte göründüğü şekilde direkt olarak görüntülemeyi başardı.



    Kendi Güneşlerinin yörüngesinde dönen iki ötegezegen, ilk kez direkt olarak fotoğraflandı



    VLT’yi Dünya’dan yaklaşık 300 ışık yılı ötedeki Musca (Sinek)  takımyıldızına çeviren gök bilimciler, bu sayede TYC 8998-760-1 isimli yıldızın etrafında dönen iki ötegezegeni fotoğrafladı. Kendi Güneşimize oldukça çok benzeyen bir yıldız etrafında dönen gezegenlerin bu şekilde keşfedilmesi sayesinde bilim insanları, Güneş sistemimizdeki gezegenlerin nasıl oluştuğu ve geliştiğini belki de daha iyi anlayabilecek.



    Yıldızlarından çok çok uzaktalar



    Gaz devi kategorisinde olan ötegezegenler oldukça heybetli. Araştırmacılar, keşfedilen 2 gezegene ait kütlelerin Jüpiter’e kıyasla 14 ve 6 kat daha büyük olduğunu ifade ediyor. Bahse konu gezegenler, Astronomik Birimlere (AB) göre kendi yıldızlarından bizim güneş sistemimizdeki herhangi bir gezegene kıyasla oldukça uzakta yer alıyor. Örneğin; Dünya’nın Güneş’e uzaklığı 1 AB, Plüton’un ki ise 39 AB’yken TYC 8998-760-1’nin gezegenlerinden yakın olanı yıldızına 160 AB, uzak olanı ise 320 AB mesafede bulunuyor.



    Peki, TYC 8998-760-1’nin keşfi astronomi dünyası ve kendi Güneş sistemimizi anlamak için neden önemli? İlk kez doğrudan görüntülenen ötegezegenlerin yıldızı TYC 8998-760-1’nin sadece 17 milyon yaşında olduğu düşünülüyor. Kendi Güneşimizin 4.6 milyar yaşında olduğu düşünüldüğünde 17 milyon yaşındaki yıldız, astronomi dünyası için “bebek” anlamına geliyor. Bu da yeni yeni büyümeye başlayacak olan bir sistemin incelenebilmesi için önem arz ediyor. Oldukça genç olan gezegenler de konumlarından ötürü yaydığı ısı nedeniyle pırıl pırıl parlıyor.



    Keşfe ilgi duyanlar, araştırma sonuçlarının yayınlandığı The Astrophysical Journal Letters isimli derginin adresine ulaşabilir. Keşifle ilgili kısa videoya ise aşağıda göz atabilirsiniz.










  • beyler bu gezegenler bizim galaksimizdemi bulunmuş, yani samanyolu galaksisinde mi?

  • 100 bin ışık yoluna kadar yolu var,bizim galaksidendir dememiz için...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: KaleyDeskop

    beyler bu gezegenler bizim galaksimizdemi bulunmuş, yani samanyolu galaksisinde mi?

    Güneş sistemi dışında ama bizim galakside. Zaten yeryüzündeki bir teleskop ile başka galaksideki yıldızları görüntülemek mümkün olmazdı.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: rtsbora

    Güneş sistemi dışında ama bizim galakside. Zaten yeryüzündeki bir teleskop ile başka galaksideki yıldızları görüntülemek mümkün olmazdı.



    Alıntıları Göster

    bende böyle biliyordum lakin hiç araştırıp teyit etmemiştim. bilgi için teşekkürler, kendi galaksimiz bile ulaşılamayacak kadar uzak....


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rtsbora

    Güneş sistemi dışında ama bizim galakside. Zaten yeryüzündeki bir teleskop ile başka galaksideki yıldızları görüntülemek mümkün olmazdı.



    Alıntıları Göster

    bilgi için teşekkürler.

  • rtsbora kullanıcısına yanıt
    Yeryüzündeki değil ama gökyüzündeki Hubble teleskobu, komşumuz Andromeda Gökadası'nın yıldızlarını görebiliyor. İşte harika bir görsel şölen :) https://www.youtube.com/watch?v=udAL48P5NJU

  • ne işi varmış orada ! ?

  • Evrende bence binlerce bizim gibi gezegen var, ki bence güneş olmasa da içinde yaşam barındıranlar da var. Bizi güneş olanlar ilgilendiriyor. Ve belki bundan 500 + 1000 yıl sonra bizlerin yüz kuşak sonrası torunları bu gezegenlere ulaşır. E zaten geride dönecekleri yaşanabilir bir dünyamız kalmayacağı için sürgün ve mülteci olarak kendilerini umarım yeni gezegendeki uzaylılar kabul eder.

  • Tam resmini çekecek sistemi bulmuşlar dev gezegenler ve yıldızdan çok uzaklar. Bu sayede büyük ve yıldız ışığı altında kalmıyorlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Okyanusların bile ancak %5 lik kısmını keşfedebilmişiz, koca bir galaksiden bahsediyoruz, ne medeniyetler var kim bilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Algilanmayan sey siyahtir. Bu yoktur anlamina da gelmez.

  • Uzayda bilmediğimiz neler neler vardır daha

  • Bu kadar büyük kütleli gezegenler genellikle başarısız yıldız oluşumları oluyor ayrıca genç oldukları da hesaba katılırsa Güneşlerinden çok uzakta olmalarına rağmen renkli renkli parıldıyor olsalar gerek ki zaten böyle görüntülenebilmişler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.