Şimdi Ara

Birleşik Arap Emirlikleri'nin dev Mars yolculuğu bu gece başlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
440
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Birleşik Arap Emirlikleri'nin dev Mars yolculuğu bu gece başlıyor



    Birleşik Arap Emirlikleri bu gece saatlerinde tarihinin en önemli bilim görevlerinden birisine çıkmaya hazırlanıyor. 'Umut' (Hope) isimli Mars sondası bu gece TSİ 00.58'te Japonya'dan kalkışa geçecek. Sondanın yaklaşık yedi aylık uzun bir uzay yolculuğunun ardından Şubat 2021'de Mars'ın yörüngesine yerleşmesi bekleniyor.



    Tam 200 milyon dolarlık maliyetle tamamladığı Umut misyonu, BAE'nin bilgi-temelli ekonomiye geçiş planlarının bir parçası olarak görülüyor . Orta Doğu ülkesi, bu görevle birlikte, genç nüfusa bilim ve mühendislik yönünde bir ilham kaynağı yaratmayı ve Emirati mühendislerinin kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlıyor.



    Birleşik Arap Emirlikleri, Umut misyonuyla birlikte tarihinde ilk kez bir derin uzay görevine çıkmış olacak. Umut'un Mars'a ulaşacağı yıl olan 2021, BAE'nin 50. kuruluş yıl dönümü olduğu için ayrıca görevin böyle sembolik bir önemi de var.



    Umut sondasının fırlatılışı aşağıdaki YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak. 



     

    Mars'ın atmosferi ilk kez bu kadar detaylı bir şekilde incelenecek



    Bilim insanlarının Umut misyonundaki en büyük amacı Mars'ın atmosferini detaylı bir şekilde incelemek. Hava durumu ve iklimdeki değişiklerin günlük olarak takip edilmesi amaçlanıyor. Umut görevi, Mars atmosferinin incelemesinde bilim insanlarına çok değerli veriler sunacak.



    Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan Umut misyonun lideri Sarah Amiri,"Mars'ın jeolojik yapısı bugüne kadar oldukça kapsamlı bir şekilde incelendi. Atmosfer tarafında ise araştırmalara daha yeni başlıyor sayılırız." ifadelerini kullandı.



    Umut sondası üç ana ekipmana sahip. Bunlardan birincisi yüksek çözünürlük bir kamera. Bu kamerayla Mars'ın yüzeyinin fotoğrafları çekilecek ve su buzları aranacak. İkinci ana ekipman ise, atmosferin alt kısımlarındaki toz ve su buharlarını ölçmek için tasarlanmış gelişmiş bir kızılötesi spektrometre. Son olarak üçüncü ana ekipman da atmosferin üst kısımlarının bileşimini inceleyecek olan bir mor ötesi spektrometre olacak.



    Birleşik Arap Emirlikleri'nin dev Mars yolculuğu bu gece başlıyor



    Umut görevinin Raşid Uzay Merkezi'nin önderliğinde geliştirildi. Ancak BAE'li bilim insanları tarihi görev için Colorado Boulder Üniversitesi, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi ve Arizona Eyalet Üniversitesi'yle de partnerlik yapmış. Umut sondasının yukarıda bahsettiğimiz üç ana ekipmanı bu üniversitelerde geliştirilmiş.



    Umut sondası Mars etrafında eliptik bir yörüngede yer alacak. Her 55 saatte bir sondanın Mars yüzeyine 20 bin kilometre kadar yaklaşması bekleniyor. Aynı bölgelerin günün farklı saatlerinde gözlemlenmesi ve hava durumundaki değişikliklerin detaylı bir modelinin çıkarılması hedefleniyor. 



    Mars'ın geçmişte çok daha yoğun bir atmosfere ve hatta yüzeyinde devasa denizlere sahip olduğunu biliyoruz. Ancak milyarlarca yıl içerisinde gezegen bu yoğun atmosferini ve yüzeyindeki devasa su kütlelerini kaybetti. Umut misyonun bu evrime de bir ışık tutabileceği tahmin ediliyor. 



    Konuyla ilgili konuşan Sarah Amiri,"Geçmişteki o yoğun ve nemli atmosfer tam olarak nasıl bugünkü kuru ve ince atmosfere dönüştü bu süreci anlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.



    Birleşik Arap Emirlikleri, Umut misyonunda başarılı olması halinde Mars'a ulaşan beşinci ülke olarak tarihe geçecek. 








  • Birleşik arapların uzaya gittiği Türkiye'nin netflix kapansın mı diye konuştuğu bir döneme denk gelmek.

  • Amerikaya 100 milyar dolar bagis yapip duruyolar aptallar :) 100 milyar dolara ne sirketler acarsin 10 senede cop olacak tank top alip duruyolar paso :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Petrol bitince göreceğiz. Zaten petrol fiyatları iyice düştü.

  • Bunlar yakında başlar beğenmiyorsan yallah Türkiye’ye diye

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Biz daha çok beton dökeriz daha çok Arap zengin ederiz..

  • araci firlatan roket japon, uydunun teknolojisi buyuk oranda amerikan ama olsun, parayi avm lere betona gommektense bir ulke icin cok cok daha hayirli, faydali is. bae yi taktir ediyorum.

  • Arap yağı dikkatle kullanır olmuş ama bizimkiler bir yerlerine yağ sürünmeyi adet haline getirmiş.

  • gs09gs09 kullanıcısına yanıt
    Bu adamlar olm asa gavur batar. O yüzden bütün arap devletlerini kukla krallar yönetir. Parayı da gavur yönetir.Biz de konuşup dururuz

  • Yallah Mars'a :)

  • Altın Kaplama Mescid mi yolluyorlar, dedim kendi kendime.


    Birleşik Arap Emirlikleri'nin dev Mars yolculuğu bu gece başlıyor
  • Yallah arabistana sözünün içinden geçtiler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • %100 yerli ve milli Qatar-arap teknolojiymis beyler...

  • bae akıllılık yapıyor kendi ülkesindeki adamlar yapamıyosa yani beceremiyosa yine de başkalarına yaptırıyor onlarda petrolün biteceğinin farkında son yıllarda çok iyi yatırımları var

  • ti7800 kullanıcısına yanıt
    Birkaç sene önce daha 56 yıllık petrolleri var diye okumuştum. Zaten adamlar petrolün yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarına (özellikle de güneş panelleri) yatırım yapıyorlar çölde oldukları için.

  • geçen 2004 yapımı petrol belgeseli izledim, adam katar bae gibi ülkelerin petrollerinin 2009 da bitebileceğini söyledi. yıl 2020 hale petrol var :)

  • KaleyDeskop kullanıcısına yanıt
    Ooo ben 1980’de Bilim ve Teknik dergisinde kapak yazısı okumuştum 2000’de biteceğini söylemişti.

    Teknoloji gelişti yeni kaynaklar bulduk ve önceden çıkarılamayan petroller çıkartılabilir oldu.

    Doğu Akdeniz petrol havzasının bir anda siyasi ortam olmasının nedeni de bu zaten çıkmayan petrol çıkabilir oldu herkes bir anda tutuştu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.