Şimdi Ara

Uçak Bakım Teknisyenliği

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.351
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba değerli büyüklerim. Ben Ankara'da Uçak Bakım MTAL'nde okuyorum. 10. sınıf öğrencisiyim. Ufaktan gelecek kaygım da başladı ve kafam oldukça karışık. Sorularımı şu şekilde maddeleyeyim:

    1) Bu sene sonunda normalde dal seçimimiz olacaktı fakat pandemi sürecinden dolayı bu işlem biraz uzadı ve bana da yaradı. Çünkü dal seçiminde hala çok kararsızım. Okulumuzda başarılı öğrenciler gövde-motora giderken kalan diğer öğrenciler ise avionic kısmına gidiyor. Bense avionic okumak istiyorum. Aynı zamanda öğretmenler dahil söylenenlere göre gövde-motor öğrencilerinin iş bulma olasılığı daha yüksek. Ben yapmak istediğim mesleğin maaş kısmında değilim. Yapmak istediğim mesleği severek yapmak istiyorum. Ama bu iki seçenek arasında kaldım. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok çok sevinirim.

    2) Üniversite hedefim ise Havacılık ve Uzay Mühendisliği veya Uçak Mühendisliği. Üniversite sınavında kötü derece yapmaktan da korkuyorum. Bu yüzden eğer sınavım kötü geçerse seçtiğim dal üzerinden 2 yıllık ön lisans programı okumayı düşünüyorum. Ama dediğim gibi önceliğim yukarıda yazmak istediğim bölümler. Sizlerin benim bu liseden mezun olup daha iyi önerebileceğiniz üniversite bölümleri var mıdır acaba?

    3) Gövde-bakım bölümünün sertifikaları 4 kısma ayrılıyor. B1.1, B1.2, B1.3, B1.4 gibi. Fakat avionic bölümünün sertifikası ise B2 olarak var yani tek şekilde. O zaman B1 yani gövde motor sertifikası daha kapsamlı olduğu için daha işe yarar haldedir. Doğru mudur?

    4) Sürekli dallar üzerinden yani 2 yıllık üniversiteler ile alakalı sormamın nedeni eğer 4 yıllık kazanamazsam en iyi şekilde 2 yıllık eğitim almak istemem. 4 yıllık kazanırsam bu kadar sorun olacağını düşünmüyorum. Eğer 4 yıllıkta da sorun olabilecek konular varsa benimle paylaşır mısınız?

    Lütfen sorularım hakkında bilginiz varsa yazın. Hepsini cevaplamak zorunda değilsiniz. Bilgi birikimi olur . Şimdiden yanıtlarınız için çok teşekkür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enessizm -- 5 Temmuz 2020; 16:21:1 >







  • UP

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende aynı durumdayım. Cevap verecek yok mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence aviyonik seç. Çünkü gövde motor alanında eleman sayısı çok fazla. Ve artık uçaklar elektronikleşmeye başlıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok teşekkürler cevabınız için. Peki sertifika konusunda bir bilginiz var mı acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben size uçak teknisyeni olarak (mekanik) bu konu hakkında elimden geldiğince detaylı bilgi vereceğim ancak şu an yorgunum. En kısa zamanda cevaplandırmaya çalışacağım. Ancak yukarda arkadaşın dediği şey alınmasın ama biraz saçma. Neyse.
  • Hangi bölümde daha iyi olacaksan onu seç. B1.1 ve B2 nin kazançları arasında fazla bir fark yok. Önemli olan mesleğin onurunu koruyacak şekilde bu işi yapabilmektedir. Bu iş çok ciddi emek ve sabır isteyen, düzgün bir karakter ile birçok zor şartta vazgeçmeden çalışmayı gerektirir. Lisans kategorisinin çok fazla önemi yok hangisinde daha başarılı olacağını düşünmeli ve ona yönelmelisin. 2 yıllık eğitim alacasksan da en iyi ege myo galiba kategori A modülleri muaf mezun olunuyor. Bu arada geçen yıla kadar bu sektör canlıydı fakat covid çok vurdu, 4-5 yıldan önce ciddi bir toparlanma beklemiyoruz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • fbseyhan F kullanıcısına yanıt
    Cevabınız beni çok sevindirdi en kısa zamanda cevabınızı bekliyorum :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevabınız için çok teşekkür ederim. Sektör 4-5 yıl içinde düzelirse benim 4 yıllık okumam şart oldu galiba.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • enessizm E kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle mevcut şartlarda 4 yıllık okumak daha mantıklı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Açılın teknisyen geldi :D (hep bunu söylemek istemişimdir :P ) Şimdi sorularınızla beraber genel bir bilgi verelim. (bilgiler daha çok thy içerir, bildiğim kadar diğer mytech,pegasus vs de söylerim ama oralarda çalışan arkadaşlarda paylaşım yaparsa iyi olur)

    Öncelikle arkadaşın dediği gibi yok uçaklar avyonikleşiyor filan hikaye öncelikle onu geçin bir. Mekanik teknisyeni olmadan hiç bir uçak şurdan şuraya gidemez. :D (özellikle thy bünyesinde) Neden derseniz birçok sebebi var ama en basitinden avyonik temiz adam işidir. Panele elini sürmez, motor kaportası açmaz yani bütün pis işler için mekaniği çağırır. Onlar sadece ve sadece Avyonik kısmıyla ilgilenir.(diğer bölümlerde öyle, nerdeyse mekanik dışında kimse kendi yetkisi dışında bir işe bulaşmaz diyebilirim.)(mytechte ise işler daha karışık orada da mekanik her işi yapıyor diye biliyorum) Biz ise Nedense yetkimiz olmayan işlere bile koşturuyoruz,ancak daha çok yardım amaçlı tabii ki. Bu bir çeşit kültür. Neyse konumuza dönelim.

    İş bulma konusuna gelince mekanik bir tık önde olur diyebilirim ama çok çok çok az bir fark. Şunu da bilin siz avyonik çıkışlı olsanız da mekanik çalışma ihtimaliniz yüksek. Çok avyonik mezunu arkadaşım var benimle beraber mekanik olarak çalışan. Neden demeyin, şirket böyle istiyor. Onlarda ya b2 modülleri verip avyoniğe kapağı atmayı ya da artık durumu kabullenip hayatına b1 olarak devam etme kararını veriyorlar.

    İş olarak ise yukarda belirttiğim durum geçerli. Olurda avyonik olarak işe girerseniz temiz çalışırsınız. Ağır kaldırmaz, boka bulanmaz, gözünüze hidrolik kaçmaz, üstünüz başınız yakıt kokmaz mesela. Üstelik avyonik çıkışlı olup hem B1 hem de b2 alıp daha da yetkili birisi olabilirsiniz. avyonik çıkışlılar bunu daha kolay yaparken bizim bölüm çıkışlılar pek uğraşmıyor.

    Bir de işin şu yanı var aslında lisanstan öte asıl iş tip kursunda bitiyor yani sizin sadece lisansınız olması pek bir anlam ifade etmez. Önemli olan tip kursunuz yani hangi uçakta çalışacağınızı belirleyen bir çeşit ruhsat gibi düşünün.

    Bu arada 4 yıllık bölüm okuyabiliyorsanız kesinlikle 4 yıllık okuyun, eskisi kadar 2 yıllık alınmıyor, alınsa bile genelde atölyelere veriliyor.

    Ayrıca şunu da bilin yüzde 75 istanbul'da yüzde 20 ankara-izmir-antalya(çok küçük bir ihtimal aydın) yüzde 5 de diğer şehirler de çalışacaksınız. (hatta diğer şehirler yüzde 1 diyecektim ama yüzde yüzü tamamlayamayınca 5 yaptım :D )

    Lisansların daha işe yaraması gibi bir durum bence çokta söz konusu değil ama şöyle bir gerçek var hem B1 hem B2 lisansı alacaksanız bunu avyonikken yapmak daha kolay oluyor. Yani insan 4 sene mekanik okuyunca, elektriğe dair sadece çarptığını biliyor :D Ama avyonik okuyup mekanik olarak çalıştığınızda bir çok konuya daha hakim oluyor ve B1-2 lisanslarını beraber alma şansınız artıyor, mekanikler pek fazla bu yolu tercih etmezken avyoniklerde bunu yapma oranı daha çok. (tamamen gözlemsel)

    Yine aklıma gelmişken kendinizi vardiyalı çalışmaya, ya da bayram seyran demeden çalışmaya hazırlayın. Yeri gelecek bayramlarda ailenizi göremeyeceksiniz. Bu iş ne yazık ki böyle bir iş bunları iyi bilin, sonra pişman olmayın.

    Neyse biraz karmaşık ve kopuk yazmış olabilirim ama aklınıza takılan bir soru varsa özelden yazabilirsiniz.




  • fbseyhan F kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam aklımda soru kalmadı gibi. Sorum olursa mesaj atarım rahatsızlık vereceğim için kusura bakmayın :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • https://seyruseferim.com/nasil-ucak-bakim-teknisyeni-olunur/

    Merhaba,

    Umarım bu yazım açıklayacı olur. Herkes için de kariyer sayfasında havacılıktaki diğer meslekler mevcut. Umarım yararlı olur.

    Başarılar dilerim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.