Şimdi Ara

Maskeler dezenfekte edilebilir mi? (UV lamba fırın)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.246
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu alttaki yazıda diğer okuduğum farklı yazılarda da ,tvde hocalar da uv ışık ile virüslerin yok edilebileceğini söylüyor.İnternette farklı sitelerde uv lamba fırınlar var telefon ekranı takılırken kullanılıyormuş bunlar ile maskeler dezenfekte edilebilir mi?Birde yazıda 8w demiş ,netteki ürünler hep 36w buda bir sorun olur mu?
    https://www.drozdogan.com/maskeler-dezenfekte-edilip-tekrar-kullanilabilir-mi/

    uv lamba fırın örneğihttps://www.gittigidiyor.com/kozmetik-kisisel-bakim/uv-jel-firin-lamba-mor-isik-lamba-makina-lamba-ultraviyole-lamba-tirnak-kurutucu-makina-ampul_pdp_564714181



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kurt_Kaya -- 25 Haziran 2020; 12:19:37 >



  • Attığınız tırnak kurutucu gibi ürünler büyük ihtimalle UVA lamba kullanıyorlardır. Virüse karşı etkili olabilmesi için lamba tipinin UVC olması gerekiyor. İnsan sağlığını kötü yönde etkileyebileceği için dikkatli kullanılması ve maruz kalınmaması gereken bir tür bu. Cerrahi maskeler için de çok kullanışlı olmayacaktır muhtemelen çünkü bu tür maskeler belli bir kullanım saatinden sonra zaten özelliklerini yitiriyor.
  • İrfan Galip Bey kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • UVC tipindeyse evet dezenfekte edebilir. Fakat maskeyi sterilize edebiliyor diye de sürekli aynı maskeyi kullanmayın. Sadece sterilize eder, filtre oranı kullandıkça düşüyor maskenin onun düşmesini engelleyemez sonuçta. Bende var UV-C temizleyici fakat dikkatli kullanmak gerekiyor. Cilde tutulursa hızlı ve ani güneş yanığı ve deri kanseri riski var. Göze tutulursa da çok çok acılı inflamasyona yol açar retinada ciddi hasara sebebiyet verir, geçici (daha ilerisi kalıcı) körlüğe bile sebep olabilir. Tabi bu dediklerim 1 saniyeliğine tutup çekerseniz olmaz ama yine de dikkatli kullanmak lazım. Kullandığınız kaynağa göre de değişir her UV-C lamba aynı dalgaboyunda ışık vermez. Soğuk katotlar 253.7 nm dalgaboyu verir dezenfeksiyon oranı %80'lerdedir. UV-C LED'ler 260-280nm arasında verir %90'ın üzerinde efektiftir (Oranlar E.coli bakterisi için). 253.7 nm altında yayan bir lamba kesinlikle almayın (zaten yasak olduğu için pek bulamazsınız) çünkü bu dalgaboyu altında ozon üretimi açığa çıkar ozon da zehirlidir. Bende UV-C LED tarzı var 59S X5 olarak aratırsanız bulabilirsiniz.
  • Teşekkürler hocam bilgilendirmeniz için...
    Zaten UV ile sterilizasyon ile de bir maske en fazla 10 kere kullanılabilir diyordu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kolonyalasak işe yaramazmı?
  • Ben kolonya sıkıyorum. Bakkala inip çıktıktan sonra maske değiştirmek saçma.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • erenberkay kullanıcısına yanıt
    ıslatırsanıza maskenin yapısı bozulur, geçirmezliği düşer.
  • daniel_wellington D kullanıcısına yanıt
    bir avuç kolonyayı üstüne bocalamak değilde fıs fıs şeklinde demek istedim
  • erenberkay kullanıcısına yanıt
    fıs fıs şeklinde olursa içine işleyemeyeceği için temizlenmez, içine ulaşamaz. içine ulaştırana kadar iyice sıkarsanız da yapısı bozulur. doktorlardan dinlediğimiz kadarıyla yıkanabilen tekrar tekrar kullanılabilen tıbbi malzeme olmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi daniel_wellington -- 25 Haziran 2020; 16:24:41 >
  • Merhaba,
    Maskeler 70 C lik fırında 35 Dakika tutarak sterilize edilebilir. Alkol vs sıkmak plastik yapıda olan maskelerin geçirgenliğini artırır. Önerilmez.

    En ucuz yöntem hergün bir maske kullanıp kullandığınızı kağıt torbada güvenli bir şekilde tutmanızdır. 1 hafta sonra da ilk kullandığınla başlamaktır. 7 gün sonra kullanacağın bu maskede virus kalmaz güvenlidir.
    Sağlıkla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr.power -- 25 Haziran 2020; 19:59:26 >
  • arkadaşlar bu maske konusunda benim kafam çok karıştı. bu kullandığımız 1 liralık normal maskeler virüsün partikül boyutundan daha büyük deliklere sahipler, bundan dolayı da virüs rahatlıkla geçer demediler mi? ayrıca yine virüsün sadece n95 ffp3 maskelerden geçemediğini söylemediler mi?
    yani taktığımız maskeler aslında virüsten bizi korumamış oluyor bu noktada, benim taktığım maske karşımdakini karşımdakinin taktığı maske de beni koruyor çünkü konuşurken, hapşurduğumuzda vs ağzımızdan damlacık çıkışı olmamış oluyor.
    virüs havada gezen, asılı kalan bir şey değil sanırım. Yani yürürken havada duran bir virüsün maskemize değmesi de mümkün değil. Sonuç olarak markete giderken taktığımız maskeyi bir kenara koyup ertesi gün kullanmamızda ne sakınca var eğer birisi direkt yüzümüze karşı hapşurmadıysa?
    Tabi bu noktada yine virüsün boyutunun bizim kullandığımız maskelerin içinden geçebilir olmasına geliyoruz, yani biri yüzümüze hapşursa her türlü virüsü kapmaz mıyız?
    2 gram aklımız vardı onu da kaybettik bu virüs sayesinde. Saat 4.58 yazdığım yazıya bak.
  • Rena34 kullanıcısına yanıt
    haklı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Virus N95, FFP3 , N99 dan da geçeçek boyuttta. Önemli olan damlacık infeksiyonundan korunmak.
  • Dr.power D kullanıcısına yanıt
    1 hafta bekletip kullanılınca enfeksiyon riski kalmıyor mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet kalmıyor.. sıcaklık önemli oda ısısı veya yüksek ısıda balkon vs gibi güneşin doğrudan üzerine gelmemesine dikkat ederek.. Normalde 72 saat ancak bilimsel olarak 7 gün en garantisi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dr.power

    Virus N95, FFP3 , N99 dan da geçeçek boyuttta. Önemli olan damlacık infeksiyonundan korunmak.
    peki virüs havada geziyor ya da asılı kalıyor mu? yani birisi gelip yüzümüze doğru hapşurmadığı müddetçe zaten kullandığımız maskenin üzerine damlacık gelmez. yani markete gittim geldim hop maskeyi çöpe atayım ne kadar mantıklı? kaldı ki biri yüzümüze hapşurduğunda da bizim taktığımız cerrahi maskeler bizi ne derece korur?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rena34

    peki virüs havada geziyor ya da asılı kalıyor mu? yani birisi gelip yüzümüze doğru hapşurmadığı müddetçe zaten kullandığımız maskenin üzerine damlacık gelmez. yani markete gittim geldim hop maskeyi çöpe atayım ne kadar mantıklı? kaldı ki biri yüzümüze hapşurduğunda da bizim taktığımız cerrahi maskeler bizi ne derece korur?

    Alıntıları Göster
    Virus kısa süreli havada kalıyor. 3-5 Dakika denebilir. Birisi size yaklaşmadığı, hapşırmadığı veya size doğru yüksek sesle konuşmadığı ve maske taktığı sürece risk az. Diğer kişide maske takarsa sizin maskenin koruyuculuğu yükseliyor takmazsa, sizin koruyuculuğunuz %30. Burada belirleyici olan az miktarda virusla infekte olmak veya az virus alındığında hasta olmamak
    Markete gittiğinizde eğer dönüşte ıslaklık, leke vs yoksa 1 hafta bekletin virus olsa bile infeksiyön yeteneğini kaybetmiş olacaktır. Yani ölmüş olacaktır.
  • Güneşte de uv var, ben balkona asıyorum. Hem kuruyor hem de ışık görüyor. Olduğu kadar. Bence biraz da maske lobisi sıkıyor millet daha çok maske alsın diye. Güneşte bekletince çoğu bakteri virüs ölür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Some guy -- 27 Haziran 2020; 23:27:17 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Koruyucu eldiven ve gözlük kullanıyor musunuz? Tam olarak UVC koruyucu bir eldiven bulamadım. Ben de aynı ürünü almayı düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.